Sayin Baliksever dostlar, Foruma yeni kaydoldum, uzun bir suredir Turkiyede balik tutma veya diger tabirle avlama ile ilgili bircok goruntu izledim,sitelerden bircok yazilar takip ettim. Gozlemledigim su ki bir zamanlar her deresinden,cayindan 2-3 kiloluk Kasna veya Sazan yakalamanin mumkun oldugu Ulkemizde artik balikseverler youtube deki bir iki goruntunun altinda dahi baligin tutuldugu suyun adini,yoresini sorar olmus. Ben soyle soyleyeyim, uzun yillardir Ingilterede yasadim ve bu ulkedeki bircok dogal veya yapay gol ve Nehirde balik avladim.Bu ulkedeki sistemide gayet iyi biliyorum. Turkiyede benim izledigim kadariyla balik avlamak bir sportif aktivite,hobiden ziyade katliam sozcugunu utandiracak bir aymazlik,basi bozukluk,cehalet icinde mide tatmini amaciyla yapiliyor.( ki aslinda sportif amacla bu ise gonul verenlerin sayisi gun gectikce artiyor ancak balik avlayan yuzdenin icinde hala kucuk bir oranda.) Bu forumda veya baska platformlarda genel goruntu ise bu ise gercekten sportif olarak gonul verenlerin bircok gol,golet veya nehirde balik sayisindaki desimasyondan olan sikayetleri. Yasa disi tekniklerle avcilik,asiri ve ihtiyac harici avlanma,cevreye olan saygisizlik,bazi sahislarin aslinda tamamiyla devlete ait ve devletce yillar once bu sulara birakilmis balik rezervelerini kendisine kolay kar araci olarak goren bazi kovboylarin (literal anlamda degil,sahtekar anlaminda) yarattigi cirkin goruntu ve verdikleri zarar vs sonucunda bugunku uzucu goruntulerle karsilasiliyor. Benim bu konuda birkac oneri bazinda dusuncem var ve sizlerle bunu paylasmak istedim.Assagiya birkac sey siralamak istiyorum. Bilmem sizlerinde fikri ayni yondemi yoksa karsit yondemi olur. 1-Donusumlu olarak 2 ser sene araliklarla gol,golet ve barajlara av yasagi getirilmesi. Yani bir bolgedeki sularin kismi olarak 2 yil ava kapatilmasi.Bunun donusumlu olarak 10-12 sene sureyle surdurulmesi. 2-Sportif amacli yakala-birak seklinde balik tutan balik avcilari icin bazi goletlerin ozel sahislara devri ve bu sularda balik tutmak icin giris ve her kamis icin ucret talebi. Isletmecinin kari disinda kalan tum gelirin ise sularin yeniden balik stoku icin kullanimasi zorunlulugu.Bu sularda yakalanan baliklarin alabalik disindaki tum balik turlerinin suya geri birakilmasi mecburiyeti olmasi. 3-Balik tutma ruhsati zorunlulugu getirilmesi, buradan toplanacak tum ruhsat ucretlerinin devlet tarafindan baraj,gol ve goletlerin temizlik,hastalik vs ile savas ve balik stoklama amaciyla kullanilmasi. 4-Yem olarak suni kimyasal yemlerin yasaklanmasi, yakalanan baliklarin 3 metreden daha assagi uzunlukta KEEPNET denilen tipte baligi canli tutma amacli ve baliklarin strese girmesini engelleyecek fileler disinda hicbir fileye konulma yasagi getirilmesi. 5-Her balik avcisinin MECBURI olarak Devletce ruhsat verilirken saglanacak bir resmi olcu tahtasini tasimasi. Ki yakalanan balik bu tahtaya yatirildiktan sonra olcusu bir yere yazildiktan sonra alinabilmeli. 6-Gol,baraj,goletlerde gorev yapacak sahis sayisinin artirilmasi ve bunlara birer arac saglanmasi ki bunun masrafininda balik tutma ruhsati butcesinden karsilanmasi. 7-Ozel sahsa devredilmis gol,goletlerde sportif amacla tutulan baliklar icin yakala-birak cicn kullanilan igenelerin kesinlikle capasiz igne olmasi. 8-Tutulduktan sonra yenilmek amaciyla alinan baiklarda boy olculerinin artirilmasi. Ornegin Turna icin 40 degil en az 50-55 cm, Levrek icin 20-21 cm, vs. iste buna benzer bircok onlem alinabilir..tabi bunlar benim gonlumden gecen seyler. Uygulanabilirligi konusunda herkesin kendi nefsini sorgulamasi bence yeterli olacaktir. Saygilarimla
Söylediklerlerinize katılmakla beraber bu uygulamanın sadece tatlı su için değil üç tarafımızın denizlerle çevrildiği düşünülürse genel olarak ele alınmalı diye düşünüyorum. Aslında artık birilerinin öncülük etmesi(sözü geçebilecek) bu işlere el koyması gerekliliği geldide geçiyor.
Biz aşağı yukarı balıkların yavru, palaz ve anaç boylarını biliyoruz.. yani hangi boyun salınması gerektiğinin farkındayız.. bu yaz el kadar bi sürü kuzu balığı tutup saldım.. yine sayısız melanurya, ispendek, mırmır, sokar, amerikan levreği tutup saldım.. el kadar balık görünüşte iri gelebilir ama mesela kuzu balığı için o daha bebek.. tavuk yiyoruz, piliç yiyoruz peki CİVCİV yiyen var mı aranızda ? ama birçok kişi kah limitleri bilmediği için, kah umursamadığı için ihlal yapıyor.. devletin 3 milyon memuru var ve ciddi bir kısmı ATIL durumda.. yani devlet o boştaki memurlardan DENETÇİ TİMLER kurup hem biz amatörleri, hem profesyonel balıkçıları, hem balık satanları, hem de oltacıları daha sıkı denetleyebilir.. ama yapmıyor.. çünkü biz 2. sınıf dünya ülkesiyiz.. bazı değerlerin oturması ve bilinç yerleşmesi için zamana ihtiyaç var demekki.. ne çare..
Abi iyi güzel hoş sölüyorsunuz da bu millet uslanmaz yasak dersin dinlemez haber okumaz biz spor yapalım hobi olsun e bide karnımızda doysun diyerek 500 lira bi makinaya 400 lira bi kamışa veririz ama çık bi galata köprüsüne karaköye adam vermiş olta takımına 20 lira gitmiş 1 liraya ekmek almış kıraça kadar kefal alıyor sudan abi yazıktır günahtır diyosun aa biz yiyoruz diyor ee napıcaksın kardeşim asar mısın keser misin ..
Senin mesajin hemen ustunde cevabi var onun. Devlet ruhsat parasini toplar, atil durumdaki adamada giydirir bir beyaz gomlek,iki apolet,bir lacivert pantolon birde sapka is biter. Bugun 80 Milyonluk ulkede 2 milyon kisi ruhsat almazmi? senelik 150 TL desen eder sana her sene 300 milyon TL ,sen bu parayla ulke capinda ayda 1000tl maasla 10000 tane gozcu calistirir, 1000 tanesinede birer mobileti verirsin. !00 tanede pikap tipi araci gol golet barajlarda tutarsin olur biter. Bir kere, Galata koprusunden avlanmanin dahi durmasi gerekir. Fikir olarak Istanbul belediyesi ayarlar 10 tane balik tutma noktasini koyar gozcuyu gorevliyi tepelerine, balik tutmak isteyen verir parasini gider kiyi balikciligina ayrilmis yerde tutar. Yoksa koprunun altinda kamis kiraya verenlere peskes cekmekten baska bir ise yaramaz su anki sistem. Bati ulkeleri asla hicbirseyi bireyin keyfine ve istegine birakmadigi icin altyapi ve sistemleri gelismistir.Bireylere her konuda sinirlar cizilmis ve yaptirimlar uygulanmistir. Ceza yerine Caydirma politikasi en mantiklisidir, birde bu cozumlerle desteklenince iste simdiki gelismis Avrupayi goruyoruz. Ama Bati Avrupadaki bireyleri kisisel hak ve ozgurlukleri ile basbasa biraktiginizda sokaklarda kafa cekip psikopatlik yapmaktan,sapitmaktan geri kalmiyor. Bizde colugum cocugum ac diye aglayip , fakir edebiyati surekli yapildigi ve buda en gecerli mazeret oldugu icin hala bu kadar basit bir olayi cozemedik.