Deniz şakaya gelmez dedim, ikinci el alternatiflerim olmasına rağmen 2012 Haziranında dört zamanlı mercury 9.9 bir motor aldım. Biraz pahalı olsun ama aldığım yer belli olsun, sıkıntım olunca hızlı müdehale edilsin dedim, internetten alacağıma Didim'den aldım. Her iki seçimimi de yanlış yapmışım. Maalesef motoru aldığım yer daha rodaj aşamasında epey oyaladı, teknem için aldığım paslanmaz krom ürünlerin tamamı paslandı, rica minnet iş yaptırdık ama birde üzerine fırça yedik. Yani sizlerin anlayacağı, esnaf olmayan bir esnafla çalışmanın getirdiği sorunları yaşadık. Didim'de yetkili servis bir kişi, alternatifte yok, motoruda zaten almış olduk, şimdide 4 aylık motor sorun çıkardı. Bu gece saat 19.00 da denize açıldım. Yaklaşık üç saat rolanti hızında sırtı çektim, ancak motor farklı bir titreşim (öksürük) ile çalışmaya başladı. Benzinde pislik olabileceğini düşünerek (geçen ay başıma gelmişti) kendi kendime geçer dedim ancak titreşim fazlalaşınca oltaları topladım, kafa lambamı yaktım, motorun egzos deliğinden beyaz bir duman geldiğini gördüm. Marinaya dönmek için biraz gaz verdim(rolantiden az fazla) motor öksürdü ve durdu, bunu birkaç yaptım ama en çok 10 saniye çalıştı ve durdu, bu gaz vermelerimde yoğun beyaz duman da oluştu. Sonrasında bari rolantide döneyim dedim ancak ileri vitese her atışımda motor stop etti. Yaklaşık 5-6 deneme sonrasında ( her seferde ileri viteste stop etti) dönemeyeceğimi anladım. Marinadan yardım istedim, botlarına beni yedeklediler veşimdi evdeyim. Motoru aldığım günden bu güne kadar , asla tam gaz kullanmadım, bir yerlere çarpmadım, soğutma sistemi tıkanıp yada başka unsurlarla hararet yaptırmadım. Şimdi elimde garanti kapsamında bir motor ve berbat bir servis var. Arıza hakkında fikrim yok ama eminimki eğer servise verirsem 30 gün sonra motoru alırım ve eminimki kullanıcı hatası nedeniyle kocaman bir fatura çıkarırlar. Eğer motordan anlayan birilerine gösterirsem garantiden çıkar, şaşırdım kaldım. Fikirlerinize ihtiyacım var, şimdiden teşekkürler.
Öncelikle geçmiş olsun Aydın bey. Zaman zaman yenide olsa, alınan bazı ürünlerde bahsettiğiniz olası olumsuzluklarla karşılaşabiliyoruz. Siteden tanıyabildiğim kadarıyla, belli bir kültür seviyesinde olduğunuz ve kendinizi çok rahat anlatabilme yeteneğinizin olduğu bir gerçek. Direk ilgili distiribütör firmayla kontağa geçin, izahınızı yapın ve bulunduğunuz yerde ki servise pek olumlu bakmadığınızı, konularında gerekli ihtimamı göstermediklerini beyan edin. Ne demek istediğinizi fazlasıyla anlayacaklardır. Konunuza gereken önemi göstererek, gereğini yapacaklarına canı gönülden inanıyor ve başka olumsuzluklar yaşamamanısı diliyorum. http://www.mercurysport.com/ İyi dileklerimle.
Tevfik ağabey ilgin için teşekkür ederim. Şimdi vermiş olduğun linke mail attım. Ancak bayram ve hafta sonu nedeni ile sanırım mailime yanıtı biraz geç alacağım.
Selam Geçmiş olsun...Bu motorlar aslen böylesi dertler çıkarmamaları ile meşhurdur.Çünkü bu motorları fabrikasında 40 gün süre ile nonstop son gazda deneme yaparak satışa çıkarırlar.Anladığım kadarı ile her marşda aslında motorun nihayetinde çalışıyor ama yüke gelmiyor.Daha önce kullandığım aynı motorda ki soruna benziyor.Yakıt hortumları boğazlarının üzerinde sıkıştırmak için küçük firketeler mevcuttur.Eğer onlardan biri az bişey gevşedi ise hava emeceği için yükte stop edebilir.Bir kargaburun ile onları sıkmanı yada imkan varsa değiştirmeni öneririm(ben benimkine kabloları sıkmak için kullanılan fare kuyruğu yada tayrap denilen elektrikçilerde bol bulunan bir plastikle sıkmıştım).Bununla birlikte yakıt kirliliği ile karşılaştığının söylemişsin;buna dikkat etmek gerekir bujini değiştirme yoluna gidebilirsin bunlar yapabileceğin basit işlemler..saygılarımla
Önceliklen geçmiş olsun. Mehmet arkadaşımızın yazdıklarının hepsine katılıyorum, bence öyle önemli bir sorun olacağını zannetmiyorum. Kapağını açarak çalıştırmayı deneyebilirsin bu sayede yeterince benzin gelip gelmediğinide görebilirsin. Bujileride kontrol etmekte fayda var, tam gaz hiç gitmedim diyorsun bence 5 dakika tam gaz gitmekte fayda var karbon birikimini azaltır. Tam gazda bozulma olsaydı benim motor çoktan bozulmuş olurduki bütün gezilerimin 50 % tam gazdır toplamda 2 senede 180 litre yakıt yaktım şansımamı nedir pis benzinede denk gelmedim. İnşallah yarın motorun düzelmiş halde haberini alırız . Kolay gelsin.
Her ikinizede teşekkürler yarın sabah ateşleme sistemini bir kontrol edeyim. Beyaz duman eğer yanmayan yakıttan kaynaklanıyorsa işim kolay, değilse düşünmek bile istemiyorum.
mercury 5hp vardı bnde de ve aynı sorunla karşılaşmıştım.büyük ihtimal benzinden kaynaklanıyor,benzin bidonunun içini iyice temizlemenizi tavsiye ederim.birde ben bu sorunu şöyle aşmıştım,motoru calıştırdıgınınzda jigleyi sonuna kadar çekin ve tekrar itin,pislik felan varsa bu yöntemle rahat atıyor.
Bugün tekneye giderken bir usta da aldım yanıma, garanti içersinde olduğunu bilerek hiçbir şeye müdahale etmeden motora tam gaz vererek jigle açık olarak boşta çalıştırdık , epey bir duman attı ancak jigleyi kapatınca stop etti. Birkaç kez daha denedik ama sonuç aynı oldu. Kalbüratörün açılmasına karar verildi ve garanti kapsamından çıkmaması için yetkili servisin müdahale etmesine ve salı gününe kadar beklemeye karar verdik. Bayram biterse, servis lütfederse, şansım varsa bu iş salıya biter.
Gecmis olsun Aydin agabey. Umarim sorun vakitlice cozulur, saglam bir is olur da bir daha tekrarlanmaz. Motorsuz gecen her gun kofanalarin ozgurlugu demek, hihi vakit kaybina tahammul yok. Bir an evvel hallolsa iyi olur. Bizim 3 kiloluk levrekten sonra o boylarda (veya daha buyuk) bir sey nasip oldu mu agabey? Merak ettigim diger husus; bahsettigim akya, sarikuyruk yapan kayalik bolgede sirti cektiniz mi son zamanlarda? Bir sey var mi? Selamlar, saygilar...
Merhaba ibo, iki tane 3 kilo üzeri kofana aldım birde 2 kiloluk akya oldu diğerleri kilo ve üstü. O bölgeye gitmedim benim mera epey verimli oldu. Fotorafları merak edersen facebooktan Aydın Kayat olarak ekle biraz foto var orada :thumb:
Aydın Bey çok benzer bir sorunu ben de yeni yaşadım. Sıfır aldığım Yamaha 8hp motorum boşta iken gayet güzel çalışıyor fakat viteste gaz yemiyordu. Sorunun yakıtta su olmasından kaynaklandığı anlaşıldı. Yetkili servis 180$ isteyince ben de motor garantide olmasına rağmen sanayide iyi bir ustaya yaptırdım motor canavar gibi oldu. Sizin sorununuzda karbüratörde zannedersem. Garantinin bozulacağını zannetmiyorum, nereden bilecekler ki müdahale olduğunu.
Aydın Abi öncelikle çok geçmiş olsun umarım bir an önce çözüm bulunur. Didim'de kim satıyor merak ettim? Yamahayı da satan biri var. O muydu? Onlar hakkında da çok kötü referanslar aldım. Aynı zamanda servisleri de var ve müşteri ilişkileri ve yetkinlikleri çok kötü. Tavsiyem garantiyi dert etme ve iyi bir usta bul kendine. Umarım artık ihtiyacın olmaz ama bakımlar ve ufak tefek arızalar için de sürekli lazım olacaktır. Fakat bu dıştan takma motorlar konusunda gerçekten yeterliliği olan ustalar bulmak çok zor. Kolay gelsin.
Hasan kardeşim belkide yakıtta su var bilemiyorum, ancak usta geldiğinde karburatoru açarsa bunun servis tarafından anlaşılacağını belirtti. Bekliyoruz bakalım bayram bittiğinde bayram yapabilecekmiyiz.
Evet Ergin kardeşim Yamaha ve mercury aynı yerde, aldığın referans kaynaklarını bilemem ancak motoru aldıktan sonra benimde epey duyumlarım oldu. Firma ismi veya sahibini açıklamak istemem, beklemedeyim , belki, yaz sezonunda almıştım motoru, yoğundular ondan ilgilenemediler, tabi bu mazeret değil ama insanız hata yaparız, bir şans daha vermek lazım eğer bu kez de savsaklar yada yanlışlıklar yaparlarsa Tüketici Hakem Heyeti ve mahkeme haklarımı da kullanacağım. Dün itibariyle bayram ve pazar olmasına rağmen bugün için motor ile ilgileneceklerini söylediler, bugün alo dedim ve yarına sarktı, yarında öbür güne sarkabilir çünkü bu filmi rodaj sonrasında 8 günlük matine olarak seyretmiştim, umarım yanılırım.
Arkadaşlar, servisten geliyorum (cem-sel Didim) firma sahibi pek sayın cem bey karburator temizliği, buji ve yağ değişimi yapıp sorununu gidereceklerini karşılığında 250 TL istediğini dile getirdi. Bu fahiş fiyat karşılığında Didim'de iyi bilinen bir ustayı aradım ve 110 TL karşılığı motoru götürdüm. Akşamüstü sağlam bir şekilde ve yarı fiyatından daha aşağı motorumu alacağım. İşin beni en sinirlendiren tarafı pek sayın cem beyin beni, motor garantiden çıkar bana yaptırmak zorundasın demesiydi, belki garantiden çıkartarak hata yaptım ancak garanti kapsamında olması satıcıya müşterisine fahiş fiyat verme ve kaba davanma hakkı vermemeli diye düşünüyorum. Zaten önceden beri esnaf olmayan(özelden aldığım maillere ve çevremdeki duyumlara ve maalesef tecrübelerime dayanarak) bir kişiye Mercury gibi köklü bir firmanın bayiliğin yanı sıra servis vermesi hiç mantıklı gelmiyor. Bence Mercury bu kişiden servisi almalı yada alternetif bir servis hizmeti vermeli.
Sevgili AYDIN,anlattıklarından adamların esnaf olmadığı anlaşılıyor,o.k. Ancak fiyatlandırma,ana firmanın listesine göre yapılıyor.Esas papazın başı distribütör firmalar,garanti süresince verilen hizmeti servise yükleyip,bu arada çıkan kapsamdışı arızalarda bunun acısını müşteriden çıkarmalarını sağlayacak fiyatlandırmalar yapıyorlar.Hangi firmaya gitsen durum aynı,hatta çin markalarında durum daha vahim.Motoru ucuz satıp,yedek parça ve işçilikte yüksek fiyatları müşteriye sunuyor(en eski japon taktiği). Ya elin anahtar tutacak,zamanla motoru öğrenecen,ya da yıllardır değişmeyen deniz motorun varsa sefa düşkünüsün ,o zaman keselenecen mantığıyla işleyen düzene parayı verecen
Oh be, karburator temizlendi, sorun bitti, bende rahatladım. En son yakıtı başkasına aldırmıştım, saolsun arkadaşım yağ da eklemiş, yarım depomu yağlı benzinle fulleyince motor sapıtmış. Can saolsun. Sanayideki ustam motoru saat gibi yaptı, ellerine sağlık 110 TL'ye anlaşmıştık, 100 TL yeter dedi. Bu arada bayram öncesi ve bu sabah olaylardan Mercury distrübitörünü bilgilendirmiş ve bu konunun linkini vermiştim. Biraz önce mail aldım motor seri numarasını istediler, bende cevap verdim. Ya kara listeye alıp garanti kapsam dışı diye işaretleyecekler ya da hadi madem servisle sorun yaşadın garantin bizden olsun diyecekler.
Arkadaşlar ismim Süleyman ; yazdıklarınızı okudum.Yıllarca çeşitli kuruluşların satış sonrası departmanlarında yönetici olarak çalıştım.Maalesef ;bu tip platformlarda yazılanları bazen gülerek bazen de üzülerek takip ediyorum.Örneğin :Aydın Bey şikayetini dile getirmiş ve bazı suçlamalarda bulunmuş ; fakat muhatabın savunması veya cevabı yok... Bekleyelim , muhataptan cevap gelecek mi?Ben de bu konunun sonucunu çok merak ediyorum. Aydın Bey ; "yetkili servisin istediği 250 Tl lik ücret neleri kapsıyordu.Sizin işlem yaptırdığınız usta 100 TL yi hangi işin karşılığı olarak aldı" bunları açıklarsanız konuya daha objektif yaklaşabilir. Saygılarımla
SERVİS Arkadaşlar;motor dediğimiz şey ister arabada ister traktörde isterse de teknede olsun,iş servise kalır ise illaki fiyat hiç de bizim düşündüğümüz gibi çıkmayacaktır.Bunun başlıca sebebi de servislerdeki işçilik ücretlerinin piyasa ustalarına göre standart üstü olmasından kaynaklanır.Bu motorun başına ^^deniz^^ yada ^^marine^^ gibi ekler koyarsak,bu fiyatlalamalar ciddi artışlar gösterebilir..Heleki bulunulan coğrafyada bu servis tek ise üstüne biraz daha koymak gerekebilir.Aydın beyin sorununa bakacak olduğumuzda olay istemdışı kullanım hatası olduğu görülüyor.Mercury,yamaha,honda gibi makinalar bizlerin tabiri ile ciğerli makinalardır.Şahsi hatalar yapmadığımız yanlış kullanımlar uygulamadığımız sürece kolay kolay sorun çıkarmazlar.Çok basit olarak gösterilecek özenli haraketler(zamanında yağ değişimi temiz yakıt kullanımı,temiz yakıt deposu,buji bakımı ve değişimi.kullanım sonunda kuyruğu denizde bırakmamak,soğutma suyu denetimi ve belli zamanlarda tatlısu ile yapılan devir daim temizlikleri,kuyruk yağını kontrolü gibi)makinamızın çok uzun zaman bize sıkıntısız hizmet vermesini sağlayacaktır.Biz bunlara dikkat ettiğimizde eğer sorun çıkarsa işte o zaman garanti kapsamı dediğimiz şey gerçekten işimize yarayan bir unsur olarak karşımıza çıkacaktır.Çünkü biz üstümüze düşeni yapmış olacağız ve sorun gerçekten makinadan kaynaklı olacaktır.Herkese sorunsuz keyifli vede bol nasipli avlar diliyorum.