Güney Ege İstavriti

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında KARAGOZ tarafından paylaşıldı.

1. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

Bu sabah accayip bi yağmur vardı Fethiye körfezinde balığa çıkıp çıkmamakta tereddüt ettim ama rüz gar yoktu bende şeker değilim erimem ya sabah 6 da koyuldum yola bilenler varmı bilmiyorum Fethiye'de yağmur çok yağıyorsa bu başka illerdeki ile karşılaştırılamaz kaçma şansınız yoktur ıslanmaktan. Soluksuz atladım tekneye ipleri çözmemle doğru yemcilerin durduğu balıkçı barınağı, hop yemler kutuda mercan ve karagöz bakıcaz bugün iki arkadaş, çıktık Kızılada 70 metre karagöz taşının tepesine, ben 1 tane arkadaş 4 tane karagözü indirdi livara ve uzun bir bekleyiş başladı, bu arada hava yaza döndü kazaklar naylon kasık çizmeleri fora pişiyoruz güneş mahvetti yaktı, beklemekten sıkıldık solağan azdı balık vuruyorsa bile hissetmek mümkün değil, hemen yakında bir tırança taşı vardı çöktü oraya 40 metre civarı 3 lokum balığı aldı arkadaş bana gelmediklerine sevindim misinayı zedeliyor istediği kadar iri olsun sevmiyorum, tat yok ver elini Tavşan adası açıkları 40 metre mercan ve karagöz yapar iri ve sargındır balığı bu taşın nadiren kupes yapar ufak ama yemlere dokunan yok artık güneş düşüşe geçti ve biz balık tutamadık, artık bu saatten sonra ancak tek bir durak daha yapabiliriz katrancı açıkları 70 metre ama iblis burnunun kronağından çıktığımız için solağan 4-5 metre kaçtık içeri korunağa girdik attık çapayı tekne oturdu oltalar aşağıya daha kurşun yere değmeden sanki bi saldırı oldu zannettim ama dalgadan ihtimal vermedim, arkadaş oltanı kontrol et dedi yok boş benim olta çektim ve tek bir yem yok iğnelerde, yemle at küt küt küt ama bu kütler 5 tane çünkü 5 iğne var düzende hop yukarı ve karşınızda ispirna 20 dakika boyunca at çek, 2 defa misinayı kestiler yeniden düzen bağlamakta bu süre içerisinde ve çekip gittiler, 1 saat daha nafile bekleyiş, döndük geldik eve ama günü Ege ve Akdeniz'in istavriti ispirna kurtardı neşemiş hayli yerine geldi.

rastgeleyin

2. nejat vardar

nejat vardar nejat vardar

İspirna'yı ilk defa gördüm.Teşekkürler ve tebrikler

3. eskina_man

eskina_man Murat

En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Bende ilk defa görüyorum, tebrikler

4. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

turna yavrusu

5. enginson

enginson engin

Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    tebrikler güzel bir av olmuş.. paylaşım için teşekkürler...

6. drmehmetkoo74

drmehmetkoo74

Favori Kamış:
    Yalnızca ve yalnızca olta
    En İyi Avı:
    Mercan, Çupra, Lüfer, Baracüda ve Azman istavrit (ortaya karışık) Miktardan ziyede çeşit önemli
    Oğuz bey merhaba. Paylaşım için çok teşekkürler. Güzel avınız için tebrikler. Doğu Akdenizde avlanan biri olarak Turnanın küçüğüne İspirna / Akdeniz istavriti denildiğini ilk kez duyuyorum. Merak ettim hemen Google amcaya sordum. O da bilmiyormuş. :) Sizin oralarda kullanılan yerel bir isim olabilirmi acaba.

7. gtatas

gtatas Gürcan Tataş

Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Evet burunlardan belli.Tebrikler.Devamıda gelir inşallah.

8. autan

autan Gorkem

En İyi Avı:
    95 cm Turna
    Evet bunlar iskarmoz yavrusu.

9. idko

idko inan koç

Favori Kamış:
    shimano catana
    Favori Makine:
    okuma salina2
    En İyi Avı:
    levrek 5,5kg
    iskarmozun minimum boy limiti hakkında bir açıklama gelir az sonra sanırım...:(
    maalesef bu boyları büyük market zincirlerinde de çok sık görmekteyiz bu aralar..

10. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Arkadaşlar söyledikleriniz de haklısınız elbette ancak,

sirkülerde Scomberesox saurus latince adı ile "yanlış" olarak belirtilmiş, ancak türkçe ismi deniz turnası olarak yazılmış bir balığa limit vardır.

scomberesox olarak geçen balık aslen zurna balığıdır, zarganaya benzeyen ancak daha kısa gagalı ve koyulmuş olan 60 cm liminitine ulaşmayanan bir balıktır, asıl yasaklanmak istenen deniz turnası yani Sphyraena sphyraena dır.

konu hakkında tebliğde yapılan hata sebebiyle konuya sadece bilgilendirme amaçlı mesajı yazmayı uygun bululuyorum.

Sonuç olarak her ne kadar sirkülere göre yapılan bu ve benzer avlar yasal görünsede bizlerin yaptığımız avlarda bu hususu dikkate alarak, buna göre hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Yakup hocamızın bu hususla ilgili bilgi verdiği konunun linkini yararlı olacağını düşünerek aşağıya ekliyorum.

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=17280

11. BALIKÇIHOROZ

BALIKÇIHOROZ abdurrahman

güzel av olmuş tebrikler.

12. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

Ben Akdeniz veya Ege istavriti olarak espirisine takıldım, bazı İstanbul'lu arkadaşlar var onlar bıkmadan usanmadan istavrit peşine koşuyorlar, bie diğer sebepte oltayı denize attıktan sonra kurşun dibe değmeden tüm iğnelerde bu balık takılmış oluyor aynı istavrit gibi

rastgeleyin

13. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

bu balıklar derinden alındı, çoğu ispari, mercan ispirna gb. balıklar ufak diye geri bırakmama rağmen ya fiske yediği için yada 70 metre hızla yukarı çekildiklerinden çenelerinden oltayı çıkarırken parçalanma oluyor, artık o balığın yaşama şansı kalmıyor ki bu tuttuğum balıklar öyle ispari gibi değil accayip lezzetli:) bunun kanıtıda ceyalan balığı, akya gibi harami balıkların bir numaralı yemidir canlı sırtıyı ispirna ile çekmeyi bir deneyin, tekneniz 10 metre gidemez harami koşturmuyor bu balığı

rastgeleyin

14. simendifer

simendifer Sennur

Oğuz bey merhaba,

Bir önceki sayfada, Yasin arkadaşımızın yazmış olduğu mesajı mutlaka dikkate almanızı tavsiye ederim.

Zira mesajında da bahsettiği üzere, tebliğde balık yanlış isimlendirilmiştir ve bu durumda ıskarmoz (deniz turnası) balığı için avlanma boyu 60 cm olarak limitlendirilmiştir. Bu sınıra göre ıskarmoz avınız limit altında kalmıştır.

Size bunu özellikle belirtmemizin nedeni "Neden tuttunuz? Nasıl tuttunuz? Katletmişsiniz" tarzında bir yaklaşım değildir. Amaç, avını yaptığımız her bir türün, en az bir kez yumurtlamış ve türünün devamını sağlamasına olanak tanınmış olmasına, dikkat edilmesini sağlamaktır. Limitlere dikkat etmek bunun için önemlidir.

Takdir edersiniz ki, amatör balıkçılar olarak öncelikli hedefimiz sürdürülebilir avcılığı desteklemek ve amatör balıkçılık yaparken, diğer canlıların da yaşam haklarına sahip çıkmaktır. Zira hiçbir balıkçı arkadaşımızın da doğaya karşı duyarsız olabileceğine inanmıyoruz, ki uğraşımız gereği hepimiz doğa ile iç içeyiz. Bu nedenle, özellikle bu tip bilgilendirmeleri yapmak ve sizlerin de aracılığınız ile diğer balıkçılara da ulaşarak bu bilgileri yaymak, mümkün olduğunca insana tebliğleri benimsetmek için uğraşıyoruz.

Madem hepimiz buradayız, hepimiz öğreneceğiz. Madem hepimiz öğreniyoruz, bir amaç için birlikte çaba sarfetmeliyiz.

Buna istinaden, bundan sonraki avlarınızda limitler konusunda hassasiyet göstereceğinize ve çevrenizdekileri de bu konuda bilinçlendireceğinize inanıyor, keyifli avlar ve paylaşımlar diliyorum.

Tüm türler ve limitlendirmeleri için bkz. 2/2 nolu tebliğ

.

Son düzenleme: 13 Şubat 2010
  15. Huseyin Alp Arslan

Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sphyraena chrysotaenia , Yellow stripe Barracuda dilimize Saricizgili Iskarmoz olarak cevrilebilir. Kizildenizden Ulkemize giren barakuda turlerindendir.Bunlar Akdenizde bulabileceginiz en kucuk barakuda turudur, bu boylardan daha fazla buyumezler.(maximum 30cm) Sularimizda 3 cesit barakuda turu var.Kisaca bu en kucugu..

16. simendifer

simendifer Sennur

Hüseyin ağabey, öncelikle merhaba, görüşemiyorduk. Umarım iyisindir. :)

Bahsettiğin diğer iki türden habersizim. Bu üç tür ve aralarındaki farklar hakkında bilgi almamız mümkün olur muydu? Taksonomi ve fotoğraf olarak. Ayırdedici özelliklerini öğrenmek isterim. Fishbase'den maturity sayfasına baktım ama oradaki listede bahsettiğin tür ve Sphyraena sphyraena yer almıyor. :(

Geçen zamanda Kızıldeniz'den ülkemize giren türler olmuştur muhakkak ama bunları bizim takip etmemiz zor. O nedenle bilgi alabilirsek çok güzel olur. Belki Yakup hocamız da konuya katkıda bulunabilir.

17. xanderzone

xanderzone Erçin Şaka

Bu balığı bende ilk defa görüyorum fakat her ne kadar şekil olarak turnaya çok benzesede üzerinde renk ve desenler turnadan çok farklı.

18. simendifer

simendifer Sennur

Merhaba, aramıza hoşgeldiniz. Profil ayarlarınıza yaşınızı ve adınızı eklerseniz seviniriz. Bunun dışında, tanışma kategorisinde kendinize bir tanışma konusu açarsanız, size ayrıca hoşgeldin demek isteyen arkadaşlarımız olacaktır. :)

Keyifli paylaşımlar dilerim...

19. xanderzone

xanderzone Erçin Şaka

Düzenledim herhalde.

20. KARAGOZ

KARAGOZ oğuz

İlginize teşekkür ederim, tabiki hep beraber uğraş vericez ama bu konu yani av limitleri ve tarzları dahil çok uzun bir sohbet olur ve yeride burası değil bence ama sohbet bölümünde konuyla ilgili bir bölüm açarsanız bende fikrimi tabiki belirtmek ister ve diğer arkadaşların da fikirlerini öğrenmek isterim, tekrar teşekkür ederim

rastgeleyin