yaklaşık bir hafta önce aldığım cabelas tulum malesef 1 dolar bile etmeyen bir farkla gümrüğe takıldı. ups firmasından bir çalışan bana durumu bildirdi. gümrükten takılan ürünü almam için %20 vergi +damga vergisi + ardiye ücreti gibi birçok kalemde bana 150 tl ye yakın bir masraf çıkarttılar. ilk defa yurt dışından bir ürün aldım. ve başıma bu şanssız olay geldi. acaba forumda daha önce yurt dışından ürün getiren ve benim gibi gümrüğe takılan arkadaşlarımız oldu mu? bu durumda hangi yollar izlenmeli. ups kargonun çıkardığı tahmini bedelin altında bir bedel ödeyebiliyor muyuz?
Şu dakikadan sonra yapacak birşey yok.İade etme şansın var.İade edersen paranıda alabilirsin.Tabiiki en az 25-30 gün sürer.Bu arada yol parası kaybın olur.
yapacagın masraflara aldığın mal degecekse uğraş yoksa bırak kalsın aldığın mal posta gümrüğündemi takıldı alınan mal gümrük beyannamesinde, belli bir tarife sığdırılır bir tanımı ,tarifi vardır sizinde söylediğiniz gibi üzerine yazılan beyan kitaptakine uymazsa hemen başka bir tarife girer buda işi zorlaştırır sizde de böyle olmuş anladığım kadarı ile.eger ürünü görevliler başka bir tarife sokup o şekilde malınızı nitelendiriyorsa yapacak birşey yok gibi tek yol var gümrükteki kısım şefiyle konuşup yapacagınız masrafın malın kıymetinden fazla olduğuna ikna etmek
Sevgili Özcan, Aşağıdaki konumu okumanı tavsiye ederim; YURTDIŞI ALIŞVERİŞLERİNDE DİKKAT!!! Herşey var. Sormak istediğin olursa gene yardımcı olmaya çalışırım.
BİR AY ÖNCE DE BEN AYNI DURUMU YAŞADIM, TABİKİ BU BİZİM DİKKATSİZLİĞİMİZDEN OLUYOR. 75 euro karşılığı doları iyi hesaplamamaktan oluyor. Mesela bu gün için sipariş versem 90 dolarıda geçmem. Belki 94 belki95 dolar olabilir ama garanti olsun diye 90 doları geçmem. Aksi halde 100 dolar civarıda vergi, ardiya ücreti gibi paraları ödemek gerekiyor.
okudum bahadır abi işin teknik mevzuatı budur haklısın ben gümrük komisyonculuğu yaptığım yıllarda gümrüklere mal çekmeye gidince çantada bir dünya evrakla gidiyordum hava limanı haydarpaşa kumport falan, hoş takılan mallar olunca adı manifesto rüşvetle açık olan çekmeceye şimdinin 30/40 tl en az beyanname bedeline göre rakam değişir ,para yedirilirdi kürk çekiyordum hava limanından yedirilen parayı söylesem aklın karışır bundan dolayı ben kestirmeden gittim konuya
Gümrükleme departmanından bir elemanla açık açık pazarlık yapın. Size tek tek ne kadar ödeyeceğinizi hesaplayıp söylesinler.ama önce eşyanızın parite üzerinden taşıma ücreti hariç sadece malın fiyatı olarak 75 euru geçip geçmediğini tekrar hesaplayın.Dolar düştü,pariteden kurtarıyor olabilirsiniz. 75 eur u geçiyorsa eğer,dediğim gibi yapın.Ordino(veya belge düzenleme) ücretine itiraz edin.Ardiye(ambar bekleme ücreti) isterler,bunda pazarlık yapın.
bu 75 euroya eklenilen kargo bedeli dahil değil di mi? yurt dışı sitesinden. yani malın kendi bedeli geçmeyecek bu arada geçmiş olsun..
Gümrüksüz yurtdışı alışveriş(cep telefonu-kozmetik-ilaç-vitamin gibi izne tabi ürünler hariç) limiti 75€. 75€’ya taşıma(shipping) ücreti dahil değil. Fakat alışveriş yaptığınız yerin alışverişinizi ve taşıma ücretini faturada ayrı ayrı belirtmesi gerekiyormuş. **** cevabı aldım yukarıda ki arkadaşın verdiği linkten.
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, bu olay benim için iyi bir tecrübe oldu. bundan sonra hesap kitap işini daha iyi yapmak gerekiyor...
ups yerine usps gibi bir postayı seçerseniz PTT kargodan çok daha kolay alabilirsiniz. vergiyi hesaplar makbuzu keser verirler. bundan sonraki alış verişleriniz için dikkate değer bir durum