Gurbetten Selamlar. Sahalara dönmeden önce fikirlerinize ihtiyac var...

Konu, 'Tatlı SU Balık Avcılığı' kısmında Ergin Üç tarafından paylaşıldı.

1. Ergin Üç

Ergin Üç Ergin

Arkadaşlar 15 senedir Almanya'da yaşıyorum. Belki bilirsiniz buralarda öyle kafana göre gideyim şu gölede balık tutayım diye bir olay yok. Ehliyet almak lazım ama onunlada bitmiyor bu ehliyet ile ancak nehirlerde balık tutabilirsiniz her göl için ayrı kayıt ve prosedürler var.

Velhasıl dile kolay 15 sene ayrı kaldım çok sevdiğim balıkçılık olayından.

ALLAH izin verirse 3 hafta sonra kesin dönüş yapıyorum ve sahalara dönmeden önce bari Almanya'nın bu nimetinden faydalanalım diyerek biraz ekipman toparlıyayım dedim.

Dedim ya o kadar kopmuşum ki bu işlerden yeni ekipmanları görünce küçük dilimi yutacaktım.:) Özellikle sazan avı için teknoloji bayağı bir ilerlemiş. Neyse 1 hafta kadar biraz okuyup araştırdıktan sonra dün bir kısım malzemeleri sipariş ettim.

Sizlerden hem aldığım malzemeler hakkında düşüncelerinizi hem de özellikle gelmeden önce şunlarıda al diyebileceğiniz malzemeler varsa onlarıda bilmek isterim.

İlk önce yeni nesil telsizlli elektronik alarm seti ısmarladım bunlar sanırım daha kullanışlı özellikle gece avında uykusuz kalmamızın önüne geçebilirler.

B.Richi: Falcon STL Digital Funk-Set

Daha sonra bu aletleri yerleştirebileceğim burada Rod Pod dedikleri ayaklardan sipariş ettim. Aslında bunların hem üç ayaklı hem de dört ayaklı modeeleri vardı. Bu sipariş ettiğim biraz pahalı ama her iki şeklede girebiliyor.

Balzer Metallica Titan Pod

Bu ayaklar için 3 farklı olta seti ısmarladım, farklı olma nedenleri değişik amaçlarlada kullanabilirim düşüncesinden kaynaklandı.

Set 1:

Daiwa Black Widow Carp + Daiwa Regal-X 4000 BR

Set 2:

B.Richi Navium 6000 + DAM - SPEZI COMPOSITE CARP = 3,60m/2,75lbs 3 Parça

Set 3:

Shakespeare ZETA TELESCOPIC 3,0m 50-100g + Shakespeare Zeta 40

Birde fiyatını çok uygun bulduğum için şu 3 lü seti aldım.

3 Adet sazan oltası ve makarası, Rod pod 3 lük ayak ve 3 adet elektronik alarm. Yanlız bu alarmlar telsizli değil başında beklemek gerek.

Türkiye'de bulmakta zorluk çekeceğim ya da buraya göre çok daha pahalı olan ve mutlaka al şeklinde tavsiye edeceğiniz gereçler varsa yazarsanız memnun olurum.

Biraz uzun oldu yazı ama oldukça heyecanlıyım yeniden balığa gitme fikrine karşı:)

Selamlar.

2. roohans

roohans T. Melih AVCI

Favori Kamış:
    EFFE SPIDER BOAT 165
    Favori Makine:
    OKUMA AVENGER 30
    En İyi Avı:
    Hakan KARAHAN :)
    Ergin bey çok sağlam geliyorsunuz maşallah, Malzemeler çok güzeller. Uzaktan kumandalı minik yemleme botları var, yemleri olta attığınız yere rahatlıkla düşürüyor birtanede ondan alırsanız iyi olur. Selamlar :)

3. Ergin Üç

Ergin Üç Ergin

Bahsettiğiniz şeyin ingilizcesi nedir acaba. Ya da herhangi bir site linki verirseniz buradan araştırabilirim.

4. Ergin Üç

Ergin Üç Ergin

5. roohans

roohans T. Melih AVCI

Favori Kamış:
    EFFE SPIDER BOAT 165
    Favori Makine:
    OKUMA AVENGER 30
    En İyi Avı:
    İngilizce "Bait Boat" google da "Yemleme botu" , "Bait boat" şeklinde aratırsanız gerekli bilgiye ulaşabilirsiniz.

buda videosu :)

http://www.youtube.com/watch?v=keFzx3DaBj8

6. roohans

roohans T. Melih AVCI

Favori Kamış:
    EFFE SPIDER BOAT 165
    Favori Makine:
    OKUMA AVENGER 30
    En İyi Avı:
    Abi evet baya pahalı, Almanyada belki ucuza temin edilebilir diye düşünmüştüm, demekki oradada pahalıymış :D Almak şartmı ? Kesinlikle değil, Keyif ve konsantrasyonu artırıcı etkisi vardır kanaatimce. :)

7. NedimBugrul

NedimBugrul nedim

Favori Kamış:
    Albastar
    Favori Makine:
    70 lik Sheaskpere
    En İyi Avı:
    1.5 kg lık karagöz
    hemşerim aramıza hoş geldin.izmitin neresindesin.

8. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
  9. sazancıı

sazancıı gökhan batu

Favori Kamış:
    Daiwa mini spin 180
    Favori Makine:
    Shimano catana 2500 FB (Fener Bahçe:)))
    En İyi Avı:
    55 CM. TURNA, 52 CM. SUDAK, 6,5 KG. AYNALI,5 KG YAYIN
    değerli büyüklerim ben 32 yaşımdayım 1993 ten beri sazan avına giderim 93 te kasnak olta vardı o zaman küspeli yasakda değildi 3-5 küspeli 3-5 dip oltası toplam 8-10 kasnaklı olta bize yeterdi, koca koca sazanları babamlar tutardı.şimdi bakın nereye geldik makinada debriyaj olsun,misina şu marka olsun iğne şu olsun uçup gidiyoruz bende dahil hepimiz.ama bu olayı çok ababartmamak gerekir bakın kamışı makinayı bitirip işi yemleme botuna kadar getirdik:D ... alabilen için çok iyi bu olta düzenekleri o zaman 50 cm. lik sopaya takardık misinayı şimdi sehpa çıktı zil yerine alarm sistemleri bu hazırlıklar bence abartılı ben pazar günü sazan ve sudak avına gidiyorum 3 arkadaşla takımlarım 3 tane kamışlı takım, 5 tane kasnaklı dip,1 takım spin (sudak için) 1 tane kepçe 8 tane zil haberiniz ola yetiyormu evet fazlası ile.ayrıca kamp çadırı özel oturaklar vb. bana biraz ters geliyor avda rezillik olacak evimizden zor şartlarda olmamız gerekir sadece zorunlu ihtiyaçlar alınıp lüksten kaçınılmalıki balığa gittiğimiz anlaşılsın öte türlü netteki oyunlardan balık tutmaktan farkı yok.birkaç fantazi ürünüde benden olsun renk katsın diye http://www.avmarketi.com/asp/product/18717/Remixon-XD-18-A-Katlanabilir-Kampet http://www.avmarketi.com/asp/product/6029/8470008-D-A-M-LUKS-SAZAN-SANDALYESI http://www.avmarketi.com/asp/product/5194/AMUNDSON-STAGER-ADVANCE-2-PARCA-KAMIS-3-90MT http://www.avmarketi.com/asp/product/14413/SAZAN-KEPCESI-KATLANIR-270-CM http://www.avmarketi.com/asp/product/3256/FIORD-FISHER-255-BOT (bu çok büyük sazan geldiğinde açılıp kepçeyle almak için çokkkk önemli:D ) http://www.avmarketi.com/asp/product/9566/OKUMA-MAX-4-CARP-60-MAKINE ( sazan için ideal makina sudaki sazan makinayı algılayıp özellikle bu oltaya geliyor :D ) http://www.avmarketi.com/asp/product/7446/200-LBS-SPECTRA-900MT http://www.avmarketi.com/asp/product/8638/GAMAKATSU-HOOK-A1-G-CARP-SPECIMEN-T-C-2NO http://www.avmarketi.com/asp/product/9588/SHIMANO-HFG-KAMIS-MAKINA-CANTASI-BUYUK http://www.avmarketi.com/asp/product/6594/8419-150-MAD-ISIKLI-TERAZI-50-KG http://www.avmarketi.com/asp/product/15972/BALZER-18682-044-WHOS-NEOP-6-MM-44-45 YANLIŞ ANLAŞILMASIN BEN NE BU KONUYU AÇAN ABİMİZE NEDE BAŞKASINA SATAŞMAK VEYA ALAY ETMEK İÇİN BUNLARI YAZMADIM SADECE 18 YILDA NE HALE GELDİĞİMİZİ ANLATMAYA VE BAZI FİRMALARIN BİZ SAZAN AVINA GİDERKEN BİZİ SAZAN GİBİ AVLADIĞINI ANLATMAYA ÇALIŞTIM ELİMDEN GELDİĞİNCE KALP KILDIYSAM ÖZÜR DİLERİM.sazan avını abartmayın :D

Son düzenleme: 2 Temmuz 2011
  10. Ergin Üç

Ergin Üç Ergin

Evet, özellikle bazen tık demez ya can sıkıntısı giderebilir:D 170 euroluk başka versiyonlarıda buldum ama bu linkte verdiğim bayağı bir kaliteli gibi. Benim çocukta gördü müthiş ısrar ediyor alalım diye:)

Hoşbulduk abicim. Merkezden sayılır Gündoğdu'da tepede evim.

11. Ergin Üç

Ergin Üç Ergin

@sazancıı aynı anda yazdığımız için senin yazını atlamışım:)

Sana hak veriyorum ve zaten yazımın başlangıcında 15 sene sonra geldiğimiz noktadaki farklılıkların beni çok şaşırttığını yazmıştım.

Abartma konusuna gelince sonuçta teknoloji insanların işini kolaylaştırmak için var neden mahrum kalalım. Üstelik sanki sazanlarda artık daha akıllı eskiden bir iki avuç küspe ve bir kaç mısır ile dünyanın sazanını yakalardık. Artık bu hayvanlar sazan gibi atlamıyor sanırım:D

Ayrıca kampet konusunda verdiğin linklerden cevabımı almış oldum teşekkürler:)

Şu su geçirmez elbiseyide sipariş ettim. Her seferinde elbiseleri rezil edip hanımla kavga etmektense. sick

Behr Titanium RedCarp® Neopren-Wathose

12. eyeofnight

eyeofnight Nihat Furkan

En İyi Avı:
    Sudak 3.5 kilo civarı. Turna 52 cm
    gökhan abi yazdıklarını okurken çok güldüm gerçekten espri dolu anlatım tarzına bayıldım:D

bu arada Ergin bey özel bir soru olmazsa gerçekten merak ettim acaba bu takımların tamamını toplamak ne kadara mal oldu?

13. Ergin Üç

Ergin Üç Ergin

@Nihat

Şu ana kadar 900 Euro civarı ödedim. Henüz malzemelerim gelmedi. Sanki Rod Pod konusunda hata yaptım gibi. Bu Rod Pos için 270 euro ödedim, 20 euroya bile Aluminyum rod pod bulmak mümkün. 3 lü setteli ayak zaten muhtemelen ucuzlardandır sanırım kullandığımda aralarındaki farkı ve hata yapıp yapmadığımı daha iyi anlıcam.

[konu dışı]

@Melih
    Bu arada yemleme botu almıcam sanırım o konuyu araştırırken şunu görüp aşık oldum ve alıcam sanırım. Biraz akü konusu canımı sıkıyor, fiyata dahil değiller ve her biri 150 euroluk 2 akü gerekiyor. Aynı botun benzinlisini buldum Türkiye'de 2000 TL ye satılıyor yarın bir görüşücem bakalım:)

Evime 2 km mesafede gölkay park (Su kayağı tesisleri) var orada bununla müthiş zaman geçer:) video

[/konu dışı]

14. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun

Gökhan haklısın , 3-5 kasnak tan bu hale geldik . işin ilginç yanı , avcı nın imkanları arttı ama balık azaldı ,, buda bir çelişkidir ülkemizde...

15. roohans

roohans T. Melih AVCI

Favori Kamış:
    EFFE SPIDER BOAT 165
    Favori Makine:
    OKUMA AVENGER 30
    En İyi Avı:
    Kimisi için Avlanmak en doğal haliyle 10 metre misina ve çengel iğneden imal kanca ve topraktan çıkarılan solucan.. Kimisi içinde teknolojik gelişmeler ışığında motivasyon arttırıcı etkileri olan ekipmanlardan ibarettir. İsteyen istediği ekipmanlarla av gerçekleştirebilir elbette. Ben sazan avı yapmıyorum, Turna avında kullandığım sayısız sahte yemlerim var, Eskiden en ucuz silikon yemlerle yakaladığım balıkları bu günlerde çok pahalı maket balıklarla yakalayamıyorum. Onlarca seneden bu yana gösterilen gelişmeyi, yeni av stratejilerini küçümsemek düşündürücü. On sene önce bugün bir çok sazan avcısının rekor ağırlıklarda sazan yakalamasına müsade eden boili sistemi birçok sazan avcısının hakkında birşey bilmediği bir gelişmeydi. Belkide sadece avcılık etkinliğinden keyif almaya, En ilkelinden av ve avcı arası rekabeti canlı tutmaya çalışıyoruz.. Balık tutmak ile balık avlamak arasında fark var diye düşünüyorum. Bu sebepten de herkesin imkanları ölçüsünde bu olayı abartmasının av hayvanına gösterilen saygıyı güçlendirmesine ve faaliyeti daha değerli hale getireceğine inanıyorum.

16. Ergin Üç

Ergin Üç Ergin

Güzel yazmışsın Melih kardeş.

Bence de birilerinin bir gecede pavyonda yediği paraları sevdiğimiz bir hobby için harcamak ve belkide bunlarla bir ömür geçireceğimizi düşündüğümüzde hiçte boşa harcanmış olarak görmemek gerek.

Bu arada ben sırf sazan meraklısı değilim, sadece sazan avlamak için daha özel tesisatlar gerektiğini düşündüğüm için olları buradan ayarladım. Aslında mantar ile balık avlamak herşeyden çok hoşuma gidiyor. Eskiden at çek yapardık ama sanırım artık öyle bol balık kalmamış memlekette.

Bir de çocukken adapazarında çaltıcak gölünde yanlış bilmiyorsam adını Kaptırga yakalardık müthiş bir balıktı.

17. roohans

roohans T. Melih AVCI

Favori Kamış:
    EFFE SPIDER BOAT 165
    Favori Makine:
    OKUMA AVENGER 30
    En İyi Avı:
    Ergin abi, teşekkür ederim benim bir çok cümle kurarak anlatamadığım duygularıma kısa bir cümleyle tercüman oldunuz. :)

18. eyeofnight

eyeofnight Nihat Furkan

En İyi Avı:
    Sudak 3.5 kilo civarı. Turna 52 cm
    bilgi için teşekkür ederim Ergin bey. hayırlı olsun ve umarım kullandığınız takımlar ölçüsünde şahane balıklar yakalarsınız:)

19. Ergin Üç

Ergin Üç Ergin

Teşekkürler Nihat.

Melih bana Ergin diyebilirsin o kadar yaşlı değilim ya:)

Arkadaşlar malum Kocaeli'de yaşayınca körfezden faydalanmamak olmaz. Deniz balıkçılığı hakkında çok bilgim yok, belki 10 defa oda botla istavrit avlardık.

Ben Türkiye,ye geldiğimde pek çalışmıcam sanırım o yüzden canım sıkılmasın diye bu işlerle bayağı meşgul olacakm gibi:)

Körfezde kıyıdan olta atarak balık tutma olayınada girmek istiyorum. Forumu tam olarak tanımadığım için nereden yardım alırım bilemedim.

Aslında forumlardan iyi anlarım Türkiyenin en büyük forumlarının birinin sahibiyim fakat BALIK AVI > Denizde Balık Avı bölüm sazan ve turna hikayeleriyle dolu olunca kafam karıştı:)

Ekipman konusunda hangi bölüme konu açmalıyım ki doğru yardımı alayım? Gerçi torik tutmayacağımıza göre bu donanım denizdede iş görür sanırım. Belki uzun mesafe için farklı bir makara gerekebilir.

20. Ergin Üç

Ergin Üç Ergin

Biraz önce ilk malzemem geldi:)

Balzer Metallica Titan Rod Pod.

Kurulumu çok basitmiş. Toplam 1 dakikada hazır hale geliyor. 3 ve 4 ayak kombinasyonuda oldukça basitmiş. Ben 4 ayak yapmak için Tripodu bozmak gerek sanıyordum o tamamen ayrı bir parçaymış ki gidilen yere göre hiç götürmeyebilirsin.

Gövdeye iliştirilen 4 adet ayağı yuvalarına yerleştirmek yeterli. Gövde yatay olarak olta büyüklüğüne göre gerekirse 2 metreye kadar uzayabiliyor.

Tripod (3 ayak) ise istenirse göğse kadar çıkabiliyor. Eğer çapraz konumda kullanılacaksa bu ayakları kullanmak lazım. Ayaklar istenilen derecede acilarak daha stabil hale gelebiliyor.

Bayağı heybetli sağlam bir şey ama çok hafifmiş. Sanırım Titan olması bunda etkili olmuş.