GÖKÇENEZ BALIĞINI NASIL AVLARIM selam arkadaşlar tatlısu deniz ve aynı zamanda tüfek avcısıyım arkadaşlar hemen hemen evimde tüm avlara müsait takımlarım mevcut aynı zamanda takımlarımı hazır alman çoğunlukla kendim yaparım tabiki bu uzun yılarımı almıştır iğne seçimi kalitesi dip yapısına takıldımı ucu açılıyormu yoksa kırılıyormu ilk sezondan sonra paslanıyormu bunun gibi konular arkadaşlar ben uzun yıllardır tayakadın kulakçayırı merasında bulunan eski maden ocaklarındaki göllere hem tatlı su avı hem tüfek avı yapmaya gidiyorum bu hafta arası ikitelli tarafında oturan adaşım kemal arkadaşım ile bahsettiğim meraya aynalı sazan avına gitik ben hamur ve mısır kullanırım ve takımlarım hazır yaylı sistem 2.iğneli (SASAME 1/0 CHINU F-714) takımları yemledik zilleri taktık bir iki vuruş maalesef almadık karşı tarafımıza adının mehmet olduğu bir arkadaş geldi selamlaştık çantasından el oltasını çıkarttı yemledi ve suya attı yemledi birdaha daha derken hareketlendi bir balık aldı fakat ince uzun parlak bir balık ben daha önce böyle bir balık görmedim hemen adaşım ile beraber mehmet arkadaşın yanına gittik kovada gördüğüm balık pullu sarıkanat benzeri bir balık arkadaş kullanmış olduğu takımı gösterdi 2.iğneli iğne numarası 6 misina kalınlığı 0,20 mm ağırlık veya bir kıstırma olmayan şeytan oltası kullandığı yem fırından almış olduğu balık ekmeği tabir edilen bildiğimiz normal beyaz ekmek idk yılardır o gölete giderim ilk kez böyle bir olayla karşılaştım şimdi değerli amatör balıkçı dostlarım ben dip yaylı sisteme zaten hamur kullanıyorum neden alamıyorum bu gökçenez denen balığı bu konum hakkında yardımlarınıza ve tecrübelerinize ihtiyacım var yalıköy taraflarında orman içi kamp alanı var adı (çilingoz) yılardır oraya denize ve kampa giderim orada bulunan gölette bildiğimiz deniz kefali,kara sazan,ve tirsi var şaşırmayın çünkü ben köylüden araştırdım göl denizle beraber çok yakın kış ayı dalgalarla beraber deniz balıkları göle karışıyor günübirlik dahi olsa gitmenizi şiddetle tavsiye edrim yorumlarınızı bekler rastlgele...
.... çilingoz yazın çekilir yer değil sinekleri çok fazla acıtıyor suların yükselip göle geçmesi iyi bir şey değil ama tabiat olayı engel olunamaz sular karışınca bir çok balık ölmüştür emin olun. pek verimli değil ama yukarı baraj için aynı şeyi söyleyemem
ömer kardeş bravo sana fotoğrafını koyduğun için sağol ben uzun zaman çilingoza gittim barajıda gördüm fakat içinde kurumuş çam ağaçları ve suyu çok kötü kokuyordu barajı sağ tarafına alarak yukarı doğru gidersen köprü var arabanı bırak alt tarftaki derenin yukarılarına doğru gidersen karabalık denen bir balık cinsi var biraz yayına benzer tavuk cigeri ve solucanla çok rahat tutarsın ben çilingozda bahse gölde tirsi kara sazan ve kefal çok avladım vede lezzetli fakat işletme değişince bu yaz gitmedim çadır için gecelik 50 tl istiyorlar yolu bozuk çarşı uzak ve sayire ve sayire genede sana teşekkür ederim rast gele...
Çilingozu ilk bulduğum sene Temmuz başlarıydı.Renault marka arabamı almak için 4 ay sıra beklemiş,askerlikten terhis olduktan hemen sonra,o zamanlar sadece traktörle gidilebilen bu yerlere,bagajıma kazma ve kürekte koyarak varmıştım. Sadece bir tek çadır ondada bir Alman çift vardı. Oralara gitme gayem Kırmızı Benekli Doğal alabalık yakalamaktı. Ustam rahmetli,ilk Balık Kitabı yazarlarından İbrahim Bilge'nin iş yerinde çokca alabalıktan konuşurduk. Bir seferinde buralardan bahsetmiş,halen keşfedilmediğini söylemiş,Çilingoz deresinin üstlerine erebilirsemde,gayet güzel alabalık yakalayabileceğimi söylemişti. Şimdilerde rezil bir yer olmuştur Çilingoz Orman ve kamp mahali. Yerinize olsam çıkış kapısından tam 6 km tırmanırım Binkılıç köyüne doğru.Arabamı bir yerlere park eder,yada saklar dikine orman içinden aşağıya inerim. Ben böyle yaparak bulmuştum o zamanların Bakir Çilingoz deresini. Yukarı kısımlarda 3'e bölünür bu dere. 3 koldada alabalık vardı ama ortadaki kol bir başkaydı. Resimleride vardır. Kimi yerde dere birden yok olur,ama bezmeyin biraz daha devam edin,az sonra tekrar topral altına girdiği yeri bulursunuz,azimle devam edin müsaiy yerlerede meppsinizi suyla buluşturun. Helende birkaç alabalık alabileceğinizi sanıyorum Sevgiler
Gökçenez su yüzeyine yakın yerlerde yaşar.çinekopa benzer ender tadı güzel olan tatlısu balıklarından.ancak gölde barajda olanların tadı ile akarsudakilerin tadı farklı akarsudakiler daha güzel oluyor.yıllarca çankırı ankara sınırındaki köyümde bu balıktan yakaladım ama adına biz gümüş renginde olduğu için gümüş derdik.gökçenez oldugunu çatalcada öğretmenlik yaptığım sırada öğrendim.inceğiz köyüne yakın suyu bol bir dere var yukarı kısmı daha temiz.çilingozda 8 yıl önce alabalık vardı ama yasaklanıp milli park yapıldığını duymuştum.
bu balık şamandıralı tavuk ciğeri ile akarsuda yakalanır hemen kapar zaten merak etmeyin oracıkta taze taze ızgarası makbuldür ))) gökçenez az kaldı geliyorum ))
Bu bir İsrail Sazanı denen balık sevgili Mufi Gökçenez balığının en bilinen cinsi Doğu Anadoluda üstelik ekenomik bir değeride olan ve İnci Kefali diye anılan balıktır. Bu balığın alt türleri neredeyse tüm Anadolunun derelerinde vardır. Van gölüne akan derelerin üst kısımlarına doğru bahar aylarında yoğun sürüler oluşturarak göçer ve yumurta bırakır. Aynı durum,bol su ile beslenen her baraj gölündede gözlenmektedir. İnci balığı,gümüş,tatlısu sardalyesi gibi mahalli adlar almıştır. Sevgiler Not;Keşke Yakup Hocamız birşeyler biliyorsa konuya katılsa isterdim