http://webtv.hurriyet.com.tr/2/26229/0/1/marmara-denizi-ndeki-buyuk-tehlike.aspx Bu konunun altına yorum yazmıyorum. Sonuç ortada.
Bugun kandilli bölegesine bakmaya gittiğimde deniz temizleme gemisi vardı su ustu pislikleri temizledi max 30 dk geçti su ustu karadan ortalama 3 metre tekrar çöp dolmuştu ...
Yeni büyük haliçimiz hayırlı olsun.15 sene evvel kumburgazdan amatör ağ atardık ağ dipten çamurlu yani foseptikli cıkardı bulamaç gibi sonra ağı yıkardık öyle tekneye alırdık.Şimdi kimbilir ne olmuştur.Eeee 20 milyonluk şehrin kanalizasyonu nereye gidecek zannediyorsunuz.Sadece beylikdüzü yeter.Geçmiş ola....
sasirmamak lazim. seneler evvelinde fay hatlari ile alakali bir belgeselde marmaranin muhtelif derinliklerinde dip dalislar ile çekilen filmlerde zaten uzeri su ile kapli bir çol izlenimi veriordu. ne bir yosun ne bir bitki ne bir balik ne bir kabuklu.. koskoca bir hiç ve arada sira gozuken çiplak kayalar vardi.
Onemli paylasim icin tesekkurler. Cok feci bir duruma isaret ediyor. Kirlilik yuzunden koskoca denizde oksijen bitme noktasina gelmis diyor. Bu demektir ki baliklarin temel besini olan planktonlar artik yok. Baliklar acliktan oluyor bu durumda. Yani asiri ve yanlis avlanmadan baska bir de baliklarin acliktan ve oksijensizlikten olmesi sozkonusu. Marmara Denizi'ndeki oksijen orani Istanbul'a yaklastikca iyice azaliyormus. Hatta bir noktadan sonra suda hic oksijen olmadigini soyluyor. Dolayisiyla bogazdan gecis yapan baliklarin solunum yapamayip bogularak olmesi mumkun. Belki de baligin azalmasinin esas sebebi budur. Ciddi bir sualti arastirmasi yapilsa belki de anlasilacak ki bogaz tabani Marmara - Karadeniz arasinda gecis yaparken oksijensizlikten olup dibe coken baliklarla dolu. Eger oyle ise olen baligi yiyip temizleyecek mikroorganizmalar da oksijensiz ortamda yasayamadigi icin deniz tabani tamamen copluge doner. Biz de diyoruz ki nerede bu kofanalar... hayvanlar solunum yapamiyor, beslenemiyor, olup ziyan oluyor. Ne bize ne de deniz canlilarina yar oluyor. Cok yazik
durum gerçektende çok ciddi, tüm dünyaya geçmiş olsun, çok önemli bir kanalın bu hale gelmesi doğal olarak balık sürkülasyonunu etkiliyecektir. bir çok tür göç yapamaz hale gelecek, hepsi bir birini tetikleyecek, halkalardan biri kopunca neler olabileceğini düşünmek istemiyorum.
Boğaz bir geçiş kanalı olduğuna göre Marmara da bir geçiş denizi.. boğazın ve marmaranın ölmesi otomatik olarak diğer denizlerdeki balık popülasyonunu da derinden etkileyecektir.. sadece kendi ülkemize değil dünyaya karşı da sorumluyuz.. boğaza sahip olmak, onu istediğimiz gibi yoketme hakkını vermez bize..
bugün her zaman ki gibi Tarabya'ya balık tutmaya gittim, inanın şu haberden sonra denizdeki pislikler insanın gözüne daha da batıyor. (poşet, çuval, plastik bardak, tahta parçaları, tahta kasa, plastik kasa, ölü martılar, olta köpükleri) biz ne kadar dikkat edersek edelim bir şey farketmez, insanımız pis. Basit bir örnek yine bugünden; Balık vurdu çekmeye başladım(Yemli takım). Sahilde koşan bir adam yanımdan geçiyor. Bende oltayı yavaş yavaş çekiyorum, kıyıya çok yakın. Adam yanıma yaklaştı, bende sandım balık geliyor bakmak için yaklaştı diye düşünüyorum. Adam yanımdan deniz tükürdü ve gitti. Aynı yerden ben balık çekicem. Küfür etsem, yüzüne tükürsem, hatta dövsem o adam 100m ilerde yine aynısını yapacak. İnsanımız pis bizim.!
Tekirdaga kadar olan kisimda canli mikro organuzmaya rastlanmadi diyor amcam ama yarin ben fotograflayabilirsem size Tekirdagdan bir kac görüntü sunayim. Fotograflari konu olarak acip bi iki soru soracagim simdi aslolan insanimizin pisligi yada temizliginden ziyada bilincli olmasi bu sitedeki bunca insanlar bogazi temizleyemeyiz yada marmara denizini temizleyemeyiz Fransizlarda pis ama bilincli