Hangi havalarda balığa çıkmalıyız?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında kırıkkamış tarafından paylaşıldı.

  1. kırıkkamış

    kırıkkamış Kaan Başaraner

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    13
    Herkese selam.Öncelikle zaman ayırdığınız için teşekkür ederim.
    Ben antalya alanya karaburun koyunda oturuyorum ve amatör kıyı balıkçısıyım.Ustalarıma sormak istediğim bir sorum var.İlgilenirseniz sevinirim.
    Hangi havaları ava müsait olarak tercih ediyosunuz?Ava çıkmadan önce gözlemlediğiniz kriterler nelerdir? Bugün tam balık havası demek için neleri bilmek lazım? denizin balık avına uygun olması için gerekli havalar hangisidir? şimdiden teşekkür ederim.İyi avlar!
     
  2. caner_1907

    caner_1907 Caner Yıldırım

    Yaş:
    28
    Mesajlar:
    93
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Sportex ve Shimano
    Favori Makine:
    Shimano Makine =)
    En İyi Avı:
    Haskefal(6 Kg)Ahtapot(1 Kg)Pullu Sazan(750 Gr.) 103 tane çıplak mezgit =)
    öncelikle foruma hoşgeldiniz
    tanışma bölümünde kendinizi tanıtırsanız eminim daha yararlı olacaktır;)


    antalya dediğiniz zaman aklıma ilk mırmır geldi mırmır avı mayıs başınden eylül sonuna geceleri aylı ve puslu havalarda iri ve bol mırmır olur antalyadaki ustalarımız bu konuda sizi aydınlatacaklardır ;) :)
     
  3. nihatkr

    nihatkr Nihat

    Yaş:
    54
    Mesajlar:
    606
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Kesinlikle El Oltası :) ve TELE SURF 4,20 MT 150 GR
    Favori Makine:
    RYOBI ECUSIMA 8000Vi MAKİNE
    En İyi Avı:
    Bir yakalayabilsem
    Merhaba,

    Sağlığınız iyi ise her havada balığa çıkılır. Ben özellikle yağmurlu havalarda balığın daha çok olduğunu düşünenlerdenim.
     
  4. kırıkkamış

    kırıkkamış Kaan Başaraner

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    13
    forumda daha yenıyız fakat amator balıkcı olarak uzun karadenız maceralarımız mevcut.Ancak akdeniz ıle karadenız arasında daglar kadar fark var.
    Bulundugum bolgede 10 15 kez ava cıktım.Pek bereketını goremedım.Sorun kesınlıkle benden kaynaklanıyor.
    Ava cıktıgım bolge kayalık.Cıkan av genelde sokar ve kefal.Sanslı olursak levrek.Kullandıgım yemler ekmek ve tavuk.Degerlı elestırı ve fıkırlerınızı beklıyorum.Saygılarımla
     
  5. metinimsi

    metinimsi metin

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    329
    Şehir:
    denizli
    Favori Kamış:
    1-)Master KAMIŞ 100-250 gr atarlı, kapalı boyu: 107cm 2-)REMIXON SAFARİ KAMIŞ 80-150G 360CM
    Favori Makine:
    1-)Mars makina 3 +1 bilya 4.2:1 devir. 2-)OKUMA LONBOW LBII-665 MAKİNE
    En İyi Avı:
    4,100gr TOMBİK
    fırtına ve dalga olmasında hava nasıl olursa olsun farketmez nasipde varsa oluyor zaten.
     
  6. kırıkkamış

    kırıkkamış Kaan Başaraner

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    13
    Metin abi fırtınalı ve dalgalı ahvaların dezavantajları neler?
    Avlanmak mı zorlaşıyor yoksa balığın yemi görmesi mi zorlaşıyor?
    Zaman ayırıp aydınlatırsan sevinirim.
     
  7. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya

    caner burda mırmır için ekimin geçmesi beklenir. ekim mayıs arası sağlam mırmır olur sonra ufalır balık
     
  8. haka

    haka idris

    Mesajlar:
    6
    Şehir:
    antalya
    En İyi Avı:
    3 kg'lık sinarit
    selam arkadaşlar. şu an antalyadayım. antalyanın neresinde balık tutabilirim yardımcı olursanız sevinirim... (turna,sinarit,palamut)
     
  9. stres_yapma

    stres_yapma MURAT

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    495
    Şehir:
    ERZURUM
    Favori Kamış:
    Şamandralı olta
    En İyi Avı:
    Aynalı sazan 6,350 kg. lık. Gökkuşağı alabalığı 2,900 kg.lık.
    hangi havadamı balık avına gidilir.ben bu konuda hiç bir şey diyemiyorum çünki eğer söylecek olursam Balli Kafamda dikilir ve ula oğlum yaz olur sıcak kış olur soğuk dersin yağmur yağar ona itiraz edersin kar yağar ona itiraz edersin sen bunu bizim balliye sor o sana desin bana göre sormasan daha iyi edersinde ;)
     
  10. kırıkkamış

    kırıkkamış Kaan Başaraner

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    13
    Sonuna kadar haklısın Murat abi.dayım karadenizde profesyonel balıkçılık yapıyor.Oda herzaman der; Havanın ne zaman kötü olacağını bilemeyeceğin gibi balığında ne zaman olacağını bilemessin.Sen av var dersen inanırsan av vardır, cenabet isen huysyz isen denize karşı saygısız isen rısk yoktur av da yoktur.Haydi Rastgele!
     
  11. b_gazi

    b_gazi Bahadır Gazi Mahmutoğlu

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    1
    Şehir:
    Mağusa Kıbrıs
    Favori Kamış:
    Teleskopik düz kamışlar 4-7 metre arası
    En İyi Avı:
    sirti ile 4 kilo lahos, kamışla 1.5 kilo avcı balığı
    Size Kıbrıs'tan yazıyorum. havalar üç aşağı beş yukarı ayni durumda olduğu için. Birincisi, Çipura, sargoz, sarpa gibi balıkların kışın en iyi avlanma havaları, yağmur ve fırtına sonrası ama denizin köpük yaptığı çakıllık, eriştelik ve kayalık yerlerde iyi olur. ancak avlandığı yeri yemlemek gerekir. yemlediğiniz yerin de yemi dağıtmayacak küçük körfezcikler olması şarttır. 1.5- 5 metre derinlik idealdir. sabah gün doğumundan biraz önce kamışın burnunu anca görebilecek aydınlıkta balık vurmaya başlar. akşamleyin de gün batımından bir saat öncesinden yarım saat sonrasına kadar iyi balık alırsınız. sair saatlerde yakalanma oranı düşer ama balık alamazsınız anlamına gelmez.
    mırmır için de kumluklarda ayni havaları öneririm. ancak mırmır denizin hafif kırışık olduğu zamanlarda da eğer varsa oltaya gelir. burada büyük balık vuruşu için bu hava şartlarını özellikle öneriyorum.
    Kefal ise denizin olabildiğince düzgün ve rüzgardan kırışık olduğu zamanlarda vurmakta en azından bizim bölgelerde.
    kolay gelsin
     
  12. kırıkkamış

    kırıkkamış Kaan Başaraner

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    13
    Bahadır abi bilgilendirmen için cok tesekkurler.Fakat bugun ava cıktım.Hava cok ruzgarlı denız aşırı akıntılı bulanık ve dalgalıydı.Bi şansımı deniyim dedim ve kıbrıs oltası attım.Daha atar atmaz etrafında kara bır bulut olustu ve sıyıtma yaparak 2 saat icinde 2 kg kefal aldım.Tabii bolge bolge ıklım ıklım değişiklikler olur muhakkak ama ben burada ıyı havalarda bu kadar kefalı hıc bırarada gormedım.Nerdeyse elimde sudan toplayacak kadar yakınımda ıdıler ve benden hıc urkmedıler.Buda kefal gıbı akıllı bır balık ıcın şaşırtıcı bır davranış şekli idi.
    2 saat içinde yiyeceğimiz kadarını aldım ve döndüm.Bundan sonra kötü havada kefal avına!
     
  13. Yazılanları baştan sona okudum ve bu konudaki fikirlerimi yazayım dedim..:)

    Arkadaşlar balığa gitmek için havanın durumu verimi etkilesede uygun yöntemler kullanıldığında her havada balığa gidebiliriz..Tabiki sağlığımız ve emniyetimizi riske etmemek kaydıyla..

    Aslında balıklar her zaman denizlerimizde bir yerlerdedirler..Durgun havada farklı bir dip yapısı ve derinlikte,dalgalı havalarda farklı bir dip yapısında ve farklı sığlıklarda bulunurlar..Bazı balıklar ise derinlik ve yaşam alanı olarak belirli kıstaslara bağlı olarak hava durumundan pek etkilenmezler..En önemli faktör mevsimdir..;)

    Örneklemek gerekir ise Sinarit ve levrek aynı dip yapısında bulunmalarına rağmen beslenme ve sinaritin beslenme ve derinlik yapısı farkı nedeniyle av yöntemleride zamanlarıda ayrılır..Dalgalı havalarda ve soğuk kış günlerinde 20cm suya kadar sokulan levreğin aksine sinarit 10 metreden sığlarda ve kıyıya yakında çok daha az dolaşır..Levrek av balığına pusu kurarak avlamayı tercih eder,sinarit ise kaçamayacak balıklara saldırmayı sever..Ancak pekçok at-çek avcısı derinlik farkından dolayı sinaritle tanışmaz..Sakin havalarda ise levrek nispeten daha derinde ve canlı ava oranla avlanılması daha kolay olan kurtçıklar,kabuklular gibi yemleri tercih eder...Sakin havada at-çek ile verimin hayli düşük olmasının nedeni budur..Tüm bunlara baktığımızda aslında balıkların yaşam döngülerinin her an devam ettiğini ancak şeklin değiştiğini anlayabiliriz..Levrek ve sinarit gibi birbirine yakın olan iki balığın farkından yola çıkarak örneklerimizi geliştirebiliriz..

    Kısacası Havaya göre yöntemi,mevsime göre avın ne olduğunu çözersek herzaman balık alınabilir..Önemli olan olması gereken şartların oluşturulmasıdır..
    Yine örneklemek gerekir ise haziran ayında Lüfer için çaba harcamak büyük oranda zaman kaybıdır..Çünkü mevsim bu ava uygun değildir..Ancak lüfer yerine mırmır,sivriburun karagöz avları yapılırsa verim alınması kuvvetle muhtemeldir.Ancak bu örnekte verilen iki balık aynı dönem içerisinde avlanılabilse bile yer ve zaman farklılıkları vardır..Mırmır kumluk,otluk dalgalı havayı tercih ederken sivriburun karagöz kepezlik dediğimiz kırma taşlık,midyelik ve biraz daha derin suları tercih eder..Buna olta farklılıklarını ekleyebiliriz..Kısa ve uzun kösteklerin bile bu iki tür arasında verim farkına neden olduğunu çoğu kez gözlemledim..

    Konuyu genel olarak ve basit örnekler ile açıklamaya çalıştım.Yöremize ve avlarımıza göre örnekleri kendimie uyarlayabiliriz..
     
  14. kırıkkamış

    kırıkkamış Kaan Başaraner

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    13
    Erdal usta zaman ayırıp bilgilendirdiğin için cok tesekkurler.Bi kenara yazdım notlarını.Sağolasın.
    Av usta avcının ayağına gelir!
     
  15. arm59

    arm59

    Mesajlar:
    304
    Şehir:
    Tekirdağ/Antalya
    Favori Kamış:
    Olta:Dam,daiwa,banax
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.(1994)
    Kaan kardeşim kıyı avcılığında özellikle Antalya bölgesinde rüzgarlar çok önemli bazı rüzgar yönlerinde hiç balık vurmadığını bazı rüzgar yönlerinde ise balıkavının çok bereketli geçtiğini göreceksin bunu ancak kendin tecrübe etmen lazım. (her rüzgar çeşidinde avlanarak)
    Karadenizde gırgırlar profesyonel av yapıyor ama unutmaki onlar ağ ile avlanıyor biz amatör kıyı avcıları ise elimizdeki yemler ve sahte balıklarla avlanmaya çalışıyoruz yani balık yerse av yapabiliriz rüzgarları takip edersen iyi avlara imza atacağına inanıyorum rastgele.
     
  16. kırıkkamış

    kırıkkamış Kaan Başaraner

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    13
    Armağan abicim bilgilendirdiğin için çok teşekkür ederim.Gerçektende son günlerde havalarda rüzgarlı deniz hem akıntılı hem bulanık.50 mt kıyı şeridinde kayalık bölgede her 10 mt de bir av denedim.Bazı noktalar rüzgarı ters alıyordu ve ters akıntılar yaşanıyordu.Av çıkartmak imkansızdı çünkü balık yoktu.Fakat hemen 10 mt ileride kayanın arka tarafında kıbrıs oltanın suya dokunmasına imkan tanımayan 100 kadar üyeli bir kefal sürüsü.Ekmek suya değer değmez üstüne 1 mt çapında bir karabulut çöküyordu ve sıyırtma ile ağırlıkları 100 ile 500 gr değişen gayet lezzetli 2 kg kadar avı 2 saat içinde çıkarmak nasip oldu.Bundan sonra her av dönüşü o günün doğal koşullarını av günlüğüne not almaya başlayacağım.Değerli zamanını ayırdığın için teşekkür derim.
     
  17. hızır şeref gültekin

    hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    393
    Şehir:
    rize
    Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    rüzgara ve denize olduğun meraya attığın yeme hedef balığa ve o anki haline göre değişir abicim erdal abi baya açıklayıcı yazmış ama armağan abide rüzgarı hesaba katmış burda rüzgar keşişleme estiği zaman balık değil yemlere yengeç bile ellemez saatler sonra oltayı toplarken aynı tekeleri geri atarım ama rüzgar karşıdan estiğinde kıyıları dövdüğünde ise kovayı doldururum yaz kış pek önemli değil aslında mevsiminde hangi balığın orda olduğunu düşünmen gerek bu aylarda kıyıda istavrit aramayız mır mır da aramayız gerisi hep seçeneklerin arasındadır bu arada ben marmara dan yazıyorum
     
  18. crank

    crank AYDIN

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    276
    Şehir:
    istanbul gop
    Favori Kamış:
    balzer diabolo
    Favori Makine:
    banax sx4000
    En İyi Avı:
    2.5kg yayın
    eger kaliteli karbon kamislarin varsa yagmurlu havalarda baliga gitmeni hic tavsiye etmem. cunku fahri paratonerlik yapmis olursun ;)
     
  19. kırıkkamış

    kırıkkamış Kaan Başaraner

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    13
    Bi merak ettiğim konuda deniz suyunun kamışlara verdiği zarar.Bazen deniz suyu ister istemez kamışa değiyor.Av sonrası hemen silmek temizlemek mi lazım yoksa bi kere değdi iş işten geçti modelimi geçerli?
     
  20. çetinusta

    çetinusta çetın usta

    Mesajlar:
    72
    Şehir:
    Alanya
    Favori Kamış:
    şeytan oltası
    hava nasıl olursa olsun

    Sevgili dostlarım, hava şartlarına göre balığın durumu bölgeye göre farklılıklar gösterebilir. ALANYA da durum şudur : hava ne kadar güzel , deniz ne kadar sakin olursa balık tutma şansın o derece azdır,hatta hiç yoktur. fakat bulut+yağmur+dalga = levrek arap grida çipura sargoz.
    Fakat dikkat edilmesi gereken bir husus güvenliğimizdir. Geçenlerde bir arkadaşımız fırtınalı bir havada aşıklar mağarası civarında denize düşerek hayatını kaybetmiştir.
    Bulunduğunuz noktaya dalgaların yetişememesi bundan sonra gelecek dev bir dalganın yetişemeyeceği anlamına gelmez. :(
     
    Son düzenleme: 17 Şubat 2009