Başlığı görünce ,gerçekten güzel balıklar beklentisi içindeydim.Sonra bohçadaki katledilmiş bebe eşkinaları ve minekopları görünce ,herşey boş geldi.Boş,boş,boş...avlaklarda görünce bu manzaraları,avdanda,avcılıktanda soğuyorum.Etrafta bohçacı görmeme adına yüzlerce km.yol yapıp,en soğuk,en fırtınalı geceleri seçiyorum.Bir nebze huzur bulabilmekteyim ancak bu forumlardaki bohçacılardan nasıl bir kaçış olacak bilemiyorum.Başlığı görünce lapin gibi tuşladım,tuşlamaz olaydım....
aslında genelde balıklar boy limitinde (bence) bu balıklar oldukca irileşip kiloluk olgunluğa erişebildiklerinen benim gözümde hep değerli olmuşlardır, aralarda 2 tanede minekop görmekteyim, Metin bey uzun zamandır eşkine peşinde idi,balıkla karşı karşıya gelince biraz kendinden geçmiş ve abartmış olabilir, tuttuğu balıklar çokda ufak değil (bence) ama üsttede yazdığım gibi bu tarz değerli balıkların avcılığı yapılırken her zaman el vicdana konulmalı ve seçici davranılmalı, yanlız konu içeriğine balıkları nasıl bir takımla avladınız av saatiniz kaç idi avlağınızda herhangi sokak lambası vs ışık kaynağı varmıydı avlağın dip yapısı nasıl kumlukmu kayalıkmı,yem tekemi boru kurdumuu yada başka türlü yemlermi enazından biraz bilgi verirseniz açmış olduğunuz konu havada kalmaz. ne diyelim afiyet olsun.
Balıklar oldukça küçük Özkan , minekoplardan bahsetmiyorum bile. Ha amacın ve hedefin vardır Eşkina tutmak , o zaman yakalar bırakırsın. Şimdi arkadaşımız gerçekten kendimi kaptırmışım hata etmişim mi diyecek yoksa kral kardeşimiz gibimi davranacak hep birlikte göreceğiz....
fatih bey eleştirinizi anlayışla karşılamakla beraber kendimi bohçacı olarak görmüyorum,avımıza 4 arkadaş beraber gittik herkes kendi başına avlanırken kimin ne boyutta tuttuğuna o an itibari ile dikkat edemedik ben kendi hesabıma yaklaşık olarak 10 civarında eşkina almışımdır içlerinden max. 2 tanesi küçük sayabileceğim boyuttaydı ve hepsinide ne yazıkki balığa zarar vermeden oltayı çıkarma şanşım olmadı... Şunu özellikle belirtmek isterimki forumda kişiler hakkında direk hakaret içerecek ^^bohçacı bana göre hakarettir^^ yorumlar yapmadan önce daha önce benzer şekilde avları olmuşmu? nasıl ne durumda bir av yapılmış? gibi şeyleri öğrenmek lazım düşüncesindeyim ve en basitinden ne kadar üzücü bir tablo ile karşılaşmış olduğunuzu düşünseniz bile karşınızdakini tanımadığınız için insanları incitmeden uyarma yolunu tercih etmenizi umuyorum.
Saat 22 ile 01 arasında kesinlikle ışık hiç yoktu bulunduğumuz yer itibari ile,boru kurdu kullandık kayalık bir zemindi.
Resimde görülen bir leğen ise av limitlere uygun; Kova ise uygun değil. Kofanaları görünce yakalanan Çinekop ve Sarıkanatlara acımıyorsanız 1 kg a kadar büyüyebilen balığın 200 gr lığına da acımayacaksınız. Vicdan limiti önemli tabii ama adamı da vicdansız diye suçlayamazsınız. Sonuçta işin kuralına uymuş. Tebrikler
Kendi kendime BOHÇACI sıfatını yakıştırdığım pek çok avım olmuştur.Bu bazen cam gibi sarıkuyruk istavritlerin cazibesine kapılıp çapariyi onlu onlu doldururup koca kovayı ayıklamaya çalışırken olur,bazen meraları basan lüferleri uzun oltayla birer birer livara atarken.Bazende üçüncü üçdört kiloluk trofeyi kepçeledikten sonra geri salıp salmamada seçtiğim yanlış şıktan sonra. Bohçacılık her insanın içindeki nefsle bağlantılı bir kavram.Zaman zaman olduğundada bohçacıyızdır,bunu alışkanlık haline getirdiğimizdede. Kayığımı kıyıya yanaştırdığımda,tıkabasa dolu bir livarım olduğunda ,toplanan kalabalık içinden birisi ,diğer tebrik eden çoğunluğun aksine beni bohçacılıkla suçladığında bunu hakaretten ziyade kıymetli bir uyarı olarak algılarım.Haklısın,kaptırdık kendimizi der geçer giderim. Bohçacılıktan sıyırıldığımız ölçüde,yaptığımız hobiye saygı(sonuçta kendimize saygı) göstermiş oluruz.Bu güzel hobiden bohçamız boşken döndüğümüzde de zevk alabildiğimiz gün ,bohçacılığımızla başaçıkabilmek adına büyük ilerleme kaydettiğimiz gündür. Metin kardeşim,sen bu avında bohçacı gibi davranmışsın.Bunu kalıcı hale getirmeyeceğine inanıyorum.RASTGELSİN...
Çoğumuzun içinde biraz bohçacılık vardır Fatih abi, Ve,senin de yazdığın gibi (çok güzel belirtmişssin) önemli olan,av dönüşünde bohça boş iken bu zannatdan zevk almaktır...
Fatih bey;en baştada söylediğim gibi eleştirinizi anlayışla karşılıyorum,burda sizin gibi daha deneyimli kişilerin eleştirilerini dikkatle takip ediyorum.Söylemek istediğim bu balıkların hepsi tek kişi tarafından tutulduğunda bohçacı sıfatı belli bir dereceye kadar düşünülebilir ancak sadece benim tuttuğum 10 eşkinanın resmini koysaydım belki böyle düşünmeyecektiniz.Bundan sonrada hassasiyetle limit altı balıklarımızı koruyarak zevki avlar çıkarmak düşüncesindeyim.sizede bol verimli avlar dileğiyle ***.
Balığa gitmek Zaman ayarlanmıştır,arkadaşlar ayarlanmıştır,yemler ve olta düzenekleride tamam. Ama o gün bir türlü gelmez. Bir hafta önceden sözbirliği yapılmıştır ama o bir hafta zor geçer. Hele ki avdan birgün önceki gece bile uyku zor tutar insanı. Yakalanacak balığın hayali olta başında beklemenin keyfi arkadaş sohbetleri derken cızz cızzzz. Ve gün gelir arkadaşlar ile hasret giderilir ve bir an önce meraya gitmenin telaşları başlar. Yolda tutulacak kiloluk trofelerin hayalleri meranın uygun olup olmadığı düşünceleri derken avlağa varılır. Kırk yıllık balıkçıda olsa insan her zaman içinde bir çocuğun ilk defa balık tutmasında ki o heyecanı her zaman yaşar. Balık yoksa o mera kötüdür,yemler bayattır yada takımlarda kusur aranır. Ama balık varsa ohhh!! herkesin keyfi yerindedir esprilerin ardı arkası kesilmez. şakalar ayyuka çıkmıştır. Hele dönüş yolu tam bir cümbüştür. Benim tuttuğum şu kilo yada gram,o'nun yakaladığı şu kadar vs. Bazen ava o kadar konsantre oluyor ki insan tuttuğu balıkları ölçmeye vakit bulamıyor. En iyi tartı el en iyi metre gözler oluyor. Kıssadan hisse artık balıklar tutulmuştur Bende zamanında salınması gereken bir çok balık cinsi yakalamışımdır. Ama itiraf edeyim limit'in ne olduğunu balık forumlarında aklım yettiğince algılamaya çalıştım ve çalışıyorum. Dedim ya artık balıklar tutulmuştur
Şimdi ben kalkıp desem ki ya hu bu İstanbullu forumdaşlarımın alayı vicdanen bir bohçacı ?????????????Böyle bir saçmalık olabilir mi Hani demişsiniz ya biraz abartmış arkadaşımız diye . eşkinayı kıymetli görüpte gözlemlerinizde limite dahi uyduğunu vurgulayarak. ben şimdi bu yazdıklarınızdan lüferin tamamen gözünüzde kıymetsiz olduğunu algılamaktayım lüferi siz orda yanılmıyorsam 20 cm ve üzerlerini alıkoyuyorsunuz evet her ne kadar tebliğe uysada her ne kadar siz vicdanen rahat bir şekilde avlasanızda alışkanlıklardan dolayı olsa gerek akdenizde özellikle mersin merkezde 2kg ve 8 kg aralıklarda olduğunu bilip yakalamak ile sizinkileri bağdaştıramıyorum mesala. ama bu güne kadar kalkıpta hiç bir kimseye yıllardır kullanmış olduğum bu site üzerinden her hangi bir hakarette bulunmadım bulunmamda şahsen ben alı koymam ama tebliğe uygundur alı koyanıda kınamam bu kadar basittir. Yanı sıra şuan istanbulda yaşamak zorunda kalsam lüfer avı yapmam kesinlikle alışkanlıklarım var sonuçta. sizin alıkoyduğunuz lüferleri zaman zaman bıraktığımız oluyor. O balık değerlidir bu balık değersizdir diye bir şey yoktur gün gelir bir bakmışsınız değersiz gördüğünüz balık değerli olmaya başlamış Bohçacı kelimesini sizin kullandığınızı kastederek yazmadım üstünüze alınmayın lütfen sadece değerli ve değersiz ayrıştırmanıza küçük bir sitem.
Metin bey avınız tebliğe uygunsa ve siz kendi adınıza vicdanen rahatsanız gerisi boş söylemler afiyet olsun.
Forumlarda bulunan ve paylaşan hiç kimseye bohçacı diyemeyiz. Hatta demedim en yakın şahidi sensin. Kraça yemedik mi ? yedik elbette . Ama doğru olmadığını öğrendiğimizde vazgeçtik o bol yağda çıtır çıtır olan kraçadan. Burası bir balık avı platformu , herkes elinden geldiğince katkıda bulunuyor. Amatör avcının tuttuğu balığın denizlerimize bir zararının olmadığını hepimiz biliyoruz. Ama mevzu o kadar sığ değil. Hoca tıksırırsa , cemaat ne eder durumu. Capito ?
Sayın abim bohça dedi isem sende öldürme beni mecazi anlamda kullandım ben o kelimeyi, ama düşüncene saygı duyarım.