Gagalı sahtelerde aksiyon ?

Konu, 'Sahte Yemler' kısmında Plankton tarafından paylaşıldı.

1. Plankton

Plankton Salih

Merhaba..Su üstü sahtelerde bir sıkıntı yok onlarla iyi anlaşıyorum fakat şu gagalı sahtelere nasıl aksiyon vermeliyiz idk :confused:

Dün akşam ve önceki günün akşamı güneş battıktan sonra sayısız takip ve 3 defa saldıraya mağruz kalan su üstü sahtemle sonuca ulaşamadım. :(

Özellikle bir saldırı çok yakınımda oldu.Wtd aksiyonu ile gelen sahteme sol açıktan süratle hindi gibi kabararak :D gelen levrek sahtemle arasında cm ler kala vazgeçtiğini gördüm.Bir defada hamle oldu fakat takılmadı. idk

Hava tamamen karardıktan sonra dalarlı sahtelerime geçtim.Levrekler hala av peşinde, alttan suya vurup daireler çıkartıyorlar.Atlama falan hiç bir şey yok , kuyruk mu vuruyorlar napıyorlarsa artık idk

Asıl soruya gelelim :D Elimde Kendo 125 mm renk kodu 24 olan ve 13 no 95 mm olan sahtelerimle atışlarda yaptım fakat yine sonuç yoktu.Alttan geldikleri için takip varmı yokmu onuda bilmiyorum.

Çok ağır sardım.
    Hızlı sarıp, dur kalk yaptım.
    Hızlıca kamışı sol veya sağıma çekip boşluğu alıp aynı şekilde devam ettim.
    Değişik hızlarda sardım. :D

Su berrak, ortamda ışıklandırma var.Güneş tamamen kaybolduktan sonraki 1 saat.

Özellikle su üstü sahteme olan saldırılarda fark edip atlamıyorlar.Sahteleri balık artıklarınamı bulandırsam napsam kokusu sinene kadar. :D

Özellikle dalarlı sahtelere nasıl aksiyonlar vermeliyiz.Gündüz ve gece :confused:

Rastgele. reeling

2. aknysfsrn

aknysfsrn AKINYUSUF

Favori Kamış:
    D.A.M SPEZIPOWER TELE SURF 420
    Favori Makine:
    Shimano aero
    En İyi Avı:
    Yumurtalık Pistaş mevkii LAGOS 5 kg
    Dalarlı sahtenizi öncelikle kıyıya paralel atmanızda yarar var aksiyon vermek içinde misina boşluğunu aldıktan sonra kamısı yere dogru tutup sarma daha sonra kendinize göre saga ve bir müddet sonra sola sarma son olarakta sahteyi sararken kamışla hızlı çekişler yaparak sahtenin kafasının suyla köpüklenmesini saglayın bir nevi popper mantıgı ha bu arada sormadan da edemicem sizin sahteniz nedir ? Öneri isterseniz
    Kendo haryu - Max pin- Eurofish Aragon - husky -Max rap -Strike Pro limon -yozuri tobimaru savage panic prey size önereceklerim olabilir fazla aksiyona gerek yok iş bitiricidir hepsi

3. Plankton

Plankton Salih

Teşekkürler öneri için.Kendo haryu ve max-pin var kendinden aksiyonları güzel.Genelde her şeyi deniyorum fakat mesela gece için çok yavaş sarılması öneriliyor gibi.Hepsini denemektense birinin üzerine yoğunlaşmak daha iyi olabilir. idk

4. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Okuma V System 2.40 Lineaeffe Spirit Surf 3.90 (fiyat performans 9/10)
    Favori Makine:
    Spro Red Arc 20'lik (Fiyat/Performans : 8/10)
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    Berrak suda kandırmak zordur, kanmaz demiyorum ama bulanıkça veya köpüklü suda kandırmak kadar kolay değildir.
    Sahtelerde aksiyonlar başlı başına bir derya, her sahte her aksiyona güzel tepki vermez. Bunları ansiklopedik olarak forumda bulursun zaten.

Levrekçi olarak yazmak gerekirse, :D gece yavaş çekilir sahte genelde. Lakin hıza da çok takılma, su uygun olduktan sonra pek sorun olmaz.

Yazdığına göre su uygun değil ve levrek gelip, bakıp kıllanıp, dönüp gidiyor.
    Seninde gördüğün gibi balık hışımla gelir, (muhtemelen sahtenin çıkardığı sese)
    yem olarak cazip gelmez veya durumu çakozlar, girdap yapar çeker gider.

Burada görüş yüksek olduğuna göre kıllanacağı şeyleri azaltmak mantıklı olabilir. Sahteleri bağlarken rapala klipsi kullanıyorsan kullanmayabilirsin.
    Misinanın önüne 2 metre kadar fc misina bağlayabilirsin. Mevsim itibariyle misinayı 0,26'lara kadar düşürebilirsin.

Bölgemizde kılçık diye tabir edilen strike pronun geniş gagalı atımı berbat sahtesini deneyebilirsin. Sert sahteyle levreği çağırıp, silikona dönebilirsin.
    Yahut içinde bilya olan ses çıkaran şamandıralardan alıp, silikon deneyebilirsin.

5. Plankton

Plankton Salih

Öneriler için teşekkürler Volkan abi. :)
    Kılçığı bilmiyorum ama ismi güzelmiş. hihi

Şu bilyalı şamandıradan aldım ragot bağladım arkasına ters ama güzel geliyor :D Bugün gidince silikon denemeside yaparım.

Özellikle dün akşam ilk kez o kadar çok aksiyon yaşadım.İspendek sürüsü geldi sanırım o ara idk Önceki raporumdaki beneklinin sahteme atladığı yer.Gündüz dalgasızken gördümde orayı daha bi hoşuma gitti hemen derinleşmiyor , alan çok geniş bakalım akşama bi rapor açabilecekmiyim. :D

Rastgele.

6. zafdem

zafdem zafer

Favori Kamış:
    SHIMANO SPEEDMASTER AX 14-40 GR
    Favori Makine:
    SHİMANO EXENCE 4000S-BB-daiwa cartate 2510PE H -daiwa cartate 3012H
    En İyi Avı:
    3.5 kg akya
    Bence sen o bölgede sahte ile hiç vakit kaybetme... avlandığın bölgeye bi bak hangi balık yavrusu var.. hemen sinek olta ile tut 1-2 tane..
    sona al eline kasnağı sar üzerine 20-30 mt florocarbon 0,15-0,20mm kalınlığındaki misinadan, tak ucuna tek iğne....
    sona canlı yemini tak iğneye ve bekle..(boşluk vermeyi unutma)
    rastgele..

7. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Levrek (57 cm - 2.100 gr ) Sargoz (700 GR kadar) Palamut (40 cm üzeri), Lüfer 40 cm, Çipura 950 gr
    http://www.anadoluavmarketi.com/urunler/strike-pro-eg124a-suni-balik-7cm/5373/

Kılçık bu. :D:D:D İçinde kılçık deseni olduğundan bizim bölgenin levrekçileri kılçık adını takmışlar. hihi

Bunun 9 - 10 cm'lik olanları var, onlar bi parça gidiyor ama atımları berbat. Yakın mesafelerde harika iş çıkırıyorlar. Senin su üstünde yaptığın wtd'ye yakın bir aksiyonları var neredeyse. :)

Bir de sonradan aklıma geldi, ışık arkadan vuruyor, gölgen suya düşüyorsa o da avın başarısını düşürür. Görüntü aldıktan sonra, yavaaaaşça eğilip atışlarını öyle yap, yahut 2 adım geriden atış yap, balığın atlama anını görmesen de olur. ;) hihi Rastgelsin... :)

8. Plankton

Plankton Salih

Öneri için teşekkürler. :)

9. Plankton

Plankton Salih

Kılçığın renkleride güzelmiş hihi Kefale benziyen sahte bi türlü alamadım.Burdaki balıklarda belli aslında gümüş ve kefal yavruları bende sahtesi olmayan balıklar. hihi

Dikkat ettiğim güneş tamamen kaybolana kadar en ufak bi hareket yok.Bu yüzden 1-2 saat erken gittiğim için sağ açıkta oyalanıyorum güneş batınca o tarafa geçiyorum. :) Bugün daha dikkatli davranacağım yeterki başka birileri orda olmasın o vakitler. :D

10. aknysfsrn

aknysfsrn AKINYUSUF

Favori Kamış:
    D.A.M SPEZIPOWER TELE SURF 420
    Favori Makine:
    Shimano aero
    En İyi Avı:
    Yumurtalık Pistaş mevkii LAGOS 5 kg
    Seni Şu Kılçık varya Benim Limon Dediğim Sahte abim bende de markası numarası içinde ayrıca teşekkür ederim kaç zamandır arıyordum bunu abim ya
    5-6 cmliği vardı bende yumurtalık limanının dili olsada konuşsa

11. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Anlatılana bakınca, sorun aksiyon sorunu gibi görünmüyor.

Öncelikle nasıl misina kullanıyorsunuz? En az bir 2-3 kulaç FC misina olması faydalı olur.

Levreği görünce, sahtenin aksiyonunu durduruyor, değiştiriyor musunuz?

Sahteyi doğrudan misina ile bağlamanız lazım. Klips filan kullanıyormusunuz?

Koku olayına dikkat ediyor musunuz? Elinizin kokusu, çantadaki vs. kokular sahteye bulaşıyor olabilir. Meraya giderken o civarda bulunabilecek balıklardan (mezgit, kefal, gümüş, sardalya vs. neyse) biraz götürün. bunları önceden yakalayıp buzlukta saklayabilirsiniz. Merada önce ellerinizi deniz suyu ile yıkayın, biraz yosun vs sürtün iyice eliniz deniz koksun. Sonra sahteye aynı işlemi yapıp, ardından ezdiğiniz yemi iyice sürterek kokusunun sinmesini sağlayın. Bir müddet, 10-15 dk bekleyin suya atmadan önce.

Daha iyisi, sahteleri bu yemlerin kokusuyla saklamaktır ama eziyetli iş.

12. Plankton

Plankton Salih

Öneriler için teşekkürler. :)

Misinam okuma bluefish 0.28
    Klips kullanıyorum.
    Sahtelerimi koyduğum yerde slikon sahtelerde mevcut, onların kokusundan başka bir şey yok.
    Dün köpüklü ve hafif bulanık suya attığım an balığı aldım.Fakat
    sonrasında berrak olan kısıma attığımda, aynı olay tekrar başıma geldi balık son anda sahteden vazgeçiyor.Sanırım ilk önce klipsi çıkartıp , misnayıda inceltmek gerekiyor.Bu şekilde de aynı sorun olursa güzel bir şekilde balık kokusu sindiririm sahtelerime. :)

13. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bence biraz %100 FC misina edinmen daha faydalı olacak gibi duruyor. Okuma'nın Shotai'leri var, nispeten kolay bulunuyor ve fiyatı da uygun gibi.

14. Plankton

Plankton Salih

Genelde avlandığım yerler berrak olduğu için %100 FC misina bir an önce almam şart oldu sanırım.Öneri için teşekkürler. :)

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Biraz konu dışı ama, şöyle bir hususuda yazayım yeri gelmişken.

Benim kendi çapımda, en büyük lüfer avım, sekiz kusur kilo idi. Çıplak iğne ve gitar teli ile tutulmuştu.

Buradaki olay, bu olayın Atlantik kıyısında bir yerde gerçekleşmesi. O yerde bu balığa bluefish derler. Ve oranın bluefish'leri, yani lüfer, kofanaları çılgın gibidir, misina seçmez, yem seçmez, hareket eden parlayan ne bulursa saldırır. Yakalandıktan sonra daha bir zordur, sudan çıkınca, çıkmaya yakın çok deli savaşır. Orada sorun balığı yeme ikna etmek değli, kolayca ikna olan bluefish'i sudan çıkarabilmektir.

Şimdi Okuma bu bluefish için misina yapmış. Bizim lüferler için değil. Buradaki lüfer, nazlı, öncelik yemeye ikna etmekte. Ama orada öncelik, esneklik, sağlamlık ve gam yapmama üzerine.

Şimdi sendeki misinanın öncelikleri bunlar. Bu öncelikler bizim lüferlere uymadığı gibi, levreklere de pek uymuyor haliyle. Düşük görünürlük filan diyor ama, buralarda düşük görünürlük kifayet etmiyor, görünmez olmak gerekiyor.

16. Plankton

Plankton Salih

Avınız için tebrikler.Bulunduğum yerde lüfer açıkta olduğu için hedefim olmuyor.Ama tutan birini görmüştüm tekneden 30 cm lik balık bile resmen gelmemek için savaşıyordu.Sizin dediğinizi tahmin bile edemiyorum. :)

Çok ufak yaşlarımdan beri balık avlarım fakat hiç bir zaman detaya girmemiştim, marka , özellik gibi.Hedef levrek olunca, bende okumanın sea bass modelini görünce sipariş verdim.Ellerinde kalmamış, blue fish gönderelim mi dediler bende gönderin dedim 11 tl gibi bir fiyat sorun etmemiştim.Sea bass modeli yosun yeşili falan imiş görmedim hiç , onun 0.26 lık olanını almayı düşünüyorum.

Bahsettiğiniz durumlar için esnek yapısı çok uygun güzel bir misina.Takıldığı zaman koluma , belime dolayıp 2-3 metre gitmeme rağmen kopmuyor , iğne açılıp geliyor.Hiç yıkamadım , en ufak bir pürüzü bile yok.Yani fiyatına göre muhteşem bir misina bana göre tabiki ama bahsettiğiniz gibi görünürlük olayı hakkında bilgim yoktu.Yani levrek için tercih edilmemeli burdan anladığım durum bu.

Dün yakaladığım 1300 gr lık levrek , ip misina veya esnek olmayan bir misina olsa büyük ihtimal koparacaktı.Esnekliğinden dolayı karaya aldığımı düşünüyorum.

Bu durumda en iyi seçenek esnek ve %100 FC veya buna yakın bir değerlerde misina tercih etmeliyim.Böyle bir misina varmı ? Öneriniz nedir?
    Sea bass modeli nasıldır bilginiz var mı?

Esnek misinada aksiyon zor olsada, daha sağlam ve güvenilir olduğunu gördüm.Bu arada nerdeyse her gün kullanacağım için ip misina hiç düşünmedim.Daha çabuk deforme olacağını düşünüyorum , fiyatları açısından da her gün kullanıma pek uygun olmaz benim için.

17. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Esneklik, sağlamlık ve gam yapmama neden levreğe uymuyor pek anlayamadım Serdar abi. Bence bu özellikler levreğe uyuyor. Yalnızca esneklik wtd aksiyonuna pek uymuyor. O da biraz daha yorduğu için.

Benim bildiğim misina sertleştikçe kolay gamlanır. FC misinalar da sert olmaları nedeniyle çabuk gamlanan misinalar olarak biliyorum.
    Denediğim birkaç marka FC misina da çabuk gamlandı.

Makinaya tamamen FC misina sarmak büyük hata olur. İlk avda lüle lüle olduğunu görürsün. FC misina dayanıksızdır, çeker değerleri düşüktür.

Benim FC misinadan bahsetmem, her avda eğer su berraksa, ki senin avlandığın yerler genelde berraktır. Makinandaki misinana 2 metre kadar FC misina eklemek. İki misinayı birbirine sağlam bir düğümle ekleyip performansını denemek lazım bence.

Çok farkeder diyemem, çünkü ben oralarda pek avlanmıyorum ve hiç öncü FC misina eklemedim.

Çok önceleri bir konuda şöyle bir yazı vardı; bir arkadaş sahtesini atıyor levrekler gelip koklayıp, dönüyorlardı. Denemek için iğnelerini çıkardığını, iğnesiz sahteye levreklerin vurduğunu tecrübe etmişti. Tabi iğnesiz sahteyle levrek yakalayamamıştı.

Hatırımda kalan bu yazıya göre levreği huylandıracak tek görsel misina olmayabilir. Misinayı görebilen levrek iğneleri de berrak suda çok rahat görebilir mantık olarak.

Rssenol90 bunu beğendi.
  18. Plankton

Plankton Salih

Fc kısmını yanlış yazmışım tamamı değil aslında hihi Dediğin gibi 2 kulaç falan.Burda da sorun çıkıyor tabiki de atış ve oradan düğümün kopma olasılığı. :)

İğne olayı aslında en büyük faktör bence de fakat dalarlı sahtelerde mesela aksiyonla gelen sahte de, iğneler sağa sola hareket edince balığın kuyruğu gibi gözüküyor , aynı durum alttaki iğnede yüzgeçleri gibi.Ama bu beyaz iğnelerde daha belirgin gördüm kadarı ile.Kuruk ve yüzgeçlerdeki saydamlık iğnelerin sallanmasıyla çok benzer bir durum ortaya çıkıyor.Tabi bu benim gördüğüm balıklar nasıl görüyor bilmem. :D Her durum için geçerli değildir.
    En büyük etkenlerden biri olduğu kesin.

Birde ilk yakaladığım balıkta tüy vardı.İğne ile güzel bir kuyruk hareketi aslında.O gün su berraktı hatta aksiyonu tam yapmadığımı hatırlıyorum.Sonra tüy kısmını söktüm.Sökmesem daha iyidi diye düşünmekteyim bi nevi iğneleride saklıyor. idk

Yukarıda atladığım bir nokta da var.Serdar abinin sorduğu, balığı görünce aksiyonu kesip kesmediğim olayı.2 türlüde denedim , birinde çok güzel hamle yapan balık sağ soldan dolayı olsa gerek ıska geçti, bunu görünce yandan gelen balığın sırtıyla yardığı suyu görünce o an durdurdum sahteyi 30-40 cm civarı mesafeden vazgeçti.Aksiyonu bozmamak kesinlikle gerekli diye düşünüyorum.Hem durdurunca daha çabuk anlışılır balık tarafından da.Denemediğim durum ise , çok hızlı sert bir şekilde WTD yapmak.Berrak su için tabiki.Görünülürlüğü en aza indirecek diye düşünmekteyim.Hafif suyuda köpürteceği için.Balığıda daha kararlı bir hale getirebilir bu durum. idk

19. volex21

volex21 Volkan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Kulakları çınlasın, :D su üstü sahtelerle 10'larca belki çok daha fazla levrek yakalayan Kadir abi, çok hızlı wtd yapma derdi hep. :p
    Ben toplasan 2 saat wtd'de yapmamışımdır. Sana bişey öneremem, mantık olarak hız, farkındalığı engelleyebilir gibi geliyor insana ama denemek lazım.
    Denersen sonucu yazarsın artık :p hihi

20. Plankton

Plankton Salih

Yan taraftan suyu yararak gelen balığı görünce her şeyi unutuyor insan hihi
    Akşama ulaşabildiğim en yüksek hızda denerim. :D Şuan bile hava çok müsait bulutlu , dalgalı gel diyor beni çağırıyor deniz. :) Sahtem ne kadar dayanacak bakalım.Geçen paralel atış yaparken rüzgardan falso alıp kayaya çok fena çarptı garibim. hihi