Ankara ve çevresinde ki göllerde kıyıdan avlanmak son zamanlarda malesef imkansız hale geldi. O yüzden kısmet olursa önümüzdeki sezon için kıyıdan avlanmak yerine bana ve en fazla yanımda bir kişi daha sığabileceğim, elektrikli motor ile avlanabileceğim bir sandal vs.. istiyorum. Zodiak şişme botlara hiç bir zaman ısınamadım ve bana açıkçası ömür açısındanda güven vermiyor. Duyduğum kadarıyla sıkıntısıda bitmiyor. Kafamda küçük fiberglasstan bir şey alıp, küçük bir römork ile gideceğim yerlere taşımayı düşünüyorum. Sorum şunlar olacak Aşağıda linkte örnek olarak, istediğim kayığın benzerini paylaşıyorum. Elektrikli motorla yavaş yavaş ilerleyerek avlanmak için bunda da istediğim performansı alabilirmiyim? http://www.sahibinden.com/ilan/vasita-deniz-araclari-sandal-2-45-mini-sandal-99058692/detay Fiberin bakımı, ömrü açısından fikirleriniz nelerdir? Bu tarz bir kayığın ruhsat, belge vs.. bir işlem ihtiyacı varmı? Göl içlerinde şişmelerle herkes avlanabiliyor, jandarma vs.. bu kayıklarda sıkıntı çıkarıyor mu? Tavsiyelerinize ihtiyacım var boy olarak 2.50 ile 3,00 mt arası düşünüyorum. Teşekkürler...
Fatih öncelikle bu sandala en fazla iki kişi binebilirsin.. bu tür sandallar küçük hafif ve dar olduklarından denge açısından biraz sorunludur.. aynı büyüklükteki zodiac türü botlar daha dengelidir.. mesela iki kişiden biri sağ tarafa oturuyorsa diğeri mutlaka sol tarafa oturmalıdır, ikisi de tek yöne giderse muhtemelen sandal için alabora tehlikesi başgösterecektir.. bende 3.5 metre fiber var, azami 3 kişi biniyoruz ve dengeli oturmaya, tek bir tarafa yüklenmemeye azami dikkat gösteriyoruz.. sandal o kadar oynak ki benim kayınpeder bir keresinde denize düştü Elektrikli motor bu sandalı gölde götürür (akıntısız ve rüzgarsız ortam), hız yapmasını bekleme ama kürek çekmekten iyidir.. Fiber son derece sıkıntısız ve sağlam bir malzemedir, bakıma falan da ihtiyacı olmaz, yalnız sandalın altına suya değen kısımlarına zehirli boya sürmende büyük fayda var zira aksihalde yosunlaşma ve kabuklaşma yapar.. Belgelerle ilgili kısım hakkında yorum yapamayacağım, ben on senedir marmara adasında köyde kullanıyorum, kayık küçük olduğu için kimse bişey demedi şimdiye kadar, hatta bir keresinde plajın önünde bikaç tekne demirlemiş güneşleniyorduk, bir anda sahil güvenlik botu geldi tüm teknelere belge sordu bana sadece bakıp gittiler, hiçbişey sormadılar :becky:
Çok teşekkürler berkan abi. Şu alabora olayı biraz kafamı karıştırdı. Ben daha rahat avlanılabilir diye düşünmüştüm. Malum at sürekli at çek yapıyoruz otur kalk falan derken, anlattığına göre büyük bir balıkta vs.. dengeyi kaybetmek an meselesi.
evet kayık küçük ve hafif, özellikle de dar (genişliği az), dolayısı ile ani hareketlerden ve yer değiştirmelerden kaçınmak gerekir.. biz böyle bir iki tehlike atlattık..
Deniz insanı sevmez, atmak için uğraşır, kusar onu muhakkak, çıkarır. Ama taltı su insanı pek sever, yutmak için uğraşır, alır bir daha geri vermez. Bu nedenle, tatlısuda bot, kayık filan işleri çok daha tehlikelidir. Teknik olarak, tuzlu su insandan ağırdır, insanı yüzdürür. tuzlu su, ciğerlerden damar duvarını aşamaz, akciğerleri bloke edemez. Ama tatlı su bunu yapar ve akciğerleri derhal perişan eder. Bu gibi sebeplerle, tatlı suda en ufak meseleler çok kötü sonuçlanır. Öncelikle bunları akılda tutmak gerekir. Tatlı su için mümkün olduğunca sorun çıkarmayacak bir şey almakta fayda vardır. Fiber vs. tamam ama, bu kadar küçük bir şey dengesiz olur, her an başınıza iş açabilir. Bence kalitelisinden bir bot alın derim. İyi bir şişme bot, daha emindir ve öyle bakım filanda gerektirmez.
Bot kesinlikle daha dengelidir, tartşma götürmez :thumb: Bu tür sandalların göl için olanlar var, daha yayvan daha geniş, onlara baklabilir mesela.. Bir de amerikan malı katlanabilir alüminyum tekneler var, onlar da çok hafiftir ama dengelidir..
Haklısınız benim çekinmemde o yöndeydi, tatlı suyun şakası olmuyor, aldığınıda geri vermiyor. Altı düz olan fiberler var genelde kanallarda kullanılıyor altı geniş ve kenarları daha köşeli yada sizinde söylediğiniz gibi şişme bota kalacağız. Forumlarda okudukça hava kaçırıyor,delindi, fare yedi diye soğumuştum ama canımızdan değerli değil sonuçta...
Botun hava kaçırması tehlike yaratmaz.. botlar genellikle birkaç bölmelidir, botun her blmesinin hava kaçırmesı için her bölmeden delinmesi lazım.. zaten bot delindi mi 1-2 saatte söner yani kıyıya dönmek için bolca zamanınız olur.. tamiri de kolaydır.. bir de motor takılan zodiac türü botlar kolay kolay delinmez, materyali kalın ve sağlamdır zaten alırken et kalınlığına da dikkat etmek gerekir..
4m. fiber boyu 4m. ye çıkarırsan sorun yaşamazsın. 2.5m den sonraki her tekne için ruhsat gereklidir. şişme botlar da dahil. fiber teknenin bakımı kolay ve uzun ömürlüdür. ve heran satabilirsin. şişme botlar tekne kadar rahat olmaz. oturması sıkıntılıdır. yorar. ama öyle kolay kolay delinmez, delinsede hemen batmaz. zaten 3 bölmeli. hangisini alırsanız alın, siz siz olun can yeleksiz olmayın. telefonunuz su geçirmez kap içinde olsun. su geçirmez ışıklı şamandıranız olsun. elektrikli motor seçiminde de yüksek lbs li olanını seçin. ama benzinli motor daha iyidir. güçlüdür. çıkmayı düşündüğünüz göl büyük ise elektirikli motoru yedek olarak düşünün. kışın tekne kazaları ihtimaline karşı fazla katlı giyinmek iyidir. tatlı sularda olan kazalarda imdadınıza yetişecek tekne de az ve sahil güvenlik yok. size ulaşmaları uzun sürer. ha satıcı size çift kat, batmaz şu bu diyebilir. batmazlık sertifikasını isteyin ve batmaz lafına fazla güvenmeyin. 2.5 - 3m teknenin alabora olma ihtimali çok yüksek...