Evde Rodaj Olur mu?

Konu, 'Motorlar' kısmında denizbilimci tarafından paylaşıldı.

1. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Başlığı görünce evde rodaj da nedir dediğinizi duyar gibiyim. Yamaha 8hp 2 zamanlı motorumu alalı neredeyse 2 ay oldu, hala kutusunda bekliyor. Liman işlemlerini halletmek üzereyim 2 haftaya kalmaz denizle buluştururum botu ve motoru. Yarın serviste ilk çalıştırmayı yaptırarak garantisini başlatmak istiyorum.

Bunun akabinde rodajın 2-3 saatlik ilk periyodunu bidon içinde evde (balkonda veya bahçede) yapsam motora bir zararı olur mu?

2. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Komşulardan dayak yersin .. :D

3. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    O zaman bahçede yapsam olur mu diye düzelteyim.:)

4. ozkan79

ozkan79 özkan

Selam;
    1 cok saglam monte etmen lazim,motor itemedigi icin kendi gitmek isteyectir.

2 bidondaki su havalara ucar hemen :)

3 bence bu iyi bir fikir degil.

5. eseses kikiki

eseses kikiki Gökhan Tunalı

motora yük binmediğinden sağlıklı olmaz

6. altınbeşik

altınbeşik kemal gül

deniz motorunu taşıma aparatına tak yani 2tekerli taşima arabası .motorun altına bidonu koy içerisini motor suyu devir daim edecek kadar su koy ve motoru çaliştır yalnız kesinlikle ve kesinlikle motoru vitese takma rolantada çalışsın.ben senelerdir yapıyorum.böyle yapmanı tavsiye ederim yalnız bahcede

7. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Teşekkür ederim arkadaşlar, Özkan Bey'in öngörüleri çok yerinde. Rodajda viteste gaz vermek de gerekeceği için motorun bidonu devirme ihtimali yüksek. En iyisi bu işi Haliç'te yapmak. Su çarşaf gibi oluyor Eyüp taraflarında.

8. shadowpane

shadowpane Hakan

Favori Kamış:
    Shimano Antares/Vengeance/SuperAero Lineaffe_Spider Surf Okuma_VSystem/hellios/x-safina
    Favori Makine:
    Daiwa_Entoh/Ballistic Shimano_Aernos/KİSU/BULL'S AlbaStar.Pasha 60
    En İyi Avı:
    Yayın/Turna/Alabalık Eşkina/Levrek/Palamut/Lüfer/Kalkan
    daha önce bir çok motor rodajladım fakat tekne motoru hiç rodajlamadım, sistemde biraz farklılık var. tekne motoru su soğutmalı o nedenle devir daim yapması şart,

motoru bir sandalye yada herhangibir şeye sabitleyebilirsiniz,
    rolantide çalışacaksa bir kova içerisinde rodaj yapılabilir, vitese taktığınız an kova derinliği ve genişliği yeterli olmayacağı için su dökülecektir.
    motoru şalıştırmadan önce, bujiyi söküp orada çok az yakıt koyabilirsiniz,
    rodaj sırasında sürtünmeyi azaltmak ve aşırı ısıyı önlemek amacıyla yağ oranı normalin üzerinde olursa yani azda olsa duman çıkmasında fayda vardır.

güle güle kullanın

9. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Çok teşekkür ederim Hakan Bey, en iyisi bu işi denizde yapmak galiba.

10. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    Bence de komşulardan dayak yersiniz :)

Onu da geçtim rodaj da esas olan motorun düşük devirde sıkıştırılıp, ardından hemen devirlendikten sonra gaz kesilip kompresyona bindirilmesidir. bu şekilde segman silindir duvarına alıştırılır. çünkü segman basınca uğradıkça silindir duvarlarına doğru itilir. bu şartları da bir bidonun içinde sağlayamazsınız :) motorun yüke gelmesi lazım.

11. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Açıklamanız için çok teşekkür ederim. Motora yük binmeden sağlıklı bir rodaj mümkün değil demekki.

12. eseses kikiki

eseses kikiki Gökhan Tunalı

relantide de rodaj olmaz, yamaha rodajı hareketli devirlerde ilk saat yarım gaz 2. saat 3/4 gaz açıklığına kadar ,kalan 8 saatlik rodajda tam gazda 5 dakikadan fazla olmayacak şekilde değişik devirlerde kullanın diyor.(4 zamanlı 6hp yamaha için)

13. stormwinder

stormwinder onur

selamlar. evde rodaj olur. bilmem motor satıcılarına hiç gittiniz mi? orada büyük havuzlar vardır rodajı orada yaparlar..siz de evinizde bir kovaya motorun suya girmesi gerektiği yere kadar sokarak halledebilirsiniz. neden olmasın ? valla olmaz diyenlere açıkcası şaşırıyorum..motor tamircileri de aynı teknikle yapıyorlar onlar da denizde yapmıyor sonuçta..

ben 3 tane motor eskittim..2 zamanlı motorları her sene tamire götürmek istemiyorsanız zaten kışları 3 4 ayda bir çalıştırmanız gerekiyor ki performansı düşmesin..o çalıştırmaları da evde yapıyordum ki yapılamaz diye bir şey yok..

14. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    nihayet olur diyen bir arkadaş çıktı, evde rodaj olurmuş demekki:) teşekkür ederim.

15. çaça

çaça emin

selam...bende geçen sene galata marinden 2 zamanlı 8 hp yamaha aldım .rodajını önce bahçede büyük bir bidonda (60 L) gerektiği kadar suyla doldurup rolantide çalıştırdım.sonra şile limanında bota takıp kitabında yazdığı gibi rodajı uyguladım.yalnız bidonda çalışırken su yağlanıyor ve ısınıyor .yağlanmanın zararı yok ama su fazla ısınmamalı.karaköy orka da yeni motor rodajını bir depo 12 L rolantide depo bitene kadar çalıştırarak yaptıklarını söylediler.

bendeki bot seastar 3,20 ahşap taban motor 8 hp 2 zamanlı .tek kişi (75 kg)17 mil- 2 kişi (155 kg) + 12L yakıt 11 mil gps ölçümü sürat yapıyor.

16. çaça

çaça emin

:thumb: selam...bende geçen sene galata marinden 2 zamanlı 8 hp yamaha aldım .rodajını önce bahçede büyük bir bidonda (60 L) gerektiği kadar suyla doldurup rolantide çalıştırdım.sonra şile limanında bota takıp kitabında yazdığı gibi rodajı uyguladım.yalnız bidonda çalışırken su yağlanıyor ve ısınıyor .yağlanmanın zararı yok ama su fazla ısınmamalı.karaköy orka da yeni motor rodajını bir depo 12 L rolantide depo bitene kadar çalıştırarak yaptıklarını söylediler.

bendeki bot seastar 3,20 ahşap taban motor 8 hp 2 zamanlı .tek kişi (75 kg)17 mil- 2 kişi (155 kg) + 12L yakıt 11 mil gps ölçümü sürat yapıyor.

17. denizbilimci

denizbilimci Hasan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Merhaba Emin Bey forumumuza hoşgeldiniz. Motorlarımız aynı, botlarımızda aynı boyda sayılır. Sürat değerlerini çok merak ediyordum, çünkü botu henüz denize indirmedim. Verdiğiniz bilgiler çok değerli benim için, teşekkür ederim.

18. İHTİYAR_BALIKÇI

İHTİYAR_BALIKÇI Süleyman

bu bi kişi 17 mil iki kişi 11 mil çok farkediyomuş. ben dıştan takma motorların güçlerini çok iyi bilmemde acaba iki zamanlı diyemi çok farkediyo. 4 zamanlı olsa az farkedermi acaba