Gemlik Pendik arası tekne yolculuğu yardım.

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında diyafram tarafından paylaşıldı.

1. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Lineaeffe s-curve surf kamış 4.50
    Favori Makine:
    OKUMA POWER LINER PL 865 MAKİNE
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Gemlik kurşunludan aldığım teknemi İstanbul Pendik civarına getirmek istiyorum. Normal şartlarda tekne taşıma firmasına verecektim (400 tl). Fakat akıl danıştığım birkaç tanıdığım "ne gerek var, senin teknen çok oturaklı ve motoruda oldukça yeni, bas denizden git" dedi. Teknem 2005 model 4.55 m Bursa yapımı fiber (450 kg oldukça sağlam), üzerinde 2005 model daha 6-7 depo yakmış, full bakımı 25 gün önce tarafımca yeni yapıltırılmış olan (15 gün boyunca kullandım hiçbir sorun çıkarmadı, çok temiz bir motor) 15 hp Mariner uzun şaft motor var.

Aşağıda çizmeye çalıştığım rota ile yolculuk yapmak istiyorum. Kaç mil olduğunu hesaplayamadım.

Yolculuğa çıkarken teknenin yakıtını etkileyecek faktörler şöyle.
    25 lt yakıt deposu var.
    3 kişiyiz ortalama 250 kg
    Sabah erkenden 05:00 gibi yola çıkıcaz.
    Rüzgar ve deniz, sakin sayalım.
    Tam yol veya bir kademe altında yolculuk yapıcaz.

Bu durumda yaklaşık nekadar yakıt tüketimim olur?
    Yanıma fazladan nekadar yakıt almalıyım?
    Dikkat etmemiz gereken en önemli konular neler olmalı?
    Can yeleği, ıslanmaz telefon (3g uydudan direk çekiyor), haricinde teknede ne olmalı?

Tecrübeli arkadaşların yardımını rica ediyorum.

2. Süheyl Başak

Süheyl Başak Süheyl Başak

En İyi Avı:
    Torik 3-4 kilo
    Selçuk Bey Kardeşim.
    Teknen hayırlı olsun. Allah kazasız belasız ve iyi günlerinde kullanma nasip etsin.
    Gelelim tekneni Pendik'e getirmene:
    Anladığım kadarı ile tekneni bulunduğu yerde bir müddet kullandın. Eğer kullanmadıysan tavsiye ederim 1,5- 2 saat kadar kullan ve;
    saatte kaç litre yakıt harcadığını ölç ve ayrıca saatte kaç mil süret yaptığını tesbit et. Tabii son gaz kullanarak değil (böyle kullanırsan çok yakıt harcarsın). Sonra haritalardan ölçerek kaç mil yol yapacağını bul.
    Bütün bunların tesbitinden sonra:
    -Teknenin evraklarının tamam olduğunu kabul ediyorum.
    -İhtiyacın olan yakıt miktarının takriben % 25 fazlasını teknene koy
    -Tekne ile gelirken 3 kişi teknede bulunması bence çok 2 kişi yola çıkın. tekne ne kadar ağır olursa okadar çok yakıt harcarsın. Bende 4,50 m Safter tekne var ve 20 HP Tohatsu motor ile bir saatte normal seyir hızında 5 litre benzin yakıyorum.
    -internetten denizlerimizde hava durumunu kontrol et ve enaz 2-3 gün havanın müsait olduğunu tesbit et. Bilhassa lodosa dikkat et.
    -Yanına çapa ve 50-100 m çapa ipi al,
    -Yanına bol miktarda içme suyu alyı sakın ihmal etme.
    -Tabiatıyla teknen için gerekli ekipmanlar teknende olduğunu kabul ediyorum.
    -Teknesi olanlardan ve bilhassa profesyonellerden, balıkçılardan bolgesel yardım istemek için telefon numaralarını öğren.
    Kardeşim yolculuğun hayırlı olsun senin için iyi bir tecrübe olur inşaallah ve neşeli bir seyyahat dilerim.
    Selamlar,
    Süheyl Başak

3. Alp Eren

Alp Eren Alp Eren

Favori Kamış:
    Lineaeffe Extrem Cast
    Favori Makine:
    Okuma
    En İyi Avı:
    8 tane lüfer - kofana
    Günaydın

- Bahsettiğiniz teknenin aynısını bu yaz bende bir hafta kullandım.

- Öncelikle 15 Hp'lik bir motor tam gazda saatte 3,5 litre civarı bir yakıt tüketiyor. Çizdiğiniz rotada yaklaşık olarak 60 mil civarında olması lazım fakat 3 kişi dediğiniz zaman saatte kaç mil yapabileceğinizi bilmiyorum. 3 Kişiyle tam gazın bir kademe altında ortalama 7-8 mil yaptığınızı düşünürsek ki akıntılı bi yoldan gideceksiniz (İhlas Armutlu'nun olduğu burun gibi) ortalama 8-9 saat sürer yolculuğunuz. Bu da size yine yaklaşık olarak 30 litre civarında yakıt gerektirir i ben olsam yanıma 50 litreden az yakıt almam.

- Bahsettiğiniz teknenin 2 kişi ve 3 kişi gidişi çok farklı. Tam gazda deneme yaptık resmen 3 kişi bindiğinde farklı bir motorla gidiyormuşsunuz gibi oluyor. Tekne yavaşlıyor. Alacağınız yakıt erzak malzeme ve çapayı gibi ekstralarıda düşününce tekne oldukça ağır olacaktır.

- Rota itibariyle yol üzerinde dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntılardan biri de İDO feribotları ve deniz otobüsleri. Özellikle akıntı burnunu dönerken burun buruna gelmemek lazım:) Hatta yakın mesafeden bile geçildiğinde yandan alınan dalgalar oldukça tehlikeli oluyor. Bir diğer tehlikede çok kıyıdan takip ettiğiniz zaman yine ido dalgalarının sizi kayalara çarpması çünkü bildiğiniz gibi idolar jet motorlu ve mesafe ne kadar uzak da olsa dalgaları hissediliyor.

- Son olarak denize açılan herkes gibi acil durumları düşünüp birkaç yerden telefon numarası almak en iyisi. Rota üzerinde mesela Narlı, Fıstıklı, Armutlu, İhlas tatil köyü, Çınarcık, Esenköy gibi yerlerden tanışlar bulup yada en azından buralara yakın takip etmek gerekir diye düşünüyoum.

Hayırlı yolculuklar...

4. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Uzun yıllar bende tekne kullandım 4.5 m fiber 6.ahşap kullandım ama benim gözüm bu ayarda bir tekne ile o yolu yapmak yemez.. daha büyük daha güçlü motor ve en azından bir yarım kamarada olsa kapalı bir yeri önden rüzgarı kesecek bir bölüm....

bayagı bir mesafe..şahsi düşüncem .. vazgeç..denizde herşey planlandıgı gibi olmayabiliyor..ortam değişebiliyor..

5. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Verdiğiniz değerli bilgiler için sizlere çok teşekkür ederim.
    Aldığım geri bildirimlerden anladığım kadarıyla Gemlik Pendik seferi çok riskli olacak.
    Bazı dostlarımdan aldığım tecrübe bilgileri ve sizlerinde değerli yorumlarıyla, sanki okyanusa açılacakmış gibi hissettim kendimi. Açıkcası gözüm korktu. Cumartesi akşamına kadar karar vericem. %50-50 oranında kararsızım. Çok hevesli olmama nazaran vazgeçme durumumda oluştu.

6. T-Rap

T-Rap ilker

Selçuk abi imzandaki söze kulak ver saygılar. ;)

7. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Heyecanımı hep ön planda tutmaya çalışıyorum ;) Fazla heyecanda sakıncalı ama :p

8. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Motor bakımını yaptırdığım ustayla konuşup fikrini aldım.
    Motorla (15 hp Mariner 2 zamanlı) tamgaz 5 saat bile gitsen sorun olmaz dedi (uzun çalışması açısından). 2 kişiyle yola çık 3. kişi olmasın dedi. 2 kişiyle ortalama 15-17 mil hızla gidersin. Yanına herhangi bir aksiliğe karşı 2 buji al. Çınarcık mevkine kadar 2 saatte gidersin. Çınarcıktan sonrada 1.5 saatlik yolun var dedi (normal şartlar altında). Yakıt olarakta 30-35 litre ile pendiğe varırsın ama yanına fazladan 10 litre al önerisinde bulundu. Beni oldukça cesaretlendirdi. Bu başlık altında yorum yazan herkesin fikrine saygım var ve özellikle çok teşekkür ederim. Büyük bir ihtimalle Pazar sabahı 05:00 gibi Gemlikten yola çıkmayı düşünüyoruz. Bu macerayı yaşamak istiyorum. İşlerin aksi gitmesi durumuna karşılık acil durum planıda yapıp can güvenliğimizi en önde tutucam.

Cuma gününe kadar hava durumu çok iyi. Pazar tahmini daha düşmedi.
    Marmara Cuma günü
    Hava Durumu: Az bulutlu
    Rüzgar: Kuzey ve kuzeydoğudan 2 ila 4 kuvvetinde,
    Dalga: 0,5 ila 1,0m
    Görüş: İyi

9. volkan07

volkan07 Volkan

En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    "ıslanmaz telefon (3g uydudan direk çekiyor)"

nedir abi bu telefon?

10. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    Sağlam poşete koyarsan ıslanmaz.
    Denizde telefon çekmiyor. Fakat 3g yi açarsan direk uydudan konuşabiliyorsun.

11. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Delikanlımm , birde başka söz var , Kaderi fazla zorlama..derler ...;) :) :) :) :)

12. diyafram

diyafram Selçuk ÖZŞENER

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Mırmır 2.2 kg
    İki gün üst üste çalıştığım hastanede nöbete kaldıktan sonra mutlu yuvama kavuştum. Birde baktımki eşim ağlıyor. Haydaaa, neoldu dedim. "Tekneyi denizden getirirsen hakkımı helal etmem" dedi. Haklı olarak korktuğunu söyledi. Onun bu durumuna çok üzüldüm ve Gemlikteki teknemi denizden getirmek için yaptığım bütün planları çöpe attım. 40 yaşından sonra ailemi bu şekilde üzmeye hakkım yok. Onların bana çok ihtiyacı var, benimde onlara.

Bu durumda tekne nakliyatı için yardımcı olabilecek arkadaşlar varsa önerilerini rica ediyorum..

Son düzenleme: 22 Temmuz 2011
  13. utatuka

utatuka Utku A.

Favori Kamış:
    kamışım kırık
    En İyi Avı:
    istavrit... 15 gram
    kürek

bas git kardeş... hiç düşünme... can yeleği vb.. tedbirlerini al...

gideceğin yolda her yerde balıkçı barınakları var... gönüllü kurtarma ekipleri var... yolunun üzerinde mutlaka avlanan balıkevi balıkçıları vardır... sahil korumayı saymadım...deniz polisini de!

kürek olsun... ha bi de sağlam plaj şemsiyesi al...

kafana güneş geçmesin diye değil... açarsın şemsiyeyi rüzgarı arkana alıp bi iki mil hızla gidersin motor bozulursa...

sonuçta burası marmara... bir yerden çıkarsın..
    fırtınayı hissettiğin anda çek karaya... yanına çıkrık ya da bol makara falan alll!

biraz daha benzin harca kıyın kıyın bütün körfezi dolaş...

ya da çınarcık taraflarından gözünü kestirdiğin bi noktadan vur adalara... neandrosda konaklama... fareler yer seni...

ya da yalovadan çarşamba akşamı veya perşembe sabahı pazarcılar adaya geçiyor motorla... onların arkasından takip et!

büyükadaya uğra... su ürünleri kooperatifine git... çaylaaar benden!

belki başka yollar da vardır...ama benim aklıma bunlar geldi!

not: geçen sene pendikten düğün dönüşü adaya gelen gençler maalesef rahmetli oldu... gece yarısı can yeleği yok ve tam fırtına varken alkollü olarak yola çıkmışlar... bir kişi kurtuldu!

çok üzüldük...