Arkadaşlar uzun süredir balıkların gözleri hakkında kendi çapımda küçük bir araştırma yaptım..Tabii burada yazacaklarımdan haksız da olabilirim ama ben sizlerle tesbitlerimi paylaşayım dedim,sizlerde bu konuya bildiklerinizi ekleye bilirsiniz veya yorum yazabilirsiniz,bu konunun ne kadar önemli olduğunu hep beraber göreceğiz ve yorumlayacağız.. Balıkların gözlerine baktığımızda her balığın göz şeklinin ve gözlerinin yapısının çok farklı olduğunu görürüz,ve bu durum bize balığın yem yeme alışkanlıklarını ve tarzını ortaya koymaktadır,bu tesbitim bana aittir ve hiç bir bilimsel dayanağı yoktur..varsada ben okumadım duymadım..! mesela;sazan balığı yere bakar ve göz yapısı ona göre şekillenmiş,bu durum bana sazan balığının yerden yemlendiğini göstermektedir.. mesela;alabalık gözleri yukarı bakmaktadır ve göz anatomisi buna göre şekillenmişdir,bu durum alabalığın suyun üstündeki yemleri kaptığını göstermektedir. Bir diğer örneği ele alalım, mesela;deniz levreği.gözleri ileri ve yukarı bakar gibi durmakta.buda bize yukardan ve ilerideki yemleri yakaladıklarını göstermektedirler. mesela;Çipura ileri aşağı ve yanları görecek şekilde durmaktadır.ve bu durumbu balığın çok yönlü yem yeme alışkanlığını göstermektedir.. gelelim akyaya;bu balığın gözlerine baktımizda yine ileri ve yukarı ve yanlara bakacak şekildedir du durum bana yine akya balığının nasıl avlandığını ve avını suyun neresinde aradığını ve yakaladığını göstermektedirler.. tabii daha çok örnek gösterilebilecek balık var.. Arkadaşlar bu tespitlerim ne kadar doğrudur? saygılar..
Takdir ediyorum bu konuyu arastırıp bu sonuclara vardıgınız için cünki cogu kişinin aklına gelmezdi ben dahil.Sonuclarda oldukca mantıklı.
Kişisel tecrübem: Dip oltasıyla avladığım Gökkuşağı alabalığı sayısı, sair takımlarla (kaşık, şamandıralı sistem) avladığımdan daha fazladır. Selamlar.
tespitiniz doğrudur,bende dipoltasıyla çok alabalık yakaladım,ama sanmayınki alabalık dipte duran yeme saldırıyor!alabalık genelde dip oltalarında akıntıyla suyun içinde süzülen yeme saldırır..siz hiç kaşıkla sazan yakaladınızmı? yada denizde mırmır saygılar selamlar sayın abim
Kaşıkla sazan yakalamadım ve yakalayan da görmedim. Denenebilir mi? İşe yarayacağını zannetmiyorum. Mırmır avı tecrübem de olmadı maalesef Muratcan. Ancak, oldukça durgun göl ortamlarında dahi dip oltasıyla çokça gökkuşağı aldığım vakidir. Kullandığım kösteklerin en fazla 10-12 cm olduğunu da göz önüne alırsak, yemin süzülmesi olayını da ihtimal dışı saymak gerekir zannımca. Zaten takımın en uçundaki kurşun takımı düştüğü yerde sabitlemeye yetiyor.
Etrafı sazlarla çevrili göllerde bazı balıkçıların ekmeğin içine iğne gizleyerek su üstünden çok iri sazanlar avladıklarını görmüştüm.O sazanların gözlerine bakmayı da doğrusu düşünmemiştim ama bir dahakine sizin için bakacağım.
sayın abim muratcan kimdir? ben öyle birini tanımıyorum! neyse gelelim konumuza... ben şu veya bu şekilde balık tutamassınız iddasında bulunmadım..şamandırayla çok sazan yakaladım..! balıkların doğal avlanma tarzları insanların onları avlama tarzlarından farklıdır! saygılar.
Sayın abim, "muratcan" kimdir? Ben de böyle birini tanımıyorum! Ben "Muratcan" demiştim. Neyse gelelim konunuza: Ben şu veya bu şekilde balık tutarsınız iddasında bulunmadım. Şamandırayla ben de çok sazan yakaladım..! Haklısın Murat; Balıkların doğal avlanma tarzları, insanların onları avlama tarzlarından farklıdır. Not: Sevgili Murat; İstemiyorsan, konuna yazmayayım, öncekileri de sileyim.
ne demek efendim..tabiiki yazacaksınız..ve burada bu konuyu tartışmak tabiiki isterim..her kişinin hangi yaşta olursa olsun bilgilerine ihtiyacım var. sadece konunun konu dışına çıkmasını istemiyorum..bazen konuların konu dışına çıkması için gayret gösteren arkadaşlar kimseye iyilik etmediklerinin farkında veya değiller! beni anlayışla karşılamanızı dilerim..saygılar.
Bu gözleri nasıl yorumlamak lazım. Bir karara varamadım. Gözler üst tarafa, aynı zamanda da yanlara bakar pozisyonda?
Bence doğru bi tesbit yapmışsınız. Her ne kadar çeşitli istisnalar ve çelişkiler olsada bu çok doğaldır. Hatta bir eklemede ben yapayım, balıkların ağız yapılarına bakarsanız onlarında çok çeşitlilik gösterdiğini görebilirsiniz. Bu bir balığın beslenme alışkanlığını bize daha iyi anlatır. Kimi balıkların ağızları kafalarının altında iken kimininki yukarıya bakar, kiminin dişleri vardır kimi de körük gibi perdeli bir ağız yapısına sahipdir.
sizin yolladıgınız balıgın gözlerine bakarak su yorum yapılabilir.Denizin her zaman en dibinde yatarak pusu taktigiyle üzerinden gecen balıkları avlayabilir.
haklısın adil.. arkadaşımızın resmini yolladığı balık bize gözlerin suyun neresinde avlandığını gösteriyor. selamlar.
selam murat: valla tam istediğim konuya el atmışsın bravo bende balıkların bakış açısı deyilde hangi balığın hangi rengi daha doğrusu renkleri seçebildiklerini merak ediyordum fazla olmamakla beraber internetden aramalarımda kırmızı ve beyaz renkleri seçebildiklerini okumuştum acaba ne kadar doğru ve hangi renkleri görüyorlar. bu arada bahsetdiğin gözlerin bakış açısı ila ilgili izlenimlerinin doğruluk payı yüksek bencede... hoşçakal... not:hava iyi olursa yarın boğaza gideceğim