Öncelikle herkese merhabalar ben bir Hasköy semti sakiniyim ve evimin haliçe uzaklığı sadece ama sadece 300 metre! evimin balkonundan baktığımda rahatlıkla sahilde oturan insanları görebiliyorum. Ama denize bu kadar yakın olmama rağmen balık tutmak için maalesef Unkapanı yada Galata'ya gitmek zorunda kalıyorum. Çünkü benim yaşadığım yerin tamamen kefal yatağı olduğu söyleniyor ve bu duruma hiç anlam veremiyorum. Benim sadece bir kaç kilometre ötemde aynı denizde! kiloluk Lüferler, Levrekler, Palamutlar ve daha nice balıklar yakalanırken burada kefalden başka balık çıkmadığı söyleniyor. Buraya taşınalı nerdeyse 3 sene oldu ama daha doğru dürüst sahilde balık tutan bir Allah'ın kulunu bile görmedim inanın. Aklım almıyor doğrusu yanıbaşımızda olta atacak yer bulunamazken burada tam tersi bir Allah'ın kulunun bile balık tutmaması beni epey düşünüdürüyor. Peki siz bu durumu neye bağlıyorsunuz? gerçekten Haliç'in Unkapanın'dan öteside balık yaşamıyor mu dersiniz? ki Bence bu doğru bir yaklaşım olamaz! çünkü buralar eskiye göre çok ama çok temizlendi, haliçte artık ciddi anlamda bir kirlilikten kesinlikle söz edemeyiz hatta semt sakinleri bilir ki yaz aylarında sahilde elinizi atsanız yakalayacağınız derecede sürüler halinde gezen binlerce hatta onbinlerce istavrit yavrusu olur ki buda balıkların buranın yerlisi olup burada ürediklerine ve dolayısıyla da balığın yaşaması için gerekli su parametrelerinin oluştuğuna işaret eder. Zaten istavrit varsa haliyle çinekopta vardır lüfer de... Peki öyleyse sorun ne? Neden burada kefal haricinde balık yakalanmıyor? Üstadların görüşlerine ihtiyacım var. Teşekkürler Berkay...
haliçte balık popülasyonu nasıldır bilemem ama kefalin olduğu heryer avcı balıkların limanıdır gelir avlanır ve giderler suyu takip etmek lazım sabah suyunda yada akşam suyunda suda bi kovalamaca varmı yokmu zaten bir iki gün suyu takip ederseniz neyin ne olduğu anlaşılır 1994-95 96 senesinde eyüp te kalmıştım ozaman bırakın orda balık yaşamasını nerdeyse karşıya balçıktan yürüyerek geçecektik şuan orda kefalin yaşayıp çoğalması bile süper bence
Öncelikle değerli görüşleriniz için teşekkürü borç bilirim. Sizinde söylemiş olduğunuz gibi kefal avcı balıkların ana besinlerindendir, kefal gibi savunmasız ve dişsiz bir balığı, lüfer başta olmak üzere tüm avı balıklar rahatlıkla yer. Öyleyse bu düz mantıkla burada bu avcı balıklardan olması lazım. Çünkü burada haddinden fazla kefal var. Rastgele bir yere bir parça ekmek atın binlerce kefal birkaç dakika içinde toplanıp balıklı göle çeviriyor burayı. Keza sahilde gezerken 1-2 metre derinde metrelik anaç kefaller, yanlarında binlerce yavrusu. Gemiyle giderken orta büyklükte su üstüne serbest yüzen kefaller yani anlayacağınız her boy ve çeşit kefal var burada. Yukarıda söylediğim gibi son dönemde istavritler ve gümüş balıklarıda buraya yavrulamaya başladıi kıyıda otururken binlerce istavrit yavrusu görüyorsunuz. Tüm bunlar iyiye işaret gerçekten, yaşım tutmasa eski pis haliç'i büyüklerimden duyduğum kdarıyla bilirim. Şimdiki halyile kıyaslanamaz bile... Şimdi 1 karış derinlikte binlerce milyonlarca yavru görmek mümkün özellikle yaz aylarında! ama tüm bunlara rağmen balık tutulmamasının bir nedeni olmalı bence. Sizin dediğiniz gibi suyu takip etmek lazım ama ben o kadar usta olmadığım için bunu nasıl yapacağımı da bilmiyorum doğrusu. sizin öneriniz nedir
Bence bu konuyu açmakla iyi etmediniz sanırım.Yakında orada ne kefak kalır ne istavrit.Her yerde olduğu gibi bilinçsiz amatör avcılarımız orayıda hallederler lafım (bilinçsiz avcılara) kraçeleri ve parmak kadar çinekopları kovaları kovalarına atanları görüpte karşı çıkınca sanane kardeşim diye cevap alınca iyimser olmamak lazım.
ben babamın mesleyi sebebiyle İstanbula bu yaz geldim. Okulumun Halic'e yakınlığı nedeniyle köpru ve yakınına çok gidiyorum. izlenimlerime göre Halic te balık var ama oraya gelen balıkçı istavrit ve kefal den başka balık avlamaya çalışmıyor. Benim buundan sonraki amacım köprude jiging yapmak. :laughing: reeling