Değerli balık dostları sizlere danışmak istediğim bir konu var.Kendimize ait bir arazimiz var.Daha doğrusu tarla diyelim.Tarlamız bir derenin tam ucunda.Derenin içinde su bulunuyor.Bu derenin içine yaklaşık bir halı saha büyüklüğünde iki ya da üç küçük göl yapmayı düşünüyoruz.Sulama amaçlı tabiki. Ancak ben bu göletlere balık atma düşüncesindeyim.İç Anadolu bölgesinde bir yerde yapacağız bu işi.Çevremizdeki göletlerde sadece sazan var.Ben sitiyorum ki her gölete bir tür yerleştireyim.Göletlerin birbirleri ile bağlantıları kontrollü olacak.Geçiş olmaz diye düşünüyorum. Evet sizce bu göletlere hangi tür tatlısı balığı atmalıyım.Hep sazanlarla meşgul olduk.Kendi mükümüzde değişik türleri görmek ve ara sıra avlamak istiyorum. Düşüncelerinizi bekliyorum...
Göletlerin derinliği ne kadar olacak Derede 15 ağustosta ne kadar su akıyor, mesela insan beli kalınlığında mı, soba borusu kalınlığında yada bilek kalınlığında mı?
Göletlerin derinlikleri çok olmayacak en fazla 10 m. Ağustosta ise su azalır illaki sanırım kol kalınlığında olur.Ama kuraklıktan dolayı su kesilirse.Göldeki su bekleyecek.Buna da dayanabilecek balık türleri olmalı.Sazan genelde her türlü şarta dayanıyor ama zaten heryerde sazan var.Sazan koymak istemiyorum.
Su kıt, dolayısıyla sizin amacınıza uygun az yoğun balıklandırmadan başkasını kaldırmaz. Yani öyle ton ton balık çıkarıp ticari olarak değerlendirelim deseniz olmaz. 10 metre derinlik iyi, en azından amatör avcılık açısından çekici. Bu göletlerin bir numaralı balığı aynalı sazandır. İkinci olarak kanal yayını veya yayın, sonra bir miktar da sudak kaldırır. Balık sayısını şöyle hesaplayın, her 1 metrekare yüzey alanı için bir adet balık. parmak boyundan küçük yavru atılacaksa, ölüm oranı dikkate alınarak 2 balık koymalısınız. Derinliği dikkate almayın. her 25 adet sazan için bir yayın, bir sudak eh denilecek bir orandır. avcı balık oranını artırırsanız, yemleme yapmak zorundasınız. yem verirseniz bu derinlikte ve dip savağı olmayan, tahliye ve devridaimi yetersiz bir gölette kokuşma nedeniyle balıkları bir gecede kaybedersiniz.
tebliğe göre iç sularımıza bir tatlı sudan diğerine balık atmak yasaktır. Farklı bir tür yetiştirmek yasaktır. Gerekli izinin alınması gerekir. Taşaınması ve yetiştirilmesi yasak türler var onlara dikkat edilmelidir. bulunduğunuz yerdeki ekosisteme zarar verecek bir ortamın oluşmaması gerekir. Bilinize gerekli araştırma yapıldıktan sonra işe başlanmalıdır.