Hani şu çok uzağa fırlatınlan ratlarla at çek yapmak

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında hemperi tarafından paylaşıldı.

1. hemperi

hemperi Ethem

Arkadaşlar merhaba,

Mersin tömük deresinde balık tutmaya çabalıyorum, farklı atış teknikleri ile 150-200 metre atılabilen ratlar var, şimdi diyorum ben paraya kıysam ( bu arada yeni rat ve makina alalı 2 hafta oldu :) ) bu uzağa atmak için takım alsam, zargana topu ile 200 metre uzağa at çek yapsam ( sanki 100-150 metrede tekne ile avlanıyor gibi ) Sizce mantıklı bir iş yapmış olur muyum?

2. western222

western222 Süleyman

Favori Kamış:
    RON THOMSON TYRAN 2.70 cm
    Favori Makine:
    DAM QUICK EFFZETT 735 RD
    en fazla 10 defa atar çekersin.tabi çok kuvvetli ve kaslı isen vede çok fazla gayretli isen...:)..şaka bir yana,alacağın 15-65 gr bir spin kamış.(mesela okuma salina sea spin 2,90cm) dediğini yapabiirsin...ama 200 metreyi bulman için kuzeyden bir fırtına olması lazım :)

3. berk_

berk_ Berk

Favori Kamış:
    Okuma safina x 2.40 remixon galaxy 3.00 - captain king fisher 1.65
    Favori Makine:
    Okuma safina pro spa 25 Silverstar Tiger 5000
    hocam 150 200 metre eğer atabiliyorsan cok iyi ama bahsettiğin sanırım surf kamışlar bunlar ağırlık olarak spinlere göre oldukça ağır yemli beklemeli avlar için uygun ama 150 200 metreye atacağımı bilsem bende yorulmaya aldırmadan surf kamışla denerdim

4. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    rat nedir arkadaşlar? yeni bir mancınık çeşidi mi:)

5. berk_

berk_ Berk

Favori Kamış:
    Okuma safina x 2.40 remixon galaxy 3.00 - captain king fisher 1.65
    Favori Makine:
    Okuma safina pro spa 25 Silverstar Tiger 5000
    Mersin civarında kamışa rat deniyor :)

6. hocca

hocca

Favori Kamış:
    banax2500 spro kamış
    En İyi Avı:
    1,5kg levrek
    Deniz
    Mersin yöresinde kamışa rad derler.Ama arkadaş atış konusun da biraz abartılı bir rakam vermiş.Yörede at çekler zargana topu ile yapılır genelde.Yakalanan balıklarda palamut,akya,ve tral denen akdenize özgü bir balıktır.Tesadüfende melanur,zargana,baraküda,yörede mıdıklı denen altçene zargana gibi uzun üst çenesi de kısa olan bir balık(Özellikle lüferin çok sevdiği bir canlı yemdir.)

7. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    Abi zargana topuyla 150 200 metreyi görünce ne oluyor dedim:) Bilgiler için teşekkür ederim..

8. hocca

hocca

Favori Kamış:
    banax2500 spro kamış
    En İyi Avı:
    1,5kg levrek
    Etem
    Sizin bahsettiğinizgibi atış yapanı mersin yöresinde hiç görmedim.Taşucuna zaman zaman adana ve mersinden avlanmaya gelenler olur.Bu işe gönül veren kişiler.Ama 150-200m pek mümkün değil.Çok iyi atanları gördüm.bu atışı yapanlar sayılıda olsa 120m nin üzerinde zargana topu ile atana rastlamadım.Bu atışı yapanlar da 3.90-4.20cm lik kamışlarla yapıyorlar.Bu atışıda kumsaldan veya iskeleden yapabiliyorlar.Makinalar da genelde 6000lik veya 10000lik.Ben de yörede atçek yapıyorum makina 4000lik kamış ise 270cm azami 3m .

9. hocca

hocca

Favori Kamış:
    banax2500 spro kamış
    En İyi Avı:
    1,5kg levrek
    Deniz
    Mersin yöresinde avlandınmı bilmiyorum.Ama palamut ve tral bazen kıyıdan 120-200 m açıkta oynamaya başlar.Denizi adeta kaynatır.İşte bu kaynamanın 2m ötesine takımı düşürüp de, bu kaynamanın üzerinden takımı çeker isen balık alma olasılığın yüzde doksan.Sanırım Etem Beyin uzak atış için takım arayışına girmeside bundan.Ama bu mesafede atış yapana yörede raslamadım.En iyi atış yapanı makinaya sardığı 300m misinanın 120 m sini zor boşaltıyor.O da rüzgar arkadan eser ise.

Son düzenleme: 26 Temmuz 2011
  10. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Favori Makine:

Bizim burda da 200 metre ilerde palamut oynak yapabiliyor (istanbul boğazı) ancak daha ben 150 metre atım mesafesine ulaşana rastlamadım.. misina boşaltma konusunda ilk kalamayı kapattıktan sonra devri 1 metre olan makina ile ortalama 140 150 sarım yaptığım oluyor ancak en az %25 lik bombe payı var.. onu da düşersek 30 40 metresi zaten azalıyor ki en baba atışım 100 110 metreye çıkıyordur (onun da eksiği vardır ama fazlası olduğunu sanmıyorum).. Ki 250 gr. atarlı surf kamışla 100 gr. lık kurşun kullanıyorum..

11. merkury33

merkury33 HASAN

Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    3 metre kamışla top atarak 80 meteyi geçen biliyorum.
    iyi bir surf kamışla 100 metreyi geçende biliyorum (mesafeleri ölçtüm)
    ancak 3 beş atıştan sonra insan çok yoruluyor hem de çok. o yüzden en iyisi iyi bir spin kamışla hafif takım at 50 metreyi bulabilirsin. ben de mesafe sıkıntısı çekiyordum, ayarı tutturana kadar baya uğraştım hatta yemleri gidip kuyumcuda tarttırmıştım. şu an için atma çekme sıkıntım kalmadı ama balık yok ya da çok az.
    o denizdeki kaynamalarda bazen yunus, köpekbalığı, kaplumbağa gibi vatoz gibi balıklardan kaynaklanabilir. hala yumurtlama ve çoğalma dönemindeler, bu dönemde bu arada da zaman zaman kıyıya yakın sardalyaları kefalleri kovalayıp duruyorlar
    Birde bizler Mersinde kamışlara ya da makinalı setlere Rat diyoruz. olta ise elimizle attığımız mesinalar.

Son düzenleme: 27 Temmuz 2011
  12. hocca

hocca

Favori Kamış:
    banax2500 spro kamış
    En İyi Avı:
    1,5kg levrek
    Deniz
    Sana katılıyorum.Yüz metre civarında atış yapan arkadaşta 033lük misina kullanıyor.Ben zaten o kalınlıkta misinayı patlatıyorum.Bu tip atışlarda misinanın uç kısmıda boncuklanma oluyor hergün bir metre civarında kesmek zorundasın.Ben de bu avlarda 390cm kamışı denedim ama başaramadım.Kıyıda her zaman bu atışlar uygun olmuyor.Shimano catana tx 270 ve330 cm lik kamışlarım var onları kullanıyorum.Ama insanlar makinadaki misinanın miktarını bilmediği için dışardan bakınca göz yanılması yaşayabilir.Bu atışları yapanları yabancı balık avı sitelerinde görebiliyoruz.Ama ben avlandığım yerlerde göremedim.Size başarılı avlar diliyorum.

13. ahtapot2

ahtapot2 Deniz

Favori Kamış:
    Favori Makine:
    Abi şoklama düğümü denediniz mi? makaraya 200 metre kadar (boşluk kalıyorsa alta kalın misina sararak ) 0,26 misina sarıp son 5 6 metresini 0,36 beden sardınız mı ilk kuvvet 0,36 bedene biniyor ve takımın makaradan çıkışıyla 0,26 olarak makina boşalıyor.. Mesafe olarak 15 20 metreye yakın bir avantaj sağlayabiliyor..

Daha güçlü balık varsa misina kalınlaştırılabilir ancak şoklama bedeni ile arasındaki fark en az 0,07 veya 0,08 beden olmalı..

14. mehmetcelik33

mehmetcelik33 mehmet celik

merhaba arkadaşlar bende bu konu hakkında birkaç satır yazmak isterim.benimde surf kamış ve makinam var dam marka zargana topuyla palamut,tral avında ve kumsalda yemli avda kullanıyorum ama atışlarımda 100 m geçemedim ilk başta bayağı zorlandım çünkü kamış 4.20 cm uzunluğunda makinada 750 gr ağırlığında alışmak zor oldu yani devamlı kullanmak gerekiyor.yemli avlarda küçük balığın vurduğunu hiç hissetmiyorsun.anca yarım kilo veya 1 kiloluk balik vurunca hissedebiliyorsun.zaten yemli avda büyük balık kısmet olmadı.sadece bi kaç defa palamut aldım.atçek avında shimano alivo 4000lik kulanıyorum. kamışta remikson 40-80gr atarlı 270cm kamış kullanıyorum.

15. hemperi

hemperi Ethem

Arkadaşlar değerli fikirleriniz için gerçekten teşekkür ederim.

Balık tutmak için baya kafa patlatıyorum, bazı arkadaşlar abarttığımı söylemiş ama, uçurtma ile oltayı uzağa götürmeyi, uzaktan kumandalı tekne ile oltayı ileriye atmayı vb. bir sürü yol düşünüyorum açıkçası :)

Umudum büyük bu sene o iskeleden çok güzel balıklar tutacağıma inanıyorum

16. AKIN K.

AKIN K. Akın K.

Favori Kamış:
    Daiwa X-1002 / Cormoran profıllıne
    Favori Makine:
    Quantum İnferno / Spro Hardlıner / Remixon Raınbow
    Arkadaşlar merahaba !!! güzel bir konu fakat ben şunu merak ettim belki sizde bu noktayı hesaplamak istersiniz.surf tipi veya long-cast tabiri makinalar mesala daıwa markasını gözönüne alsak ortalama 270mt. cıvarı en fazla alımlı diğer markalarda 0.30mm misina kesiti ile 450mt. misina alabiliyor,diyelimki 200metrede balığa bastırdınız ve mücadele başladı kalama vermeniz gerekiyor en fazla ne kadar mesafe salabileceksiniz Etham arkadaş iskele ve kayalık bölgede balığın bu kadar uzun mesafede tur attırdığını düşünün ??? diyelimki inşallah o zevki tatması açısından bir akya veya kanal avcısı denk geldi sizce önce ileri atmaktan ziyade balığın bulunduğu bölgeyi avlağı bulmayı öğrenmesi daha mantıklı değilmi ??? sonuçta at-çekte hedef balık levrek için okadar uzağa atmaya gerek yok vede ileri atmaktan ziyade kıyıya paralel atışı iyi atmak gerekmiyormu ??ethem arkadaşa en güzel tavsiye kullanacağı yemi kontrol ve aksiyon açısından iyi bir kamış olabilmeli bence önemli olan yemi yüzdürürken balığı ikna edebilmek.Ethem arkadaşım kullandığın kamışın marka ve modelini atarını makinenin markası ve devrini yazar isen daha güzel bir fikir alışverişi ortamı sağlayabiliriz.herkese rastgele.selamlar

17. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Sevgili Ethem ilk mesajında dereden bahsediyorsun.. dere avcılıgında o mesafelere gerek yok .. sanırım bahsetmek istediğin şey dere agzından denize dogru atışmı??

eger o ise.. şu anda piyasada satılan surf kamışları ile 100 m nin üzerinde menzıl bulabilir..ancak ben bu gune kadar bu caimada 200 m ye kurşunu düşüren i duymadım.. 150 m desen belki onada denk gelmedi ya...

herşeyeden önce 100 mnin üzerinde hedef 150 m ise iğneye takılan yem birkere çok saglam olmaıdır..iğneye sülğnez takılıyorsa ip ile sarılırki dağılmasın ve suda uzun süre kaldın.. aynı şekilde yaprakyemdede yem ip ile sarılır..

150 m lik hedeflerde içi dolu parçalı kamışlar daha iyi randıman verir.. en az 4 m olmalıdır.. ve saglam bir kas gücü ister.. ayrıca 1.70 in üzerinde boyu olanlar bu konuda şanslıdır.. yabancı ülkelerde match kamış sistemleri ile yarışmalar yapılır 200 metreler de atışlar olur ama sistem farklıdır..kullanılan malzeme farklıdır..

o kadar abanıp hendini yormaktansa alırsın bir gögüs çizmesi ..su çok sıg ise beline kadar gidip oradan ileri atış yaparsın..

18. emir şengezer

emir şengezer emir

Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Zargana topu yapısı gereği kurşun ağırlıklardan ve sbirolino (spirolino) tip şamandıralardan daha kısa düşer. Hedeflediğin balıklar ve atmak istediğin mesafe için sana önerim 2 parçalı, 80 100 ya da 120 gr atarlı ,3.60-3.90 metre arası boyda bir "surf spinning" kamış ve orta boy bir spin makine olacaktır. Böyle bir takımla 50 100 gr civarı ağır su üstü kandırıcıları istediğin mesafelere ve uzun süre yorulmadan atabilirsin. Yani ben o merada olsam öyle yaprdım zaten dünyada da bu iş böyle yapılıyor :) hiç boşyere 420 450 kamışlara bakma onların at çek amacıyla kullanıldığı yer İstanbul Boğazı :)

Bir de sizin orada balıklar hep 100 metre ileride kalmıyordur. O balık illaki kıyılıyordur. Bu durum için 240 270 cm bir spin kamış ve 2500 3000'lik bir makine edinirsen kıyıdan hayatının en zevkli avlarını yapabilirsin. Rastgele :)

19. koate

koate Baybora TUĞRUL

Favori Kamış:
    Shimano Alivio BX 240
    Favori Makine:
    Shimano Nexave 2500FB, Okuma Octana OT-30
    En İyi Avı:
    gümüş balığı, 4 cm
    spin takıma geçmeden önceki son duraklardasın yani.. bunları hepsi zamanında benim de aklıma gelmişti..

Misinayı kasnağa sarıp avlakta makineye bağlamak, uzaktan kumandalı tekne, sapanla atmak.. Ama iyi bir spin takım aldığında bu dertlerin de ilelebet son bulacak..

20. AKIN K.

AKIN K. Akın K.

Favori Kamış:
    Daiwa X-1002 / Cormoran profıllıne
    Favori Makine:
    Quantum İnferno / Spro Hardlıner / Remixon Raınbow
    Emir beyin yorumuna bu bölgede avlanan biri olarak katılıyorum benimde anlatmak istediğim bu idi 2 parçalı 3metrelik spin kamışımı bile çok nadiren kullanıyorum burada,, oda hava çok bozuk ise,,,bölge olarak en fazla ölçüde kullanacağınız kamış 2.40 atarı ve aksiyonu iyi ise yeterli zaten şuan ağırlıklı iş yapan sahteler popper''lar onlarında gramajı atış için yeterli ,tüy veya plastik yem atacaksanız atış stilinize göre 1.90lık kamışlada 3 metre kamışla atacağınız mesafeye yollarsınız zaten.Birde Emir beyin bahsettiği gibi burada avcı balığı 100metrelik bir alandan cezbediyorsunuz,,,200/250 metreden kandırmak amaç ise sabah 3''ten sonra binecen tekneye yada bota yarım metre veya bir metre kargı veya kamışla sırtı çekecen tek çözüm bu.!!!reeling