hangi çıkrık shimano , okuma ?

Konu, 'Makineler' kısmında theturkish tarafından paylaşıldı.

1. theturkish

theturkish selimcakir

merhabalar
    foruma yeni uye oldum ve bi konuda yardima ihtiyacim var. yakin zamanda bodrumda bi tekne tatili planliyorum ve giderken kendime hem troll hem de jig de kullanacagim bi takim yapmayi planliyorum. hangi makineyi alayim diye biraz yurt disi forumlarda arastirma yaptim . Hem lever drag hem de level wind ( turkcelerini bilmedigim icin kusuruma bakmayin ) li uygun fiyatli makinelerin yeni baslayan biri olarak mantikli olacagini dusunerek seceneklerimi 2 ye indirdim. amerikadan alma sansim var ve seceneklerimi 2 ye kadar indirdim. Bu 2 makine arasindan tavsiye edeceginiz hangisi olur ?
    simdiden tesekkur ederim
    1. makine okuma solterra slr 15l
    http://www.amazon.com/gp/product/B001RDLDN2/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=ATVPDKIKX0DER

2. makine shimano charter special tr2000ld
    http://www.amazon.com/gp/product/B0014436WK/ref=ox_sc_act_title_3?ie=UTF8&psc=1&smid=A2K6E5NASH359C

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Uygun fiyatlı makine, yeni başlayan... Bu aslen, nasılsa çöpe atılacak makine demek oluyor. O halde, ne aldığınızın ne önemi var ki?

Yeni başlayanın da, 40 yıllık ustanında gerekleri aynı: balık tutmak için gerekenler. O nedenle, alıyorken, o gereklerden en çoğunu sağlayabilen bir makine almanızda fayda olacaktır.

3. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Vercelli Alba Surf, Yamaga Blanks EARLY 94MHR
    Favori Makine:
    JDM Shimano Stella SW8000PG, Daiwa Certate 3012H
    En İyi Avı:
    Tuttuğum ilk ispari. o olmasa burada olmazdım.
    Jig makinesini kılavuzsuz, çekiş gücü yüksek (balığı sırtı tekniğinden farklı olarak, dikey çekiyoruz), devri jig hareketlerini toparlamaya yetecek oranda seçmek, yıldız kalama değil de hızlıca kol ile ayar yapılabilen tiplerden tercih etmek, kol çapı büyükçe, topuzu daimi müdahalede elinize tam oturacak ergonomide tercih etmek, sırtı makinesini de kılavuzlu, sarım miktarı nispeten yüksek, makarası derin modellerden seçmek yani aslında iki disiplin için farklı makineler kullanmak daha doğru olacaktır. Trolling tipi makineler ile jig yapmak biraz zulüm, kolları cücük kadar, slow jigging, inchiku falan bir nebze yapılır ama hızlı çalıştırılan jiglerde ve hele bir de iri, hızlı yüzen balıklar oltaya denk gelirse eziyet haline gelebilir, kılavuzu mılavuzu çatır çutur alıp götürebilir. :)

Ben size spin tip makine öneririm, tok, kuvvetli bir makine araştırın derim, hem kullanımı kolay hem işinizi daha randımanlı görecektir ama 100 dolar civarı olmaz. :)

Kamışa gelince;
    Ayrıca jig yapmaya göre tasarlanmış kamışlar da trollinge pek uymaz, çok odun gibi jig kamışı alırsınız iki işi de göreyim diye, bu sefer de jigde hakkından büyük jig kullanmanız gerekebilir ki aksiyon verebilsin kamış, bükülsün...

Trolling kamışı alsanız jige aksiyon vermeniz çok zor olur.

İlla alacaksanız da trollingde 30lb civarı bir kamış, jigde de 100-300gr gibi aksiyon değeri olan bir kamış diğer disipline nispeten yakın da olacaktır.

Saygılar.

4. theturkish

theturkish selimcakir

cevaplar icin tesekkur ederim. Anladigim kadariyla makinadaki kilavuz ( levelwind) jig yapmaya mani degil fakat olmasa daha iyi olur durumu sozkonusu. 1 tasla 2 kus vurmaya calisirken 2 kusu da gozunden vurmak mumkun olmuyo tabi :) linkte gonderdigim 2 makineden 1 i ( okuma ) daha kaliteli metal govdeli fakat agir ( 708 gram) digeri ise daha hafif ( 481 gram). trolling makine ile jig yaparkenki en buyuk handikap sanirim agirlik, ideal bi jig makine agarligi ne olmali peki ? kamis secimini henuz yapmadim eger dusundugum gibi cozebilirsem 2 ayri kamis da alabilirim

5. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Benim makinem 495 gr. Gayet mantıklı bir ağırlık. 600 grama kadar çalışılır rahat, tabi bu nesnel bir karar. 700 gramlarla jig, nesnel-öznel fark etmeksizin biraz eziyet olur. :)

Jig kamışı alacaksanız, ucuza kaçmamanızı öneririm. İri balık bindiğinde, özellikle de dip-taş balığı ise (trança, sinarit, orfoz vs) ucuz seçim yaptığınıza çok pişman olabilirsiniz. :)

6. arkadas

arkadas ibrahim

7. theturkish

theturkish selimcakir

aslinda takildigim nokta makinedeki kilavuz (lewelwind ) , eger kilavuzsuz bi makine almaya niyetlensem alternatif cogaliyor ve daha iyi denenmis makinelere yonelebiliyorum fakat daha once kilavuzlu veya kilavuzsuz denemedigim icin kilavuzlu cazip ve kullanisli geliyor. 2 secenegim var su durumda , ya linkte gonderdigim fakat fazla bilgi bulamadigim makinelerden birini alicam ya da kilavuzsuz bi makineye yonelip tekrar arastirmaya devam edicem

8. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Kılavuz, genelde dertten başka bir sağlamaz.

Bizde dert çıkarınca, söker atarız. Hepsi bu. Ama alırkenden kılavuzsuz almak her zaman daha isabetli olur.

Kılavuzun çok iyi olduğu stiller var elbette, ama jigging değil kesinlikle.

9. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Eloğlu çalışıyor Serdar Abi. Onu da yaptılar.

http://img-2013.tapatalk.com/d/13/10/18/ne4yzaha.jpg

Jigging Master Underhead PE7. Jigging Master'ın sahibi 2-3 senedir bu ürünü geliştirmekle uğraşıyordu. Birebir tüm tayfasıyla balıkta deneyip deneyip modifiye ediyordu. Sonunda çıktı. Makina spin makinalar gibi kamışın altına takılıyor, kılavuzlu, orkinos morkinos gelip de kılavuzla ip konumunun senkronunu bozarsa hemen kılavuzu tek hareketle kitleyip senkronu tutturup yine açabiliyorsun.

Bu makina hem spin makine konforunu (sarımda parmakla uğraşma derdine son) sağlıyor, hem alta konumlandığı için 1 karıştan fazla bir jig aksiyon alanı kazandırıyor kolunuza (hızlı jig yaparken süper bir avantaj) hem de çıkrık makinenin gücüne sahip.

Bu makine 1-2 seneye saltiga, stella vs gibi makinelerin satış hızını kesecektir diye düşünüyorum. İlk jige gittiğim zaman da kendime bir tane açacağım, elveda stella diyeceğim. :)

10. saltiga

saltiga ÜMİT

Kaan abicim el oglu calisiyor yapiyor tamamda bizim insanimiz 3 kurusa 5 kofte almanin pesinde herseyin iyisi kiyagi var avci bir urunu sorunsuz ve zevk alarak kullanmak istoyorsa kesenin agzini acacak baska turlu bu is izdirap oluyor malesef zaten arkasasta eger bu ise gonul veripte devamini getirmek isterse butcesi dahilinde arayislara girecektir.

11. theturkish

theturkish selimcakir

eyv da mesele sizin bahsetttiginz gibi olmuyor cogu zaman. Kendimden ornek verirsem gecen sene bi hevesle bisiklete baslama karari aldim ve gittim en pahali markalardan biri olan trek in iyi bir bisikletini aldim. Gaza gelerek dunya para verdigim bisiklet simdi otoparkta yatiyo . Burda da ayni durum soz konusu ,gaza gelip en iyisini alip curumeye birakma ihtimalini pas gecip uygun yollu isimi gorebilecek markali bi urun almaya kararliyim.
    Sonucunda vermis sizin de yonlendirmenizle kilavuz olayindan vazgecerek okumanin kilavuzsuz olanini almaya karar verdim.
    makineye ek olarak almaya karar verdigim diger urunler sunlar , onlarda da yonlendirebilirseniz seviniirm

Power Pro 500 Yard Depth-Hunter Metered Line (50-Pound) 44$

Seaguar Red Label 25-Yards Fluorocarbon Leader (80-Pounds) 16$

bunlari yurt disindan siparis edicem ve kamislari da nasip olursa istanbuldan alicam. Hem almayi dusundugum iplerle hem de kamislarla alakali tavsiyede bulunursaniz sevinirim

12. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Sorun şu ki, o bisiklet neden otoparkta yatıyor?

Şimdi bir müneccimlik yapıp, iştahınız kaçtığı için mi? bu o bisikleti bir şekilde kötü yapar mı?

Siz, beyler bi durun, bana jigging vs. yapacak makine lazım diyorsunuz ya... Bisiklete tercüme edersek, "bana dağ bayı gezecek bir bisiklet lazım" diyorsunuz. Sonra da "Aha şunu alacam, ne dersiniz?" diyorsunuz:

Hal buyken, bizim nasıl bir yorum yapmamızı bekliyorsunuz?

13. theturkish

theturkish selimcakir

istahim kacip bisikletin garajda yattigini dusunelim ,bu bisikleti kotu bisiklet yapmaz ama onun pahali oldugu ve hala garajda yattigi gercegini degistirmez. foruma yazmadan once almayi dusundugum urunleri dikkatlice inceleyip alternatifleri azaltarak yardim almak bana mantikli geliyor , aha sunu alacam ne dersiniz yazmamdaki sebep de milyon tane alternatifi olan bi urunde birilerinin websitelerini gzeip benim adima arastirma yapmasi pek mantikli gelmedigindendir. Verdiginiz ornekten yola cikarsak , narin bisikleti daga sokarsaniz hirpalanir, dag bisikletini yolda surmeye calisirsaniz da sizi yorar ama butun bisikletlerle dag bayir gezilir.
    secmis oldugum makineyle her ikisi de kesinlikle yapilmaz diyebiliyomsunuz ?
    http://www.amazon.com/Okuma-Solterr...qid=1406479614&sr=1-2&keywords=okuma+solterra

14. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Her bisikletle dağ bayır gezilir diyorsan, sen boşuna uğraşıyorsun. Kafana göre takıl, bir makine al geç. Nasılsa her makine ile jigging yapılır, senin kafana göre.

15. theturkish

theturkish selimcakir

Peki.
    .
    .

16. arkadas

arkadas ibrahim

okumayi al hem fiyat i hemde kullanici yorumlarini dikkate alarak yaziyorum yoksa shimanonu mükemmel cikriklari var ama ve yilda bir kafta kullanacagin birsey icin bencede degmez hayirli olsun

17. theturkish

theturkish selimcakir

Hepinizin ilgi alakasina tesekkur ederim, okumayi siparis ediyorum

18. saltiga

saltiga ÜMİT

Okursaniz bende yazimda ARKADASTA BU ISE GONUL VERIRSE dedim yani hevesiniz gecmezde devamini getirnek isterseniz ki bu sadece balikcilik degil her hobide kullandiginiz ekipnanin artisini eksisini gorup elinizdekinin yetersiz kalacagini dusunurseniz alternatif arayarak daha iyi malzeme edinmeniz gerekeceginden bahsettim gidinde hemen cok ust duzey bir ekipman edinin demedim hosunuza giderse bu hobi ust seviye malzemeye verdiginiz paraya acimassiniz insannin kistlama yapmayacagi bolumler arasindadir xunki hobi isleri kaldiki bunlarin sonuda komurlukteki bisiklet gibi olacaksa en ucuz ekipman bile pahali bence sole bir durum var birde bu isler cok masrafli isler kiyi balikciligi gibi degil teknesiydi mazotuydu hani nasil diyim her zaman olmaz bos zaman lazim bos zamanla birlikte para lazim kolay gelsin valla ne diyim.

19. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Adam kızını evermiş, sımsıkı tembih etmiş, "Artık senin evin orası, başına ne gelirse gelsin, evinde kalacaksın."

Kız gitmiş koca evine. Bir vakit sonra, bavulunu toplamış baba evine geri dönmüş. Sormuş babası, ne oldu: "Baba bana vurdu, tokat attı.." Babası demiş "Kocandır, hem döver hem sever, merak etme hemen geçer, bi daha yapmaz, hadi kocanın evine, yürrüü.."

Hakikaten kocası bir daha dövmemiş. Ama kız gene toplanmış gelmiş: "Baba kocam içkiye başladı..." Baba demiş, "Bırakır, merak etme, sebat et, yürrü kocanın evine..."

Damat kısa süre sonra içkiyi bırakmış. Ama kız gene gelmiş:"Baba kocam kumara başladı.." Babası bu defa da "Geçer kızım bırakır, mühim değil, böyle ufak şeyleri dert edip edip durma, yürrü kocanın evine.."

Koca kumarı da bırakmış. Baba evlerine uğramış, bakayım kızım nasıl oldu diyerek. Kız açmış kapıyı. Baba sormuş, "Damat nerede?" Kız dertlenmiş: "Ahh, aaahh baba, kocam balığa başladı, hep balıkta..." Baba demiş:"Topla kızım bavulunu, gidelim evimize, bu dert hayatta geçmez, bitmez..."

20. draco

draco Kaan

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    En İyi Avı:
    Siz dediğim gibi, bütçenizi ikiye falan katlamaya çalışıp çıkrıktan ziyade sağlam bir spin tip makine alın... Çıkrık özelleşmiş bir makine tipidir, bir taneyle farklı disiplinlerden randıman almanız çok çok zor.