arkadaşlar http://www.dmi.gov.tr/deniz/marina-tahmin.aspx sitesinde bazı rüzgar hız ve dalga boyu değerleri var...bunlara göre amatör balıkçılar olarak hangi teknelerle hangi değerlerde denize çıkmalıyız....ortalama 4-6 metrelik teknelerimiz ve 5-25 beygirlik motorlarımız olduğunu düşünerek cevap verirsek sevinirim....
arkadaşımşahsen ben 5-7 kuvetindeki bir ruzgarda arkadaşım laaçılıyorum ve sabitliyorum sandalı 5 bg motorumuz var 4.30 fiberglas sandal la bu yaz açıldık hemde 1 veya 2 keredeyil ama bu birazda dip akıntı ve tedbir biraz da macera perstlik diyorum ama eğer istavrit çapari yapacaksanyoksa biraz tatsız oluyor 2 veya 3 saat sonra deniz tutuyorbiraz çıkıcam dedikten sonra çıkılırhe ne olur çapanı biraz daha açılı atarsın ki daha az tarasın diye .
Benimde bir sorum var yeni konu açmayayım dedim.İlk baharda yani Nisan Mayıs ayları gibi karataşa gitmeyi düşünüyorumda hedefim levrek kefal ve çipura olacak sizce bu üç balık için hava şartları nasıl olmalıdır ?
4,50-5.00 metre fiber sandal 6 kuvvetinde rüzgarda suda duramaz. bu kuvvette bir rüzgarda kıyıdan zaten çıklıması imkansız hale gelir. 2-4 kuvvet rüzgarda 4 kuvvet bile geri dönmek için yeterlidir. bu tip sandallar maksimum 2 metre dalgaya kadar güvenli seyir edebilir. daha sonrası maceradan ziyade gözü karalık diyebilirim... Ben çok kere 4.50 ile Çanakkale'de 4-6 rüzgara yakalandım ve 1 kere alabora tehlikesi atlattık. Ama ahşap bir tekne ile 7-9'da yol aldığımız oldu. Dolayısı ile tek söyleyebileceğim çok dikkat Deniz isterse alır, çok eski bir ustamız derdiki Deniz'in ...... havadır... O yüzden çok dikkat.... selamlar,
Söylediğin ebattaki, hele de fiber teknelerle 2-4 kuvvetinin üstündeki havalarda denize açılmak cahillik olur...