Merhabalar, 20 lb'luk Berkley Vanish Transition FC misina aldim. Bunu yesil renk 40 lb'luk PowerPro spectra orgu ipin onunde kullanacagim. Hedef sirti ile 5-10 kilo arasi baliklar. Ancak atilan dugumlerin takimin gucunu etkiledigi malum. Ustelik FC misinalarin yapilari itibariyla daha zor dugum tuttuklari da soyleniyor. Forumlardan okudugum kadariyla islatmadan dugum atilamiyormus. Hatta biraz buyukce baligin bunlarin dugumunu kesinlikle actigi gibi yorumlara da rastladim. Acikcasi gorunmezlik adina buyuk avantaj sunan bu misinanin, denildigi kadar dusuk dugum performansi var ise sirti icin sorun cikartacagini dusunuyorum. Ama pek cok ustanin farkli baliklar icin takim onerilerinde mutlaka FC kullandiklarini da gordum. Bu misinanin sirtida kullanimi icin gorus ve onerisi olanlar varsa ogrenmek isterim. Orgu misina icin de dugumu japon yapistiricisiyla takviye etmek gerekiyor sanirim. Saygilar, Utku
Berkley vanish transition düğüm tutar. açılma gibi bir sorun olmaz. fakat bütün fluorocarbon misinalarda düğüm gücü biraz düşüktür. yani misina düğümden kopma yapabilir. ıslatarak düğüm atma bu yüzdendir. misinanın kutusundan çıkan kitapçıktaki düğümleri ıslatarak atarsanız düğümden kopma riskini azaltırsınız. ayrıca örgü misinalarda düğümün açılmasına hiç rastlamadım. aksine bikere sıkıştımı bidaha açılmaz örgüye japon sürmenizi tavsiye etmiyorum. misinanın yapısını bozup daha çabuk kopmaya neden olabilir.
Tesekkurler yorumlar icin... Ustad, o zaman sirtida kullanmanin anlami da yok pek, yani FC'lerin gorunmezlik disinda ekstra bir avantaji yok ise dugum sikintisini yasamaya gerek de yok...Boyle dusunmenizin nedeni aksiyon mu? Ancak sonucta hareket halinde de olsa misinanin optik ozelliginin ve gorunmezligin farklilasmamasi beklenir. Yoksa hareket halindeki balik icin o adrenalinle yemin ucundan sarkan misina parcasinin bir anlami yok, monofilamente de atlar mı diyorsunuz Saygılar, Utku
Baliklarin algilarini filan anlamam. Namik hocam, ben sizin bir baska forumdaki kuzu avciligi topiginizde ve Tahir Bey'in sinarit topiginde onerilen takimlardaki FC misina bilgisini gordukten sonra ikna oldum ve siparisimi verdim. Adresi alabilirsem faturayi bir zahmet size gondereyim artik Kisacasi monofilamente donuyorum. Veya 30'luk orgu ip mi kullansam madem sirtida bir onemi yok gorunmezligin filan Bu arada Turkiye'de yer yerinden oynuyor mu su anda...Kurban oldugum ay yildiz
Offf beya Bu ne bilimsel yaklaşım (hesapta) , bu ne çalım arzusu.Sevgili dostlar ; yumuşak misina zor düğüm alır ve aldığı düğümle zayıflar, salma eğilimimdedir.Sert olan da kolay düğüm alır ve alınca birlikte düğüm aldığı (tabi fırdöndüsüz direk bağlama ile)yumuşağı keser ve salmak istemez.Bir gerçek daha.Sert olanın hafızası zayıftır , yumuşak olanın ise asıldıktan sonra geri geldiği kadar. Sonuç olarak ben eğer yemli takım kullanıyorsam sert makara bedenine yumuşak ( monofilamet) olta bedeni ve eğer yanımda ise veya bulup alabildiysem fc köstek kullanırım.Fc bulamazsam yine monofilament köstek bağlarım.Tabi bu benim tercihim.Yanlız FC misinaların soyulma problemi olabiliyor.Eğer at-çek yapacaksam sert ve sağlam ( çekeri yüksek) misina seçerim ki kendini kesmeyen düğümü ararım.Çünkü oltadaki balığın vuruşlarını ve cinsini ancak bu şekilde algıyabiliyorum.Saygı ve sevgilerimi sunarım...
Ben de fc köstek kullananlardanım, marka da vereyim Oscar invisline, 1 senedir kullanıyorum üstüne köstek misinası tanımam, ne sürtünme ne zorlanma bu misinanın şeklini bozmuyor, biraz sert olduğu için bedene sarılmıyor, düğüm atması az zor olsada daha iyisini görmedim köstek için. Esneme yapmadığından kopması da çatt!! diye oluyor. Oldukça dayanıklı bir misina. Namığın sırtıda köstek tespitine katılıyorum. Burada tek istisna var o da levrek. Levrek harici hiçbir balığa sırtı çekerken fc kullanmanın bir anlamı yok
Ben henüz Fc misina almamış ve kullanmamış biri olarak bunca arkadaşımın neden Fc kullanmaya gerek duyduğunu anlamış değilim. bugünün misinalarında çekerin yükselmesi ile çok daha ince misina kullanabilme şansı ortaya çıkmış durumda. benim pek çok balığa kullandığım 0.18-0.22 ultra/discovery/double strenght (hepsi ASSO nun malı) misinalarda balıkların nazlı davrandığını görmedim. sırtıdaysa 1.0 poşet misinayla çekiyorum ben bunu yemem diye gene nazlanan yok. bunun yanında aynı kalınlıkta 2 misina arasında Fc olanların çekeri daha düşük. yani ya daha kalın ama görünmez(?) misina kullanacağım yada daha ince ve yüksek çekerli. ben ince olanı terih ederim çünkü balıkla ilgili bütün tecrübem ince misinanın ciddi fark yarattığı üzerinedir ve ister görünsün ister görünmesin 2 misina arasında kalın olanı asla seçmem ayrıca bu FC misina ava ne katıyor merak ediyorum . eğer çok tutuluyosa balık benim normal misinayla tuttuğumdan fazlası zaten limiti aşar
Benim kullandığımın çekeri normal misinalardan oldukça fazla, hem fc hem 0.22mm hem de yaklaşık 9 kg çekiyor.
FC Misinaların en büyük özelliği sudaki kırılmadan ziyade ışığı yansıtmamaları yada az yansıtmalarıdır..Bilindiği üzere görüntü cisimlarin yansıttıkları ışıklla algılanır..FC misinalar ışığı diğer misinalara göre daha az yansıttıklarından olduklarından çok daha ince görünürler yada algılanmaları oldukça zorlaşır..Düğüm olayına gelince aslında ilk FC misinalar yazıldığı gibi düğüm mukavemeti az olan misinalardı ancak günümüzde üretilen FC misinalar kesinlikle dayanım açısından tatminkardır..FC misinalarda dikket edilmesi gereken farklı çaplarda misinaların düğüm yapılmamasıdır..Benim şahsen çok beğendiğim FC misina markası Balza dır..Düğüm mukavemeti ve çekerleri oldukça iyi..
İşin aslı ben bu misinayı ilk duyduğumda dedimki mükemmel ötesi bir misina olmalı..Ancak uzun süre araştırınca böyle bir misinanın Ülkemiz haricinde satıldığı başka bir yere rastlamadım..Ve dolayısıyla Misina hakkında bir bilgi edinemedim..Ancak teknik olarak sudaki görünmezlik ya renk yada FC misinalar ile elde edilebilir..Çok emin olmamakla birlikkte sanırım buda Ticari amaçla etiketlenmiş bir misina..035 lik bir misina ile 24,2kg bence inanılması zor bir değer..Tıpkı birdöneme damgasını vuran assolar gibi.Ancak oskar kevlonun kevlon kaplamasından dolayı sağlam olduğunu ,özellikle sürtünmeye karşı direncinin yüksek olduğunu biliyorum..Birde "invisiline" adının sufixe ait olduğunu(sufix invisiline)
istanbulda (sanırım) bir balıkçının çinde ürettirdiği bir misina ve oskar adınında köpeğinin adı olduğuna dair bir duyumum var. doğrumudur bilemem
Bu konuda benimde bilgim yok.. Ancak bu misina hakkında Yabancı bir sitede bir bilgi bulan olur ve bana haber verirse sevinirim..Zira Böylesine mükemmel ötesi bir misina dünyada biryerlerdede tanınıyor olmalı.. Milyonlarca dolar harcayıp arge çalışmaları yapan,konunun uzmanı onlarca mühendis çalıştıran ve dünyada kabul görmüş misina markaları bu değere ulaşamamış ise ben bu misinayı hakkaten "invisiline" olarak bakarım