Değerli Balık sevdalıları öncelikle herkese merhaba. Kendi arazim kıyısında bulunan ve yerleşim yerlerine (Köylere) 5 km Uzaklıktaki olan 3 km Uzunluğunda 600 metre genişliğe sahip olan ve kaynak suları ile beslenen 4-10 metre derinliğinde olan yozgat yakınlarında (ismini vermek istemiyorum) bir göleti kiraladım, gölette popülasyon olarak aynalı sazan ve çapak balığı bulunmakta ama ben haliyle başka türden balıklar olması istiyorum gölete Gök kuşağı alabalığı bırakma düşüncesine sahibim sizlerinde bilgisine baş vurmak istedim. 1.Göle bıraktığımız alabalıklarda gölde yaşama olasılığı nedir (su Temiz ve devamlı rüzgar alan oksijenli bir su). ? 2. Kiralanan alana sportif olta balıkcılarının gireileceği söyleniyor yasal olarak doğrumudur ? 3.Bırakılan balıkların kendince üreme olasılığı nedir ? Cevaplarınız için şimdiden Teşekkür ederim.
gökalaları o gölete attınmı sazanların yavrularını ve yumurtalarını süpürür ayriyetten yetkililer dışında balık aşılamak yasaktır
Bahadır kardeşim, Öncelikle foruma hoş geldiniz. Kiraladığınız yerde hayırlı olsun. Ancak şunu bilmelisiniz ki, kiraladığınız göletin sahibi konumunda değilsiniz. Sadece, kiraladığınız konumda, kiraladığınız sürece kullanım hakkına sahipsiniz. Bu ve buna benzer konular, imzaladığınız kira sözleşmesinde, maddeler halinde belirtilmiştir sanırım. Dolayısıyla, bilerek veya bilmeden, bahsettiğiniz gölete aşılama hakkınız bulunmamaktadır. Aşılama konusu, gerçekten çok hassas bir konudur. Bilimsel olarak araştırılarak, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının ilgili birimlerince, uygun görülen türler aşılanabilinir. Bilinçsizce yapılan veya yapılmak istenen bu tür aşılamalar, bulunulan bölgenin ekolojik dengesi, bir daha tamir olamaz derecede bozmuş olacağı, yada bozacağı kesindir. Sen, sen ol ve böyle bir girişimde bulunma.
Bahadır bey biraz daha açık olursanız size daha faydalı olabiliriz diye düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla Gölet kiralama 2 şekilde olmaktadır.Birincisi gölde ticari avcılık diğeri üretim izni.Eğer ticari avcılık için kiraladıysanız hafta sonları il tarım müdürlüğünün belirlediği alanlarda amatör balıkçılar tek olta olmak şartıyla avcılık yapabilir.Eğer üretim için izin aldıysanız onuda havuz balıkçılığı yapmanız gerekir ve alabalık sazan vs balıklar yetiştirebilirsiniz.Bu durumda çiftlik alanının yakını olmamak kaydıyla her zaman gölde amatör balıkçılar avcılık yapabilir. Yanlız ben açıkçası beyanınızı biraz eksik buldum kiralayan kişiler ilgili kamu kurumu ile sözleşme imzalarlar ve sözleşmedeki yasal haklarınız tek tek belirtilir.Dolayısı ile açık olmak adına bu durumu kiralama yapmayı düşünüyorum olarak düzeltebilirmiyiz ? Saygılarımla...
Cehaletimi bagislayin fakat sadece sizin kullanmiyacaginiz birseyi neden kiraliyorsunuz?Yanlis anlamayin sadece anlamadigim icin soruyorum.Balik uretimi icin falanmi kiraladiniz?Birde golet kiralama gibi birsey bizim ulkemizde varmiydi?Gercekten cok ilginc.Hayirli olsun.Guzel guzel baliklar nasip olsun insallah
üstadım göl sizin istediğiniz balığı aşılayın,ben sudak derim ,beyşehir gölünden avrupaya az ihraç edilmedi,heryer alabalık olmuş,yapılmayanı yapmak daha mantıklı ,çapakları hiç yaşatma bence ticari anlamda değeri çok az 3 tl kilosu ,iriyse tabii ,küçüse kimse almaz
Değerli Arkadaşlar yazdıklarınızdan bilgim va ama Gölü kiralayan benım isteğimle kardeşimdir iş dolayısıyla pek ilgilenemiyorum bu işlerle haliyle mevzuatlarınıda okuymadım ki en yakın zamanda bilgi alacağım. Göl Aksaraylı balık katliamcıları tafından fazlasıyla talan edilmiş içinde çok az sayıda balık kalmıştır, bende ekonomik değeri açısından değerlendime düşüncesiyle göle balık aşılama düşüncesine girdim haliyle yapılması gereken ne ise yapacağım gerek mevzuatlar gerekse yasal konular açısından ama gölde Gök Kuşağı alasının yaşayıp yaşamayacağı konusunda kararsızım 25 dereceye kadar dayanabileceği söylensede sizlerin fikirleride benım için çok önemlidir.
Benim Bildigim tek bir mantık var arkadaşlar kusura bakmayın ama kiracı demek özelliklerini bozmadan kullanmak ve günü geldiginde aynı özelliklerle devretmek demektir ..diger şeyler için zaten arkadaşlarım yeterince yazmışlar forumda kalabalık yapmaya lüzüm olmadıgından yazmadım sözleşme ne ise o dur ...
Sözleşmeniz hayırlı olsun, Umarım bu kiralamayla, sizin de bahsettiğiniz gibi gerçekleşen talan yerine, kurallarına uygun avların yapılabildiği bir gölet haline gelebilir.. Benim size tavsiyem, girişi ücretli, yolu düzgün, tuvaleti ve ağaçlandırması yapılan, düzenli olarak çöpleri alınan, kesinlikle bohçacılığa müsamaha gösterilmeyecek bir avlak oluşturur iseniz, emin olun ben Ankaradan avlağınıza gelirim. Uzun vadede bu iş, ticari balık üretiminden çok daha fazla getiri sağlayacaktır. Sizin yapmanız gereken tek şey, gelen misafirlerin limitler dahilinde av yapıp yapmadıklarını ve gölün konaklama kalitesinin kontrolünü sağlamaktır. Kırşehir'de 1998 yılında açılan ilk internet cafe gibi, Tüm Türkiyeye yayılacak bir ticaret akımı da yaratabilecek bir girişim olabilir.. Bildiğiniz üzere birçok Avrupa ülkesinde bu tip özel avlaklar bulunmakta ve müdavimleri de vardır. Ancak niyetiniz alabalık üretimi ise, Antalya Ulupınar'da bolca bulunan alabalık restorantları tarzında bir havuz sistemi işinizi görecektir, serbest olarak gezinmeleri yerine bir kafes içerisinde bulunmaları gölün ekolojik dengesini bozmaktan daha mantıklı ve risksiz olabilir.
Bahadır bey bu konunun resmi prosedürü bir yana , oraya insanoğlu kendi kafasına göre balık atamaz, bu çok ama çok önemli bir konudur, akademik düzeyde, su ürünleri fakultesinden vs. iç sular konusunda uzman birilerine danışmanız gerekir , ayrıca arkadaşların dediği gibi bir sözleşme varmı varsa kimle yapıldı? bu yazılı metinde neler var ? nelere izin var nelere izin yok . bunları bilmek lazım .. Bu memlekette birileri muhtardan bile köye yakın göleti kiralama yoluna gidebiliyor..uzun sürede kimsenin haberi olmuyor.. Sizin kardeşinize yardımcı olmanız çok doğal ama yardım edeceklerinde detayları bilmesi gerekir.. bu tür sanal ortamlarda sucul aleme karşı çok duyarlı insanlar var hatta dernek üyeleri başkanları var ki onlar bu konulara yasal açıdan daha yakınen ilgilenir.. dediğim gibi olayın bilgi detayı olmalı ki insanlar size daha verimli bir şekilde yardımcı olsun kolay gelsin
Mufi bey göl İl Tarım müdürülüğünce avlak sahası olarak kiralandı DSİ gerekli çalışmları yaparak onayını verdi benim kendi düşüncem tabiki yasal ve mevzuatlara uygun bir şekilde hareket ederek balık severlerin daha çok tutmak istediği Genel tür Sazan ve çapaktan ziyade Levrek ve alabalık olması kimsenin kendi başına gelip talan edemeyeceği ,kamp ve konaklama su ihtiyacı yemek ihtiyacının giderilebileceği bunun yanında da tatil stres atmak gibi bir ortamın oluşturulacağı bir yer yapma hayalim var. Siz deneyimli ve bilgili büyüklerime ve arkadaşlarıma sormak isterim. Ben Levrek ve alabalık için bu şekilde bir ortam oluşturmak istesem 1.Göl avlak alanındaki göl kenarındaki arazinin ne kadarı göl kiracısına aittir. 2.Türkiye Geneline hitap etmek amaçlı oluşturacağım bu av sahasında levrek ve alabalık aşılamak istesem izinleri nasıl almam gerekli. 3.Bu balıkların Yavrularını nereden ve nasıl temin edebiliriz.
Hocam birçok arkadaş zaten bu konuda yorum yaptı ama soru hep aynı yerde. Siz alabalığı nasıl temin edeceğinizden ziyade o gölete bu alabalığı salmak için bilimsel bir çalışma yaptınız mı? Konuyla ilgili öncelikle size en yakın üniversitenin su ürünleri bölümüyle irtibata geçmenizde yarar var..
Sayın Koate Analizini yapıldı, Levrek ve Alabalık İçin olumlu bir ortam olduğu rapor edildi. Bunun iznini nereden almamız gerekli İzin yanında raporuda beyan etmemiz gereklimi ?
Ayrıntılı bilgi için lütfen Su Ürünleri Kanunu'na bakınız. Sadece kiralanan istihsal yerleri ile ilgili maddelere değil, tüm kanuna bakın, zira bağlı maddeler vardır. Kiralamakla bitmiyor ne yazık ki, daha çok yolunuz var, kolay gelsin. Su Ürünleri Kanunu
iyi niyetinizden süphe duydum acikcasi zira kücücük bir gol kiralayip butun yozgatin ekolojik dengesini bozma niyetindesiniz anlasilan. cunku yozgat yakinlarinda bulunan butun goletlerin savagi egrioz deresinden gelingulluye ordanda kizilirmaga kadar uzanmaktadir. lutfen yardim istemeden once dogru ve aciklayici bilgiler verin. bahsettiginiz turler ekolojik zararli ve kontrolu mumkun olmayan turlerdir. bahse konu gollerin hic birinin savak kontrolu mumkun degildir. ekonomik cikariniz icin dahi olsa boyle bir riske atmayin yozgat gollerini. kafesli ve kontrollu uretim disinda bunu yapmaniz kesinlikle yanlistir selametle..
Bende bir Yozgatlı olarak yağmalanarak resmen neredeyse kurutulmuş gölllerimizin sizin gibi elini taşın altına koyan girişimcilerle ehlileştirilmeye ciddi anlamda ihtiyacı olduğunu düşünüyorum öncelikle sizi bu girişiminiz için tebrik etmek isterim.. Lakin şöyle bir hususun varlığından da haberinizin olmaması kaçınılmaz. Yozgatta bulunan bütün ufak çaplı küçük su tutma kapasitesi olan göletlerin ki gelingüllü bile buna dahil hepsinin savakları bahar yağmurlarıyla birlikte ciddi anlamda taşıyor ve bunun kontrolü imkansız. Şimdi bu hususta o balık salmak istediğiniz yozgata yakın olan muhtemelen fakıbeyli karakaya yada dişli göletinin savağından kaçmasına engel olamayacağınız levrek turna yada alabalığın direkt olarak eğriöz deresinden gelingüllüye ulaşacağını burada insanlarla paylaşmanız gerekirdi. Kendiniz para kazanmak isterken sazan ticareti yapan o kadar insanın ekmeğiylede bir yerde oynamış olacaksınız. Yozgatta sazan popülasyonuna ciddi bir darbe vuracaksınız ayrıca gelingüllüye dökülen kanak çayı ile kızılırmağada direkt olarak ulaşabilecek zararlı bir balık popülasyonundan bahsediyorsunuz. Bu sadece sizi yada kiraladığınız göleti değil gelecek nesilleri dahi ilgilendiren vahim ve geri dönülemez bir durumu da beraberinde getirebileceğini hatırlatmak isterim..