Gece Akıntıda Yayın Avı İçin Olta Seçimi Nasıl Olmalı?

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında insitiable tarafından paylaşıldı.

1. insitiable

insitiable Yasin Yazıcıoğlu

Favori Kamış:
    Eagle
    Favori Makine:
    Hunter
    En İyi Avı:
    Turna 2-3 kilo varıdr heralde
    Yayın avı ile ilgili bir sürü konu okudum forumda fakat benim aklıma takılanlarla ilgili birşey bulamadım.
    Gece yayın avına çıkmak istiyorum üçlü dip oltası hazırladım bunun yanında
    bir de şamandıralı olta olsun istiyorum fakat Nehir bildiğimiz üzere akıntılı
    standartlara göre akıntı şamandırayı sürükleyecek bunu önlemenin bir yolu var mı
    ağır kurşun koyulabilir denmiş bazen ama o zaman şamandırayı da kurşuna göre
    büyütmemiz gerekir sistem bu mudur yani.

Dip oltası için de daha önce gitmediğim bir yere gideceğimden altı nasıldır bi fikrim yok büyük bi ihtimalle takılma riski olacak, iskandil kurşunun takılma olasılığına karşı askıda olması daha iyidir diye bir yazı okudum fakat bişey anlamadım sonuçta kıyıdan olta atıyorum kurşunun askıda kalması imkansız elimde 10 metrelik bir kamış veya oltada şamandıra olmadığı müddetçe
    bilgilendirirseniz ve önerilerde bulunursanız sevinirim.

2. angler06

angler06 Ümit

Yasin merhaba bende bu konuyla ilgili araştırma yaptım. Öğrendiklerimi yazacak olursam;

1- Şamandıralı olta yapacaksan ve şemandıraların akıntı ile gitmesini ve dalga ile nehir kenerına gelmesini engellemek istiyoran Buoy Rig denilen çözüm var. Akıntıda birkaç kiloluk ağırlık ile (genelde poşet yada file içinde taş oluyor) büyük bir şamandırayı (Rhino Black Cat Side Planner, Rhino Black Cat Marker Buoy v.b. ticari ürünler veya kolay çözüm 5 kiloluk su şişesi) oltayı atacağın yerde güçlü bir iple sabitleyeceksin sonra şamandıralı oltanı zayıf bir misina ile bu büyük şamandıraya bağlayacakın (Bu amaçla yapılmış Buoy Clip denilen aletler var) Bu şekilde şamandıralı oltan akıntıda gitmez. Balığı çekerken ince misinayı koparıp (veya Buoy clipten kendiliğinden çıkacaktır) kolayca çekersin. Bu sisteme şamandıralı oltayı nasıl bağlayacağın sorusu benimde kafamda aklıma ilk gelen bot yada suya girerek bağlamak.

2- Dip oltanı zeminden yukarıda tutmak istersen subfloat denilen dip şamandıraları var genelde siyah renkli oluyor, yemden önce onları kullanmalısın. Rhino, DAM, Cormoran ve Spro'nun dip şamandıraları var ayrıca bunların rattle dediğimiz çıngıraklı olanı da var. Şamandıralı yada dip ne yaparsan yap rattle denilen çıngıraktan mutlaka kullan benim gördüğüm bu şekilde.

Çıngırak su altında ses çıkartarak yayının yeme gelmesini sağlıyor.
    Bu bilgilerin hepsi şimdilik teorik bilgiler, bende senin gibi sıkıntılar yaşayınca araştırdım, bu ürünleri Türkiye'de bulamadığım için deneme fırsatım olmadı. Yurt dışından sipariş veriyorum bu sezon deneyeceğim. DAM ürünlerini bir ara bir sitede gördüğümü hatırlıyorum, hatta yayın av raporlarından birinde bir arkadaş kullanmış ve tavsiye ediyordu. Açıklamaların resimlerini görmek istersen ingilizce kelimeleri google'a yaz görsellerde önüne çıkacaktır. Araştıman sonunda yenibirşeyler öğrenirsen buraya yazmayı unutma bizde öğrenelim.

3. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Yıllarca,Osmaneli-geyve arasında avlandım.İki yakada toplam 40 km lik kıyı boyunca 4-5 uygun yerim vardı ve oralara gider avlanırdım.Otoyol,yerlerimin üçünü götürünce,tadı kaçtı,yeni yerler bulmaya ne iştahım,ne de zamanım olduğundan 5 yıldır gitmiyorum(eski balıklarda yok zaten).
    Bunu niye anlattım,yayının dolaşıp yemlendiği bölgeler,zaten akıntının terse aktığı,çok yavaşladığı,derin kıyılara yakın,oyuntulu,girintili yerlerdir. Önce bu tip yerleri tespit edip,sonra denemelere başlamak(sabırla) gerek.Bu tür yerlerde şamandıralı takım çok sıkıntı çıkarmaz .Önce araştırma diyorum yani.
    İşin kolay yönüde var tabi,kıyı boyunca gezersin,sazın,ağacın açılıp çoğu zaman etrafta çerin çöpün bırakıldığı,orada sık sık avlanıldığı belli olan yerler vardır.İşte oralar birilerinin sık ziyaret ettiği ,avlaklarıdır.Denemelerini oralarda yaparsan daha iyi neticeler alırsın.RASTGELSİN...

4. Querorz

Querorz Fatih

Nehirde şamandırayla uğraşmak yerine , dip takımı kullanıp takılmasını göze almak daha mantıklı bence. Zaten yayın avında en sağlıklı yöntem dip takımı kullanmaktır.

5. insitiable

insitiable Yasin Yazıcıoğlu

Favori Kamış:
    Eagle
    Favori Makine:
    Hunter
    En İyi Avı:
    Turna 2-3 kilo varıdr heralde
    Hocam 1. seçenekte bahsettiğin olay sanırım şu:
    Valla ben bunu görünce aklıma binbir türlü icat geldi. Ama hala bu resme göre
    nasıl çekilir o olta bilemedim dediğin gibi botla ya da suya girerek.
    DAM'ın su altı şamandırasını kullanabilirim çok mantıklı.
    Bir de akıntı şamandıraları var onları da denemek istiyorum.
    Valla sayende güzel sonuçlar çıkarttım google dan Allah razı olsun.
    Bahsettiğin ekipman da Pelikan ürünlerinde mevcut zaten.
    EASY RATTLER
    kıyı boyunca gezersin,sazın,ağacın açılıp çoğu zaman etrafta çerin çöpün bırakıldığı,orada sık sık avlanıldığı belli olan yerler vardır.İşte oralar birilerinin sık ziyaret ettiği ,avlaklarıdır. :) Hocam müthiş bir teşhis yolu bilinmeyen yerler için Eyvallah.
    Dip takımı kullanacağım zaten de mantarlı olta valgeçilmez gibi bişey oldu artık.
    Bi şeyler gözümün önünde olsun istiyiroum. Yeni şeyler denemekte de fayda var hani.

6. estergon_44

estergon_44 mahmıt

Favori Kamış:
    LINEAFFE 5-CURVE 4,20CM
    kurşun önüne 90 cm uzunlukta misina ve tek kanca derim...şamandıra akıntıda sıkıntı olur...

7. cakabo54

cakabo54 süleyman

Favori Kamış:
    silverstar high modius 25-185 atarlı 3608 360 cm
    Favori Makine:
    silverstar seahawk 3+1 bilya
    En İyi Avı:
    750 gr kum balığı
    merhaba yasin hocam. yayında yer çok önemli. cumartesi sabahı erkenden gitmeyi düşünüyorum. bildiğim 10 numara yerler var. değil yayın her tür balık garanti. bana özel mesaj at görüşelim.

8. night fisher

night fisher fatih

Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Bir hafta daha sabret,15 hazirana kadar yasak var:( Ben öyle yapıyorum:) RASTGELSİN:)

9. nethesabim

nethesabim NİHAT

Favori Kamış:
    Captain Camelon 3,60
    Favori Makine:
    Okuma Compressor CP65
    En İyi Avı:
    Sazan 6,23
    şamandıranın gerisine akıntının hızına göre ağır gezer kurşun tak.şamandıra stopper ile gezer kurşun arasında olsunki yeme stoppere göre uzaklık verirsin