SELAMUN ALEYKÜM.Hayırlı günler abilerim ve kardeşlerim.Sizlere haliç hakkında bir soru soracaktım.Uzun zamandır haliç temizlenecek diye duyumlar alıyoruz vede çalışmalar var fakat şuan bu konu duyduğum kadarıyla tartışılmakta sebebi şu haliçe akıtılacak olan su halici temizleyip marmarayı kirleteceğiki umarız öyle olmaz.Gerçekten haliç temizlenirse ve burada gırgır ların avı yasaklanırsa balık ta bir artış olurmu?Vede haliçin temizlenmesiyle burada ne tür balıkların tutulması münkün olur?
Haliçi bilmiyorum fakat marmarada suyun derinliklerine indikçe oksijen seviyesinin düştüğü hatta hiç bir canlının yaşamadığı haberlerde çıkmıştı. Marmara denizi genel olarak kirli sadece haliç değil. Genel olarak kapsamlı birtemizlik yapılması lazım yoksa balık popülüterliği günler eçtikçe azalacak.
Acilen yapılması gerekenler derelere fabrika atıklarının atılmasını yasaklamak dolayısıyla denize atılmasını yasaklamak. Kanalizasyonlara acil çözüm bulmak özellikle Marmara denizi kapalı deniz olduğu için mümkünse hiç akıtılmaması. Marmarada balık avı 5 sene yasaklanmalı teknelere diğer denizlerimizdede açıkta av serbest olmalı. vs Bunlar ütopik gibi gelebilir ama bunları ya yapmamız lazım yada kısa zaman sonra balıklara veda etmemiz gerekecek resmen denizlerimiz can çekişiyor. Bence hangi hükümet olursa olsun bu işi kendine devlet meselesi haline getirip önlem almalı 5 yıl sabretsek denizlerimiz balık dolar sonrasında da avları düzenli ve kurallı olarak devam ettirisek sorun olmaz. Günü kurtarmak olmamalı düşüncemiz geleceğimizi kurtarmak olmalı zor gibi görünüyor yazdıklarım ama tek dileğim geç olmadan bunun gerçekleşmesi.
iğne çuvaldız olayından yola çıkarak; yorumların hepsi doğru fakat bizim gibi amatör balıkçıların denizde bıraktığımız kurşunların etkisi az değildir.!!! 10 gr kurşun 200,000 m3 suyu kirletmektedir, ağır bir metal olduğu için dokunmak bile kansere davetiye sebebidir!!!
Kurşunu denize bırakmayı kim ister ki, deniz dibi abuk sabuk maddelerle dolu olduğu için takılıyor meret banghead
Merhaba güzel yazmışssınız :thumb: marmarada 5 yıl balık avlamak yasak olsun demişssiniz 5 değilde şunu 2 yıl yapsak 2 yıl sonra deniz balık kaynamaya başlar diye düşünüyorum hayal etmesi bile güzel
Temizlikten kasıt yıllar önceki haline, büyüklerimizden dinlediğimiz zamanlara döndürmekse Marmara'da ne varsa tutulur. Ben bir çok İstanbul eskisi insandan üstteki fotoda bulunan mekanların önünden peynir tenekeleri dolusu balık tuttuklarını dinledim.
muhammed benim evladım yaşında daha bile küçük.ama hayallerini sonuna kadar destekleyip ilaveler yapayım.hayal ya işte.5 yıl değil sürekli av yasağı ama ağ-gırgır ve trolle avlananlara.marmaraya her çeşit ağla avlanma yasağı getirilsin.olta avcılığına serbest olsun.kıyıdan ve tekneden.ama olta ile.hatta belediye tekneleriyle veya özel büyük teknelerle 20-50-100 kişilik ekiplerle marmaranın ortalarından oltalarla avlanalım.norveç misali.ağ ile avlanacak olanları karadenize ve akdenize oda kıyıdan en yakın 1km mesafede ağ atsın.insanların burunlarının dibinde değil.kıyıları yine oltacılara bıraksınlar o denizlerde de.marmara o zaman balık cenneti olur.tabi kanalizasyon ve fabrika atıklarını işyeri atıklarınıda engellemek yaptırım uygulamak kaydı ile.deniz zaten kendini yeniliyor ama insanların atıklarına artık takati kalmadı.marmara yok oluyor.şöyle örnekleyeyim.babam galata köprüsünde 60 yıllarda görevli iken ben henüz okula gitmiyorum.5-6-7 yaşlarında yani 1965 li yıllar.köprüden istavrite kimse balık diye bakmıyor hatta uskumrulara.palamut lüfer torik.bunlar balıktan sayılıyor.o yaşımızda babam ben ve 2 yaş ufak kardeşime bile torik tutturmuştu.ne günlerdi.şimdi bakıyorum istavrite 40 takla atıyoruz.nasıl neyle ne zaman hangi tekniklerle nasıl çaparilerle yakalayacağız.yaklaşık 45-50 sene geçmiş.yani bizim torunlarımız görsede onların torunları kesinlikle görmeyecekler köprüde balık.ama anlatacaklar benim dedem bir zamanlar buradan istavrit yakalıyormuş diye.bizim dedelerimizin haliçte yakaladıkları gibi bir zamanlar.yazık.çok yazık.ama hayallarimiz bize ait onu çalamazlar.
arkadaslar baska boyuta tasıcam daha once yazmıstım karadeniz ureme yeridir karadeniz +marmara 2 yıl av yasagı olmalı birde canakkale bogaz cıkısı 10 mil avyasagı olmalı her iddasına girerim balık bitmez denizde agustosta karadenizde tuttugum cinekopların 100/98 istanbul bogazını gecmeden tutuluyor bogazlarda 10. 15 mil yakına ag attırmıcan bu isin cozumu soyle iza edim ben eve giderken istikametim belirli cok rahat suikask ugrarım balıklarda oyle goc zamanları karadeniz marmara ögnu dur buda balıga yapılan suikasttır.
biz konusalım tutacagımız olta ıle bir kilo balık o da belli aralıklarla kimi zaman da tutamadan dönsekte keyfini cıkartırızz bogazda gırgırlar fink atıyo haliçte bile iki oltacı balık tutsun tekneler ağ atıyo şikayet etsen kimse gelmiyo mahalledeki balıkcıyı sıkayet etsen el altından satıyo tüm bunlara rahmen doga sever ruhumuzla bizler kendimiz dogru avlanalım belki birileri bizi örnek alır hatta baskalarının da yapmalarını ıstedıgınız dawranısları onların gözüne soka soka yapalım bazen yaprak cınekopu salalım bazen yawru kıracayı kocaman olmus bır ıstavriti ^sen bu kadar buyumussun yakalanmamıssın cınekoplar yememıs dıyerek salalım ^ bazende cewremızdekı coplerı toplayalım en cokta acemılere yardımcı olalım kı dogru ogrendıklerı zaman daha keyıflı olacagı kesındır tabı adamın ıcınde yoksa olmaz tabı de neyse dostlar fazla dolmusum hepınıze rastgele
selam arkadaşlar 1 yıl bile yasaklansa bence yeterli olur birde kacak calışan tekneler ve gırgırları takıp etmek lazım ne varsa toplanıyor birde balık bulucuları yasaklamak lazım bırde teknelere kota koymak lazım belli bir av tonajı olmalı
bu ülke öyle ki benzine zam yapılır kimsenin umrunda olmaz litresi 4.70 tl olmuş peh, ekmeğe zam yapılır kimsenin haberi olmaz (önce ekmeği çiftli olarak satmaya başladılar sonra zamanla o çiftli ekmek teke düştü), milletten vergileri ile yapılan asfaltın parasını isterler kimse birşey yapmaz paşa paşa öder karaköy sahilini 50 yıllığına kiralarlar kimsenin haberi olmaz (sahil halkın ortak kullanım alanı hesapta) (karaköy tophane arası yıkılıp avm vs yapılacakmış) köprü yapılır parası çıkana kadar geçiş ücreti konur 40 yıldır devam eder vergilerle otoyol yapılır geçişi ücretli olur denizde balık kurutulur soyu sopu bitene kadar tutulur millette ucuz balık yeme derdine düşer millet olarak akıllanmalıyız değerlerimize haklarımıza sahip çıkmalıyız yoksa bu böyle gelmiş böyle gider, biz anca söylenip dururuz
Balık varlığını Su ortamının oksijeni Sudaki besleyici öğeler Tür üzerindeki erişkin bireylerin sayısı belirler. Rezerv alanlar erişkin bireylerin sayısını artırır. Bu açıdan balık varlığına etki eder. Ancak diğer öğelerin azalması durumunda balık nüfusu gene artmaz. Marmara ve Karadeniz’in besleyicilik anlamında pek sıkıntısı yoktur. Ancak bir çok türde erişkin bireylerin sürekli olarak azaldığı görülmektedir. Öncelikle Haliç’e Boğaz suyu verilmesiyle oksijen seviyesi daha güzel noktalara gelecektir. Sonrasında Haliç’i ticari avcılığa imkansız hale getirecek bir yapı oluşturulması gerekmektedir. Bunun içinde ticari balıkçıların haliç’te ağ serememesi için bazı noktalara direk şeklinde ilişken yapılar oluşturulabilir. Tabi bunlar denizdeki araçların güvenli seyir yapmalarına engel olmayacak şekilde Haliç’te deniz su seviyesinin 8-10 m altından başlayarak aşağıda görüldüğü üzere dibe doğru inen, alt kısımlarında; direklerin her türlü zorlamaya karşı sağa-sola yatmalarını önlemek amacıyla içi boş ayakları olan çok büyük yapılar gibi düşünülebilir. Buna benzer belirli noktalara yerleştirilirse o bölgelerde ticari avcılık hiçbir surette yapılamaz.
Bu kadar yüksek yapıların olduğu yerlere hiç bir tekne ağlarını bırakmak istemez. Deniz içinde yükselen bu yapıların üzerinde midye yosun gibi canlılar üreme gösterir. Farklı yükseklik seviyesinde bulunan bu midye yosun vb canlılar her yükseklikteki suyu süzme ve temizleme imkanı sağlar.