Fiber teknede kısa şaft sorunu

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında bariskunch tarafından paylaşıldı.

1. bariskunch

bariskunch BARIŞ ŞAHİN

Merhaba arkadaşlar.Ben yaklaşık 3 yıldır şişme bot ve kısa şaft motor kulanıyorum.botum 4 metre, motor 15 hp suzuki.Bir kaç hafta içinde fiber tekneye
    geçiş yapmayı düşünüyorum.Yalnız araştırdığım teknelerin neredeyse tamamı uzun şaft motora göre üretilmiş.Sorum şu: Acaba kıç aynasını kendim kısaltabilir miyim?Ya da sipariş ederken kısa şaft diye mi tembih edeyim?Bir de düşük olan ayna yüksekliği arka kısımdan tekneye su girmesine
    yol açar mı.Tecrübeli arkadaşlardan yorum bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.(bu arada tekneyi gölde kullanacağım.Büyük dalga yok.)

2. aileron

aileron murat DAĞCI

Favori Kamış:
    şıpşıp
    En İyi Avı:
    mercan
    gölde sorun cıkaracagını tahmin etmiyorum hatta gölde kısa şaft kullanılıyor bildigim kadarıyla benden daha bilgili arkadaşlar mutlaka yardımcı olacaktır...

3. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Sıfır alacaksanız kısa şaft motor takacağınızı söylerseniz ona göre ayarlarlar.İkinci el alırsanız,yine bir tekne imalatçısına götürürseniz hallederler. Su alma konusuna gelirsek,uzun ayna ile kısa ayna arasında 12 cm lik bir fark söz konusu,buda içeri su aldırmaz.Kısa şaft motorlar şişme bottada kullanılabilmesi için daha avantajlıdır ve daha az yakarlar(şaftın kısalığı,motordan pervaneye giden mesafeyi azaltıe,buda daha verimli olmasına yol açar).Kısa şaft motorların gölde daha uygun olduğu gibi bir efsanede söz konusudur,işin tekniği bilinmeden düz mantıkla ulaşılan yanlış bir varsayımdır.şaftın kısa olmasının sığ suda gitmede avantajlı olduğu zannedilir,oysa ister uzun şaft ,ister kısa şaft olsun su içindeki mesafe aynıdır,olay motorun şaft yüksekliğinde değil,teknenin ayna yüksekliğiyle alakalıdır. Küçük göllerde,bataklık ve nehirlerde kısa şaft tercihinin sebebi,alçak tekneler kullanılmasıdır(yüksek dalgalar söz konusu olmadığından,teknenin alçak olması,hafiflik ve hızlılığına katkı sağlar.) yeni tekneni güzel günlerde kullanman dileğiyle rastgelsin.

4. bariskunch

bariskunch BARIŞ ŞAHİN

Tesekkurler

5. bariskunch

bariskunch BARIŞ ŞAHİN

Yorumlarınız ve iyi dilekleriniz için çok tesekkur ederim.