Ustalarım ben bu balığı yakalayana pek rastlamıyorum ancak balığın karanlıkta ve sessiz ortamlarda iyi görüldüğü duyumunu aldım ve gitmeden sormak istediğim sorular var Normalde bu balığı tuzla sahilde avlıyolar ama ışıklar vs çok fazla ve balığın az alındığını biliyorum benim bildiğim farklı kayalık mekanlar var acaba bu balık heryerde görülürmü benim düşündüğüm yer tuzlanın balık tutulmayan yada benim balık tutulduğundan haberim olmayan denizin başka bir bölümü burada ışık mevcut değil ve kimse olmadığı için sessiz alan yani bu balık heryerde olabilirmi gitsem verim alabilirmiyim onu merak ediyorum Birde takım olarak dip oltalarından verim alınıyormu genelde herkeş şamandıra attığı için soruyorum
*Duyumun doğru. *Kayalık her mekanda görülür. hatta içi oyuk kaya bulsan tam olur. (yani kayalar mağara gibi olmuş ise) *ışık olmaması iyi. * dip oltalarına iri eşkinalar vurur. (yemin canlı teke veya canlı ve hareketli iri boru kurdu ise) * şamandıra atılmasının sebebi, dip kayalık ise birde midye varsa takımını sürekli takarsın. Umarım fayda sağlamışımdır.
ferdi kardeşime katılıyorum . çok güsel özetlemiş olayı bence bir dip bir şamandıralı takım yapman lazım
Bence eşkinanın zifiri karanlık ve çok sessiz ortamlar istediği şeklinde bilgiler oldukça abartılı. Gece ışıklarının yoğun olduğu ve gürültülü yerlerde de eşkina yakalayabiliyoruz. Eşkina için dip oltaları da şamandıralı takımlar da kullanılıyor. Bunlar av yapılan yerin özelliği ile ilgili, düzgün yerlerde dip, kayalık yerlerde şamandıralı takım kullanmak en doğrusudur. Eşkina yuvaları da kayalık yerlerde olduğu için genelde şamandıralı kullanılıyor. Dip takımı kullananlar ise kayaların açığındaki düzlüklere takımı göndererek gece avına çıkmış olan iri eşkina ve karagözleri yakalamaya çalışıyorlar. Boğaz ve Sarayburnu gibi akıntılı yerlerde de eşkina avı ancak dip takımı ile yapılabilir.
Işık konusunda Aret Bey'e katılıyorum. Geçen senelerde yaptığım eşkina avlarında aynı kayalıkta tam olarak aynı nokta da önce ayın olmadığı zifiri karanlıkta, daha sonra ise dolunayda denemeler yapmıştım. Dolunayda nedense daha çok eşkina vurdu oltama. Yem olarak canlı mamun kullanmıştım. Sanırım dolunayda daha kolay buldular yemi.
dolunay doğal bir işik kaynağı ama. bence orada bahsedilen yapay ışıklandırmalar. sahil şeridinin ışıl ışıl gündüz gibi olduğu yerlerde var resmen 6 7 metreye kadar dip olduğu gibi gözüküyor. gerçi benimde o tarz bir bölgeden eşkina tutmuşluğum var ama tamamen şans faktörü benimde bir sorun var bu konuda. stoperi kaç metreye ayalayacağımı derinliği nasıl bulacağımı bir türlü çözemedim ben? ve birde eşkina için avlanması gereken boyut ne, kaç santimden küçük balıkları salmak gerek?
Furkan stoperi ayarlayacağın derinliği çok sorun etme. Eşkinayı kıyıda arıyorsan bu Marmara kıyılarında 2 kulaç - 3 metre civarıdır. Yani stoperden takımın en dibine kadar olan mesafeyi söylüyorum. Bazı noktalarda bu derinlik farklılık gösterebilir ancak 7-8 metrelere çıkmaz. Doğru derinlikte olduğunu şamandıraya bakarak anlayacaksın. Şamandıranın üzerinde taşıyacağı ağırlık yazar, yazmayanları da senin deneme yaparak bulman gerekir. Örneğin 5 gramlık şamandıraya 3 gram kurşun takıyoruz. Yem ve iğnelerin ağırlığı da gelince ideal ağırlığını bulmuş oluyor. bu şekilde şamandıranın dimdik durması gerekir. Eğer şamandıra yan yatıyorsa takım dibe değiyor demektir. O zaman stoperi biraz aşağıya çekip doğru derinliği bulursun. Bu av türünde rüzgar da önemli. Şamandıralı takımla avlanmak için rüzgarın karadan denize estiği rüzgarlar gerekir. Yani İstanbul Marmara kıyıları için bu Poyraz rüzgarıdır. Bu şekilde takım senin izin verdiğin kadar açılır. Eğer Lodos esiyorsa takımını kıyıya atar ve yaptığın derinlik ayarları işe yaramaz. Kuvvetli Lodos'ta dalgalar da çok fazla olacağı için şamandıralı oltayla avlanman mümkün olmaz, lodosta ancak dip takımı ile avlanabilirsin. Eşkina için sirkülerde boy limiti maalesef yok. 3 sene öncesine kadar her türlü avı tamamen yasaktı, şimdi 5 cm. boyunda olanı bile yakalamak serbest. Bu da Sirkülerin bir garipliği. Eşkina gibi pek çok değerli balığın da aynı şekilde boy limiti yok. Biz yaptığımız avlarda boy limitini 25 cm. olarak belirledik, bu sezon yakaladığımız en büyük balık da 33 cm. geldi. Ancak 25 cm'in de az olduğunu düşünüyorum, son raporlarda Önder'in yakaladığı balığı gördünüz. Bu yüzden eşkinayı artık ya başka avlaklarda arayacağım ya da dip oltaları ile uzağa atarak daha irilerini arayacağım. Kısacası limiti 30 cm'e çıkartmayı düşünüyorum.
Furkan biz tekneden zoka ile yaptığımız eşkina avlarında canlı tekeyi taktığımız zokayı (basit bir el oltası ile) yavaşça suya (en dibe kadar) indiriyoruz, zoka yere oturduğunda da hafifçe yukarı kaldırıp orada bekletiyoruz, zaten bikaç dk içinde de vuruşları almış oluyoruz ama hepsi eşkina olmuyor tabi çok iskorpit vuruyor çoook
Küçük balıkların yakalanmasını istemyorsanız, mutlaka 1 numara iğne veya 1/0 - 2/0 numara, ve yukarısı iğne kullanın..!