hangi motor?

Konu, 'Tekne Donanımı ve Bakımı' kısmında mambuza tarafından paylaşıldı.

1. mambuza

mambuza ihsan ünlü

Favori Kamış:
    şimdilik yok ama olacak
    En İyi Avı:
    41 cm zargana
    selamlar 5.20 rota fisherman için içten takma dizel motor mu? Yoksa kıçtan takma motor mu daha iyi olur? Biz yaklaşık 4-5 mil açılıyoruz. Genellikle mercan karagöz avı yapıyoruz.Kaç beygir motoru tercih etmeliyim. Herkese telekkürler.

2. esref surek

esref surek eşref sürek

Favori Kamış:
    tekne ile olta balıkçılığı
    En İyi Avı:
    7 kiloluk sinarit
    İhsan bey bu tekneleri dıştan takma motorla kullananlar var ama yapısı itibariyle 15 lik veya 25 lik bir motorla yüksek bir hız elde edilemiyor
    oldukça denizci bir teknedir içten takma motorla hız olmasada daha çok verim alınıyor
    hemde ekonomik olur diye düşünüyorum
    rastgele

3. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

İhsan Bey sırtıya falan çıkmıyorsanız sadece 4-5 mil civarı git gel yapıyorsanız içten takmaya gerek yok. İçten takmalar az yakıtlıdır ama derdi bakımı bitmez. Sesi çoktur hızı düşüktür. Çok yer kaplar. Ancak sırtıya çıkıp saatlerce geziyorsanız yakıt masrafı nedeniyle mecburen dizele geçeceksiniz.

9.9 lada kullandık 25 le de kullandık. 9.9 pekala git gel yapar. Avantajı ADB (amatör denizci belgesi) belgesi zorunluluğu yoktur. 10 beygir ve üstündeki deniz taşıtlarına ADB zorunluluğu vardır.

Eğer ADB niz varsa yada biraz sürat isterseniz 25hp yada 40hp lere bakacaksınız. İdealiyse 25 hp dir.

4. mambuza

mambuza ihsan ünlü

Favori Kamış:
    şimdilik yok ama olacak
    En İyi Avı:
    41 cm zargana
    cevaplar için tşk ederim. adb belgemi yeni aldım.belge sorunum yok. 10 beygir içten takma ile kaç mil yapar acaba? bide 15 beygir kıçtan makine var 2 zamanlı onunla kaç mil yaparım? bide kıçtan takma hiç kullanmadım çok yakar mı? bakımı masraflı mıdır?

5. erdinc

erdinc erdinç allı

Favori Makine:
    shakespeare
    adb 'nin maliyeti nedir ben de bunu merak ediyorum. Tekne için de, ben olsam, içten takma dizel bir makine alırım arka sahanlığa yatar tıkır tıkır giderim.

6. violinist41

violinist41 Deniz

Favori Kamış:
    Lineaeffe extreme cast-Lineaeffe Scruve 4,50 surf-İtalcanna vertigo-shimanospeedmasterspn
    Favori Makine:
    Shimano Biomaster 4000, Twinpower 8000PG,Bull's eye XT9120,Saragosa 6000,Sustain 5000,Tica Dolphin
    En İyi Avı:
    14 kg Akya
    İçten takma tavsiye ederim....

7. mambuza

mambuza ihsan ünlü

Favori Kamış:
    şimdilik yok ama olacak
    En İyi Avı:
    41 cm zargana
    adb 150 tl ye maloldu.

8. denizci_kaptan

denizci_kaptan Sami

İhsan bey hızını tahmin etmek oldukça zor. Motorun markası, yaşı, teknenin altının temiz olması, rüzgar durumu, kaç kişi olunacağı gibi bir çok faktör var.

Tamamen tahmini olarak söylüyorum. İçten takma 9hp 6not dıştan takma 15 hp 8not civarı hız yapar. Ama benzinli motorla tam gazla gitmeye kalkarsanız yakıt dayanmaz. Yarım yolla gideceksiniz. Bu halde bile dizelin iki katı yakar.

İçten takma dizelde markaya göre değişse de tam gazda bile benzine göre daha az yakar.

Yılda kaç gün kaç mil biniyorsunuz? Bunun heabını yapacaksınız. Hergün yada iki üç günde bir binecekeniz dizel alın arada sırada 4-5 mil se benzinli alacaksınız.

Tekrarla söylüyorum. Dizel içten takmanın bir sürü ek parçası olur. Motorun yanında şanzımanı marş motoru şarz motoru elektrik tesisatı ve kabloları (ki bu kablolar en zoru) otomatik sintine popmpası gibi bir sürü monte edilmesi gereken ve zaman içinde sürekli arızalanıp bakım gerektiren akseuarı vardır. Bu işten ekmek yiyen adam bu parçaları zamanla kendisi tamir ettiği için ona zor gelmez ama amatörler için her defasında tamirci çağırmak işkencedir.

Hele birde dizellerin klasik hava yapma sorunu vardır ki motoru her çalıştırdığınızda acaba motor çalışacakmı düşüncesi aklınızda olur. Havasını almak hele dalga çıkıverdiğinde işkencedir.

Dıştan takma benzinlide bu sıkıntılar olmaz. Herşey arkadadır. Sadece aküye giden iki kablo vardır. Motor çok eski ve bakımsız değilse genellikle sorun çıkarmaz. Yıllık bakımları düzenli yapılan bir dıştan takma motorun (çin malları hariç) kullanıcı hatası olmadan arızalandığını duymadım.

ADB 150 yi geçiyor. Sağlık raporu fotoğrafı kitabı notları vs.. Hele birde zor sınavı birincide geçemezeniz o zaman baya geçiyor. (ortalama yarısı sınavda kalıyor)

9. mambuza

mambuza ihsan ünlü

Favori Kamış:
    şimdilik yok ama olacak
    En İyi Avı:
    41 cm zargana
    Alperen bey detaylı cevabınız için teşekkür ederim ciddi manada faydası oldu.
    Adb ye gelince sınav harcı 100 tl sağlık raporu 35 tl belge harcı da 15 tl tuttu. bide kitap almak isterseniz 25 tl( bu kitap mutlaka alınmalı denize çıkacak herkes bu konulara vakıf olmalı. sınav biraz zor ben 70 aldım.ama ciddi çalışılırsa 1. de kazanılabilir.)

10. adventurer

adventurer umut yetişken

En İyi Avı:
    iki torba midye:)
    dıştan takma dizel motorda düşünebilirsiniz alrken biraz pahalı gelebilir ama sonrasında hem ekonomik hemde performanslı vede kolay kullanımlı bir motorunuz olur