GreenPeace yasadışı akıntı ağlarını ele geçirdi *İtalya, 7 Temmuz 2008 * *26 Mayıs – 09 Haziran tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret eden ve tükenmekte olan orkinos stoklarına dikkat çeken Greenpeace gemisi Arctic Sunrise’daki eylemciler, uluslararası sularda akıntı ağı kullanan korsan balıkçı gemisi Luna Rossa’yı Sicilya yakınlarında yakaladı ve yasadışı akıntı ağını ele geçirdi. (1) * Korsan balıkçılar uzun zamandır Birleşmiş Milletler ve Avrupa birliği tarafından yasaklanmış olan akıntı ağları ile avlanmayı sürdürüyorlar (2). Akıntı ağları, balina ve yunus gibi bir çok deniz canlısının ağlara takılarak ölmesine sebep oluyor. Yapılanın yasadışı olduğunun açıkça farkında olan mürettebat geminin kayıt numarasını teşhis ve soruşturmayı engellemek amacıyla saklamaya çalıştı. Greenpeace tarafından keşfedilen gemi, ağlarını keserek hızla uzaklaştı. Greenpeace Uluslararası Denizler Kampanyacısı Karli Thomas, “Akıntı ağları ölüm duvarlarıdır, kullanımları da korsanlığa girer” dedi ve ekledi, “Greenpeace bu suçluları ifşa etmek üzere denizde. Ancak asıl akıntı ağı yasağını uygulamak ve ihlal edenleri cezalandırmak İtalyan hükümetinin ve Avrupa Birliği’nin görevi. Akdeniz devletleri, yıllarca korsanlığa göz yumdular – asıl skandal budur”. Greenpeace dünya denizlerinin %40’ını kapsayan küresel bir deniz rezervleri ağı kurulması için çalışıyor. Deniz rezervleri ağı, denizlerimizi iklim değişikliğinin yıkıcı etkilerinden korumak, sağlıklı balık stoklarının düzelmesini sağlamak ve doğal yaşam alanlarını yokolmaktan kurtarmak için geçerli tek yol. Greenpeace gemisi Arctic Sunrise, Akdeniz’deki tehditleri belgeleyip, Deniz Rezervlerinin kurulmasını destekliyor. (3) Greenpeace gemisi Arctic Sunrise, turun Türkiye ayağını sürdürürken, Kıbrıs Kanalı’nda orkinos teknelerinin saldırısına uğramış, ancak Akdeniz’in ve balıkçılığın geleceği için Kıbrıs Kanalı’nın deniz rezervi ilan edilmesi için çalışmalarını sürdürmüştü. Türk hükümetinden açık denizde ve kendi karasularında deniz rezervleri oluşturulması için gerekli yönetmelik ve yasaların hazırlanmasını ve acil olarak harekete geçmesini talep ediyoruz. En önemli orkinos yumurtlama alanlarından olan Kıbrıs – Türkiye arasındaki Kıbrıs Kanalı’nın deniz rezervi ilan edilmesi bu konuda önemli bir örnek teşkil edecektir. *Notlar* (1) Luna Rossa, kayıt numarası 5RC1058, 37°59.3 N, 011° 10.1 E pozisyonunda; Akdenizde, Sicilya yakınlarındaki İtalyan adası Marettimo’nun yaklaşık 40 mil batısında, bulunmuştur . (2) 1990larda yaklaşık olarak her 100 İtalyan ağ kullanımında 8 ila 29 deniz memelisinin ağa takıldığı tesbit edildi. Bu rakam her sene 8000 deniz memelisinin ölümü anlamına geliyor. Bakınız: Di Natale A. & G. Notarbartolo di Sciara (1994). “A review of the passive fishing nets and trap fisheries in the Mediterranean Sea and of cetacean by catch. International Whaling Commission Report, Special Issue 15:189-202.” (3) Arctic Sunrise üç aylık Akdeniz’i Koruyoruz turunda. Tur Mayıs’ta başladı, ve mürettebat şu ana kadar akıntı ağı kullanan İtalyan balıkçıları ile Mavi Yüzgeçli Orkinos avlayan Türk balıkçıları ile yüzleşti, Yunanistan ve Libya tarafından korunması gereken poseydon çayırlarını haritalayıp belgeledi. Hazırlanan Deniz Rezevleri haritası için; "Akdeniz için Deniz Rezervleri”: http://www.greenpeace.org/raw/content/turkey/press/reports/raporakdeniz.pdf
Bindiği dalı kesmek buna denmezde neye denir acaba çok merak ediyorum. Yöneticiler böyle bir şeye nasıl duyarsız kalırlar onuda anlamak mümkün değil doğrusu. Denizler ve denizlerimiz aslında geleceğin besin kapıları bunlar nezaman hatırlanacak acaba ...
Bu durumda geçen seferki konuyla ilgili olarak yazdıkların hakkındaki fikrinde bir değişiklik var mı? Yoksa hala aynı düşüncelere sahip misin? Her ne kadar konuya katılmamış olsam da baştan sona okuduğum bir konuydu o. Sadece merakımdan soruyorum.
Ben konudaki her iki bakış açısına da herhangi bir şekilde muhalif olmadım zaten. Çok araştırdığım bir konu değil çünkü. Sadece yazışmaları takip ettiğimden ötürü, bu haberin fikrinde bir değişikliğe sebep olup olmadığını merak ettim. Öğrenmiş de oldum, sağol.
Sadece karekter analizi yapmıştım Namık. Sabit fikirli biri misin? Yoksa farklı görüşlere açık mısın diye. Sabit fikirliymişsin. Neyse konuyu geyiğe çevirmeyeyim. Geyik yapma Namık.
gelsinler akdenizde orkinosları kılıçları kuzuları yumurtlamadan avlasınlar ondan sonra N@mık akdenizde sino,orki,bilimum kısaltılmış balık beklesin dursun
Hastasıyım su GreenPeace ' in cok seviyorum hatta istanbul'dan destek olmak için t-shırt bile aldım seve seve giyiyorum bir imkanım olsada katılabilsem aralarına