Bazı arkadaşların konularda bahsettiğini duydum. Fosforla balık avcılığı nasıl yapılıyor ya da yapılıyormu?? <3
Gece avlarında şamandıranın hareketlerini görmek için şamandıra deliğine takılan fosforlu çubuklar mevcut. Sanırım ondan bahsedilmiştir.
Ben bir defa denemiştim, kaşığın içine japonla yapıştırarak kullandım. Niyetim çinekop yakalamaktı. Sağımda solumda patır patır çinekop çekilirken ben sadece 1 tane alabildim. Çinekop yerine 3 tane azman oğlu azman istavrit yakalamıştım. Yani çinekop lüfer vs. çok da beğenmiyor.
bende klasik takımla gece avında kurşuna sabitlemiştim, balık alamadım ama balık mı yoktu,yoksa fosfordan mi gelmediler onu bilemiyorum,çünkü sadece tek kamış açmıştım
gece atışlarında yada kirli ve derin sularda ve her tarafı fosforlu olmayacak. Sadece ufak bir kısma. Mesela; sırta yakın yerlere işaret vermelisin. Ancak şunu unutma ki gece avlarında sahteler hiçbir zaman gerçek yemin yerini tutamaz. Burada bunları belirtmekte fayda var. ancak sahtelere vereceğin fosfor genellikle ince bir şerit halinde sırt bölgesine doğru olmalı yada tepe noktasında fosforu güçlü verip yanlara hafif gölge verir gibi de kullanabilirsin. Yalnız bu çalışmalar etkinliğini kanıtlamış çalışmalar değildir. yapılan sahtelerdeki temel mantıktır.
Bence, bizim balıklar fosfora gelmiyor. Hele lüfer sülalesi hiç gelmiyor. İtici mi oluyor, bir şey diyemem pek ama, çekici olmadığı kesin. Fakat şöyle bir şey gece veya derin suda fayda veriyor. Fosfor yerine, saydam gibi boyalar var. Millet, bilgisayarın kasasını boyuyor. Bu boyalar UV ışık altında parlıyor, yeşil yeşil. Bilgisayarcılarda görürsünüz, ışıldayan fanlar filan. Bu boyayla yemi boyuyorsunuz. Veya bununla boyanmış bir deri şeridi yemin içine iğnelerle beraber takıyorsunuz. O yöne bakan bir UV LED takıyorsunuz.LED, 3-4 dakikada bir, 0.070 sn yanıp, 0.035 saniye sönüyor. Bunu 30 sn kadar tekrar ediyorsunuz. Gerekirse, her defasında yanma/sönme süresini biraz uzaltıp, kısaltabilirsiniz. UV ışık yanınca, lüfer bunu göremiyor. Ama onun aydınlattığı UV yeşil boyalı şeridi görebiliyor. Bu şerit, UV ışıkla etkilenip yeşil yeşil parlıyor. Bu da o hızda yanıp sönüyor. Bu hız, bu periyot, aslında yakamozun harekete verdiği tepki. İnsan gözü o yanıp sönmeyi anlayamayacak kadar yavaş. Fakat lüfer bunu çok iyi görebiliyor. Öyle olunca, siz aynen, sudaki bir balığın çırpınması/hareketi ile yakamoza yol açmasını taklit etmiş oluyorsunuz. Bu genellikle işe yarıyor, farkedilir şekilde. Şimdi UV LED, UV boya, yak, söndür ne iş diyebilirsiniz. Haklısınız, zor bunu yapmak, hazır satıldığını görmedim devresinin. Ama siz sordunuz, bende söyledim. Merak eden olursa, devresiydi vs. çizer koyarım. Ama PIC programlama vs. gerekiyor, sıradan bir amatör işi değil. Sadece, böyle böyle diye bir bilgi olsun, lüfer neden sürekli yanan o ışığa pozitif tepki vermiyor, bir fikir versin diyerek eklemek istedim.
Ben hiç denemedim fakat. Bir gün rizede alabalık avlarken yanımda duran bir kaç abiden işitmiştim. Gece fosforu iğneye bağlayıp balık aldıklarını. Bir gün kısmet olursa alabalık avında denemeyi düşnüyorum.
Fosfor kıyıdan gece avcılığında balığın vuruşlarını görmek için de kullanılır. Kamışın ucuna light-stick denilen fosforlu çubukları takarsın ve karanlıkta küçük vuruşları görebilirsin. Aksi durumda gece avlanmak çok zor olur.
. Yücel selamlar. Kaşığın yüzüşünü ve dengesini bozmuş olabilirmi? iç yüzeyine yapıştırdıysan suyu tutmuştur ve yüzüşü bozulmuştur , kütük gibi gelmiştir diye düşünüyorum
Bir de fosforlu yapay yemler var arkadaşlar. Teke yada karides taklitleri gibi. Malzemecilerde hep görürüm, bir defa denemiştim sonuç alamadım, etkinliğini de bilmiyorum tabi..
http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=6801 Bu konu hakkında daha once bir baslık acmıstım dilerseniz inceleyin fayadası olabiliceğini düşünüyorum