Gece Işıkla zargana süzmek

Konu, 'Tekneden Balık Avcılığı' kısmında orkfey tarafından paylaşıldı.

1. orkfey

orkfey Orkun

En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    Merhaba Arkadaşlar
    Bu konuyu ustalarımız daha açıklayıcı olarak anlatacaklardır. Ancak ben bir başlangıç yapmak istedim.Zira internette aramalarım hep sonuçsuz kaldı.Bu işte de yeni olduğumuz için başaramadık. Ama başaramamızdaki etmenler bizim acemiliğimizin dışında kullandığımız malzemelerin de yanlış olmasıydı. Bu yazıyı bir gece acemi olarak çıkabileceğiniz ışık ile zargana avı için en azından şansınızı arttırması için yazmak istedim. ( konu ile ilgili çok eksiğim olacaktır ustaların yardımlarını rica ederim.

Bu iş için gereken malzemeler ve bizim kullandıklarımız.

1 - gereken renault toros ön far aynası (işığı en iyi bunun yansıttığı söyleniyor) neden ön far : çünkü geniş bir alana ışığı yayamanızı sağlıyor yanınızda bir çok şapırtı duyuyorsunuz ama ışık az ise hiç zargana göremiyorsunuz.
    Bizim kullandığımız : ön sis farı ancak altını aydınlatıyor. zarganalar geliyor tam kepçe atacaz kaçıyorlar.ışık az olduğundan durmuyorlar.
    2 - sapı uzun yuvarlak ve de geniş bir kepçe. Neden uzun çünkü zargana hep su üstü durmuyor bazen alttan kaçıveriyor. neden geniş nedeni basit daha büyük alan kepçelemek için.
    bizim kullandığımız : her yerde satılan ortaboy kepçe hiç işe yaramıyor.
    3- motor duruyormuş gibi gitmek. Çok şükür bi bunu yapabildik.Bir çok zargana gördük ama alamadık.

Umarım birilerinin işine yarar.
    Bir de bir sorum olacak acaba gece ışık ile zargana süzmek yasak mıdır?

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bizim reislerden biri halojen lamba yaptı kendi. Görmedim nasıl bir şey. Birde küçük jeneratör.

Sonuç. Kimse doğru düzgün zargana bulamazken, o livarı doldurmuş 2 saatte, silme zargana. Gelen geçen teknelerde tanıyanlara dağıta dağıta yarısını bile tüketemeden döndük.

3. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Kolay gelsin. kepçeyle zargana süzmek yasak değil.fokların yaşadığı mağaralar ve dalıcı arkadaşlar için yasaklamalar mevcut

Zargana süzerken reno farı vs den ziyade ampul nedenine gelince sarı ışık lazım bize ve yuvarlak hatlı bir ışık lazım. oda en guzel ampul kullanmaktır. 2*400 Watt bir ampul kafidir birde benzinli jeneratör. 1 kw olması yeterlı .

Onunuzden zarganaların kaçma sebenıne gelince. ışık dağıtıyor balığı. önünüzde görmeniz lazım kepçelemek adına. onun içinde çok uvvetlı ışık olmayacak. ışık yuvarlak bir dağılım gosterecek su ustunde 2 ampuu salın kafadan biraz aşağı kafi gelecektir.

zarganayı tumba etmekten ziyade yarına kalsın dıye hareket edeip hayvanı kırmamak lazımdır. nedenıne gelince bir amatör avcının livarında yem adedi 40 taneden fazla olamaz. ilkesi var. tutuyoruz ama ne gelırse uak buyuk hepsini hiç yaşama şansı vermeden. yapmadınmı dersenız bende yaptım ama 2 yıldır hiç ufak zarganaya kepçe vıurmadım Hep aklımda. olan şu Allah bize balık vermez buna vurursam dedım ve her seferınde balık açısından verımle hareke ettık.

1 kw jenarator benzınlı çift zamanlı+ tekne boyu kadar kablo 2 ampul 1 erkek fiş jenaratöre bağlamak için 2 tane duy bunları paralel bağlayacaksınız. ve hepsini tek kablo ile jenaratöre götüreceksınız.

Bir sene adalarda zargana vuruyoruz. kepçeyisuya bir daldırdım. arkasından toru kaldıramadım yukarı bu kadar balık vardı o gunler nerdeeeeeee

Rezervleri tüketmeden yem avlıyorsak sureklı arkadakı gunu düşünmek zorundayız.veya arkadan gelecek tekneyı. ve ay olduğu günlerde zargaba için sürekli karanlığı tercih etmek zorundayız.

Sevgiler

4. berkay_ocean

berkay_ocean berkay

Bizim arkadaşlarla geliştirdiğimiz yeni yöntem çok fena oldu :) dün akşam çıktık bi anda gaza geldik malzememiz yoktu ama yinede çıkalım dedik , bitane fener le deneriz dedik :) yarım metre uzunlugunda da bi kepçe , çıktık yanımızdaki teknelerde anlattığınız ışıklardan vardı , onlar 1er 2şer alıyodu , bizim ışık fos çıktı , beyaz dı bide fenerin ışığı , hevesimiz kursagımızda kaldı ,sözde sabah ta lüfer denemek istiyoduk Maltepe sahilde

5. kanaryasesi

kanaryasesi Tayfun Özyurt

Favori Kamış:
    olta
    Ben bu konuda nostalji yapıcam.. Teknenin burnundan lüxü sallandırıcam..Lüx ışığında, tıpkı eski günlerdeki gibi..

6. ozgurcan

ozgurcan Özgürcan

Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Çapari ile havada uçan martı ve tabii ki hemen serbest bırktık! (Gülmeyin, şahitlerim bile var)
    Alico Reis... "Hep aklımda. olan şu Allah bize balık vermez buna vurursam dedım ve her seferınde balık açısından verımle hareke ettık." çok yakışıklı bir laf...:cool:

7. nihatkr

nihatkr Nihat

Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Aliço kaptan,

Işıkğın illaki sarı mı olması gerekiyor. Ve anladığım kadarıyla öyle çok güçlüde olmaması lazım.

:) Bende gidip en güçlüsünden bir projeksiyon aldım :) Bendeki diğer tüm ışıklarda malesef hep beyaz genemi alacaz ışık :(

8. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Beyaz ışık zargana avında kullanılmaz sarı ışık kaynağı olması lazım ve verimli sonuç elde etmek isiyorsak 200-400 w ampul bildiğimiz ampul 2 adet yeterli nedenıne gelınce teknenın onunden sallandırdığımızda yuvarlak ışık hüzmesi oluşturacak baş tarafta alanı yarım daire şeklınde kaplayacak. çok güçlü ışık balığı maalesef ürkütmekten oteye gitmez maalesef tekrar alacaksınız gıbıme gelıyor kolay gelsın.

Son düzenleme: 7 Eylül 2010
  9. nihatkr

nihatkr Nihat

Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Teşekkür ederim kaptan. Yapacak birşey yok. yeniden bakacaz artık.

10. chilekesh1903

chilekesh1903 Akın

Favori Kamış:
    Çapari
    En İyi Avı:
    İstavrit
    bu sistemi ramazanın ortalarından beri ilk olarak bizde denemeye başladık , yanlız illa sarı ışık olacak veya o söylenen wattlarda ampüllere gerek yok..teknenin bir yanına boydan boya led ışık monte ettik rengi beyaz oluyor 12 v motor çıkışına aküyle bağladık , denizi çok güzel aydınlatıyor.bir kişi teknenin önünde kepçeyle bekliyor..zamanında lüfere yem yapmak için ipekle böcekle zargana tutacağım diye boşuna uğraşmışız diyorum , bazen bir daldırışta 3-4 tane geldiği bile oluyor..

geçen gün balıktan dönerken acaba bu sistem doğrumu değilmi diye aklıma geldi , cevabımı almış oldum teşekkürler

11. TurkBoys

TurkBoys Mehmet Gökhan

Favori Kamış:
    Farketmez =) Her Türlü Gider
    Favori Makine:
    Farketmez
    En İyi Avı:
    Kefal
    Saolasın......