Ölçülerini merak eden arkadaşlar için Gamakatsu Octopus çember iğneye ait ölçüler aşağıdadır...Ölçü birimi milimetredir.
Güzel bir tablo teşekkürler. Peki, Mesela owner, gamakatsu, daiichi vs. 2 no iğne deyince hepsinde de aynı boy olabilir mi? Asıl soru, lüfere uzunolta (Canlı-yaprak zargana; canlı izmarit, tekir, istavrit ) için kaç no iğne kullanmalıyım? Octopus ve Nautilus (Mutu) gibi çeşitleri de var, farkı ne, hangisini tercih edelim?
Sevgili Mahir Abimiz, maalesef, bu iğnelerde numara mevzusu son derece karışık. Görmeden, ele almadan yada en azından yukardaki gibi bir cetvelden bakmadan karar vermek güç. Yukardaki iğneler soldan sağa, MUSTAD 39950, Gamakatsu SC16, Eagle Claw L197G.. Sağdaki 2/O, ortadaki 2, soldakide 2/O.. Açıkca görülebileceği üzere, numaralar bir diğeriyle alakası yok denecek kadar farklı büyüklüklerde oluyor. Bu iğnelerde en önemli husus iğnenin ağız açıklığı. Bu açıklık, balığın dudaklarının birleştiği yerin, yani yanağının et kalılnlığından fazla olmalı. Çok fazla olması şart değil, ama iğnenin ağzı buraya oturmazsa, iğne balığı yakalayamaz. Diğer bir ikinci önemli husus ise, iğnenin balığın ağzına tamamen sığıp içerde rahatça dönebilecek kadar küçük olması. Üçüncü ve son husus ise, iğnenin dirsek yapısının yemi tutarken iğnenin ağzını kapattırmayacak şekilde olması. Elbette, sağlamlık, keskinlik vs. gibi klasik iğne kıstasları da geçerlidir bu iğnelerde. Bu durumda, lüferin ağzı içi boşluğu 5 cm, yanak eti 6mm kadar olduğunu hesaba katarsak kabaca, ağız açıklığı 7mm'den büyük ve 2.5 cm'den küçük çember iğneler bize lazım olanlar olacaktır. Garanti olsun diyerek, 10 - 25 mm aralığını alabiliriz. İlk mesajdaki Nautilus iğnelerden bakarsak, 2 numaradan büyük hepsinin işe yarayacağı görülmektedir. Peki hangi iğne, mutu mu, nautilus mu, her neyse? Bu yemin takılmasında belirleyici olacak olandır. Uzun oltada büyük bir problem söz konusu. Takımı sürekli çekiyorsunuz. Bu yüzden de lüfer kapınca, çekmeye devam ediyorsunuz ki, iğneyi ağzından çekip çıkarma ihtimaliniz söz konusu. Bu durumda bir formül gerekiyor elbette. Ben bunu, kösteğe asıl bedeni bağlayan yerde, şöyle bir formül uygulayarak çözüyorum. Beden, 3'lü fırdöndü, aşağıya kurşun bedeni ortadan 5-6 kulaç köstek. Bunu hemen her lüferci kolayca hafızasında canlandırıyordur. Şimdi o kösteğin 3'lüye bağlandığı yerden bir kol boyu öteye bir fırdöndü daha koyuyoruz, ötesi aynen kalıyor (diyelim). Şimdi, ince bir telle 3'lü fırdöndünün gözüyle bu fırdöndünün gözünü bir araya getirip, hafif eğip bükerek tutturuyoruz. Öyleki, çekerken boş çekilen yem açamasın ama azıcık bir şey daha çekerse, hemen ayrılıp bırakıversin. Bu durumda lüfer vurunca teli ayırıyor. Böylece iğne çekilmiyor, vazifesini yerine getiriyor. Şimdi gelelim takım tarafına. Yemin takılması için en ideal olanı yukarda en sağdaki L197G. Yemden bir hayli dışarda duruyor. Daha iyi netice vermesi gerekiyor. Ama ne hikmetse öyle olmadı Çok balığı kaçırdım onun yüzünden Benim çok fazla olmayan tecrübelerime göre, uzun olta stili uygulamada en iyi neticeyi SC16 veriyor (ortadaki). Fakat takım biraz müştemilatlı: İğnelerin sapındaki fırdöndülerin varlık sebebi orayı daha esnek, daha kısa kılmak. Çelik tel kısmı çok büyük sorun değil. Bunların yakaladığı yer belli olduğundan, yanak dibi ile diş arası kadar mesafe dişten korumalı olunca kafi geliyor. Bu da lüfer için 6-7 cm demek. buradan ötesinin dyneema ile hallediyoruz. Bu biraz elzem, çünkü, bu sayede iğne rahatça ağızda dönebiliyor. Eminim daha iyiside vardır, ama onları geliştirip deneyecek pek fırsatım olmadı.
Birde, bir yerlerde bir soran olmuştu, uzun pala çember iğne sorunsalı üzerine. Piyasadaki en uzun palalı çember iğne Mustada C71 modelidir. Uzun pala pek tercih edilmez, ama fly işinde uzun pala olmadanda bir şey olmaz. Peki uzun pala iğnenin bizim için bir anlam ve önemi varmıdır? Elbette: Bunlar benim kullanıp gayet iyi netice aldığım çember iğne çinekop takımlarından bazıları. Çinekop takımı namında olsa da, bolca lüfer de aldığımız olmuştur bunlarla. Sağdan üçünce Gamakatsu Nautilus 8 numara iğnedir, diğerleri ise mustad C71. İçlerinde en verimlisi zincirli olan. Ama ben gece vakti ateşin başında büzütmüş titrerken Galata'da mesela, ziyaretçileri karşılamada nerdeyse hiç fire vermiş değillerdir. Arada, işgüzarlık edip tasma atmaya çıkan komşuları saymazsak, vuran balık yakalanmıştır. Zincir olanı istavritleri de kapabiliyor nedendir bilmem.
Sayın Köylü; verdiğiniz bilgiler görsel verilerle desteklenmiş olduğundan benim için muhteşem bilgiler.. ÇOK ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.. Mustad C71S SS iğneleri benim bu yörede bulma ihtimalim yok, siz istanbul dan mı aldınız yoksa Yurtdışından mı getirdiniz? en güzel dileklerimle... selamlar..
Sevgili Levent, C71S'leri yurtdışında bulma ihtimalin bile bir hayli zor. Bu iğneleri benim bulup getirtme sebebim, bu iğnelerin bulunabilen en küçük çember iğneler olması: 16 numaraya kadar iniyorlar. Ve 16 numara 12 numara siyah çapraz iğne kadar bir şey. Genelde bunları fly yapmak için tercih ediyorum. Turuncu nemfler zargana avında süper netice veriyor, avcılığı da son derece zevkli oluyor. Ama bu büyük numaraları, bir deneyim dedim, bunları yaptım mesela, gayet iyi netice verdi. Diğer yandan bilhassa hırsız izmaritlerle olan mücadelede gayet memnun kaldığım iğneler oldular. Bu açıdan, elde bulunması faydalı ama yokluğu pek hissedilmeyecek iğneler. Tipik marmara/ege avcılığında gamakatsu nautilus'ları alıp sapını düzelterek kullanınca, 6-8 numaraları gayet verimli oluyor. sıradan balıklar için, yani izmarittir, mezgittir, istavrittir, çinekoptur gibi harcıalem balıklar için, 10 tanesi, 25 tanesi bir sürü para olan bu iğneleri kullanmanın pek anlamı yok aslında. Ama uzun süre beklemek gereken, lüfer vs. avında maliyetlerine değiyor.
Saygıdeğer Üstadım; Açıklayıcı bilgileriniz ve cevabınız için tekrar teşekkür ederim... Ben son birkaç aydır fly avcılığına merak saldım.. Özellikle kıyıdan levrek ve lüfer avında fly ile eğlenceli avlar yaptım.. Fly avcılığının her aşaması keyifli... Lakin uygun iğne ( güçlü, paslanmaz, iğne tırnakları balığı tekrar bırakmayacak kadar tatminkar ve değişik boyları olan) bulmakta zorlanıyorum.. Bu marka iyi şu marka kötü diye bişey söyleyemiyorum.. Özellikle Fly avcılığı için Captain markasının bir modelini denedim ama beni memnun etmedi. (delikli, uzun pala,kalın iğne) çok parlak ve büyük kaldı.. Hatta bir kofana yakaladığımda kıyıya alırken iğne açıldı.. (içimde bir burukluk oldu ama) tabi ben güldüm.. Onu tekrar denize salmış kadar mutlu oldum.. Fly için Hangi iğnenin hangi boyunu almalıyım? ( 700 gr ile 3 kg lik balıklarla güreşebiliryorum) En güzel dileklerimle... selamlar...
Fly için hangi iğne alacağın kullanacağın fly paternine bağlı. Lüfer için fly son derece zevkli ve verimlidir. Bunda anahtar, fly'in rengi, şekli, şemalinden ziyade, hızlı çekilmesidir. Bu açıdan hıza dayanklı streamer, deceiver vs. denen türde paternler iyi netice verir. Bu paternler içinse, nispeten uzun bedenli iğneler makul netice verecektir. Piyasada bu iş için (aslen fly iğnesi olmamasına rağmen) VMC 9255 temin edebilirsin. Resimdeki fly'lar çok lüferin canını yaktılar mesela. Fakat patern olarak bu paterni çok fazla tavsiye etmem. Bu şekli kabaca düşün. Fakat, bu gözün orada değilde, iğnenin bedeninde, dirseğin kıvrılmaya başladığı yerde olduğunu hayal et. Yani, iğnenin sapı bir miktar çıplak olarak önde kalsın. Genelde bu tür bir patern lüfere daha etkilidir. Hemde dişlerden korunmayı kolaylaştırır. Aslında bu işin iğnesi Mustad 34007'dir. Ama biraz zor bulunur. Her ikisi içinde ideal boy, 2 veya 1 numaradır ki resimdeki iğneler 9255 2 numara. Gerek 9255, gerek 34007 en baba sırtıkaraya bile gel gidiyoruz diyecek kadar sağlam iğnelerdir, misinana vs. güven yeter. Peki çember iğne? Hızlı çekmek söz konusu olduğu için, çember iğne pek tavsiye edilmez.
Sayın Köylü; çok değerli bilgileriniz için teşekkür ederim... yazdıklarınızı birebir uygulamaya gayret edecem... yazdığınız iğneleri bulmaya gayret edecem.. sağolun.. sizin önerdiğiniz iğnenin başının çıplak bırakılmasınıda denicem... En güzel dileklerimle... selamlar, saygılar...