Göl için kamış ve makine önerisi hk.

Konu, 'Kamışlar' kısmında cety12 tarafından paylaşıldı.

  1. cety12

    cety12 Ozan

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İstanbul
    Öncelikle tüm abilerime kardeşlerime merhaba;

    Yer: Gölet
    Balık: Sazan
    Mesafe: 25-50mt
    Balık ağırlık: 6-10 kilo
    Yem: Mısır

    Konuya gelicek olursam genelde gölette balık tutacağım ama nadir de olsa denizde de kullanacağım kamış ve makine önerisi bekliyorum. Denizde istarvit için kullanacağım.

    Diğer önemli nokta ise ulaşımda motosiklet kullandığım için olta kapalı boyunun ufak olması beni baya bir rahatlatır.

    Makine ve kamışa 300-400tl fiyat ayırabilirim uzun yıllar kullanabilmek için.

    Şimdiden herkese çok teşekkürler..
     
  2. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    Selâmlar ,,,

    Önce,,, 80 – 90 – 100 cm uzunluklarda buldugun / kestigin 3 adet tek parça tahtayı , kargıyı motorunla hangi pozisyonlarda (SIRTTA taşıma dahil) ne gibi bir düzenekle “PROBLEMSIZ” sekilde taşıyabilecegine bak ! Dikine , yatay , asılı , baglı , çapraz , kılıflı , bazukalı vs.vs.vs. Sonrada , fikir ve ölçülerini lütfen buraya yaz !
     
  3. cety12

    cety12 Ozan

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İstanbul
    80-90 cm arası çantaya bağlayıp taşımakta sorun cıkarmaz.
    çapraz şekilde çantaya koyabilirim
     
  4. cety12

    cety12 Ozan

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İstanbul
    shimano catana cx tele spin 240 cm 14-40 aksiyon

    kapalı boyu 62 cm imiş :)
     
  5. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    Selâmlar ,,

    Sazan avi yatay beklemeli avlar sinifindan ! Genelde ,, boylari 3,60 ve 3,90M civarlarinda oluyor . Senin durumunla ilgili olarak parcali kamis tercih edemiyecegimize yani „teleskopik“ olanlara bakacagimiza göre, ilk etapta , kamis boyu ve atari önemli unsurlar olarak karsimiza cikiyor. Bu ayni zamanda, bir diyer ifade ile,, kamis agirliginin pek fazla problem edilmemesi gerektigi anlaminida tasiyor !

    Bir baska önemli husussa, kamisi danizdede farkli amaclarlada kullanmak istemen .

    Bu durumda,,, bizi ilgilendiren teleskopik kamisin ,,
    Mümkün oldugu kadar AZ PARCALI , METRIK ÖLCÜLER tasiyan ve itimat edilir fiziksel ve islevsel özelliklere haiz olmasi gerekiyor !

    Yani boyu 3,60M ise (40-90 , 50- 100, hatta sadece 110 veya 120Gr.) 3,90M ise ( 70-150, 160Gr.) gibi atar araligi olanlardan secilmesi daha mantikli oluyor. Zira sazan kamislari,, fiziksel olarak her ne kadar „SPIN KAMIS“ sinifina girselerde, islevsel olarak yapilmalarinda dikkate alinan en büyük husus , agirlik merkezlerinin kamisin ön parcalaarina dogru düsünülmüs olmasidir ve bu kamislar genelde,, LBS cinsinden, TEST CURVE’de denilen testlerle belirlenen atar araliklariyla bilinirler !

    Bu nedenle denizde kullanman konusu ,, secimde atar araliginin bizim ölcü sistemimize uygun kamislardan yana olmasini,, velhasil denizde kullanilma aninda,, atislarda farkli aksiyon geregi illevselligi zorlastiracak hususlardan uzak kalmamizi zorunlu kiliyor !!! (Bu arada boyunuzu söylerseniz , 3.60ile 3.90M arasindaki tercih konusunada karar vermemiz dahada kolaylasir. ! )

    Bunlarin disinda acikca söylemesi gerekirse,, böylesine önemli kalibrede (uzunluk + atar araligi) TELEKOPIK kamis seciminde 2ci dikkat edilmesi gereken husus,,, kamistaki MALZEME kalitesi oluyor ! Bu nedenle her avci,, Teleskopik kamislarin tercihindeki „Tasima kolayligi AVANTAJINI ,, kamisin kalitesiyle karistirmamak zorundadir ! Yani karbon – halka – sap yapisi yaninda,, sadece durgun hava sartlari icin olmayan ve aksiyonuna sadik kalabilecek tipte olanlara bakmasinda fayda vardir ! Hele hele, ayirdigi bütce cok yerinde ve „iyi seyler“ düsündüren seviyedeyse !

    Benim önerim , her bakimdan bildigim ve tavsiye edecegim kamis olarak , tasima boyu 1.05M olacakti. Bu yüzden sana yapman ve emin olman gereken seyleri yazmistim. Ama görüyorumki , cevabini test etmeden yazmissin. Bu konulara aciklik getirmedende her hangi bir tavsiyede bulunmayi pek uygun görmüyor hatta ,, hata olacagini düsünüyorum...

    Kal Saglicakla ….
     
  6. cety12

    cety12 Ozan

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İstanbul
    Öncellikle teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için;

    Dün hesabım onaylanmadığı için geç cevap verdim ama yazınızı görür görmez metre yardımı 80 cm daha sonra 90 cm yi denedim. ve her hangi bir sorun çıkartmadan taşıyabileciğimi gördüm.

    Son cevabınızdan sonra arkadaşlarıma sorarak 1 metreye kadar çanta içinde olmasa da çantanın dışına bağlayarak yatay şekilde taşıyabiliceğimi herhangi bir sorun (trafikte) yaşamayacağımı söyledi.

    Boyum 1.85 civarı.

    Oltalar ile ilgili çok büyük bir bilgim yok, yeni başlayacağım balık macerasına. Konuyu açtığımdan itibaren bilgi sahibi olmak için sürekli araştırıyorum (iğne bağlama, takım yapma, misinalar, iğneler, kurşunlar).

    Bu yüzden yanlış birşey söylersem affola..

    Cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum..
     
  7. cety12

    cety12 Ozan

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İstanbul
  8. DÜSSELDORFLU

    DÜSSELDORFLU Boran RESNE

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    238
    Şehir:
    Düsseldorf
    Selâmlar ,

    6 kilo , 10 kilo büyük rakamlar .. Ön takımını ve kursun agırlıgından maada , ilk igne oturtmasını iyi yapman ve cekis acısına dikkat etmen sart ! Zira ilk bogusma o zamadır. Kendini saklayacak yer aramak icin tabii reflekslerinin yardımıyla her türlü istikamete ve derinlige gidebilir ! „UNUTKANLIK“ örnegi olarak verilsede , sazan,, bulundugu suyun dip topografyasini cok iyi bilir ! En karısık yerlere dogru gitmeye kalkacak kadar zekî ve beceriklidir. Iste o zaman, yavas yavas fren sıkılırken oyun,, kamısı olusturan BLANK la oynanmaya, hareketleri yavaslatılmaya baslanır ! Kamıs, onun istikametinin aksine dogru egilmeye calisilir, zira cekis acısına girersen cekim gücüyle agiz yırtılmaları ve tabii olarak kurtulma ve kacıs yasanır ! Ama prensipte fren yavas yavas sıkılırken, kamısla oynama ve yorma devam eder. Kamıs cogu zaman C harfi sekline girer ! Buradan , kamıstaki blank’ı olusturan malzemenin önemi ortaya cıkar.

    Kamistaki 3.60M boya göre düsünülmüs halka sayisi (6) ! Bu, hem kıvrılmayı hemde tecrübe eksikligiyle kontrölü zorlastırabilecek bir husus. Onun icin bende 3.60 düsünmüstüm ama FEEDER cinsinden ve cok halkalı ! Zira halka coklugunun yaptıgı cember ve kamıstaki esneme,, mücadelede gücün kamısa daha rahat yayılmasını ve kontrolünü kolaylastırıyor !

    Ama , 4 parca olusu, DAIWA ismine güven , tasıma ve kalite konularında aranan iki önemli kritere cevap veriyorlar ! Asagıdaki linktede , daha ucuza alabilmek mümkün !
    http://www.avistanbul.com.tr/asp/product/47039/DAiWA-CROSSCAST-CARP-2300-4P-KAMIS ( Insallah , rekabet kurallari acisindan hatali bir karar degildir)

    ……………………….

    Dün,, 60 km icinde 2 farkli magazada ( Askari ve Bode toplam 2.2Km²) hem malzemelere , hemde tasima boylari 106 ve 107Cm. Olan , 3.60 ve 3.90M. DAIWA Megaforce 70-150Gr. kamislara bakmaya gittim. Ilâc icin bir tane dahi bulamadim. Ayni güzergâhta Düsseldorf’taki Fisherman Partner’e (800M²) gitmeyi uygun bulmadim zira,, 1 -1,5 sene var ve ne hikmettir bilinmez, Daiwa ile iliskilerini kestiler. O uzunluklarda ve atar araliginda baktigim diyer teleskopik olanlarinda hic birisini önerebilmem, maalesef mümkün degil !

    Yazik olur parana !

    Tabii bende parcali FEEDER‘lere baktim .. Parcalilar gerek karbon , gerekse diyer elyaflarla daha kaliteli BLANK’a sahipler,, islevsellik yaninda gerek tatli gerekse tuzlu suda, cok yönlü kullanima daha uygunlar ! Bilhassa 3 farkli ucla 3 farkli atar araligina sahip oluslariyla , hem baslangicta hemde birden fazla teknigin uygulanmasinin ögreniminde akla en yatkin olarak görünüyorlar . Ayrica bu tip kamislarla, balik tutma zevkini tatmak,,, her saniye her keze neredeyse her av icin (!) tavsiye edilen „HER EVE LÂZIM“ mantigiyla düsünülen surf kamislardan cok daha farkli !

    Iclerinde dikkatimi ceken, sahsen verilenle alinan arasindaki en iyi dengede oldugunu düsündügüm,, SHIMANO’nun ALIVIO CX 3.66M boyundaki 100 gram atara sahip olani. Aksiyonu ve dengesi cok iyi. Elde kamis oldugu anlasiliyor. Zeytin , dut , silkme zamani isteyenlere , yalvarsalarda, yakarsalarda verIlmesi cok zor ! :laughing: Hem 25 , hem 50,. hemde 100 gram agirliklar icin degistirerek kullanilabilecek 3 ayri uca sahip ! Kayaliklardan , limani ceviren yüksek yerlerden yahut liman ici gibi birden derinlesen kiyilardan oldugu kadar, sahilden ve göl kenarlaindanda cok farkli yelpazelerde sahtelerle veya taze yemlerle cok farkli tekniklerin uygulayabilecegi islevsellige sahip ! Sahsen önerim bu yönde ..Yanliz bir kusuru var ! Tasima boyu 1.25 Cm !

    Özelden yazacaktim ama daha henüz 4 mesaj yazmissin. Bildigim kadariyla belli bir sayiya ulasilmadan kullanma yetkisi alinamiyor... Olsun.... Sende düsüncelerini buraya yazarsin ! Hatta bir telefon verebilirsen isleri dahada kolaylastirirsin !

    Kal Saglicakla,,
     
  9. cety12

    cety12 Ozan

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    İstanbul
    Öncelikle tekrar teşekkür ederim cevap verdiğiniz için ..

    Bende araştırıyordum kamışları fakat bilgisizlikten dolayı karar veremedim ne yazık ki..

    Sizin yaptığınız yorumlara göre hareket edeceğim. Zira yine şahane bir yazı ile aydınlattınız bizi :)

    DAiWA CROSSCAST CARP 2300 4P KAMIŞ

    ve

    SHIMANO’nun ALIVIO CX 3.66M

    iki kamış için hangisini almayı daha çok önerirsiniz acemi birine..

    Bu arada bazuka'da taşımayı yeni öğrendim desem gülermisiniz bilemiyorum :) öyle bir imkan varmış kapalı boyunun 130cm ye kadar alabilirim.
    Sanırım yeni bir boyut kazandı Kamış konusu ..

    ayrıca irtibat için mail adresi veriyim ozansylu@gmail.com