Tebrik ediyorum değişik bir av olmuş Ama ıstakoz bildiğim kadarıyla canlıyken pişirilmeli, ölü ıstakozun eti toksin salgılıyor diye biliyorum.
Toksin salgılama durumu mikro organizmalar tarafından gerçekleşir, et vs. içerisinde bayatlama sonucu oluşan mikroorganizmalar buna neden olur. Ölü olmasının bununla ilgisi yoktur. Sözkonusu ıstakozu -30 C de dondurarak söndürdüğünüzü düşünün. Ve sonra pişirdiğinizi. Toksidite bir etki bu durumda sizce söz konusu olurmu? Canlı pişilmesinin tavsiye edimiş olmasının tek nedeni lezzet kalitesinin yüksek olacağındandır. Geleneksel bir yöntemdir. Bilinen tüm tariflerde bu şekilde pişirilmesi tavsiye edilir.
Tam anlatim budur iste.... Bir iki ekleme yapmak istiyorum. Simdi istakozun cani yanar diye bir durumu yoktur. Sinir sistemi nerdeyse yok denecek kadar azdir.... Yapilan bir sürü arastirma sonuncunda, aciya nerdeyse yok denecek kadar az hissedebiliyor.... Suya canli olarak koydugunuz anda, istakozun adrenalin seviyesi yükselip, tadinin lezzizi bundan kaynaklanmaktadir... Haaa dondur sonra ye, o da olur. Kaynar tuzlu suya yaklasik 30 dakkika kadar beklet o kadar. Yurtdisinda, en sayilan restaurantlarda pisilen istakozun yaninda sadece yagla kizartilmis ekmek yeniliyor... Bu kadar basit! Bu ara, bu aviniz icin tebrik ediyorum..... Tüm deniz canlilarin arasindaki EN lezzetli yaratigi yakalasmissiniz!!!
Al iste.... kucagimdan al... bak taaaaa, yanina getirdim .............. tamam mi simdi?? Yaratik benim mi????
Şanslı gününüzde olmalısınız.tebrikler..Afiyet olsun Konu ıstakoz olunca benim ilgi alanıma girer..Zira yıllarca ıstakoz peşinde(dalış yaptığım zamanlarda) koşmuş biri olarak ıstakozun diğer eklembacaklı ve deniz ürünlerinden çok farklı bir yanı vardır..Eğer ıstakoz yakalanma esnasında kabuğundan yara almışsa eti bu delikten akar gider..evet aynen böyle olur ve uzun süre beklediğinde içinde et diye birşey kalmaz.. Bu nedenle ıstakoz toplayan teknelerde genelde nargile teknelerinde eğer ıstakoz derin taş altından tüm hilelere rağmen çıkarılamamış ise son çare zıpkınla vurulur ve yaranın olduğu yere teknede hazır bulundurulan sakız,cam sakız ve benzeri madde ile kapatılır. Sebep eti boşalıp ekonomik değeri azalmasın.. bir küçük hatırlatma daha ..Istakoz protein olarak çok yüksek değerler içerir..Dünyada proteın olarak en zengin 3 malzemeden biri denilebilir..Bu nedenle ilk kez ve fazla yendiğinde genelde alerjik reaksiyon yapabilir..En sık görülen kırmmızı beneklerin vücutta ortaya çıkmasıdır..paniğe kapılmayın..
lanet olsun içimdeki böcek korkusuna o istakoz benim oltama gelse abartısı en uç yüzükten sallarım bıcağı benden uzak allaha yakın.