Fiber Teknede Denge-nasıl iyileştiririz

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında EmreT tarafından paylaşıldı.

1. EmreT

EmreT Emre Toksöz

Herkese merhaba

Buradan okuduğum kadarı ile kıctan takma motorlu fiber teknesi olan herkesin derdi özellikle bozuk havalarda teknelerimizin dengesizliği.
    Bakım kolaylığı,ucuzluğu gibi sebeplerle birçoğumuz tercih etmekte.
    Teknelerimizin hiçbir zaman ahşap ve içten takma motorlu bir teknenin denizdeki uyumuna sahip olamayacağının farkındayım,Yakın gelecekte bu tekneyide yenileyemeceğim aşikat.
    Benim isteğim tekneye yapılabilecek bazı ilaveler ile mevcut durumu iyileştirmek.
    Daha önce yazdığım konuda olduğu gibi Hidrofoili de bu amaçla aldım.
    Son dönemde birçok teknede ve gemilerde kullanılan dikkatimi çeken bir detay var.
    Araştırabildiğim kadarı ile Denzcilikteki YALPA OMURGASI yada HOLLANDA PROFİLİ deniyor.
    Teknenin su kesimine Tekne Boyunun 1/3 u kadar boyda yapılan bir ilave çıkıntı.İnternette bulabildiğim bilgilerde bu ilavenin sadece boyu hakkında bilgi var.Genişliği ve formuna ilişkin bilgileri maalesef beni tatmin etmedi.
    Bu konuda bilgisi olan yada benzer işlemlerin yapan,dengeye yapacağı etkileri birebir yaşayan, birileri tecrubelerini-bilgilerini paylaşırsa sevinirim.
    Sezon yaklaşıyor tekneyi denize indirmeden bu işlemi yapabilmeyi arzu ediyorum.
    Hepinize Rastgele.
    EmreT

2. ozan

ozan Ozan

fiberin dengesiz geldiği her havada ahşapta hatta koca koca gemilerde salnır durur. onun için teknede bulunanların oturdukları yeri ayarlayarak basit bir işlemle o günün uygun dengesini bulabilirsiniz. denge sadece tekneden kaynaklanan bir durum değil bence

3. 56562

56562 xxx xxxxx

Teknenizin boyu v.s. orijinal özelliklerini bozmamanızı öneririm. Kötü havalarda dalgayı mümkün olduğu kadar yandan almamaya çalışın. Gerekiyorsa yolunuzu uzatın ama dalgayı mümkünse arkadan olmazsa önden alın. Bozuk denizde her zamanki hızlarınızda gitmeye çalışmayın, hem kendiniz hem tekneyi çok hırpalarsınız. Tekneyi en fazla " plane " konumuna gelmeden bir önceki hıza kadar hızlandırıp bu hızı korumaya çalışın. Böylece gövde sudan ayrılmadığı için aniden boşluğa düşme benzeri olayları yaşamazsınız. Gelen dalgaların üçerleme yada beşerleme denilen 3 dalga ve arkası sığlık yada 5 dalga ve arkası sığlık şeklinde olduğunu unutmayın. Teknenin burnunu mümkün olduğu kadar bu sığlıklara paralel çevirin.

Herşeyden önemlisi fiber tekne kullanmanın avantajlarının keyfini sürerken, bunun karşılığında bazı dezavantajları olduğunu gözardı etmeyin. Sonuçta ahşap teknelerin aynı boydaki fiberlerden 3-4 kat ağır olduğu tartışılmaz bir gerçektir.

4. EmreT

EmreT Emre Toksöz

Merhaba

Benim bu konuyu açmamdaki amacım şuydu
    -Çocukluğumda iskenderundaki teknemizle yaptığımız avlardaki anılarım,deniz bozsa da biz fibere göre çok daha rahattık.Rahattan kastım teknenin denizle daha uyumlu olduğu.
    -Sarozda aynı denizde başka ahşap tekneler ile yaptığımız gezi ve balık avlarında hissettiklerim.
    -Fiber teknelerin hernekadar CE belgesine sahip olsalarda-bence CE'nin anlamı ISO da olduğu gibi ürünün kalitesinden ziyade üretim aşamaları,kullanılan mazemlerle ilgili standartlara uygunluk anlamına geldiğini tasarım vs. gibi konuları kapsamadığını-çoğunun dış görünüm olarak birbirlerinin kopyaları olduğu gerçeği.En son boat showda 4,50 olarak geçen teknelerin alt kabularının %99 birbirinin aynı olduğnu gözlemledim.
    -Türkiyede yapılan birçok teknenin ülkemizin başka denizlerinde ve kullanım amaçlarına göre denizde farklı davranışlar gösterdiğini ve birçok ahşap tekneye benim belirttiğim ve başka türden uygulamaların yapıldığını gördüğüm için bu konuyu açmıştım.

Çocukluğumun geçtiği İskenderunda Yarıkkaya (iskenderun tarafından Amanoslardan esip 140-150 km hızlara çıkan, limandaki vincleri,yoldaki otobusleri devirecek,evlerin camlarını patlatacak gücte )adındaki fırtınaya denizde yakalayıp dönemeyip rahmetli olan yada dalgayı arkasına alıp Yumurtalıktan çıkan birçok kişinin haberleri ve anılarıyla büyüdüğüm için denizle şaka olmayacağını,tekne içinde yerleşime,dalgayı nereden alma konuları konusunda sanırım refleks haline gelen davranışlarımız oldu.
    Ama ne yalan söyliyim orada olduğumuz zamanlarda fiber tekne kullanımı yaygın olmadığından teknenin dalgalı denizde plane gelmeden kullanımı gibi detay konuları bilmiyordum.

İlginiz ve yorumlarınız için teşekkür ederim.
    EmreT
    Hepinize Rastgele