Yayın avı ile ilgili bir sürü konu okudum forumda fakat benim aklıma takılanlarla ilgili birşey bulamadım. Gece yayın avına çıkmak istiyorum üçlü dip oltası hazırladım bunun yanında bir de şamandıralı olta olsun istiyorum fakat Nehir bildiğimiz üzere akıntılı standartlara göre akıntı şamandırayı sürükleyecek bunu önlemenin bir yolu var mı ağır kurşun koyulabilir denmiş bazen ama o zaman şamandırayı da kurşuna göre büyütmemiz gerekir sistem bu mudur yani. Dip oltası için de daha önce gitmediğim bir yere gideceğimden altı nasıldır bi fikrim yok büyük bi ihtimalle takılma riski olacak, iskandil kurşunun takılma olasılığına karşı askıda olması daha iyidir diye bir yazı okudum fakat bişey anlamadım sonuçta kıyıdan olta atıyorum kurşunun askıda kalması imkansız elimde 10 metrelik bir kamış veya oltada şamandıra olmadığı müddetçe bilgilendirirseniz ve önerilerde bulunursanız sevinirim.
Yasin merhaba bende bu konuyla ilgili araştırma yaptım. Öğrendiklerimi yazacak olursam; 1- Şamandıralı olta yapacaksan ve şemandıraların akıntı ile gitmesini ve dalga ile nehir kenerına gelmesini engellemek istiyoran Buoy Rig denilen çözüm var. Akıntıda birkaç kiloluk ağırlık ile (genelde poşet yada file içinde taş oluyor) büyük bir şamandırayı (Rhino Black Cat Side Planner, Rhino Black Cat Marker Buoy v.b. ticari ürünler veya kolay çözüm 5 kiloluk su şişesi) oltayı atacağın yerde güçlü bir iple sabitleyeceksin sonra şamandıralı oltanı zayıf bir misina ile bu büyük şamandıraya bağlayacakın (Bu amaçla yapılmış Buoy Clip denilen aletler var) Bu şekilde şamandıralı oltan akıntıda gitmez. Balığı çekerken ince misinayı koparıp (veya Buoy clipten kendiliğinden çıkacaktır) kolayca çekersin. Bu sisteme şamandıralı oltayı nasıl bağlayacağın sorusu benimde kafamda aklıma ilk gelen bot yada suya girerek bağlamak. 2- Dip oltanı zeminden yukarıda tutmak istersen subfloat denilen dip şamandıraları var genelde siyah renkli oluyor, yemden önce onları kullanmalısın. Rhino, DAM, Cormoran ve Spro'nun dip şamandıraları var ayrıca bunların rattle dediğimiz çıngıraklı olanı da var. Şamandıralı yada dip ne yaparsan yap rattle denilen çıngıraktan mutlaka kullan benim gördüğüm bu şekilde. Çıngırak su altında ses çıkartarak yayının yeme gelmesini sağlıyor. Bu bilgilerin hepsi şimdilik teorik bilgiler, bende senin gibi sıkıntılar yaşayınca araştırdım, bu ürünleri Türkiye'de bulamadığım için deneme fırsatım olmadı. Yurt dışından sipariş veriyorum bu sezon deneyeceğim. DAM ürünlerini bir ara bir sitede gördüğümü hatırlıyorum, hatta yayın av raporlarından birinde bir arkadaş kullanmış ve tavsiye ediyordu. Açıklamaların resimlerini görmek istersen ingilizce kelimeleri google'a yaz görsellerde önüne çıkacaktır. Araştıman sonunda yenibirşeyler öğrenirsen buraya yazmayı unutma bizde öğrenelim.
Yıllarca,Osmaneli-geyve arasında avlandım.İki yakada toplam 40 km lik kıyı boyunca 4-5 uygun yerim vardı ve oralara gider avlanırdım.Otoyol,yerlerimin üçünü götürünce,tadı kaçtı,yeni yerler bulmaya ne iştahım,ne de zamanım olduğundan 5 yıldır gitmiyorum(eski balıklarda yok zaten). Bunu niye anlattım,yayının dolaşıp yemlendiği bölgeler,zaten akıntının terse aktığı,çok yavaşladığı,derin kıyılara yakın,oyuntulu,girintili yerlerdir. Önce bu tip yerleri tespit edip,sonra denemelere başlamak(sabırla) gerek.Bu tür yerlerde şamandıralı takım çok sıkıntı çıkarmaz .Önce araştırma diyorum yani. İşin kolay yönüde var tabi,kıyı boyunca gezersin,sazın,ağacın açılıp çoğu zaman etrafta çerin çöpün bırakıldığı,orada sık sık avlanıldığı belli olan yerler vardır.İşte oralar birilerinin sık ziyaret ettiği ,avlaklarıdır.Denemelerini oralarda yaparsan daha iyi neticeler alırsın.RASTGELSİN...
Nehirde şamandırayla uğraşmak yerine , dip takımı kullanıp takılmasını göze almak daha mantıklı bence. Zaten yayın avında en sağlıklı yöntem dip takımı kullanmaktır.
Hocam 1. seçenekte bahsettiğin olay sanırım şu: Valla ben bunu görünce aklıma binbir türlü icat geldi. Ama hala bu resme göre nasıl çekilir o olta bilemedim dediğin gibi botla ya da suya girerek. DAM'ın su altı şamandırasını kullanabilirim çok mantıklı. Bir de akıntı şamandıraları var onları da denemek istiyorum. Valla sayende güzel sonuçlar çıkarttım google dan Allah razı olsun. Bahsettiğin ekipman da Pelikan ürünlerinde mevcut zaten. EASY RATTLER kıyı boyunca gezersin,sazın,ağacın açılıp çoğu zaman etrafta çerin çöpün bırakıldığı,orada sık sık avlanıldığı belli olan yerler vardır.İşte oralar birilerinin sık ziyaret ettiği ,avlaklarıdır. Hocam müthiş bir teşhis yolu bilinmeyen yerler için Eyvallah. Dip takımı kullanacağım zaten de mantarlı olta valgeçilmez gibi bişey oldu artık. Bi şeyler gözümün önünde olsun istiyiroum. Yeni şeyler denemekte de fayda var hani.
merhaba yasin hocam. yayında yer çok önemli. cumartesi sabahı erkenden gitmeyi düşünüyorum. bildiğim 10 numara yerler var. değil yayın her tür balık garanti. bana özel mesaj at görüşelim.
şamandıranın gerisine akıntının hızına göre ağır gezer kurşun tak.şamandıra stopper ile gezer kurşun arasında olsunki yeme stoppere göre uzaklık verirsin