illaki bir çogunuz biliyordur fakat bilmeyen arkadaslar için hazir yapmisken eklemek istedim. kefal pek de severek yedigim bir balik olmamasina ragmen ayda yilda bir pilakisi yaptigim bir baliktir. genelde de ayda degilde yilda bir sefer malzemelerimiz domates biber sogan sarmisak maydanoz patates defne yapragi limon zeytinyag ve irice bir kefal. kefalime hiç bir islem yapmadan evvel yan yuzgeç hizasindan kuyrugun ortasina kadar derin olmayan bir çizik atiyorum. 2 saat sirkeli tuzlu suda bekletiyorum. koku ve kan bir miktar gidiyor boylelikle. daha sonra baligin kafasini kuyrugunu kesip 3 parmak halka seklinde dogruyorum. borcam bir kaba patatesleri halka seklinde dilimleyip diziyorum. uzerine baliklari diziyorum. aralara sarmisak ve defne yapraklarini yerlestiriyorum. erimemesi için sarmisaklari dis halinde kesmeden rendelemeden koyuyorum. baliklarin uzerine soganlari halka seklinde kesip parçalamadan ekliyorum. en uste de kalin halkalar halinde kestigim etli domatesleri ve uzunlamasina kestigim biberleri diziyorum. limonlarin kabuklarini soyarak halka seklinde dilimleyip diziyorum. limonun kabugunu soymadan koyarsak aci bir tat veriyor ben pek hoslanmiyorum o yuzeden. en uste maydanoslari sapi ile diziyorum. yapraklarindan ziyade maydanozun sapi daha guzel bir lezzet veriyor. zeytin yagimizi ekleyip tuz ve karabiber takviyesi ile kefal pilakim hazir. onceden isitilmis firina verip pisiriyoruz. pisirme suresi baligin buyuklugune ve malzemenin miktarina gore degisiyor. assagdaki resimlerdeki balik 2 kiloluk bir kefaldi ve 1 saatten pisti. afiyet olsun. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us kefal pilakinin yaninda tercihim rakidan ziyade pembe sarap
Sevgili roy, ya bu kadar eziyet kefal için değer mi?Gel bu tarifi levrek veya lüfere uyarlıyalımda, üzerindeki malzemeleri ziyan etmeyelim, olmaz mı:laughing: :laughing:
dogrudur isa abi ammavelakin bu kadar eziyete girmeden kefal yenmiyor zaten benim nazarimda. anca boyle o da guvendigim bir balikcim var assagi yukari hangi yorenin kefali oldugunu soyluyor çok çok taze ise aliyorum iste senede bi kez . ara sirada avda rast geliyor boyu iyiyse aliyorum yoksa saliyorum.
Bende kefali hiç sevmezdim ama bulunduğum yer olan Karaburun'da "topan kefal" olarak adlandırılan bir kefal türü var, balığı yağlayarak ızgarası yapılınca harika oluyor. Herkese tavsiye ederim.
Kefal bile olsa pilakinin goruntusu istah kabartiyor. Ellerine saglik Roy :thumb: ... ve de afiyet olsun... :hungry:
Bende kefali bu şekilde hazırlarım yoksa bana göre hiç yenilesi bir balık değildir bu şekilde bi nebze daha güzel oluyor biraz da sazan yahnisini andırıyor
Aşçılığı ilerletmişsin Roy nefis gözüküyor. Kefal aslında denizin en lezetli balıklarından biri. Ama temiz denizde yakalanmış kefal olacak. Fransa'daki kefallerin cinsi nedir, nerden yakalanır bilemem, eğer balık güzelse bu pilaki de nefis olmuştur. Ben İstanbul'da yerleşimin olmadığı Filburnu-Büyükliman hattı ve yukarısından kefal bulursam yerim, şehirleşmenin olduğu yerlerde yakalarsam asla yemem. Geçen yaz Filburnu'nda zıpkınla kiloluk bir has kefal vurmuştum, deniz suyunda temizleyip eve getirmiştim. Tadı hala damağımda, levrek filan yanında halt etmiş. İşte resmi aşağıda. Artık bu yaz geldiğinde buna benzer bir şey vurursak gerisi senin elini öper o zaman
Abicim millet kefali sadece sarıkulak denen b.k kefali sanıyor kefalin hası zaten has kefaldir pilakide yapılacaksada has hefal tutulmak lazım. ama sorun haskefali oltayla yakalamakda levrek yakalamaktan zor Bide Mavi kefali biyeyin arkadaşlarda ondan sonra kefal hakkında bi konuşşun. ondan akdenizde var ama en lezzetli kefal o.
Afiyet şeker olsun Şifa olsun diyorum Bu yaz tuttuğum bir kilo kadar kefal birikmiş mercanların çupranın yanında buzlukt idi. tam pişirecektim, kayınço (biyolog) sakın dedi, kefal denizin bütün çevre felaketlerinden nasibini en çok alan balıktır sakın yeme dedi. zihnim bulandı ben de kediye döktüm. o da biryerden duymuş fakat ne vardı sanki yeseydim. içim cız etmedi değil. ama hakikaten çocukken kefallerin karnından kum çıkarır idim hatırlıyom diğer balıklardan farklı bir midesi var
Evet has kefal 2 kilodan 50gr eksik içgüdüsel olarak sevemedim bir türlü. Ilkokul 1e giderken bir balikcida misafirimizin istegi üzerine masaya gelen zeytinyagli igrenç kokulu kefal yüzünden benimkisi. Agustosta tutmustum kiloluk o pek lezzetli degildi bu daha iyiydi