Arkadaşlar, malum balık az ve gece balığın yemi görme şansı daha azalınca, bu balık yokluğunda bir balık vuruşu almak bile uzun sürüyor. Jig balıkçılığında 300-400 m. derinliklerde bile kullanılabilen pilli ışıklar var. Jig ile birlikte aşağı gönderiyorlar. O minik ışıldaklar acaba bizim kıyıdan yemli oltalarımızda da kullanılamaz mı?
Bu konuyu ben de düşünmüş ve foruma açmıştım bir ara. Ben at çek için kullandığımız sahtelere gece ışıkla takviye yapsak ne olur diye sormuştum ve gelen cevapların çoğu bu ışığın balığı ürküteceği yönündeydi. Daha sonra piyasada içine fosforlu ışık çubuğu konan gece avı için tasarlanmış şeffaf sahteleri buldum. Balığı korkutursa firma bunu neden üretti? Yani ben o zaman aldığım cevaplardan tatmin olamadım. Anladığım kadarı ile herkes fikrini yazmıştı cevap olarak. Umarım bu sefer fikirlerden çok deneyimler yazılır.
En iyi avlarını gece yapmış biri olarak balığın yemi görmek gibi bir problemi olmadığını düşünüyorum.Eğer atrafda balık varsa yemi zaten bir şekilde buluyor. Gece görme problemi olsa ve bu balığın yemlenmesine engel olsa bu arkadaşlar neden gece yemlenmeye çıksın ki. En büyük problem gündüzleri avlanırken küçük balıların yemi görmesi asıl.
kerem abi böyle bişey kullanabilirsin.. http://www.avmarketi.com/asp/product/1841/SURECATCH-LUMA-SLEEVE-FOSFORLU-HORTUM
Fosforlu hortum kullanmak da bir alternatif, evet. Ama ben hem ışık kaynağının güçlü olup dikkat çekmesini, hem de yemin iyi gözükmesini istiyorum. Bir tane alacağım şu dip lambalarından. Yalnız takılacak yer konusunda hala düşünüyorum; fırdöndü üstüne mi yoksa mantarın üstünde bir yerlere mi takmak daha iyi olur? Artık deneyip görmek lazım herhalde.
Konu biraz tutacağınız balığa bağlı olarak şekillenir. Basitçe, kıyıdan yapılacak pek çok av için ışık takmanızın pratik bir etkisi olmayacaktır. Fakat yeri ve zamanına göre, hedef türe göre, ara sıra negatif veya pozitif fayda sağlayacaktır. Bir şekilde yem seçen balıklarda, ışık kötü etki yaratır. Bunun en iyi örneği, lüferdir. Yem seçmeyen ne görse yemek isteyen balıklarda ise ışık iyi bir etki yaratabilir. Örneğin istavrit. Eğer ortam karanlıksa, ışık av olma konumunda olan balıkları ürkütecektir, çünkü bahsedilen ışık çok büyüktür. Derin deniz balıklarında ise ışık genelde fayda gösterir. Ama ışık eşittir ışık değil elbette. En başta söylediğimiz genel olarak etkisiz olma durumu, sürekli yanan herhangi bir ışık için geçerlidir. Ama eğer ışığı bir şekilde yakıp söndürebilirseniz, işin rengi çok değişir. Yakamoz denen algler neden parlar? Örneğin karidesler, tekeler onlar yer. Ve yakamoz kendini yemeye çalışan tekeye parlayıp sönerek cevap verir. Bu yanıp sönme, etraftaki avcı balığa burada yiyecek var diyen bir sinyaldir. Avcı gelir, tekeyle, karidesle, gümüşle vs. ilgilenir güzelce, yakamozda yenmekten kurtulur. İşte bu olay taklit edilebilirse, bunun çoğu zaman ava faydası olacaktır. Bu yüzden dip oltalarına takılan çakarlar sürekli yanmaz, yanıp söner. Ama kıyıda, sığlıkta bu yanıp sönme çok etkili değildir. Etkisiz demiyorum, çok etkili değil diyorum. Zira kıyıda yaşayan balıkların görüş özellikleri çok daha gelişmiştir. Yakamoz ışığını diğerinden ayırabilirler. Bu nedenle yakamoz ışığını renk ve yanıp sönme olarak taklit eden bir şey kullanmak gereklidir. Yakamoz, dokunuş anında 40 - 120 ms saniye süren bir parlama durumunda girer. Ardından 60 - 400ms kadar süren bir sönük hale gelir. Yani elinizdeki yakamoz, aslında bu hızlarda yanıp sönen bir ışığa sahiptir. Lüfer bu hızda görebilir, ama biz göremeyiz, sanki sürekli yanıyor sanırız. Bu nedenle yapılacak şey, bir kaç dk. bekleyen, sonra 60 - 100ms yanıp, 100-300ms sönen ve bunu 5-10 kez tekrarladıktan sonra, 10-15 sn bekleyip tekrar aynısını yapan bir sistemdir. Sistem bunu 5-6 kez tekrar etmeli, daha sonra da 1-3 dk beklemelidir. Bu gibi bir ışık tertibatı biraz elektronik gerektirir. O da pil gerektirir. Pil, devre, LED filan çok yer kaplar ve ağırlık eder. Üstelik piyasada bunu yapan hazır bir şey yok. O yüzden de pahalı olur. Ama bu düzenek gayet işe yarar, tecrübeyle sabittir. Ve bu gibi fosforu yemin yakınına koyma, parlayan boru, boncuk filan maalesef pek netice vermiyor, buda tecrübeyle sabittir. Velakin, bu son cümle izmarit ve istavrit gibi harcıalem şeylerden muaftır. Özellikle istavrit için öyle şeyler, parlayan boncuklar filan gayet etkilidir.
ben fosforlu hortum ile 2 li dip yaptım ve denedim. sonuç pek bişey farketmedi hatta birazda eksi yönde oldu ilerleme.. ışığa gelince fener balığının ışığı gibi az yanan ufak bir ışık iş görebilir gibime geliyor.
Serdar Bey, bu ayrıntılı açıklama için çok teşekkür ederim. Elektronik devrelerden biraz anlıyor olsaydım belki denerdim ama ne yazık ki o konuda çok cahilim. Demek ki uğraşmaya değmez. Bildiğimiz yemli yönteme devam.
Nasıl yani ciddimisin bana misina-lüks-ışık kaynakları konusunda yazdığın onlarca mesajdan sonra.......
Evet gece deniz fenerleri (Çakarlar) balık kaynar balıklar hatta fenerleri yerdi. bizler lüksleri yakıp yakıp söndürür. gece yemlisinde balık çağırırdık. hatta sistemler kurar yakamozu kesmek için değil yanıp sönen cihazlarla balık çağırırdık. yok böyle birşey.......
Aliço üstadım, konu ortalığın aydınlığı değil, yemin ışık çıkarması. Suyun bir şekilde aydınlatılması, kesin olarak balığın toplanmasını sağlar. Yakamoz derdini kaldırır, ama şu ama bu şekilde. Bu bambaşka bir konu. Yemin üzerinde (veya önünde filan) ışık olması daha başka bir konu.
Parlak Işik Yerine Bitmek üzere Olan Belli Belirsiz Bir Kamişa Takilan Fosfor çubuk Belki Iş Görür. Ama Zaten Gece Avlanan Bir Baliğin Görme Konusunda Bi Sikintisi Olacağini Zannetmiyorum Hatta Ters Etki Bile Yaratabilir. O Yüzden çok Az Bi Işik Kaynaği Belki Uzaktaki Baliğin Dikatini çekebilir. Bilemiyorum. Benimde Aklima çok Geldi.hatta Orjinal ürünleri Bile Mevcut.
Bu ürünü belirtilen eylem için üretmişler fakat ben fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Deneyenler varsa yorum yazabilirler fakat benim görüşüm doğal ortamda doğal yemden yanadır.
Gece yemli derken hedef balik nedir ? Farz-i misal eskina gündüz av vermez avi karanlikta yapilir sebebi baligin isik sevmemesi. Tekneden zoka ile lüfer avinda lüks olmazsa olmaz denir.. Aslinda lüks lüfere degil onun yiyecegi istavrit zargana vs toplansin diye yakilir. Çupra-levrek durum nasildir bilemiyorum. Predator baliga özel bi isik gereksiz aksine ters tepki verir gibi geldi bana
Emre, o düzenek derin suda tekneden iş yapar. Aslında sığda da işe yarar ama çok fazla değil. Sığ su için, kıyı avı için şu uygun olur: http://usa.escaglobal.com/images/stories/esca==-clean.png Bu da bir çakar. Ama boyu 2cm sadece, pili filan dahil. Bu bir yere kadar yeme fayda eder ama en iyi netice ava özel tertibatlar ile alınır. Örneğin lüfer avında, yanıp sönen şeyin lüfer mantarının içinde olması daha iyi netice verir.
avcı ve iri balıklar geceleri dolaşıp kendilerine av ararlar .Sualtında doğal olmayan bir şekilde parlayan bir ışık başta evet dikkat çekici olabilir belki ama balık bu değişik şeye ( ışığa) saldırmaz bence . Çünki doğal olmayan birşekilde parlayan bir ışık kaynağından hernekadar avcıda olsa ürkebilir.
Özkan, doğal olarak balıklar filan zaten ışık çıkarır. Yani, avcı balık, parıldayan bir ışığın yem olduğunu bilir. Hatta fener balığı bu işi abartır, kendi ışığını yem olarak kullanıp balık yakalar. Şimdi pek çok arkadaş hoppala moduna girmiştir eminim. Balık ışık mı çıkarır hiç? Evet, balık ışık çıkarmaz ama, başta yakamoz olmak üzere sudaki pek çok şey ışık çıkarır. Ve bir balık suda hareket edince başta yakamozu tetikler. Yakamoz balığın üzerinde parlar ve neticede balığın ışık çıkarması durumu hasıl olur.
Sana katılıyorum Serdar Abi , haklısınız . Benim vurgulamak istediğim yapay ve çok parlak bir ışık kaynağının balık tarafından yem olarak algılanamayabileceği. Yem gibi görmek biryana belki ürkebilir bile diye düşünüyorum. Işığın şiddeti çok kuvvetliyse tabi . Ama doğala yakın , yakamoz gibi parıldayacak bir ışık kaynağı elbette balığı cezbedebilir.
Aslında şöyle bir ışık koyulsa bide arkada dup tıs dup tıs müzik çalsa fena olmaz. Biraz zor balık gelir ama olsun