Fire tiger / El Yapımı Rapalaya güzel bir örnek

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında diverozcan tarafından paylaşıldı.

1. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Arkadaşlar.
    Yeni bitirdiğim sahtemi sizlerin paylaşımına sunuyorum. İma markasının sasuka modelini örnek olarak aldım. Fire tiger modeli yoktu. Boya konusunda farklı bir teknik kullandım. 12 cm boyu ve 18 gr ağırlığı var. 70-90 cm dalarak inişli çıkışlı sallanıp titreyerek gelen bir aksiyona sahip. Aşağıda yönlendireceğim siteden daha detaylı görebilirsiniz.

http://www.imalures.com/indexlow.php

Kullandığım Malzemeler:
    **1 cm kalınlığında Balsa ağacı(2 parça olarak kullandım) http://modelucak.thk.org.tr/satis1/kategori.php?Kat_ID=62 sanırım piyasadaki en uygun fiyatlı balsa burada
    **1 mm çapında çelik tel (evde vardı, ama sanırım hırdavatçılarda metresi 2-3 tl.ye bulunabilir)
    **paslanmaz 7 adet bilye (kilosu 10 tl. ye av mağazalarında bulunabiliyor)
    **siyah,sarı,mavi,kırmızı,sarı,beyaz,yeşil tonlarda akrilik boya(karıştırarak renkleri buldum) 25 ml. lik şişelerde hobby malzemesi satan mağazalarda 2 ytl civarı bulunabilir.
    **Ahşap tutkalı (kuruyunca şeffaf olan) Benim kullandığım dudivil vr11 500 gr. 5 ytl
    **30 sn. çift karışım waterproof epoxy yapıştırıcı (Devcon ya da akfix marka 4,5-7,5 tl arası
    **delikli tül (perdeciden parça olarak alınabilir)
    **çift taraflı şerit bant yapıştırıcı (yapı marketlerde ya da hırdavatçılarda 2-3 tl)
    **alüminyum folyo (marketlerde 4 tl)

Başlangıç olarak çıkarttığım şablon yardımı ile 1 cm kalınlığındaki Balsa plakasından 2 eşit parçayı falçata ile kestim.

modelin içini bilyaların transferini sağlayacak şekilde oydum. Tellerin geçeceği yerleri de aynı şekilde oydum.

Telleri epoxy yardımı ile yerlerine yapıştırdım. Ön ve karın teli tek parça, arkadaki telin de arkasını yuvarlatarak ortasından geçirdiğim bir tel parçası ile her iki yüze sabitleyerek sağlamlaştırdım. Bilyeleri yerlerine koydum. Sarı bilye sabit diğer 6 bilye hareketli.

Her iki parçayı ahşap tutkalı ile birbirine yapıştırarak kuruması için sabitledim ve zımparalayarak pürüzsüz bir yüzey oluşacak şekilde balık formunu kazandırdım. Gözlerin takılacağı yuvaları oydum.

Gözlerin takılacağı yerleri oydum.Şeffaf ahşap tutkalı ile yüzeyi kaplayıp zımparalayarak düzgün bir yüzey elde ettikten sonra çift taraflı bant yardımı ile alüminyum folyoyu yüzeye plastik bir kalemi bastırarak düzgün bir şekilde yapıştırdım.

Bir tül parçasını modelin üzerinde keserek mevcut boyaları birbirine karıştırdım ve fire tiger renklerini bularak tülün üzerini boyadım.

Tülü sahtenin üzerine yapıştırarak, boya rötuşlarını tamamladım ve gözleri yerlerine taktım.

En son Epoxy kaplamasını yaparak sahteyi bitirdim. Görüş ve fikirleriniz benim için çok önemli arkadaşlar. Keyifli seyirler dilerim.

Son düzenleme: 19 Aralık 2009
  2. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Özcan abi, gerçekten güzel bir çalışma olmuş, bizlerle paylaştığın için teşekkürler. Umarım bu sahtelerle güzel avlara imza atar ve bizlerle paylaşırsın.

Tecrübelerinizden yararlanarak böyle bir çalışma yapmak için hevesim artıyor teşekkürler.

Sizden bir ricam olacak, kullanılan malzemeleri nerelerden temin ettiğinizi ve yaklaşık fiyatlarını da ekleyebilirseniz karşılarına yararlı olacağını düşünüyorum.

Son düzenleme: 18 Aralık 2009
  3. jigging

jigging Caner

Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Özcan abi uzun zamandır takip ediyorum paylaşımlarını gerçekten muhteşem örnekler çıkarıyorsun ortaya hepsi sana ait hepsi birbirinden başarılı iş yapıp yapmamasıda önemli değil buraya kadar ulaşmak bile bir başarıdır sonuçta emek sabır ve birazda yaratıcılık var, sen bunların hepsini çok iyi düşünerek el işine döküyorsun bence çok güzel, eline sağlık.. bir çoğumuzuda heveslendirdiğini söylemeden edemeyeğim :)

4. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    eline sağlık çok güzel olmuş tam bir sanat eseri :)

5. LapinCash

LapinCash

Size 5 sorum var.
    Bilyeleri nerden buluyorsunuz ?
    2 tarafı yapışkanlı aliminyum folyoyu neren buluyorsunuz ?
    Akrilik boyanın üstüne vernik yerine akşam tutkalımı kullanıyorsunuz ?
    O teller çıkmıyormu.
    O gözleri nerden buluyorsunuz.
    Ve son olarakta mğkemmel bir zeka bence o bilyaların hareketi tüller felan süper benze tebrikler.Birde 2. iğneyi çok uzak yapmışsınız biraz daha arkaya yakın olabilirdi.

6. Yakamoz

Yakamoz MUSTAFA

Favori Kamış:
    LINEAEFFE OYSTER CAST KAMIŞ 3.90
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR55 MAKİNE
    En İyi Avı:
    DOSTLARIM
    özcan bey gerçekten çok güzel bir çalışma güzel bir anlatım kısacası güzel bir paylaşım yapmış olduğunuz bu el emeği sahteyle bereketlii avlar diler paylaşım için teşekkür ederim

7. eozsoyeri

eozsoyeri Erdem Özsoyeri

Gerçekten çok güzel olmuş ellerinize sağlık..

8. NedimBugrul

NedimBugrul nedim

Favori Kamış:
    Albastar
    Favori Makine:
    70 lik Sheaskpere
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık karagöz
    elinize sağlık.iş yapacağı muhakkak.

9. ergir

ergir ergir

cok emek harcanıp ortaya cok güzel bir iş cıkarılmış.hazır satılanlardan hiç bir farkı yok.

10. yaban-cı

yaban-cı Koray

Favori Kamış:
    D.A.M E-MOTION 270
    Favori Makine:
    SHİMANO SEİDO 4000 FA
    En İyi Avı:
    sabır...
    çok güzel olmuş. ufkumu açtınız teşekkürler

11. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    teşekkür ederim

Ben de paylaşıma ortak olduğun teşekkür ederim. El becerini geliştirmen için faydalı olacağına inanıyorum. Bence hemen başla derim. Fiyatlarını ve temin edebileceğin yerleri bildiğim kadarı ile konu başlığına ekledim. Bildiğim konularda her zaman yerdımcı olmayı isterim. Kendine iyi bak, sağlıcakla kal.

12. bülenttok

bülenttok BÜLENT TOK

Favori Kamış:
    amudson kudos, okuma v sistem,
    Favori Makine:
    shimano sahara ve symetre. daiwa emcast, daiwa bg ,
    En İyi Avı:
    izmit körfezinde iki kiloluk bir sinarit,
    Kendin yaptınya her şeye değer.İster balık yakalasın ister yakalamasın.Süper sahteler ne zaman hayal ettiğimiz balığı yakaladıki.

13. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    teşekkür ederim

Ben de teşekkür ederim ilgine dostum. Bir de bu hevesle başlasanız, inanın yapması kadar oturup seyretmesi de çok zevkli. Kendine iyi bak, sevgiler.

Teşekkür ederim Engin kardeşim. :)

Teşekkür ederim dostum. İnan yapıp bitirmesi kadar paylaşması da apayri bir zevk. Hele de böyle beğeni dolu güzel yorumlar gelince deyme keyfine. Sağlıcakla kal.

Paylaşıma katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.

Teşekkür ederim Nedim bey. Ben de özellikle tatlı su levreği için iş yapacağını ümit ediyorum.

Kaliteli bir sahteyi piyasadan çok da ucuza alamıyoruz maalesef. Yurtdışındaki fyatları çok uygun oysa. Beni üzecek olan da sanırım bir vesileyle sahtenin avda kopup gitmesi. Hazır olsa üzülmem ama emek girince içine sanırım beni üzecek. :)

Ne mutlu, keşke evde el becerisi olan olmayan herkes en az bir kez denese. İnanın çıkacak sonuç iyi veya kötü farketmez. "Ben yaptım oldu" olayı var ya! Bu yeter inanın.
    Sağlıcakla kalın.

14. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim

Çok haklısınız Bülent bey. Yine forumda bir arkadaşın sözü aklıma geldi."Avcı sahte önce sahibini yakalarmış" Sanırım bizde de öyle oluyor. Hiç de azımsanmayacak paralarla aldığımız sahteleri bir ümitle atıp boş çekerken, 3 liralık sahte kiloluk trofeleri ardarda sahile alıveriyor. Geçmiş zamanda az yakalamadık sırtıyla levrekleri! Hem de basit bir anten kablosunun içinden kestiğimiz 5 cm.lik parçanın ucuna iliştirdiğimiz 1 no mustak iğnelerle. Sağlıcakla kalın.

15. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba güzel kardeşim. Öncelikle seni sevgiyle kucaklıyorum. Konulara ilgin ve sorduğun soruları başka konularda da takip ettim. İlgine ve merakına hayran kaldım. Senin yaşlarda İstanbul' da el oltasıyla Sarayburnu' nda izmarit peşinde koşturduğum o güzel günleri aklıma geliyor. Sahtenin orijinaline uyduğum için iğnenin yerini değiştirmedim. Aksiyonu bozabilir diye düşündüm. Gelelim sorularına ;
    1- Bilyeleri kara avı malzemesi satan bayilerden ya da sanayideki hırdavatçılardan kilosu 10 tl. ye bulabilirsin.
    2- çift taraflı yapışkan bantlar hırdavatçılarda ya da kırtasiyelerde satılıyor. Onu alüminyum folyoya yapıştırıyorum.Ya da hazır satılan kendinden yapışkanlı alüminyum folyo bantlar var.
    3- Akrilik boya kuruduktan sonra(çabuk kuruyor) üzerini su geçirmez epoxy ile kaplıyorum. Vernik hiç kullanmıyorum. Ahşap tutkalını sahtenin parçalarını birbirine yapıştırmak ve ahşabı zımparaladıktan sonra doygun bir yüzey elde etmek için kullanıyorum.
    4- Aslında tellerin tek parça olması sağlamlığı açısından gerekli. Ama bazen tek parça yapmak mümkün olamıyor. Örneğin bu sahtede. Ön ve karındaki tel tek parça ve çıkmasına imkan yok. Arka iğnenin tekılacağı telin arkası da yuvarlatılıp sahtenin içinden her iki yüzede sabitlendi. Kesinlikle çıkmaz , ancak çok güçlü bir balık gelirse ki sahteyi kırma ihtimali var.
    5- Gözleri kendim yapıyorum. Manifaturacıda satılan pulların ortasındaki delikten siyah başlı toplu iğneyi geçirip bir damla epoxy.i puldan taşmayacak şekilde damlatıp kurumasını bekliyorsun(Böyle daha güzel 3 boyutlu oluyor). Ya da pulun ortasına uygun boyda bir çivinin arkasına sürdüğün siyah boya ile bastırarak çıkartma yapıp kuruduktan sonra yine epoxy uyguluyorsun. Önemli olan siyahın parlak olması ve pulun reflektör yapması.

Kendine iyi bak güzel kardeşim, aman ha çok fazla kendini kaptırıp da derslerini ihmal etmeyesin.
    Hoşçakal

Son düzenleme: 19 Aralık 2009
  16. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Özcan abi yine güzel bir rapala ortaya çıkmış.Abi artık başarı olasılıklarını ve dayanıklıklarını da merak etmekteyiz.Tekrar kolay gelsin.

17. lapinavcısı_bursa

lapinavcısı_bursa abdullah

En İyi Avı:
    1,8kg karagöz
    Özcan bey;
    aklınıza ve elinize sağlık. hakikaten çok güzel bir ürün ortaya çıkmış.

Tekrik etmekten daha fazlası sizi ayakta alkışlıyorum...

18. nazım maral

nazım maral nazım maral

Favori Kamış:
    Cormoran black Bull 2.70
    Favori Makine:
    okuma helios 4000
    En İyi Avı:
    Kuzu 42 kg
    cok başarılı tebrık ederım sinarıt,baracuda ve lufer ıcın ıdeal ve damak tasarımı ılgınc yuzusunu merqak ettım sanırım singing derın sular ıcın ıdeal olmus umarım avda da ıse yarar kolay gelsın.. :)

19. point.shot

point.shot rıfat kayar

Favori Kamış:
    Spro Precision Hot Spin 210 cm 5-15 gr
    Favori Makine:
    Shimano Stradic 3000FI
    En İyi Avı:
    Anadolu Alası Gökkuşağı 63cm
    Özcan abi çalışmanız yine konuşuyor,ellerinize sağlık.. Tül yapıştırma işi grçekten değişik, boyutlu bir pul deseni verme çalışması olmu. Ancak merak ediyorum, epoksi sonrasında yüzey tamamen pürüzsüz mü oluyor, tülün balıkların diş darbeleri neticesinde yerinden çıkması gibi, parçalanması gibi bir ihtimal var mı?

Göz konusunda açıklayıcı bilgiler benim için de faydalı zira elimdeki hazırlar tükendi :) Bir de kullandığınız iğneleri Kayseri'den mi aldınız, ben en son sorduğumda kalmadığı söylenmişti.

20. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim Rıfat kardeş. Evet tül ile çalışmak pek çok yönden faydalı. Pul desenine 3 boyut kazandırmasının yanında akrilik boyayı fırça ile uyguladığında çok rahat bir şekilde boyaları birbiri içine karıştırarak doğal bir görümüm kazandırabiliyorsun. Tabi biraz da resim,boya ve fırça bilgisi gerektiriyor. Gözleri epoxy.den kendim kolayca hazırlıyorum sana da bahsettiğim gibi, aynı balık gözü gibi 3 boyutlu oluyor. Epoxy ile son katı kapladığımda kesinlikle pürüzsüz bir yüzey oluyor. Yalnız işin püf noktası epoxy.i sürdükten sonra kuruyana kadar , akıcı bir madde olduğundan arada bir sahteyi 180 derece çevirerek epoxy.nin eşit dağılmasını ve fazla epoxy.nin akmasını sağlamalısın. Ben 4-5 kez çevirdim mi yetiyor, sonra kendi haline kurumaya bırakıyorum.
    Kullandığım iğneler Owner ve Gamagatsu markasının iğneleri ve ne yazık ki Kayseri' deki bayiler getirmiyorlar. Hatta çok aramama rağmen split ring denilen halkalardan da bulamadım. Kayseri' deki bayilerde maalesef çok kaliteli
    üçlü iğne yok. Ben de yeni sahteleri boyaya hazır hale getirdim, bir fırsatını bulursam boyıcam inşallah. :) Görüşmek üzere, iyi bak kendine.