Merhaba arkadaşlar gecen ay itibari ile ulubat gölünde gözükmeye başlayan güneş balığı(Lepomis gibbosus ) istilacı ve bulunduğu alanlarda diğer balık türleri için yok edici olduğu biliniyor Türkiyemizinde azap gölüne salınan balıkların arasına karışarak diğer balıklar için buyuk tehlike yaratmıştı Balığın ekonomik değeri olmadığından tüketimide olmadığı söyleniyor ancak bazı internet sayfalarında balığı yakalanması için olta takımları hakkında bilgi verilmiş benim merak ettiğim bu balık türü yenilebiliyor mu yoksa tamammen akvaryum balığı tarzında tehlikeli bir balık türümü yorumlarınızı bekliyorum şimdiden tesekkür ederim
Aslen Kuzey Amerika çiklididir(Levreği). Ülkemizde ise istilacı bir tür olarak Edirne bölgesinde bulunurlar. Avrupa sularına aşılanmışlar ve Meriç ve Tunca nehirleriyle ülkemize girmişlerdir. Boyları ortalama 10-15 cm olup, en fazla 22 cm’ye kadar büyüyebilirler. Ağırlıkları ise en fazla 300 g olabilir. Sırt yüzgeçleri ikiye ayrılmıştır. Solungaç kapaklarının arkasında kırmızı bir benek vardır. Mayıs- Temmuz aylarında sığ suların kumlu çukurlarına 500-5000 kadar yumurta bırakırlar ve 3-5 gün içinde açılan yumurtaları erkekler bir süre bekçilik edip korurlar. Eşeysel olgunluğa 2-3 yılda erişirler ve ortalama 9 yıl kadar ömürleri vardır. Küçük omurgasızlar, küçük kabuklular, yumurta ve larvalarla beslenirler. Erginleri küçük balıkları da yer. Çok geniş bir ısı yelpazesinde yaşayabilirler. Su değeri olarak 6,0-7,5 pH aralığında çok rahat yaşayabilirler. Akvaryumlarımıza kazandırılması gereken bir tür olmasına rağmen nehir ve göletlerimize kazandırılmış bir türdür. Bulaştığı bölgelerdeki balık popülasyonu için çok tehlikeli bir türdür. selamlar arkadasım yazını okuyunca sanal ortamdan hemen baktım bi iki yerde yazılarıı buldum yukarıdaki yazıda bilgi amaçlı bende yeni okudum benim gibi diğer arkadaslar aramasın buradan oksun diye yapıstırdım soruna gelince yenirmi emin değilim ama akvaryum balıkçılığı ile ilgilendiğimden coğu (halk tabirinde) ciklet balıkları yasaddıkları bölgelerde beslenme amaçlı büyütülüp yenildini biliyorum ama bunun hakkında net okuduğum bi bilgi yok şuana kadar.