Orfoz...Akdenizin incisidir... Zamanında dut ağacına asarmış babam yakaldığı orfozları,hele zıpkınla görüdümü hiç kaçırmazmış,yeterki biribi görsün kayalıklarda kendine bakarken saf saf.. Ama böyle böyle tükenmiş güzelim saf balık orfoz...Daha önce de raporlarda belirttim,akdenizin incisi bu balığın nesli tükenmek üzere.Dünya çapında kırmızı listeye alınmış bu balığın ülkemizde hala avlanması serbest.Şu an kaş-fethiye arasındaki alanda yapılan çalışmalarda çok az sayıda yumurta bırakabilecek düzeyde olduğu belirlenen sayılı orfozlar korunmaya calışlıyor.Bizler de bunun farkına varırsak iyi olur. Rapordaki fotoğraflara göre hem orfoz hem de karagözler tebliğe uygun nitelikte değil.Fakat tabiki bzilerle paylaştığınız için çok teşekkürler.Burada önemli olan hep birlikte en doğruyu bulmak.Dilerim bir dahaki sefere öncelikle siz tebliğie şöyle bir göz gezdirirsiniz,ve dilerim bakanlık tebliğ yayınlarken biraz daha araştırmacı olur... Akdenizin portakal bahçesi Finike'ye selamlar...
5-10 seneye artık sadece böyle eski raporlarda görebileceğiz sanki Orfozları.... Sözüm size değil yanlış anlaşılmasın. Ama balıkçılara bile baktığımızda orfozların 400 gr lıklarını bile raflarda gördüğüm zaman diyorun ki ne vardı bıraksalardı da büyüseydi biraz daha... en azından bu sürede üreme fırsatıda bulurdu. paylaşım için teşekkürler.
Kamil bey paylaşımınız için teşekkür etmek istiyorum ancak balık boylarına bakarken maalesef bunu söylemek içimden gelmiyor Tebliğlere göre orfoz için boy limiti 40cm ve adet limiti olarak da 3 tane yakalanabiliyor Karagöz için boy limiti 15cm maksimum 5 kg yakalanabiliyor Bu durumda orfozunuz az bir farkla limitaltı kalıyor, karagözlerin bazıları da aynı durumda. Birdahaki avınızda buradaki linkten tebliğleri okumanızı tavsiye ederim.
http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskil...20080821-6.htm Küçük bir yanlışlık sözkonusu, karagözün boy limiti 15 değil 21 cm dir saygılar sevgiler
Ben de size teşekkür ederim,arkadaşı uyarırken gayet nazik ve bilinçli bir uslup kullandığınız ve uygun bir hitap tarzı seçtiğiniz için.Böylece paylaşım da amacına ulaşmış oldu bence..saygılar sevgiler
uyarı kamilcim balıkcının yanından geçte balık boyları hakkında bilgilen olmuyo böle yasak kardeşim boya kiloya dikkat et olmuyo!!!!!!!!!!!!!!
Gerçek bir hikaye ! Kuşadası'nda bir dalgıç. Uzunca bir süre yuvasını bildiği orfoz'u besler. Hemen hemen her dalışında yuvaya gider ve elleriyle besler orfozu. Aslında bu dalgıç'ın gördüğü ilk orfoz değildir. Dalgıç, bazı hatırı sayılır kişilerin özel siparişlerini vurur körfezde. Bir gün hatırı sayılır müşterisi için istediği avı bulamaz, ve yuvanın yolunu tutar. Orfoz artık 6 kg.dır. Orfoz'u vurduktan sonra, anlattığı herkese " Orfozu vurduğumda gözünden yaş aktığını gördüm" der herkese... O gözyaşı dalgıçta büyük bir acı olmuştur geçen zaman içerisinde. Uykularına girer olmuş O gözyaşı. Şimdi dalgıç bırakın dalmayı, denize elini sürmez olmuş...Şimdilerde orfoz isteyen bazı hatırlı müşteriler O dalgıcı soruyorlar. Ne o dalgıç var ne de vuracak bir orfoz... ...Nesli tükelen bir balık cinsinin hangi boy ve kiloda avlanabileceğini tartışmanın da ne kadar doğru olduğunu merak ediyorum doğrusu!!!