Günlerden 6 ekim 2009 salı. Şener arkadaşımın teknesinde ailece Göcek'in koylarını geziyoruz. Sabahın erken saatlerinde Teknemizin küçük botu ile denize açılıyorum ve oltamı atıyorum. Deniz bereketli. Karagöz, İspari ve hanos yakalıyorum. Hanosları 5 litrelik su bidonuna dolduruyorum. Kenarlarından delik açtığım bidonu tekneni kenarına bağlıyorum ve denizin içine salıyorum. Amaç hanosları canlı tutmak. Şener kaptan bizi güzel bir koya götürüyor ve tekneyi kıçtan kara yaparak demirliyoruz. Kaptan hanosları görüce bunlar yenmez neden atmıyorsun dedi. Bende onlarla büyük balık yakalarız onlar lazım diyorum ve bizim kaptan bıyık altından gülüyor. Olsun son gülen iyi güler deyip şakalaşıyoruz. Kaptana hadi gidyoruz diyorum ve küçük botumuza atladığımız gibi koyun girişine yaklaşık 35-40m derinliği olan bölgeye geliyoruz. Kaptanın çok güze sağlam kalın bir takımı var. Ucunda numarasını bilmediğim bir çıplak iğne. Hanosu sırtından balık ölmeyecek şekilde ters olarak geçiriyorum ve balığı dibe doğru salıyorum. Oltanın dibe vardığından emin olduktan sonra oltanın diğer ucunu karaya götürüp bir kayaya bağlıyor ve tekneye geri dönüyoruz. Saatler 15.00 gösterdiği sularda küçük botumuzla oltayı bıraktığımız yere geliyoruz. Başlıyorum çekmeye. Heyhat olta gelmez. Hanos kayanın altına girmiş diye yorum yapıyorum. Kaptan küçük botumuzu bir sağa bir sola,bir ileri bir geri yönlendiriyor. Birden olta kurtuluyor. Odane olta elimden gidecek. Balık bir kafa atıyor ki kalbim yerinden çıkacak. Heyacan doruk noktasında. Misinayı yavaş ve emin kulaçlar ile çekiyorum. Su inanılmaz berrak. daha 25. metrelerde aşağıdan beyaz bir şey göründü bile. Kaptan daki heyacanı görmeniz lazım. Kardeşim çek şunu kaçacak diyor. Hızlanıyorum. Son bir harket ile balığı bota alıyorum. Yaklaşık 2,5 - 3 kgr lık bir sinarit. Eh artık keyfimizi varın siz tahmin edin. Hepinize böyle güzel avlar nasip olsun. Avınız bol neşeniz daim olsun.Rastgele.
Vay bee çok çok tebrikler çok yakışıklı balık şu sinarit ya ayrıca anlatımınız da harika olmuş.Saygılar...
Yemin ederim siz olta gelmez dediğinizde o atışları hissettim harika ya Tebrikler harıkaymış hasnosların boyu ne kadardiki bu balık yiyebildi ?
Ooooo sevgili kardeşim, Günlerce muhabbetini yaptığımız kuzucuklar foruma taşındı sonunda. Allah tekrarını nasibetsin. Diğer lağos fotoğrafını da koyarsan iyi olur.
Sedat abi sinarit yakalama zevkini yaşamış biri olarak duygularınızı çok iyi anlıyorum sinarit yakalamada çeşitli canlı balıkları biliyorum ama ilk defa hanosla yakalanmasına şahit oldum sizin yaptığınız bırakma dediğimiz oltalara bozcaadada ispari karagöz gibi balıkları takarız bundan sonra yakalanan hanosların kıymetini bilmek lazımmış dahada büyüklerini yakalamanızı dilerim rastgele
Haklısın Kardeşim. Gerçekten çok yakışıklı bir balık. Yemeside çok güzeldi. Umarım sende yakalarsın. İyi avlar.
Malumun üzere fazla derinden olmayan hanoslar işte yaklaşık 12- 13 cm lik. Valla bende akıl erdiremedim nasıl yediğini ama hanosun yarısı hala iğnede, iğnede ağzının içine iyice girmişti. İğneyi kargaburun ile çıkardım.
Sağolasın Eşref arkadaşım. Ne yalan söyleyeyim nasıl yapsamda tekrarını yaşayabilsem diyorum. Yem konusunda fazla tecrübem yok. Dediklerine katılıyorum. Fakat bildiğim kadarı ile Sinarit avcı bir balık ve herhalde canlı yeme dayanamıyor. Sinarit için demekki hanosmuş, İspari imiş fark etmiyor. Bir de ne demişler rast gele. Şans önemli. Bizim kaptanın teknede olta boş duruyordu. adam 5 senede böyle av yapmamış. Bir de ertesi gün 3,5 kğr laosu aynı metotla yakalayınca bizim kaptan dumur oldu. Gerçekten nasip işi. Saygılarımla.
darısı bizim başımıza be abi tebrik ederim sizi ben daha yeni yeni mırmır ve lidaki avlamaya başladım.inşallah çipura ile devam ederiz
İnşallah olur Ahmet kardeş. Lidakileri nerede tutuyorsun. Bakma sen benim şehrin İstanbul yazdığına ben doğma büyüme ksk (35,5) liyim. Dalyan önlerinde,İnciraltı kale feneri, Pelikan feneri civarlarında az çipura yakalamadım.