Sayın Nihat .....; Daire Başkanımıza göndermiş olduğunuz e-postanız incelenmiştir. Öncelikle hassasiyetiniz için teşekkür ediyoruz. Bakanlığımız, Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşlerine büyük önem vermekte, gerek duyduğunda Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen Tebliğ hazırlık toplantılarına davet ederek görüşlerini almaktadır. Tüm karasularımızda genel av yasakları 15 Nisan tarihinde başlamaktadır. Geçtiğimiz yıllarda, karasularımızda 4 ay olarak uygulanan av yasakları, gırgır gemileri için 4,5 aya; Trol gemileri için ise 5 aya çıkarılmıştır. Bakanlığımız, balıkçılığımızın sürdürülebilirliği için korumacılık politikasını kararlılıkla sürdürecektir. Karasularımızda av yasakları başlarken, diğer ülke balıkçı gemilerinin de avcılık yaptığı, Akdeniz ve Ege denizinin uluslararası sularında balıkçılarımızın da avlanmalarına imkan tanımaktadır. Bu çerçevede, Bakanlığımızca, Balıkçılarımızın Akdeniz’in uluslararası sularında 15 Temmuz’a kadar, Gırgır ve Trol gemilerine, Ege denizinde ise, 15 Temmuz’dan – 15 Eylül tarihine kadar Trol gemileri ile avlanma izni verilmektedir. Geçen yıl, Ege denizinin uluslar arası sularında gırgır gemilerine verilen izin, bu yıl verilmemiştir. Önümüzdeki yıllarda da verilmesi düşünülmemektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarının ve duyarlı insanlarımızın göstermiş oldukları bu girişimler, önemli farkındalık yaratmaktadır. Hassasiyetiniz için tekrar teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.
Cevabı gönderen kurum işini iyi yapmış ve yeterli bir cevap yazmış bence. Diğer kurumlar gibi kopyala yapıştır cevabı değil.
C.tesi günü ayın 16'sıydı ama boğazda gırgırlar iş başındaymış. Hafta sonu Çanakkale'den bu tarafa gelen bir arkadaştan aldım haberi.
Güzel olan tarafı anlaşılır bir cevap vermiş olmaları. Konuyla ilgilenenlerin bilgilendirilmesi gayet iyi ve gelen bu cevabında burada paylaşılması güzel.Bizler mail ile soruyoruz ve yetkili kişilerde vevaplıyor. daha fazla eleştirmek hata aramak bence yanlış. Tabi trol avının yasaklanması hatta tamamen ortadan kaldırılması sadece Türkiyede olabilecek bir şey değil. zaten verilen cevaptada görünüyor. Tüm çevre ülkelerinin ortaklaşa karar alması ve uygulaması şart. Belkide yakın bir zamanda bu yasağada şait olacağız. Her zaman için bu yasaklamalar balıkcılıkla geçinenlere yarayacaktır.
Bana gelen Cevap : Sayı : B.12.0.KKG.0.10.03.622.01/1139 -15xxx 14/.04/2011 Konu : Av Yasakları Süre Uzatımı Sayın Tarcan XXX İlgi: 06.04.2011. tarih ve 38xxx sayılı bilgi edinme başvurunuz. 2010- 2011 yılı av sezonunu bitim tarihinin uzatılmaması yönündeki talebinizi içeren bilgi edinme başvurunuz incelenmiştir. Bakanlığımız, Sivil Toplum Kuruluşlarının görüşlerine büyük önem vermekte, gerek duyduğunda, Su Ürünleri Avcılığını düzenleyen Tebliğ hazırlık toplantılarına davet ederek görüşlerini almaktadır. Tüm karasularımızda genel av yasakları 15 Nisan tarihinde başlamaktadır. Geçtiğimiz yıllarda, karasularımızda 4 ay olarak uygulanan av yasakları, gırgır gemileri için 4,5 aya; Trol gemileri için ise 5 aya çıkarılmıştır. Bakanlığımız, balıkçılığımızın sürdürülebilirliği için korumacılık politikasını kararlılıkla sürdürmekte olup, aynı kararlılıkla devam edecektir. Karasularımızda av yasakları başlarken, diğer ülke balıkçı gemilerinin de avcılık yaptığı, Akdeniz ve Ege denizinin uluslararası sularında balıkçılarımızın da avlanmalarına imkan tanınmaktadır. Bu çerçevede, Bakanlığımızca, balıkçılarımızın Akdenizin uluslararası sularında 15 Temmuza kadar Gırgır ve Trol gemileri ile; Ege denizinde ise, 15 Temmuzdan 15 Eylül tarihine kadar Trol gemileri ile avlanmalarına izni verilmektedir. Geçen yıl, Ege denizinin uluslararası sularında gırgır gemilerine verilen izin, bu yıl verilmemiştir. Önümüzdeki yıllarda da verilmesi düşünülmemektedir. Sivil Toplum Kuruluşlarının ve duyarlı insanlarımızın göstermiş oldukları bu girişimler, önemli farkındalık yaratmaktadır. Hassasiyetiniz için teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz. Vahdettin KÜRÜM Genel Müdür a. Daire Başkanı
Gelen cevaplarda özellikle dikkatimi çeken konu; Bakanlığın STK'lara yaptığı atıf. Hatta bu bir başarıysa -ki öyle- bu başarıda STK'ların önemli görevler ifa ettiğininin vurgulanması. "siz isteyin, teklif edin bizler yapalım, sizlerin önerilerine amadeyiz" gibi anlaşılabilecek ifadeler var. Gönderilen cevapları; başına buyruk, dediğim dedik anlayışının sancılı da olsa artık terkedildiğine yorumladım.
Bana da cevap geldi. Haklısın Nuri abim, Bakanlık ya da bakanlıkta çalışanlar için, süre uzatımı boy küçültülmesi vs gibi çıkarcı isteklere karşı koyabilmek çok zor.Ancak Toplum bu konuda duyarlı olup onlara destek olursa daha uygun karar vermekte kolaylaşıyor. Tabii ki olabildiğince... Ben cevaptan sonra gerek Bimer'e, gerek gelen maile Teşekkür yazısı gönderdim. Kötüyü eleştirirken , iyiyi övmek lazım nihayetinde.