Sandalla gece ,zokalı takımla yaptığımız avlarda lüks lambası kullanırız.Birincil amaç yakamozu kesip takımlarımızın hareketiyle görünür hale gelip balığı ürkütmesine engel olmak,ayrıca yem balıklarının altımıza toplanıp ,bu sayede yırtıcınında bu balıkları yeme amacıyla geldiğinde oltamıza vurması beklentisidir. Biz eski usul,piknik tüpü üstü lüks lambası kullanmaya devam etmekle beraber,yeni teknolojilerdende faydalanmaya çalışıyoruz.Bol ledli ışıldakları teknenin sağına soluna sarkıtıyoruz. Aslında yaptığımız iş birazda ezber. Sorum şu;ışık şiddeti arttıkça verimdede artış olurmu.SANDALIN ETRAFINI IŞIL IŞIL YAPMALIMIYIZ.yoksa eski usül luks ışığının bir sırrı olup,balığı ürkütürmüyüz.Deneyen arkadaşlar,aldıkları sonuçlar varsa paylaşırlarsa sevinirim RASTGELSİN
Abi merhaba.lüks ışığı aslında biraz zayıf kalıyor.Bizim burda genelde led kullanıyorlar 2 şer metre sağ sola beyaz led koyarsan biraz daha verim alırısn.Işığın fazla olması balığı daha çok topluyor bu bi gerçek ledin tam suya vurmasına özen göster lüks ışığı dağıtıyor oda pek fazla verim vermiyor.lüsk lede avlandım led ilede ledin verimi daha iyi şöle bi durumda var balık bol olduğu zaman pek ışığada bakmıyor.Ben sağa lüsk koyuyorum karanlık tarafa yani sol tarafa arkadaşım geçiyor karanlık tarafdada aynı şekilde balık yakalıyor ışılı olan tarafdada çok ışıl ışıl deilde dediğim gibi 1 veya 2 şer metre işini görür iki taraflı..
Avlanacak şey lüferse, en iyisi, suyun altına güçlü (3 x 3W gibi) bir yeşil LED koymaktır. Buna dikkat, suyun içine sokmalısınız. Zira suyun üstündeki lambanın ışığının en az yarısı su yüzeyinden yansır ve boşa gider. Dahası, sizin teknede çok görünür olur. Bu sadece lüfere değil, hemen her tür ava faydalıdır. Aslında yapılan ışıkla yemleme denen bir olay.
Fatih abicim geceleri tekneden yaptığımız avlarda ışığı neden kullandığımızı zaten yazmışsın.Yanlız led ışıklar ve lükslerin ışığı suya direk vurmazsa malesef yeterince etkili olamıyor malesef.Bu tecrübeyle sabittir.Lüksü suya sokamıyacağımız için bence su geçirmez led veya projektör tarzı bir ışığın suyun hemen 30-40 cm altından teknenin altını aydınlatması bu işin tek çözümdür.
Soruya cevap yazmayı unutmuşum Bence ışık ne kadar kuvvetliyse hem yakamozu iyi bir şekilde keser hemde meraklı balıkları teknemizin yanına çeker.Ama bu sene yaptığımız iki gece avı denemesinde ledleri teknenin yanından sarkıttığımızda hiç bir sonuç alamadık.Işıklar suyun içinde olursa verim artacaktır.
Aslında soru şu sebepten kafama takıldı,avlandığımız yer iskeleye yakın.İki defa gırgır mal boşaltmak için yanaştı.Dev projektörleri her yeri aydınlatıyordu.Önce iyi işte balığı toplar daha fazla beklentisi içindeydim,fakat balık tak diye kesti.Tekne gitti,balık vurmaya başladı.İkincide ,iskeleye çıktım,ışığın tam göbeğine saldım takımı fakat iki saat tık yapmadı yine.Tekne gitti tek tük vuruş başladı. Kesin bir fikir edinemedim doğrusu,kafam karıştı....
Balıklar, bir sebepten teknelerin altına girmeyi sever. Bilhassa demirlemiş gemilerin altı, balıkları bulmak için en garantili yerdir.
Serdar abi yeşil renk seçimin halen geçerlimi? bende tekneye lüks yerine led yapmak istiyorum beyazmı yeşilmi yapmalıyım ? dün dayım çapariyle lüfer yakalayınca bizdede lüfer hazırlıkları başladı
abi gece avlanırken başlı kıçlı tonoz aldıkdan sonra sağdan 2 soldan 2 kıç ve baştanda 1er tane olmak üzere toplamda 6 lüks yakardık. ışığa genelde küçük balık toplanır. yemlenmek için de lüfer saldırıya başlar. geceleri bence ışık bol olmalı ama sessiz olunmasında yarar var. gırgır tekneleri aşırı ses yapmakta buda lüferi vs. i ürkütür. Kıç tarafta büyük aynalı bir lüks oluyor genelde oda gündüz gibi yapıyor ortamı.
Evet.. dün bende yakaladım bir tane sarı kanat.. çapariyle değil ama lüks yakıp lüfere kaldık saat 10 gibi yemli zokayla.. iri istavrit geldi sonrasında sürekli..
Lüfer renkli göremiyor. Siyah beyaz görüyor, velakin onu da siyah yeşil görüyor. Yeşil renge gözlerinin hassasiyeti diğer renklere göre iki misli yüksek nerdeyse. Deniz altı videolarına bakarsan, ortalık yeşil renklidir ya, işte o yüzden. Kıyıda, sığda yeşil renk ışık, en yoğun olan ışıktır. Bu nedenle çok daha etkili olur. Şöyle söyleyeyim. 100W beyaz ampul takarsan, onun ışığının yeşil renge tekabül eden %40'ı suda yayılacak. Kırmız, mavi vs. süratle kaybolacak, su ve sudaki şeyler tarafından emilecek. Ama yeşil lamba koyarsan, ışığının %95'i etkili olacak. Kısaca, 100W beyaz lamba (led vs.) ile 50W yeşil lambanın etkinliği aynıdır suda, bilhassa lüfer için. Köpekbalığı, kılıç, somon vs. için, UV lamba en etkilsidir ama o da insanı kör eder.
Serdar abi verdiğin bilgiler için teşekkürler.. led projektör diye satılan ürünlerden bir tane yeşil renk alıcam eylül ekim gelsin diye bekliyoruz..
selam, bu alet iş görür mü mesela? malum lüfer sezonu geliyor http://www.epcoelektronik.com/lighting/urunler-279-292-2306-12v-dc-ile-cal%C4%B1%C5%9Fan-projektor.html ya da yeşili de varmış serdar abinin söylediği gibi. http://www.epcoelektronik.com/lighting/urunler-279-292-2298-10w-ye%C5%9Fil-projektor.html
yeşil şerit ledlerden yaklaşık 4metre kullanarak fara benzer bir lamba yaptık.. çok kalamadık o gece ama 1saat içinde gördüğüm yeşil renge ufak balıklar çok ilgi duydu.. kayığın etrafı ufak balıklarla doldu lüks ışığında okadar balık görmedim yada yeşil renk sudaki balıkları daha görünür hale getiriyor fosforlu gibi oluyorlar sanki..