Gümüş balığı imitasyonu (Tamamı ile el yapımı, başka yerde yok) :)

Konu, 'Malzemeni Kendin Yap (Keşfet & Paylaş)' kısmında diverozcan tarafından paylaşıldı.

1. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba arkadaşlar.
    Kısa bir aradan sonra bu sefer tasarımı tamamı ile kendime ait özgün bir çalışmayı paylaşıma sunuyorum. Zargana, levrek, akya ve tüm yırtıcı balıkların iştahla peşinde koşturduğu GÜMÜŞ balığını farklı bir tarzda yapmaya çalıştım. 10 cm uzunluğu ve 9 gr ağırlığı var. Yaparken, aksiyonunu su üstü için "Walk the dog" tabir ettiğimiz tarzda , ağırlık takarak sırtı için çekerken de oldukça hareketli düz ataklar şeklinde ve kuyruk sallayarak gelecek şekilde vermeye çalıştım. Farklı 2 noktaya yerleştirdiğim ağırlıklarla (biri tüp içinde hareketli ve ses yapıyor, diğeri sabit) yüzer dengesini sağladım. Kuyruk aynı zamanda dümen vazifesi görüyor.
    Kullandığım Malzemeler;
    1 cm kalılıkta Balsa levha
    1,2 mm çapta çelik tel
    epoxy yapıştırıcı
    502 yapıştırıcı
    Şeffaf ahşap tutkalı
    Alüminyum folyo
    Akrilik boyalar
    Hologram folyo(sarı ve metalik)
    2 adet Çelik bilye
    Plastik tüp
    mika(tüpün ağızlarını kapatmak için)
    Plastik fırça(yüzgeçler ve kuyruk için)

Kullandığım Aletler;
    Falçata
    Pense
    kargaburun
    Makas
    fosforlu kalem
    0,5 pilot kalem
    Dremel MultiPro el motoru
    Koruyucu gözlük
    60, 220, 800 kum su zımparaları
    Boya fırçaları
    Tutucu pense(forseps)
    Plastik kutu(epoxy karışımı hazırlamak için)

Balsadan modeli keserek ağırlıkları yerleştireceğim yuvaları oydum. Ön kısma sabit ağırlığı, arkaya doğru da plastik kapaklı tüp içerisinde hareketli ağırlığı yerleştirdim

Karın kısmını oyarak teli yerleştirdim.

Yüzgeçleri oyuklara yerleştirdim ve talaşla karıştırdığım ahşap tutkalı ile oyukları
    doldurup kuruduktan sonra zımpara ile düzelttim.

Üzerini çift taraflı bant kullanarak alüminyüm folyo ile kapladım. Tornavidanın sapı ile pul imitasyonunu verdim.

sahtenin üzerini kapladığım şeffaf ağaç tutkalı kuruduktan sonra boyadım. Gözlerini yapıştırdım. Karın kısmına ve yanlara şerit halinde hologram folyoları yapıştırdım. Epoxy.nin düzgün dağılması için tekrar şeffaf ağaç tutkalı ile kaplayıp kuruduktan sonra hafifçe zımparaladım. Akrilik boyalar ile boyadım, hologram folyolarını yapıştırdım.

Son işlem Epoxy ile kapladım. Dipnot; Epoxy kurumaya yakın tekrar 2. ve istenirse 3., 4. kat çekilebilir. Çok daha güzel ve sağlam oluyor.

Vee çırağım, ilk gözağrım :)

Arkadaşlar bir nebze olsun kendi sahtesini yapmayı arzulayanlara yol gösterici olabiliyorsam ne mutlu bana.
    Sağlıcakla kalın...

2. kadrikalemci

kadrikalemci Kadri Kalemci

En İyi Avı:
    Kaçırdığım balık
    Çalışmalarınız sürdükçe, sizin bu sahteler suda kendi başlarına yüzecekler gibi görünüyor. Tebrik ederim, çok başarılı bir şekilde devamının geleceğine inanıyorum.

3. metinimsi

metinimsi metin

Favori Kamış:
    1-)Master KAMIŞ 100-250 gr atarlı, kapalı boyu: 107cm 2-)REMIXON SAFARİ KAMIŞ 80-150G 360CM
    Favori Makine:
    1-)Mars makina 3 +1 bilya 4.2:1 devir. 2-)OKUMA LONBOW LBII-665 MAKİNE
    En İyi Avı:
    4,100gr TOMBİK
    harika bir uğraş tebrik ederim yakında mini bir motor düzeneği ile uzaktan kumandalı sahte yaparsanız şaşırmam.kolay gelsin.

4. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    dam quick fienessa S70, Cormoran 360 cm bigfishing teleport, virax 360 kamış sualtı dalış malzemeler
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    İyi bir fikir, beğendim. Yapılmayacak birşey değil, biraz uğraştırır :) Yakında denemek lazım bir tane. Teşekkür ederim.

5. dj-nursi

dj-nursi nursel

Favori Kamış:
    ......
    Favori Makine:
    d.a.m
    En İyi Avı:
    8.900 sazan
    Vay süper olmuş,ama bukadar uğraştan sonra insan onu kullanmaya kıyamaz .
    Harika olmuş emeğinize sağlık.

6. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Teşekkür ederim Kadri bey. Eşim de bir fotoyu görünce adeta suyun içerisinde yüzen bir balığı andırıyor dedi. Devamı gelecek inşallah. Sağlıcakla kalın.

7. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    hocam ellerinize sağlık ...

8. poseıdon74

poseıdon74 ERDEM ERÖZ

Gerçek gümüşten daha güzel ve albenisi var.Tebrikler..

9. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Özcan abi ellerine sağlık çok güzel olmuş denemelerinin sonuçlarını bekliyorum.Kolay gelsin.

10. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

özcan abi harika işler çıkartıyorsun varya sni kıskanarak ve taktir ederek takip ediyorum yapmış olduğun sahtlerin görüntüsü harika bunarı bence suya sokma bir albüm gibi sakla inana imkanım olsa bende çok yapmak isterim bunları hatta yan komşun olsam beni çırak aldiye sızlanırdım

eğer yazdıklarımı ukalalık ve ya bilmişlik olrak algılamazsan bir tavsiyede buluncam ve bu tansiyemle bir sahte parsan eminim balık varsa denizde affetmiyecektir

benim tavsiyem bu yapmış olduğun gümüş emitasyonunu geliştirmek için öncelike elimizde olan bu gümüşün emitas yonununa bir gaga ekliyerek suyun 30cm-90cm arası derinlikte gelmesini sağlamak ve bir dansöz gibi kıvırtıp sallanmasını sağlamak bu sallanmayı kalas gibi sallanmak yerine kıvırtarak sallanmasını sağlama için sahte balığın belinden kesip buraya dikkat halka ile gövdeyi kuyruk kısmını birleştirmek yerine kılasik halka tekniği yerine bir tükenmez kalemin yada basmalı kurşun kalemin yayını söküp yayı iki parçanın birbirine bağlanmasında kullanırız arka kuyruk parçasınabir üçlü kanca birde göğüs altına üçlü kanca kullanarak avcılığını artırırız

NOT: oltacılık hobsinin her dalıyla ilgilenen(surf casting,spining troling ,...vs) ,zıpkınlada dalış yapan balıkları saklanıp izleyen gözlemliyen,aynı zamanda evimde 450lt akvaryumda balık besliyen biri olrak balık pisikolojisini çözmüş sayıyorum kendimi balıkların dilleri yoktur dertlerini vücut hareketleriyle anlatırlar bunu nasıl yaparlar sizinde sahte gümüşün sütünde yaptığınız gibi yüzgeçlerini ve vücut kaslarını omurgalarını kullanarak yaprlar

bunu durumlara göre değişiklik gösterenvüvut hareketlri takip eder

balık başka bi balığı tehtit ederken bölgesini savunurken ve kavgaya gözü kapalı girerim ifadesini bütün yüz geçlerini açabildiği kadar açıp hasmının karşısında kaskatı görüntü sergileyim kendini kasarak birbirleri etrafında dönerler ve boş an yakalayıp hasmına diş atarlar bu tepkiyi karagöz ,ispari,kupa vs balıklarda çok iyi gözlemlenir

balık başka bir balığa kur yaparken yine bütün yüz geçlerini açıp kur yapacağı balığa hafif ters açıda yatarak titreme ve kuyruk hareketleriyle kur yapar

balık bir şeyden korktuğunda bütün yüzgeçlerini kapatıp kuruk darbelerini vurarak ortamdan kacar ve gözü simsiyah ve göz bebeği büyür kuyruk darbeleriyle yüzen kaçışan balık vücut hareketi bir dansöz kadar kıvrak ok gibi seri ve hızlıdır bu tepki en iyi kefal,papalina, hamsi, sardalaya, istavrit, gümüş de gözlemlenir

balık kendinden emin ve relax şeklinde yüzüyorsa bu hareket sırt yüzgeçleri kapalı göğüs yüzgeçleri yarım açık yan yüzgeçlerini yüzmk için açıp kapatark kullanarak aynı zamanda kuyruk darbeleri yavaş ve kıvırtarak yüzer göz bebekleri küçük normal boylarda olur bunu genelde kilo üzeri avcı balıklarda kofana, sinarit,sarı kuruk ,akya, ceylan ve turnalarda gözlemlenir

bu hareketlerin hepsini her tür balık her tür boydaki balıklarda rahatlıkla sergilerler yem balık 9 cm ise küçük ise hiçmi rahat yüzmez elbette yüzer buda balığın ruhsal durumu ve denizde dip oratmının şekline göre değişir

karanbolcü levrek için kendini rahat hisseden salına salına yüzen sağa sola doğru WTD hareketi yapan 7cm-8cm-9cm-10cm-11cm sahteler çok iş yapar

terör gibi saldırgan olan lüfer için kendini tehtit altında hisseden kaçışan bütün yüzgeçlerini kapatmış yine sağa sola sallanan 7-8-9-10cm sahteler çok iş yapar
    buda demek oluyorki avlıyacağımız balığında huyunu suyunu bilmek gerekir

düşünün yunus tehdidi altındaki bir lüfer sürüsü kuyruğunu kısmıs köpek gibi kaçışır yada başka tehtitler altında iken siz nekadar normal şartlarda işe yarayan sahtenizi kullansanızda orada lüferin derdi kendi kıçını kurtarmak yemek ve avlanma işini daha sonraya bırakır

bu lüfer sezonunda memlkette avlanırken bir günde 20 parça lüfer aldığım yerde ertesi gün yine hava güzel tam balık tutma ya başlıyoz deniz kıvamında pat diye 3taneanaç 1 tane yavru yunus çıktı 4 birden talan ettiler ve o gün akşama kadar lüfer yapmadı ertesi günlerde hava güzel olmayınca balık 2-3 gün yapmadı

anı durum levrek için geçerli eğer dalgalar suyu bulandırmazsa rüzgar esmesse suyun içindeki diğer balıkların göürş zorluğu çekmiyorsa karanbolcü levrek sahteye atlamakta çok nazlanır

yine bunun la ilgili bir tecrübem var sizlerle paylaşayım deniz dalgalı hava biraz bulutlu ve rüzgarlı ama deniz berrak denilecek kadar temiz suyun içindeki görüş kıyıdan gayet net görünüyo 11cm yozuri CM rapala ile at çek yapıyorum bikaçatıştan sonra levrek sahtenin arksına takılıp peşinde geliyo ama sahteye saldırmıyor 2-3 atış daha yaptım farklı yöntemler denedim sahtenin boyunu küçültüm felan derken levrek çekip gitti sahteye atlamdı

bunların hepsi bemim şahisi düşüncelerim ve notun başındada belirttiğim gibi tecrübe ve gözlemlerime dayalı

uzun oldu ama sahtelerinizin avcılığını arttıracağını düşündüğüm bilgiler güzel elbecerilerinizle çok güzel sonuçlar ala bilirsiniz

11. metinimsi

metinimsi metin

Favori Kamış:
    1-)Master KAMIŞ 100-250 gr atarlı, kapalı boyu: 107cm 2-)REMIXON SAFARİ KAMIŞ 80-150G 360CM
    Favori Makine:
    1-)Mars makina 3 +1 bilya 4.2:1 devir. 2-)OKUMA LONBOW LBII-665 MAKİNE
    En İyi Avı:
    4,100gr TOMBİK
    inanın şu sitedeki bilgi paylaşımındaki tecrübeleri okudukca ve gördükce hem çok şey öğreniyorum hemde hayran kalıyorum bu site tam anlamıyla incelense cilt cilt kitaplar oluşur herhalde. tüm paylaşımda bulunan arkadaşlara selam olsun ömürleri sağlık dolsun.

12. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

Bunu denize attığınızda diğer gümüşler çok kıskanıp saldıracaklardır.;) :D Gerçekten yeteneğiniz göz kamaştırıcı. :D :D Kutlarım

13. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    teşekkür

Teşekkür ederim. Kullanmasına kullanırım da iri bir levrek alıp götürürse üzülürüm :)

Teşekkürler üstat.

Teşekkür ederim. Levrekler de sizin gibi düşünürler inşallah :) Sağlıcakla kalın.

Teşekkür ederim kardeş. Ah bir fırsatını bulabilsem, rapora boğacağım forumu :)

:) Teşekkür ederim. Ama o kargaşa da " ne oluyor burada? " diye bir levrek gelir de o da bizimkine atlar inşallah. :D

14. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Ali arkadaşım. O kadar güzel bilgiler derleyip toparlamışsın ki inan bu üçüncü okuyuşum. Hemen arşivime ekledim. Ellerine sağlık. Tecrübenin yerini hiçbirşey tutmuyor. Bu değerli bilgi vedenyimlerini bizlerle paylaştığın için de ayrıca sana çok teşekkür ediyorum. Sağlıcakla kal.

15. alikemal

alikemal Ali Kemal GÖKTÜRK

özcan abi rica ederim eğer bunlardan yararlana bilrsen gerçekten çok iş yapacak sahteler üreteceğine eminim işin burada püf noktası ne avlıyacağımızı bilmek avlıyacağımız balık kurnaz soteci karanbolcümü yoksa gözü kara saldırgan mı

hiçbir balık lüferden korktuğu kadar levrekten korkmamıştır lüfer sürüsüne denk gelen kefal kendini can havliyle suyun dışına atar

başarılarının devamını diliyorum ve yaptığın sahteleri burdan merakla takip ediyorum aca rengi nasıl oldu boyu nasıl oldu şekli nasıl oldu diye çok merak ediyorum ve çıkan sonuçlardan kullanılacak yerleri tahmin ediyorum umarın bu denyimlerlede bir sahte yapar ve sonuç alırsınız bundan sonra yenibir GES efsanesi çıkar

16. LapinCash

LapinCash

Lepistes gibi olmuş tebrikler.

17. cenkh

cenkh Cenk

Favori Kamış:
    energy 300, discovery 600cm
    Favori Makine:
    kumyang TG-6000 , 2 tane 1 bilyeli makinam
    En İyi Avı:
    mırmır, 550g
    Gerçekten çok güzel çalışmaların var Özcan abi:) . Bende http://www.hobbytime.com.tr/web/arama.asp?tip=y sitesinden balsa ile ilgili malzemeleri alıp bu işi okul derslerinden sonra yapmak iştiyorum. Babamın beyaz eşya tamiri dükkanı olduğu için diğer kullanılan aletlerde sıkıntım kesinlikle olmayacak. Acaba bu verdiğim sitedeki balsa levhaları ve yapıştırıcılar ise yararmı?? Diğer sorum ise bu bu akrilik ve benzeri boyalar, boya satılan yerlerde bulunurmu?? Cevabın için simdiden teşekkürler Özcan abi...

18. cenkh

cenkh Cenk

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    mırmır, 550g
    http://www.hepsiparis.com/jp-p5518003-1mm-balsa-levha,pid28035 yada burdaki balsa levhası nasıldır (ücret bakımından ve kalınlık bakımından)?? Özcan abi senin diğer kendi sahteni yapma konularını okuyunca bir site vermisin ama kapıda ödeme olmadığı için bana bir sıkıntı yaşatıyor. Birde o adresi verdğin konudaydı galiba ikitane 1 cm kalınlığında olan balsa levhasını birleştiriyordun bilye veya tel için 1 cm kalınlık zorlamıyormu yoksa her iki tarafıdamı aynı hizada oyuyormusun?? Simdiden teşekkürler özcan abi!!

19. cenkh

cenkh Cenk

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    mırmır, 550g
    Özcan abi bbide acaba bilyelerin ses çıkarması için 3 tane balsa levhası kullanıp ortadakini bilya boyutunda uzun bir şekilde kzazıyım diğer yanlara konulcak balsa levlarınada bilyenin veya bilyelerin kayması için aynı şekilde biraz oysak acaba bir sorun çıkarırmı 3 parça diye?

20. diverozcan

diverozcan özcan ercivan

Favori Kamış:
    En İyi Avı:
    akya 11 kg . didim
    Merhaba Cenk kardeşim. Öncelikle el becerini geliştirmek için güzel bir uğraş seçiyorsun, şimdiden başarmanı dilerim. Gelelim sorularına ;
    -Balsa çıta için ilk verdiğin sitedeki 1cm. veya 8 mm lik levhalara bakabilirsin. Diğer sitede sanırım pek fazla seçeneğin yok.
    -Aynı sitede pekçok akrilik boya seçenekleri ve epoxy, tutkal seçenekleri de var. Ama yok siteden almıyım dersen, hobi malzemesi satan mağazalardan ya da büyük kırtasiyelerden bulma şansın var.
    -Ama yine de en uygun fiyatlısı sanırım http://modelucak.thk.org.tr/satis1/kategori.php?Kat_ID=62 burada. havale ile alabilirsin sanırım.
    -Yapacağın sahtenin çok kalın olmaması gerek. bu yüzden 8 mm ve 1 cm.lik levhalar başlangıçta ihtiyacını görür. kullanacağın bilyanın çapı çok fazla buyuk olmayacaktır ama 3 levhayı birleş,rerek yapmak yerine her iki parçayı eşit oyarak bilyaları içine yerleştirebilirsin. Eğer daha fazla ses yapsın diyorsan bilyaların yuvasının her iki tarafına ufak bir metal ya da mika parçası kesip yapıştır.
    Tekrar başarılar diliyorum sevgili kardeşim.