gezer şamandıra oltası

Konu, 'Genel Konular' kısmında karateci tarafından paylaşıldı.

1. karateci

karateci MEHMET ÖZTÜRK

Favori Kamış:
    daiwa sensor red surf420-effe accord 360
    Favori Makine:
    okuma marka makina
    En İyi Avı:
    sazan /1,5 kg
    Arkadaşlar bem daha çok dip oltası ile avlanırım. bende bir kaç sünger şamandıra var suyun yüzeyeyinden battımı balık geldiğini anladığım, yüzeyden kanca en fazla 1m filan aşağıda olur.
    internette gezer şamandıra diye değişik gr larda şamandıralar gördüm. memlekette satıcıya sordum bunlar normalde su yüzeyünde yan yatar balık geldiğinde batmaz dik duruma gelir dedi, benim de fazla bilgim yok dedi. kendim de bu şamandıra ile avlananların daha fazla verim aldığını gözlemlemiştim ama ama o zaman konuya ilgili olmamıştım.
    Benim sorum balık geldiğinde bu şamandıralar niçin batmıyor .kancanın durumu yüzeyden ne kadar derinlikte oluyor(şamandıra yan yatık halde iken). birde örneğin 10 gr lık şamandıraya ne kadrlık kestirme kurşun takabilirim.
    avlak derinliği 2m den 10 m ye kadr değişiriyor.
    bu konuyu anlarsam bu şamandıralardan alıp, olta düzeneği kurup alabalık ve sazan avında kullanmayı düşünüyorum; bilgisi olanlar varsa yazarsa sevinirim.

2. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Benim bildigim kadariyla her tür samandira balik vurdumu suya dalar öyle av köpegi gibi kuyrugunu dikene rastlamadim daha

3. ESER BABAOĞLU

ESER BABAOĞLU ESER

Favori Kamış:
    REMİXSON MASTER 4 MT
    Favori Makine:
    REMİXSON MAGNUM 6000
    Merhaba,şamandirali Takimlarda öncelik Olarak Beden Boyu 15cm En Fazla 20 Cm Olmali Tek Iğneli Takimlar Için,derinlik Ayarini Kendin Ayarlayacaksin,nasil Mi?şamandira üzerinde Yer Alan Makinadan Gelen Kamişin Uç Kismindan çikan şamandirana Yakin Olan Noktaya Ayar Ipi Bağlayacaksin Yakin Mesafelerde Yani Derin Olmayan Noktalarda Ayar Ipinizi Bir Kariş Yada Az Daha Yukari çeke Bilirsiniz Derinliğe Göre Ayar Ipinizi Yukariya çekerek şamandiranizin Dik Durmasini Sağlaya Bilirsiniz,zaten Derinlik Yeterli Gelmediği Zaman şamandiraniz Otomatikmen Yan Yatacaktir çünkü Iğne Zemine Temas Ediyor Olacak Iğne Zeminden Yukarda Ise şamandira Kesinlik Ile Dik Konumda Olur,her Balik Vurduğunda şamandira Batacak Diye Bir şey Söz Konusu Değildir.şamandiraniz Hareket Ettiği An Yani Ilerlemeye Başaldiğinda Iğne Baliğin Kesinlik Ile Ağzindadir Oltanizi Tasmalama Yaptiğinizda Iğne Baliğa Girmiş Olacak Ve Baliğinizi Rahat Rahat çekeceksiniz Kolay Gelsin Bol Avlariniz Olsun.

4. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Aşagıdaki şekilde olay gelişir.. balık yemi alıp hareket edince kurşun yerden kalkar veya asılıda - askıda da olsa agırlık etkisi kalmaz bu durumda şamandıra suda yatay hale gelir

adamın dediği ise olayın biraz farklı şeklidir aşagıdaki sistemde derinlik diyelimki 1.50 ve stoperde 1.50 ye ayarlı..

ancak avcı stoperi 1.65 e getirir ve kurşun dibe oturdugu zaman çubuk şamandıra su üstünde yatay durur...

balık yemi alıp kurşunu havaya kaldırdıgında kurşun devreye girmiş olur. ve şamandıra diklenir..

ancak bu 2. anlattıgım sistemde yem-iğne ile kurşun arasındaki mesafe en az 30 cm olur..ki balık kurşunun agırlık etkisini yok etmesin...

Aşagıdaki resimde ise yine şamandıralı sistemlerde farklı şamandıra uygulaması görülmekte.... sol tarafta dibe yatırılmış ve dengelenmiş sistemde yem balık tarafından havaya kaldırılınca şamandıra batmaz tam tersi suda yukselir..

arka taraftaki sistem satıcının dediği, agırlıksız bir sistemdir şamandıra yataydır balık yemi alınca şamandıra dibe dugru diklenerek iniş yapar.

Burada en basit ve klasik sistem,, balık E yemni alıp ileri giderse şamandıra 45 derece gibi açı ile dibe batar ..

Eğer, yemi alıp yukarı dogru çıkarsa D agırlıgının hükmu kalmaz şamandıra su üstünde yatay duruma gelir..

Eger yemi alıp dikey dalarsa şamandırada oldugu yerde diklemesine suya gömülür..

5. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Benim anlamadigim nokta sudur.. Samandra dik dursun diye stoper ayari yapilir yatik duruyorsa anormaldir beden uzundur kistirma hafiftir falan. Özellikle yatik birakilarak avlanma varmidir ?

6. ESER BABAOĞLU

ESER BABAOĞLU ESER

Favori Kamış:
    REMİXSON MASTER 4 MT
    Favori Makine:
    REMİXSON MAGNUM 6000
    Oda Senin Ustaliğina Kalmiş Bir Durum Gece Isşildak Takarsan Anlarsin Ama Gündüz Dalgali Bir Ortamda çok Zor Anlarsin.

7. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    var sevgili roy..mesela rüzgarlı havalarda şamandıranın anteni genelde ince tel vs modeller seçilir ama yinde rüzgar etkiler ayrıca çırpıntılı yüzeyde şamandıranın batıp çıktıgını anlıyamazsın ama suda yatay duran bir çubuk şamandıra su ne kadar hareketli olsada yine yataylıgını bozmaz , rüzgar etkilemez. hayvan dipten yemi aldımı bir anda şamandıra diklenir ve avcı misinaya asılır..:) küt.. balık iğnede..:)

8. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Benim zaten takintim var samandira konusunda yatik durdumu kil olurum:) saat piliyle gece isik yayan bi samandram vardi (etik degil biliyorum ama 10sene evvel) hep yamuk dururdu sinir olurdum :)

9. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    Sevgili roy ışıklı şamandıranın etik olmadıgı konusunu ben hiç duymadım..bence normal bir olay..:)

10. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Hani balik çekiyo ya bi nevi teknedeki lüks gibi muvaffak bey :) kandirik yapmis gibi geliyo bana. Normalse kullanimi problem yok :)

11. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    ses yapan rapala , da kandırıkçı :D :D namısız kerata..:D

heleki balık bulucu..:( :D küllüm felaket..:D

12. roy

roy roy

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    :D artik amatör ruh ve vicdan ne kadarina elverirse...

13. Kırıkolta

Kırıkolta Murat

Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Aslında şamandıranın yatıklık durumu balığın hangi yükseklikte yem aradığına bağlıdır. Eğer şamandıranız dik durumdaysa bu yem az yada çok zemine temas etmiyor demektir. Sazanın yemleme duru birçok koşula göre değişken olsada genel olarak zeminde yem arar. Bu durumda şamandıranız yatık durumda olmalıdır. Hatta iyi sazan avccısı diyebileceğim ustalarım şamandırayı 45 derece yatık ince ayar yaparlar. Başarı oranı yüksektir.

Ama yakalayacağınız balık tatlı su kefali ise o zaman şamandırayı yeme yaklaştırıp yemin yukarıda olmasını sağlamalısınız.

14. karateci

karateci MEHMET ÖZTÜRK

Favori Kamış:
    daiwa sensor red surf420-effe accord 360
    Favori Makine:
    okuma marka makina
    En İyi Avı:
    sazan /1,5 kg
    arkadaşlar verdiğniz bilgileriçin teşekür ederim verdiğiniz bilgiler açıklayıcı oldu, farklı özellite bir şamandıra olduğu için şamandıra yan yatıyor sanmıştım,rastgele.
    balık avının sorunsuz geçmesi dileğiyle av yolculuğunda otomobil ve motorsiklet kullanan arkadaşların dikkatli olması ve rehavete kapılmamması dileğiyle. dün av dönüşü scooter motorsiklet toprak yolda bir kenara uçtum da kaskım da vardı bir yüzük dışında bir şey yok. sebep toprak yol sakin deyip çok hızlı kullnmam-her zaman şanslı olmyabiliriz. iyi günler.

15. Senol_Temur

Senol_Temur Senol

Favori Kamış:
    Shimano Alivio CX 240 Medium Light
    Favori Makine:
    Shimano Exage 3000SRC
    En İyi Avı:
    Sudak 59 cm - Turna 86 cm
    Astana da gördüğüm bütün balıkçılar yatay şamandıra kullanıyorlar rüzgar çok su dalgalı ve de avlamak daha rahat sanırım ben daha denemedim ama öyle tahmin ediyorum :) . Şamandıralarının görüntüsü 10 cm lik bir kursun kalem tarzi çokta işe yarıyor . Balık dipten yemi alır almaz dikiliyor ama benim kullandıgım normal şamandıra dalgadan mı batti yoksa gercekten balık mı bazen anlıyamıyorum . Deneyecegim yakında bende yatay şamandıra sistemini ))) . reeling