Selamlar; Dostlar aklıma takıldı , Bu geçiş çuprası olayı başladımı ne durumdadır zamanı nezamandır, sadece derin sulardamı oluyor. Mesela ben Kuşadası davutlar'dan, kuştur,pamucak,zeytinköy,baradan koyu,maydonozlu,vs. bu kıyı şeridinde geçiş çuprasına rastlayabileceğim bölge varmıdır. Yoksa sadece derin sudamı oluyor.
Geçiş Çuprası??? Sanırım kastettiğin üreme mevsiminin hemen sonu. O da sanırım Ocak Şubat ayları gibi oluyor.
Geçen hafta Konak vapur iskelesinin yan tarafları insan doluydu, sanırsın İstanbul boğazı, lüfer sürüsü var da lüfer tutuyorlar. Her sene böyle zamanlarda bilirim ki çipura kıyılamış. Artık geçiş çipurası mı bilmiyorum ama çipura avlamaya çalışıyorlardı. Vapurla karşıya geçerken Konak Pier'in önündeki dalga kıranda çipura yakalayanları, en az 500 gr.'lık çipurasını kovasına koyanları gördüm. Geçen Cuma ve bugün sakin. Pek avcı yok. Nedenini bilmiyorum. Yazdığım yerler yasak bölge olduğundan uyarı almış olabilirler, yahut balık kesmiş olabilir. Bence 2. şık daha akla yatkın. Yani bir geçiş varsa, sanırım şu sıralar olmakta.
Konaktan balık avlayanlar 10-12 sene önceki körfezin halini bilmeyenlerdir. Su temiz gibi görünse de b.k götürüyor. Hele ki Çupra gibi dipten yemlenen balıklar hiç ama hiç yakalanmamalı.
Bir aydır bayağı yoğunluk vardı, hatta yasak bölge dışında mavişehiri geçince 40 tane tutmuşlar. Bende bi ara niyetlendim ama eşim kipaya falan giderken leş gibi koktuğunu söylediğinden vazgeçtim. Aslında o bölgede bana çok yakın levrek vaat eden yerler de var ama maalesef bölgeye bir türlü ısınamadım. Çipura dipten besleniyor ama b.ktan beslenen midyeyi millet gübür gübür yiyor. Bende sana katılıyorum tabi. Eğer av keyif ve zevk için yapılıyorsa daha nezih yerlerde avlanmak lazım.
Akın çuprası Edremit Körfezine ekim ayı ortalarında girer. Tabii ayın döngüsü ile hava ve su sıcaklığı da akınları etkilemekte. Önce irileri (kilo üstü olanlar) geçer. sonra diğerleri. Asos taraflarında tek tük av raporları gelmekte. 17 ekimde dolunay var. Dolunay ve sonrasında geçişlerin hızlanacağını düşünüyorum. Ayrıca çupra haricinde akın levreklerini de hasretle beklemekteyiz...
Çupra akımı henüz başlamadı.Genelde Kasım ayı ortalarında başlar aralık sonuna kadarda kimi sezon devam eder.35-40 metrelerde kıyıya yakın kayalık bölgelerde devam eder. Çok bereketli av verir.