Herkeze iyi aksamlar, Kamis sahte atar araligi Anglo Saxon’ larca söyle belirlenmis. 1 Oz /Ounce agirliga göre hesaplamislar. Bir oz’ un metrik sistemdeki gram olarak karsiligida 28,34gr. olarak bilinir. Buradan kamislarin atacagi sahtelerin agirliklarina göre asagidaki normlari/listeyi olusturmuslar. …………… -Cok hafif kamislar (UL) : 1/32 ila - 3/16oz arasi yemleri atmak icin yapilmis kamislardir, yani 28,34 :32 =0,89 gr. Ile 28 :16x3 = 5,25 gr. Arasi sahtelerin atisi icin uygundur demisler. -Hafif kamislar icinse (L) : 1/16 ila 1/4oz arasi (28,34 :16=1,78 ve 28,34 :4 = 7 yani (2 - 7gr) arasi sahteleri önermisler. -Orta Hafif grupta (ML) : 3/16 ile 1/2oz yani 5 - 14gr , -Orta sinifta (M) : 1/4 ile 3/4oz yani 7 - 21gr arasi -Orta Agirda (MH) : 1/4 ile 1oz yani 7 - 28gr arasi -Agirda (H) : 3/8 ile 1 1/2oz yani 10 - 42gr arasi agirlik kullanmayi tavsiye etmisler. -Extra Heavy (XH), icinse, (28-75gr.) ve jigging familyasina hos geldiniz demisler . Simdi buraya kadar hangi agirliktaki bir sahteyi , hangi Spinning kamis tipiyle atarsak daha uyugun oluru gördük. Ama birde kamislarin aksiyon denilen bir olayi var . Buda , Hizli , Normal ve yavas olarak belirleniyor. Hizlilar, (MH – H)atis aninda sadece uc kisimdan itibaren genelde ¼ yahut 1/3 oraninda kivrilma yapiyorlar. Normallerdeki (M) kivrilma kamisin yarisini buluyor .Yavaslarda (UL – L – ML)veredeyse topuga kadar kivriliyorlar . Fakat is gene bitmedi . Diyelimki 3 kamis önerildi 3’nünde boylari farkli (2,10 – 2,40 ve 2,70) ve bu kamislarin 3 de MH (Medyum Heavy) grubunda ! BM BX 2,10m 3,5 - 28 gr. BM BX 2,40m 3,5 - 28 gr. BM BX 2,70m 3,5 - 28 gr. Sizce hangisini almamiz hangi kriterlere göre en dogrusu olur ?
10-40,14-40 ve 15-40 MH aksiyonlu kamışlar da mevcut...bence hava şartları ve coğrafya değerlendirilip buna göre boy kararı vermek daha doğru olur...yani bu üç boyda kendi arasında atış esnasında illa ki bir mesafe farkına sahip olacaktırlar...bende 226 cm ve 270 cm 15-40 atarlı kamışlar mevcut...hava şartları ve av sahasına göre kullanıyorum...
Boran ağabey bu hesaplamalara girmek beni aşar. Ama kamış boyu ve ağırlığı hesabında gözden kaçan nokta kamışın makine sonrası uzunluğu-ağırlığı ve sap uzunluğu-ağırlığı. Kamış diyelimki 270 ama sap uzunluğu 50 cm ise bu kamışa 270 demek le kamış boyu yine 270 sap uzunluğu 25 cm ise her iksini de aynı kefeye koymak mümkünmü? Brada imalatçı firmalar aslında makinelere göre kamış üretiyorlar. Çoğunluklada ürettikleri kamışı yine kendi üretimleri makinelerle oranlıyorlar. Yani özellikle spin olayında sadece kamış alacağım diyerek yola çıkmak yanlış sonuçlar veriyor. Örneğin okuma salina kamışı salina makinenin dışında bir kamışla kullanmanın randmanlı olmadığını gördüm. Sırf okuma salina kamış alıp hafif bir makine taktığımda çok hantal bir ikili gibi geldi. Üstelik yorucu olduğunu gördüm. Ama nispeten daha ağır salina makineyle kullanıldığında kamışın dengesinin yerine geldiğini gördüm. Hem kamışın aksiyonu hem de takımın av esnasında yoruculuğu daha düşüyor. Burada önce kısa hafif bir kamış mı yoksa uzun saplı dengeyi daha ağır makineyle kuran ağır bir kamış mı kullanacağız bunun kararını vermek lazım. Tabi bunun için de önce kullanılacak sahteyi tercih etmek lazım. Tabiki Turgay beyin dediği gibi avlağı hava ve atış şartlarını da değerlendirmek lazım. Yani bir kamış makine alıp bunu her sahtede randamlı kullanmak mümkün olamıyor. Ben ortalama 15gr sahteler için ayrı 30-40 gr kaşık ve kurşunlu kombinasyonlar için ayrı kamışlar kullanıyorum. 15 gr lık rapalalar için kısa saplı çok hafif makine kombinasyonlu 2.10 sert aksiyonlu hafif kamış, 30-40 gr arası için 270 uzun saplı 35 lik kafalı makinelerden yumuşak aksiyonlu nispeten daha ağır kamışları tercih ediyorum. Ama genelde evdeki hesap çarşıya pek uymuyor. Kamışı bayide inceleyip büyük bir hevesle alıp avlağa gittiğimizde hüsrana uğrayabiliyoruz. Bu bazen kamış makina uyumsuzluğundan bazen avlak kamış uyumsuzluğundan bazende sahte çeşidinden olabiliyor. Bazen çok ucuza mal ettiğimiz bir kamış avlakta harikalar yaratabiliyor. Yani işin özü bu iş iki ucu soslu değnek. Bir yerinden tutup alacağız
Yukarıdaki değerlere göre, öncelikle 3 seçeneğinde ortak bir özelliği var oda şudur; MH (medium heavy), beklenmedik büyüklükte bir balıkta kullanıcıya daha kontrollü bir ekipman özelliği sunar. Zaten avrupada bir çok spinci (buna bizde dahil) kamışta en çok tercih ettiği aksiyondur. Diğer aksiyonlara nazaran çok daha farklı ağırlıkta rapala, kaşık v.b. kullanabilmenin yanında farklı numaralarda ip ve monolarda da iyi bir performans sergiler. Buna göre bir tek boy hesabı kalıyor oda, Dar alanlar ve kısa mesafeli hedefler. (kamış boyu uzadıkça, dar alanda çalışmak zorlaşacaktır, sahte istenmedik alanlara doğru atılabilecektir, kontrolü kaybedilir) Özellikle çaylar, akarsular v.b. büyüklüğüne göre çok dar alanlar olmamak ve aynı zamanda çokta uzak bölgeler hedeflenmemek şartıyla çalışılabilecek bir uzunluk... Büyük göller, dereler'deki v.b. hedeflenen alandaki uzaklığa sahteyi ulaştırabilmek ve kontrollü çalışabilmek için uygundur. Alan büyük ve geniş olacağı için kısa boylu kamışlar burada dezavantaja dönüşür.
Çok güzel bilgiler ve açıklamalar paylaşılmış teşekkürler. Ben kişisel olarak tavsiyeden ziyade, kendi kullanım kriterlerimi paylaşacağım. Sadece kıyıdan spin avcılığı yapmaktayım. Spin avcılığına başlarken 1 kamış ve 1 makine ile başlamıştım. Zaman içinde bizzat kendim kullanım eksiklerimi farkedip, çevremdeki usta avcıların kullanımlarını izleyip, bu ve benzeri sitedeki tecrübeli arkadaşların değerli paylaşımlarını okuyarak malzeme kullanımını geliştirdim. Şu anda 3 adet kamışım ve 4 adet 30-35-40-50 lik 5 devir üstü orta kalite makinem var. Kamışlarım 2,40 5-25gr atarlı, 2,70 3-25 gr atarlı, 2,59 15-50 gr atarlı. Hava şartlarına, kullanacağım sahteye, av sahasına ve hedeflenen balığın boyutlarına göre farklı kamış ve makine kullanmaktayım. Kişisel düşüncem yapılacak olan avın o anki şartlarına göre kullanılacak malzeme kombinasyonları değişken olmaktadır. Tabii ki bütçelerin elverdiği oranlarda Avlanma için uygun tüm kombinasyonların tek bir kamış ve makinede sağlanması olanak dışıdır diye düşünmekteyim. Herkese bol avlar ve sağlıklı günler dilerim.
Herkeze selâmlar , Yazilan görüsleri dikkatle okudum. Hepsi birbirini tamamlar nitelikte . Hele « soslu degnek » olayi yokmu …inanin kahkahayi bastirtti. ....... Sevgili Caner ,, Konuyu acarken , spinning kamislarla ilgili bilgi toplama niyetiyle ,(At-Cek) hatta (Drop Shot) Konularina mümkün oldugu kadar literatüre ve kültürümüze uyabilecek , dogru bilgi ve kisisel uygulamalarla kazanilmis tecrübeleri aktarmayi düsündüm . Neticede , sadece kullanim alanlari acisindan görülmemesi, diger faktörlerinde göz önünde bulundurularak ilâve edileceklerle seciminin ,hafife alinmamasi ve zorluklarina ragmen herkeze yardimci olmasi ilk düsüncem. Yani, kisilerin biraz olsun bilinclenmelerini , arayislarina kendi bilgilerinide ilâve ederek secimlerini yapmalarini hedefliyorum. Bir seyi öyle dendigi yahut böyle istendigi icin yapmalarina artik bir son vermelerini istiyorum . Bu nedenle, eger sorumdan cikan mana,biraz farkli bir algilamayi gerektirmisse, herkezin,, hatanin benim soru seklimden kaynaklandigini kabullendigimi bilerekten yazmasini rica ederim. ………. Evet arkadaslar spinning kamisi secmeye calisiyoruz ….. Neye göre ?? - Avlanilacak yer sartlarina , - Hedef baliklara , - Kullanilacak teknige , - Kullanacak kisinin bu konulardaki birikimlerine vede - Fiyat ina göre.( Serkan'in deyimiyle esas soslu degnek bu olsa gerek ) Meselâ , Avlanilacak yer sartlarina göre dedigimizde ,, Caner kardesimizin altini cizdiklerini kopyalayip asmaktan baska care olmadigi görülüyor. Dar alanlar ve kısa mesafeli hedefler. (kamış boyu uzadıkça, dar alanda çalışmak zorlaşacaktır, sahte istenmedik alanlara doğru atılabilecektir, kontrolü kaybedilir) Özellikle çaylar, akarsular v.b. büyüklüğüne göre çok dar alanlar olmamak ve aynı zamanda çokta uzak bölgeler hedeflenmemek şartıyla çalışılabilecek bir uzunluk... Büyük göller, dereler'deki v.b. hedeflenen alandaki uzaklığa sahteyi ulaştırabilmek ve kontrollü çalışabilmek için uygundur. Alan büyük ve geniş olacağı için kısa boylu kamışlar burada dezavantaja dönüşür. Peki ya diger kriterler ? Kamislardaki fiatlara vede tek kamisa mahkûm olmama fikrine göre düsünecek olursak , iki – üc kamisa ayiracak bütcemiz yoksa ,,ne yapacagiz ? Nasil bir uzunluk ve atarla bu isi biraz olsun kolaylastiracagiz ? Elimizdeki kamisla bu sartlarda sadece bu teknikte av yapiliyor deyip karamsar mi olacagiz ? Yani ,kisa kamis… av ortami zor , kamis aksiyonu yeteri kadar sert, attigimizin ayaklarimizin dibine düsme olasaligi yüksek ! Gibi dezavantajlar bilerekmi ava gidecegiz ? Yoksa o kamisla baska bir teknigi yapabilirmiyiz arastirmasinami girecegiz ? Yakaladigimiz baliktan zevk almayi düsünecekmiyiz ? Tamam kisa ile, tasmalamayi daha iyi yapacagiz ama , uzun olaniyla , ayni agirlikta bir balik cekimindeki sansasyon farkini hesaba katacakmiyiz ? Kisa kamis düsük atar , uzun kamis büyük atar diye bir denklemmi kurmaya calisacagiz ? Sevgili arkadaslar , At cek kamisi yani spinning rods lar hakkinda daha cok bilgiye ve tecrübeye ihtiyac duydugumuz gercek ve bu gercegi problem olmaktan cikaracak bilgileride gönül veren herkeze ulastirmak, ancak burada olusturulacak katkilar sayesinde olabilir ! Konu tüm boyutlariyla , ayaklar önüne serilebilmeli.
Boran arkadaşım, aslında açmış olduğunuz konuya farklı bir bakış açısı kazandırmak isteyip, kişilerin belirli bir kriter aralığında spin kamış arayışlarını kendilerinin sonuçlandırmasını hedeflemişsiniz diye algıladım. Böyle ise bence de güzel bir düşünce.. Çünkü sitemizde her gün kamış ve makine seçimi konusunda onlarca soru konusu açıldığını gözlemlemekteyim. 13.52 itibarı ile yazdığınız paylaşımdaki (uzun olduğundan alıntı yapmadım) açıklamanıza istinaden, sadece avantajları göz önüne alarak, tecrübeli ustalarımızın bu güne kadar paylaşıma açtıkları önerileri ışığında, kişisel düşüncemi paylaşmak isterim. (Tek kamış seçiminde muhakkak ki dezavantaj olacaktır.) Öncelikle konumuz, tek bir adet spin kamış alımında spin kamış seçimi! Sitedeki ustaların ve arkadaşların spin esnasında kullandıkları sahtelerden (slikonlar ve rapalalar) önerilenleri okuduğumuzda, ÇOĞUNLUK malzeme boyutlarının rapalalarda 8cm – 13,5 cm aralığında, silikonların 5,5 cm - 10cm aralığında, ağırlıklarda rapalalarda 8-15 gr, silikonlarda ise 2- 6 gr olduğunu belirleyebiliriz. Genellemenin çoğunluk ağırlığına bakarak, kamışın atarının 5-25 gr. aralığında olmasını önerir, tercihimi de L (hafif) veya ML( orta hafif) kategorilerinde belirlerim. Tercihimi L ve ML olarak belirlememde etken, bu gruptaki kamışların kendilerinin daha hafif olması, dolayısı ile kişinin at-çekte daha az yorulması diye düşünmemdir. Ayrıca genelde L ve ML kategorisindeki kamışlar M ve üstü kategorilere göre daha esneklerdir ki bu da bahsettiğim ağırlıktaki sahtelerin atımına kolaylık ve katkıda bulunacaktır. Peki spin kamışın boyutu ne olmalı derseniz, ben yine tercihimi uzun saplı 2,40 olarak belirtirim. Çünkü ne çok kısa ne de çok uzundur. Çok dar olmayan alanlarda kullanıla bilinildiği gibi geniş alanlarda da kullanılır. Ayrıca 2,10 ve 2,40 spin kamışlar ile sahtelere aksiyon vermede kontrol kolaylığı 2,70 ve 3,00 m spin kamışlara göre daha rahat yapılmaktadır. Kişisel önerimi özetlersem, tek bir adet spin kamış seçiminde; 2,40 m. uzunluk, 5-25 gr atar, L veya ML sınıfından seçim yapardım. Buna bir de 2 parçalı özellik olmasını eklerim. Son olarak konumuz olmamasına rağmen böyle bir spin kamış seçimine, 30 veya 35 lik ve devri 5 in üzerinde olup, kişinin bütçesine uygun bir makine ekleyerek kriter aralığı oldukça geniş bir spin takım elde edeceğini düşünmekteyim. Kişisel tercih belirlemede hatalarım veya yanlış algılanabilecek yönlendirmelerim oldu ise özür dilerim. Herkese bol avlar ve rastgele..