Haliç'e deniz suyu faydalı mı ?

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında Okan Sezer tarafından paylaşıldı.

  1. Okan Sezer

    Okan Sezer Okan Sezer

    Mesajlar:
    2.220
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Arkadaşlar ,
    Haliç' pompalanan suyun yan etkileri görülmeye başladı yada başka bir sebep var..

    http://www.kanalb.com.tr/haber.php?HaberNo=43148#.UHAzm01LPSQ

    Buda aksi görüş .

    http://www.emlakkulisi.com/kagithane-deresinde-balik-olumlerinde-fabrika-atigi-suphesi/130193


    Kağıthane Deresi'nde dün yüzlerce balık telef oldu... Çevre sakinleri şaşkına döndü. Yetkililerden ise balık ölümlerinin nedenine ilişkin henüz bir açıklama yok... Ama konuyla ilgili bazı iddialar var. Buna göre; ölümlere, Boğaz suyunu Kağıthane Deresi'ne pompalayarak Haliçle buluşturan proje neden oldu. Peki, uzmanlar bu konuda ne düşünüyor? Sizler için sorduk. Herbirinin iddiası farklı ancak gerçek olan Kağıthane Deresi'nde dün balıkların telef olmuş halde bulunması...

    Gözler, bir anda yıllar önce başlatılan Boğazı Haliçle buluşturan projeye çevrildi. çünkü, iddialardan ilki, balık ölümlerin Boğaz suyunun Kağıthane deresine pompalanmasıyla gerçekleştiği yönünde.

    "Haliç'e deniz suyu ulaştırma projesi" için çalışmalar 4 yıl önce başlamış, projeyle Haliç'in yeniden hayat bulması hedeflenmişti. Bu anlamda iki hafta önce de deniz suyu Kağıthane Deresei üzerinden Haliç'e akıtılmaya başlamıştı.

    "Buradaki balık ölümleri bu suyun bir etkisi de diplerdeki oksijensiz gazları harekete geçirmiş olabilir. ya oksijenszlik ya da ph yüksek suyun ph düşük suyla karışmış olması"

    Bu ihtimal henüz tartışılıyor ancak, İSKİ yetkililerinden edinilen bilgiye göre “Ölen balıklardan ve sudan numuneler alındı ve önümüzdeki günlerde araştırmalara başlanılacak.

    Ölümlere dev proje mi neden oldu bilinmez ama görünen o ki; Haliç projesine ilişkin tartışmalar devam edecek... Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Öztük'e göre proje ilerleyen günlerde Marmara Denizi'ndeki deniz canlılarının yaşam alanını da olumsuz etkileyecek.

    "Karadeniz suyunu haliç'e verdiğimiz zaman haliç'in dibindeki tortuları marmara denizine yollayacaksınız. Bunlar canlıların yaşam alanını kapatacak. bir nevi çöle döndürecektir."
     
  2. xxgokhanzz21

    xxgokhanzz21 Gökhan

    Mesajlar:
    237
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Albastar 4.20 krokodil
    Favori Makine:
    Banax 2000
    En İyi Avı:
    34 Cm alabalık
    Bana göre tek sebep kimyevi fabrikadan kaynaklanıyor.
     
  3. Okan Sezer

    Okan Sezer Okan Sezer

    Mesajlar:
    2.220
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Zaman gösterecek... Ama kağıthane deresini balık basmış ilk gelen su dan sonra
     
  4. ozkan79

    ozkan79 özkan

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    2.719
    Merhaba;halice basılan suyun kısa vadede zararı olucak uzun vadede yararı....

    muhtemelen bu kış ve önümüzdeki bahar aylarında düşen yağışlar ile halicin altı üstüne gelecektir (uzun zamandır olmadığı gibi bulanık olacaktır)

    bulanıklık olabilir ama eskiye oranla oksijen oranının yükseleceğide aşikardır.
     
  5. fleto

    fleto baran kilitci

    Yaş:
    66
    Mesajlar:
    53
    Şehir:
    istanbul
    Favori Makine:
    daiwags9
    projeye baştan karşı çıkan çevre mühendisliği bir kez daha haklı çıktı.Çünkü toplumun düşüncelerine bilimin şaşmaz doğruluğuna kulak asmayan bu kerameti kendinden menkul beceriksizler,kentin sorunlarını sürekli çoğaltmakta.Gelecekte halicin faunasına yapılan bu mudahalenin sonuçları eksi olarak istanbula dönecektir.geçmişler ola.
     
  6. seckint

    seckint Seçkin

    Mesajlar:
    2.562
    Şehir:
    Istanbul / Beylikdüzü
    Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    uzun zamandır haliçe su basılmıyor dün yağan değilde ondan önceki yağan yağmurdan sonra su basmayı durdurdular, şu an derede lağım suyu var çok değil ama akacak kadar oluşmuş, çok pis kokuyor,
    bu suyu yer altından hiç bir şey karışmadan bassalar belki yararı olurdu ama şu an dereye derenin çevresindeki yerlerden lağım akıyor son durum budur
     
  7. Okan Sezer

    Okan Sezer Okan Sezer

    Mesajlar:
    2.220
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Zaten sadece 1 kez basıldı oda 260 ton. Şimdi dereyi ıslah etmeye çalışıyorlar.
     
  8. seckint

    seckint Seçkin

    Mesajlar:
    2.562
    Şehir:
    Istanbul / Beylikdüzü
    Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    dere ıslahı bizim şirketin o tarafta tamamlandı, tamamlanalı da çok oldu, (son ıslah çalışması bizim tarafta oldu diye biliyorum)

    iş yerim derenin yanında hemen, yakında açılış yapılacakmış her yere afiş asmışlar belki onu bekliyorlardır,
    3-4 defa suyu verip her yağmur yağdığında durdurdular, en son 1 ay kadar önceki yağmurda durdurup bir daha açmadılar

    ama hepsinden önemlisi o dereye akan pis suları durdurmalılar yoksa daha çok balık ölür
     
  9. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Okan bey,260 ton su çok cüzzi bir rakam,260 bin ton olma ihtimali varmı acaba.
     
  10. Okan Sezer

    Okan Sezer Okan Sezer

    Mesajlar:
    2.220
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Okuduğum böyleydi gidip tartmadım :)
     
  11. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Okan bey,konuyu gündeme getirip,tartışmaya açmışsınız.Bende verdiğiniz bilgilere göre fikir üretmeye çalışıyorum.260 ton su tazyiki güzel bir bölgede evdeki musluğun bir günlük akarıdır.26 metre boy,10 metre en ve 1 metre yüksekliğinde bir havuzun aldığı su 260 ton dur. Çift dingilli bir tanker kamyonu 25 ton su taşır,10 tanker sumu basıldı yani basıla basıla koca halice diye düşünmem,çokmu garip.Ben okuduğumu sorguluyorum,sizede tavsiye ederim:)
     
  12. Okan Sezer

    Okan Sezer Okan Sezer

    Mesajlar:
    2.220
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Sistemi test etmek için yapılmış bir çalışma. 260 ton doğru rakam . Espri mahiyetinde yazmıştım. Sonra aralıklarla basıldığını söylüyor arkadaşlar . Bu sistem hızlı çalışırsa ki saatte 3 000 ton dan bahsediyorlar tüm pisliği boğaza oradanda marmaraya basar. Yavaş çalıştıracaklar sanırım . Bu testten sonra...

    Ayrıca evdeki tüm muslukların toplamının 4 katı bir boru ile 5 metreye 10 metre ölçüsünde 3 metre derinlikte ki bir havuzu 4 günde dolduramıyorum :)
     
  13. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Bu konu ile başka bir görüş

    [​IMG]

    Haliç için Geliştirilen Proje veya Plan
    Geçenler de gözlerime inanamadığım bir haber ile karşılaştım. Önce durup düşündüm. Günlerce ‘’acaba ben mi yanılıyorum?’’ diye kendime soru sordum. Tekrar kaynakçalarımı ve araştırmalarımı açıp okudum. Okumaz olaydım. İstanbul gibi bir kentin yönetiminden sorumlu belediyenin, araştırmayı yapan akademisyenlerin ve akademinin acınası haline şahit oldum. Haliç’i temizlemek için bugüne kadar 663milyon $ yatırım yaptığını söyleyen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, İstanbul Boğaz’ından Haliç’e su aktarırsak (Kağıthane deresine günde 260bin metreküp su verilecekmiş) Haliç’in sirkülasyonuna kavuşacağını ve oksijen olarak zenginleşeceğini belirtmiş. Haziran 2011’de yapımı tamamlanacak bu sistem için ise 38milyon TL yatırım yapılmış. (6)

    Projenin birinci acınası hali çok basit bir fizik kuralı. Tatlı su özkütle olarak tuzlu sudan daha hafiftir ve bu yüzden tuzlu suyun üzerini bir örtü gibi örter demiştik. Haliç’in en temel sorunlarından biri de tatlı suyun getirdiği asılı maddelerin su yüzeyini örtmesiyle fotosentetik faaliyeti/ üretimi durdurması demiştik. Peki soruyorum İstanbul Boğaz’ından getirilen tuzlu su ne işe yarayacak? Alibeyköy deresinin taşıdığı asılı maddelerin altında kalacak ve Kağıthane deresine belli bir noktadan verilen tuzlu su gerisindeki tatlı suyun yani yine asılı maddelerin altında kalacak. Sonuç olarak üretim yine yok. (Hele tatlı su ekosistem alanına tuzlu suyun verilmesi konusuna hiç girmiyorum).

    Projenin ikinci acınası hali ise ekolojik kimlikle alakalı. Haliçlerin kimliği için yukarıda yazdıklarımın sizce hiçbir anlamı yok mu? Tatlı suyun itelediği tuzlu su alanı olması. Yararlı tuzların ters yönde ki dip akıntısıyla yüzeye taşınması ve vejetasyona sunulması. Proje gerçekleştikten sonra ‘’tuzlu suyun itelediği tuzlu su alanı’’ tanımlaması yapsak sizce bu coğrafi dilde bir ‘’Haliç’’ demek mi olur yoksa ‘’Körfez’’ demek mi? Veya başka bir şey. Yorum sizlerin…
     
  14. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Haliç’i Kurtarmak için Ne Yapılabilir?
    Koruma ile ilgili bilim insanları için sadece eleştiri yaptıkları ve çözüme ilişkin hiç bir şey söylemedikleri belirtilir. Üstelik korumacıların gelişim ve kalkınma sürecini baltaladıkları iddia edilir. Bu eleştiride azıcık bile olsa haklılık payı var. Azıcık çünkü korumacılar bir sorunu ve detaylarını belirttiklerinde çözümü de karşı tarafın bulacaklarına inanırlar. Şu meşhur laf hani ‘’tarihimizi bilmezsek geleceğimizi göremeyiz’’. Madem böyle bir eleştiri var bu sefer çözümleri sunuyorum:

    [​IMG]

    · Biyosistem Tasarımları Geliştirilmeli: Öncelik ile Haliç’in sistem denge modeli araştırılmalıdır. Projeler bu çerçevede geliştirilmelidir. Haliç gibi ekosistemlerde sistem denge modeli değişken kararlı (metastable) davranış gösterdiği kanısındayım çünkü sistemin alt yapısı ve beslendiği ekosistemler varlığını sürdürüyor. Bu yüzden sistemi etkileyen kuvvetlerin büyüklüğüne bağlı olarak kısmen veya tamamen eski haline dönebilir. Bu durumda uzun soluklu ekolojik restorasyon stratejileri geliştirilmelidir. Sayın Kadir Topbaş, Alibeyköy Deresinde taşkınların olduğunu ve su baskınlarının yaşandığını dile getirmiş. Bu davranış biçimi ile Tidal Alanlar (Gel-Gitli Taşkın Ovaları) oluşur ki zaten bu derenin doğal davranış biçimidir. Alibeyköy Barajı alanı ise derenin erozyon alanıdır ve yapay bir lentik (durgun su) ekosistemidir. Planlama yapılırken lentik (durgun) ve lotik (akan) ekosistemler olarak ayrılıp üzerinde doğal temizleme-arındırma sistemleri geliştirilmelidir.
     
  15. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    [​IMG]

    Durgun alanlarda yapay tatlı su bataklıkları ve Su mercimeği-Su sümbülü ortaklığına dayanan irili ufaklı yapay göletler geliştirilmelidir. Su mercimeği ve sümbülü çok hızlı gelişen, üreyen bitkilerdir (7). Bu özellikleri sebebi ile birçok alanda da kullanılabilirler (Biyogaz üretiminde, Biyo-kütle enerjide, tarımda, kağıt sanayisinde). Ayrıca bakteri, mantar, protozoa, metazoa gibi belirli organizmalar tarafından biyolojik aktivite ile biyolojik temizleme sağlanarak sistem desteklenmelidir. Akışkan alanlarda ise riparian alanlar geliştirilmeli ve tatlı su baskınlarına dayanıklı çalı-bitki türleri tercih edilmelidir (8). Bu bitkilerin kök sistemleri hem toprak erozyonunu minimuma indirmeli hem de yer altı suları için doğal arıtma yaparak lotik sistem için re-şarj görevini üstlenmelidir. Eğer bu sistemler sağlanırsa bu derelere eğilip su içmeniz bile mümkündür.


    · Bu Derelerin Beslendiği Bir Kuşak Var!: Sadece riparian alanları düzenlemek tabi ki yetersiz. Riparian alanın bir üst kısmı olan Upland (yamaçlar) Alan için su odaklı ormanlar geliştirilmeli. Poyraz rüzgarına bakan yamaçlarda sürtünme etkisini arttıracak Tabansuyu Koruma Ormanları geliştirilmelidir. Bu orman modeli senelik yağış rejimine +150mm daha fazla yağış getirebilir. Lentik ekosistem alanlarında ise Su Koruma Ormanları geliştirilmelidir. Koniferler bu alanlar için ideal bitki türleridir fakat hava kirliliği fazla ise geniş yapraklı türler tercih edilmelidir. Derelerin riparian alanları için önerdiğimiz çalıları desteklemesi açısından yamaçlarda Meşcere Ormanları geliştirilmelidir. Bu ormanlar fiziksel özellikleri bakımından diğer orman alanlarından hemen ayırt edilebilir. Yüzeysel akış rejimini düzenleyen bir sisteme sahiptirler (9).
     
  16. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    · Haliç için Aquakültür Ortamları: Yukarıda yazdığım sistemlerle ortak çalışan üçüncül arıtma-arındırma sistemleri de geliştirmemiz gerekir. Bivalvia (Midye türleri) aquakültür modelleri geliştirilerek hem doğal fitre sağlayabilir hem de ekonomik avantajlar elde edilebilir. Bivalvialar, ekosistemde ağır metalleri filtreleyen ve su içinde ki partiküller ile beslenen canlılardır (10). Oksijene çok az ihtiyaç duyarlar. Ortalama 1.5lt deniz suyunu 1 saat içinde filtreleyebilir. Tuzluluk kartelaları çok geniştir ve %19 tuzluluktan %30 tuzluluğa kadar her ortama adapte olabilirler.

    [​IMG]

    · Yeşil Enerji ile Çalıştıktan Sonra Sanayiden Korkma!: Sadece yeşil enerji yetmez tabi ki, arıtma sistemlerinin de çok gelişmiş olması gerekir. Mesela Haliç Kıyısında Fener-Balat evlerinin restoresini gerçekleştirmek amacıyla bir tesis kurulabilir. Bu tesisin içinde bir Tuğla Üretim Sanayi neden olmasın? Düşünsenize Haliç’in bazı noktalarında 50m. ye kadar varan, içi eski sanayinin atıkları ile dolu çamurlarından üretilen tuğlalar ile o evleri restore ediyoruz. Doğada yuva dediğimiz şey aslında böyle bir şeydir. Yakın çevresinden toplanan materyaller ile yapılan bir sığınaktır yuva. Haliç’in bu çamur-mud tabakası inanın bize çok çeşitli tuğlalar sunacaktır (11).


    Daha bir çok çözüm sunulabilir. Fakat bu kadarının bile Haliç için geliştirilen projelerden daha tutarlı ve isabetli olacağı düşüncesindeyim. En büyük derdimiz; sabrımızın olması ve uzun soluklu-3 boyutlu düşünemememiz. Bu konuların tamamı farklı uzmanlık alanlarına dayanıyor ama bizim ülkemiz de meslekler arası bir diyalog söz konusu değil. İmzalanan çevre ve sürdürülebilirlik sözleşmelerinin tamamında ‘’eşgüdümlü çalışma’’ vurgulandığı halde ülkemizde halen ‘’dediğim dedik çaldığım düdük’’ düşüncesinde insanlar mevcut…
     
  17. Okan Sezer

    Okan Sezer Okan Sezer

    Mesajlar:
    2.220
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Bilgiler fikirler için teşekkürler. Alıntı yaptıysanız belirtin lütfen.
    Ayrıca bu proje gırgır dergisinin 80 li ayılarında meşhur zihni sinir projelerinden biriydi. O projede dev bir sifon halicin başına konur ve çekilir...
     
  18. night fisher

    night fisher fatih

    Yaş:
    59
    Mesajlar:
    2.135
    Şehir:
    bursa
    Favori Kamış:
    kendisinin dizayn ettiği muhtelif kamışlar
    Favori Makine:
    çançinçon çinişi makineler
    En İyi Avı:
    kırlangıç 8.4 kg
    Havuzda çatlak ihtimali var gibi:D
     
  19. bnymnblr

    bnymnblr Bünyamin

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    510
    Şehir:
    istanbul
    Alıntı 13 numaralı mesajda link olarak verildi. Ancak eski bir paylaşımdı ve link şu anda kullanımda değil.

    sanırım proje dediğiniz Haliç'in temizlenmesi için gırgır dergisinin sifon espirisine dayanıyor. Yani okuyanlar gırgır dergisindeki zihnisinir projeyi alıntıladığım bilgilere ait olduğunu sanmasınlar.
     
  20. Okan Sezer

    Okan Sezer Okan Sezer

    Mesajlar:
    2.220
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    Henüz denizde
    Haliç özel isim değil büyük harfle başlamasına gerek yok . Madem değişiklik yapmaya karar verdiniz in ekinide ayırsaydınız keşke... Haliç'in gibi