Arkadaşlar son 15-20 Gündür Bu yıl Devamlı gittiğim gölette sazan yem yemiyor.15-20 Gün öncesi çok güzel sazanlar aldığım gölette aynı yerden,aynı mesafeden ve aynı yemle balık almıyorum.Yem olarak mısır kullanıyorum acaba bu dönemde balık mısır yemiyormu yoksa havyar dökmek için hazırlıkmı yapıyor. Fikirleriniz Nedir?
Üstadların affına sığınarak bir kaç şey yazmak istedim; 1) Suların ısısı giderek arttığından balık daha iştahsız olabiliyor. Bir aya kadar sular soğumaya başlar. Farklı bir sorun yoksa yine balık almaya başlarsınız inşallah. 2) Sudaki bitki oranı arttığından balık bitkiyle daha fazla besleniyor. Aslında bu biraz da dönemsel yem alışkanlıkları ile ilgili. Sonuçta 1-2 ay sonra o bitkiler olmayacak Ne yerse kardır. Havyar dökme konusunda ise; balıklar her zaman havyar dökebilir ki döküyor. Ama yoğun veya toplu olarak bunu genel olarak Nisan-Temmuz peryotunda yapıyor.
uygun su isisi ve su sartlari olduktan sonra balik havyar atabilir...mayis haziran diye garantisi yoktur...
Balık sadece mayıs temmuz arası havyara girer diye bişey yok.Agustosun sonunda tuttugm balıkdanda havyar cıkmıstı ve tek balıkdı gelmıyordu balık. 2.havyar dönemleri de oluyor o zamana denkgelmişinizdir siz
Haklısın Volkan haklısın olabilirmi diye söylemiştin ama ben havyar döküyor diye kesin emin değilim.Acaba olabilirmi diye fikirleri almak istedim. sevgilerimle
Yem konusu Mukadder.Ben yem yememe konusuna değinicem,balığın bilhassa sazanın üreme zamanının arkasındakı zaman gibi çok yemek alışkanlığı oldugu gibi yemek beyenmeme huyuda vardır.sen şimdi bu aşamadasın amadikkat et bidahaki gittiğinde durum farklı olacaktır.aynı olay benim başım da idi şimdi çok güzel balık alıyorum üç seferdir mısır ve küçük balıkla. şu zamanda bölgeye göre değişebilir tabi,eylül ortasından yada eylül sonunda balık kendini kışa hazırlamak için her yeme saldırır olurve yer,benim tavsiyem büyük balık istersen oltaya küçük balık tak ve uzağa at çünkü balıküreme zamanındaki gibi kıyıda deil kıyıdan uzaklaştı. saygıyla kal.
kardeşim biz bunun okulunu okuyoruz sen böyle diyerek bütün profösörleri yalancı çıkartıyorsun ozaman.bütün yazılmış kitaplar külliyen yalan demek
Yem Konusu H.Yalçın Bey isim olarak bilemediğim için böyle hitap ettim.Kusurum varsa affola benim derdim zaten iri sazanlarla 1 kg dan küçük sazana zaten salıyorum ben bu bahsettiğim avlaktan bu yıl 4kg ile 10.5 Kg. arası 6-7 balık aldım.Küçük balık denemedim sebebi göl küçük çaylama (derebalığı) dediğimiz balık mevcut o ve kerevit bu iğneye taktığım balığı bozar yani yemi yer diye düşünüyorum.Göletin enderin yeri 4 metre 0latları uzağa botla çekiyorum 120 metre civarı bu sebeble ve göletin küçük olması sebebi ile yem değiştirme imkanım olmuyor çünkü balık huylanıyor ve uzaklaşıyor. Düşünüyorum gelen balıkçıların yemlemesi sayesinde balık bol bol mısır yedi ve şu an onları hazmetmek için yattı.Çünkü hiç atlamıyor yeme saldırmıyor. Biligileriniz için teşekkürler.
Arda kardeşim sazan balığının yumurta dönemi Nisan-Temmuz arası bu her yerde biliniyor ve kitaplarda yazılıyor.Bu sebebledirki sirkülerde bu dönem avlanmanın yasak olduğu dönemdir.Buna itirazım olamaz.Ama ben havaların sıcak gitmesi sebebi ile sular çok sıcak oldu bu sebeble balık ikinci defa havyar oluşturup dökermi diye düşündüm ve bu konuyu açtım.Yakaldığım bazı sazanlarda tam olarak olgunlaşmasa bile havyar çıktı.Bu çıkan havyarı nisan aylarına kadar balık saklayabilirmi bilemiyorum.Bunlar benim görüşlerim amacım bu konudaki görüşleriniz.Belki daha iyi bilgilenirim diye düşündüm.
yok abi sana sözüm yok benim arkadaş diyoki o yumurtlama dönemleri ile ilgili kesin tarih verilemez diyoda ona dedim yani sana demedim.yani biz böyle gördük hocalarımız bize böyle öğretti herkez kafasından bişeler söyleyipte milletin kafasını karıştırmasın.
Arda kardeşim bana demediğini biloyorum.Amacımın herkesin kafasını karıştırmak değilde başımda geçen bu olayı paylaşarak yeni bilgiler almak olduğunu anlamışındır.Bu alacağım bilgiler kafamdaki acabaları siler diye ümit ediyorum. Sevgilerimle
evet abi sen haklısın tabiyki kimsenin kafası karışmasın sorunlarımıza çözüm arayalım tartışarakbenim demek istediğim yani insanlar bir konu üzerine iyice araştırma yaptıktan sonra açıklama yapsınlar doğrumu veya yanlışmı olduğunu kesin olarak çözsünlerde ondan sonra açıklama yapılsın.saygılar
Arkadaşlar öncelikle herkese merhaba. Aranıza yeni katılmakla beraber size bir sorum olacak. Arkadaşın başına gelen benimde başıma geldi. 1 hafta önce 2 saat içinde 10 sazan tuttuğum bölgeden bir hafta sonunda 8 saat beklemem rağmen bir tek balık tutamadım. Acaba yemleri bu sezonda değiştirmek mi gerekli. Ben yem olarak makarna kullanıyorum. Birde boili kullanmak istiyorum ama benim yaşadığım şehirde ne bu ürünü satan var nede yapan. kendim yapayım diyorum tarifleri okuyorum maşallah kendi karnımı doyurmak bu kadar zor değil )) Değerli fikirleriniz almak istiyorum.
Sakaryanın doğduğu Esk.Çifteler ilçesinde su kaynaktan hamam suyu gibi cıkar..balıklar diğer göllere göre 4-5 kat daha hızlı büyür , oradaki balık kışı soğuğu bilmez ,4 mevsim yemlenir canı istediği zaman havyara girer..suyun ısı durmuyla ilgili tamamen..esas zamanı bahar ayı olmakla beraber değişen mevsim ve hava koşullarına göre başka zamanlarda dökebilir.. Aynı yerden balık yakalayamama durumu için ; Eksiksiz malzeme tam tecizat 2 gece kalıyorsun , tık demiyor..adam 3.gün geliyor yanımıza bismillah demeden alıyor kuzuyu..Ondan sonra arkadaşlarınla oturup hayatın anlamı nedir diye hayatı sorgulamaya başlıyorsun aynı yerden 1. sefer iyi balık aldıysan 2 sefer için başka yer düşün olmazsa bi daha dene , gene balık aldıysan 3.sefer sakın gitme oraya..
Arda kardeşim, balık belli bir tarihte havyar döker diye bir kaide yoktur. Hocalarının sana söylediği tarihlerde yoğunluk kazanır. Çünkü ortalama o tarihlerde suyun sıcaklığı havyar dökmeye uygun hale geliyor. Daha doğrusu balık o sıcaklık seviyesinde üreme yapabiliyor(yumurta veya sperm oluşturabiliyor) Bu sıcaklık seviyeleri türden türe de değişebilir. Bu sebeple alabalık kış aylarında, sazan bahar-yaz aylarında üreme faaliyetlerini gösterir. Ulaş ağabeyin dediği gibi suyun sıcaklığı en önemli faktördür. Burdan hareketle; Yaşadığı ortamın su sıcaklığı farklılık arzeden, aynı türe ait iki balık farklı zamanlarda ürer. Mesela, soğuk bir derenin gölle birleştiği noktada yaşayan bir balıkla, gölün daha iç bölgelerinde yaşayan bir balık farklı zamanlarda üreyebilir. İşte bu gibi sebeplerle kimisi Nisan-Temmuz peryotunda ürer, kimisi ağustosta, kimisi de eylülde yumurta döker.Zannedersem Burak kardeşimiz de bunu demek istemiş. Yoksa zaten senede iki peryot üreme olmaz Yani yumurta döken balık bir ay sonra tekrar üreme faaliyeti gösteremez... Saygılarımla...
Bu hava sıcaklıkları ve tabiki sudaki ısınma balıkların metabolizmasını bozmuş olabilir mi? Yokmu uzman biri