Hatay Dörtyol X Avı

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında alişan tarafından paylaşıldı.

1. alişan

alişan Alişan

En İyi Avı:
    eh işte Allah ne verdiyse
    Hatay Dörtyol İzbir Avı

Tarih: 07.07.2012
    Saat: 04.30-05.45
    Yer : Dörtyol Balıkçı Barınağı Atakaş (MMK)'a Bakan Dış Kısmı
    Hava: Rüzgarsız, boğucu
    Dalga: Sıfıra yakın, çarşaf gibi
    Sahte: Daiwa Saltiga Minnow Floating 12 cm Renk Kodu: Hirame Chart
    Misina: Powerline Extreme 0.25 mm
    Leader: 0,35 SUPER DP XTREME FC
    Kamış: Okuma Alumina 2.10

Akşam kayınbabanın sahil sitesine geldik. Kayınvalidemin ısrarlarına dayanamayıp, elinizin artığı, dışı salçalanmış haşlı kavruk şenpiliç butlarını fazla kaçırmış idim. Saati 04.15'e kurup, saat 23.00 gibi uyudum. Bizim oğlan 02.58'de uyandı ve baba bibiş dedi. Götürdüm. Tekrar yattım fakat, uyku tutmadı.
    Saat üçü önce çeyredi, sonra da buçudu. Saat 03.40 gibi artık kararımı vermiş, hafif karanlıkta kaprimi aramaya başlamıştım. Hava bir sabaha karşı için fazla sıcaktı. Şimdiden dörtyol balıkçı barınağına gideyim günü serin karşılayayım diye düşündüm. Hem sabah ev halkı damatsız elini yüzünü daha bi rahat yıkardı. Hem bütün gece horladıysam ise onlara bir nevi teneffüs vermiş olacaktım :)

Saat 04.00'te barınağa vardım. Fakat baktım ki, oltanın ucunda hiçbir sonuç alamadığım, iskenderun körfezinde de hiçbir avcının hiçbirşey tutamadığı river2sea rover 98 G15R takılı... Onu çıkarıp daiwa saltiga minnow floating 12 cm hirame chart renk kodlu sahteyi bağlamak, sazlıkların orada karanlıkta, çakıl taşı önceden tedarik edilmiş küçük aptes filan derken benim alarm çaldı. Tam da düğümün en hassas yerinde alarmın çalışı çok gıcığıma gitti. Neyse. 04.30 gibi avlağa ulaştım. Bu nokta, daha önce 5 turna aldığım nokta. Yine turna ümidiyle topumu yeşil saha ile buluşturdum.

Atçeğim faydasızdı. On, onbeş, yirmi... Hiçbirşey vurmamıştı. Biliyordum. Meram seyahatte turna olsaydı ilk atışımda vururdu. Bundan çok eminim. Yirmi beş otuz atışta turna vurmuyorsa, kitle git... Fakat sağlıklı düşünüp, öyle yapmadım. Çünkü ilk kez bu kadar erken gelmiştim. Bu zaman dilimini ilk kez tecrübe ediyordum. Belki de balıklar yeni teşrif eder, kendime ve turnalara biraz daha şans vereyim diye düşündüm. Hem belki Allah'ın vereceği tutar, lüfer, levrek, palamut, çıplak, ne bileyim birşeyler gelebilirdi oltama.

Şu bir gerçek ki, dörtyol için konuşuyorum, turna, sabah namazı tutuluyor. Gün ışır ışımaz artık vurmayı kesiyor. Bundan çok eminim çünkü defalarca denedim. Takip oluyor en fazla. O da limit altı. Kıyıya kadar gelir fakat atlamaz. Anla ki turna bitti. Tabi yaz mevsimi için konuşuyorum. Kışın turnanın saati yok. Aralık mıydı ocak mıydı, saat sabah 09-11 arasında turna tuttum. Turgay Karaaslan ise öğlen güneş tam tepedeyken egede tutmuş ve yayınlamış malumunuz.

Dedim biraz daha atış yapayım, olmadı her zamanki gibi eve boş dönerim.

(Haa, serinlemeye gitmiştim ya kayalığa, ne serinlemesi. Öyle sakil / sıklet bir hava vardı ki. deli oldum. Artı, kayalar da sıcaktı. üzerine uzanıcan aslında sıcacık kayaların, geceyi üstünde geçiricen, ayrı.)

Saat 04.50'de, atçeklerimden birinin sona ermesine 2 ya da 3 saniye kala, bir balık vurdu sahteye ki öf. Kayaya mı takıldı dedim ? yoh. İşte turnalar geldi diye düşündüm. Herhalde takip etti, kıyıya bir kala vurdu ben de aldım. İnşallah tebliğe uygundur diye dualanırken o da ne. Bu balık oltayı dibe çöktürdü. Ben de zıddını yaptım. Yerçekimini kullandı. Ben de okuma çekimini. İnsanoğlu galip gelirken, kayaya yattı balık ki, çok sevindim bu bir levrek diye. İlk levreğim olacaktı.

Fakat o da ne, karanlıkta levrek gibi fakat özel harekatçı kıyafetli olanıydı. Hava hafif aydınlık fakat ne de olsa geceydi. Yani 30-40 metre ileri sahtemi savurunca suya düştüğünde hani plop! su çemberi olur ya hani, işte o, karanlıktan seçilmiyordu öyle söyleyeyim. Levrek tuttum farz edip kendimi avuttum. Hem levrekten ne farkı vardı ki.
    arabada bi dolu poşet vardı, yanıma almadım. Tedarikli gidersem balık tutamıyorum ben. O gün adanadan her nevi balığın katili, forum üyesi, yeşil çantalı Orhan abiye de, yanındaki iki ustaya da anlattım. Beni doğruladılar. Dedim ki abi, "Mesela dedim, bir padişahın huzuruna, sadaka altın istemeye çıkacaksın. Keseni de yanında götürürsen, padişah, vereceği varsa da vermez dedim. Herif kesesini bile yanında getirmiş :) Vermiyom ulan! Onun için, ne zaman yanımda poşet file şu bu götürmezsem, olta ve ben şeklinde gidersem boş çevirmez beni sultanlar sultanı da, O aklıma geldi. Öyle yaptım orhan abi. o gördüğün poşet de zaten, sahte poşetiydi. Balığı kavramakta kullandım salya sümük olmasın elim diye ;)

http://www.youtube.com/watch?v=oh01m_KNiIw

Saat 05.50 ye kadar atçek yaptım ama tık olmadı. Eve döneyim balığı vereyim ondan sonra mertin atakaş dibi'ne gideyim dedim. orada altı yedi arası balık olursa olur diye düşündüm, çünkü şanslı günümdeydim. 06.02'de eve döndüm, balkonda balığı ve müjdeyi verebileceğim uyanık kişi yoktu. Balığı teknosa poşeti içerisinde ön koltuğun paspasına oturtup altında dünkü gazete ve 1,5 lt'lik su şişesi ile rampalanmış, suyu akmasın diye, aksa bile okunmamış kalın hürriyetin üstüne akar :)

Her zamanki gibi beni şaşırtmadı kıyı. bi k tutamadım. 7 gibi eve döndüm.

Ha bu arada, salı sabahı 05.30-08.30 yeniyurttan bizim enişteyle botla açılalım dedik. 6-8 kulaçta tavuk göğsü karides ile 2 kiloya yakın kılkuyruk mercan tuttuk. Küçüklü büyüklüydü tuttuklarımız. Elimizin pası silindi. Fakat enişte balığın kırmızılığına ve karnına dikkatleri çekti. Ben de karnı şiş balıklara karşı uyuzum artı akvaryum japon balıklarını yeme fikri her zaman midemi kaldırmıştır. Gölde israil çuprası var mesela, ona da uyuzum. Bu da onun deniz versiyonu mu acep ? enişte balığı japon balığına benzetti. Yiyen var mı, bu hayvanın eti lezzetli mi acaba ? Kılçığı çok mu ? Balığı birine verdik, verdiğim kişiye de ee, balık nasıldı yediniz mi diye sorma imkanım yok da...

2. İnan01

İnan01 İnan Köse

Favori Kamış:
    Daiwa Crosscast 2.59 28-84 / Major Craft Skyroad 2.44 7-23
    Favori Makine:
    Shimano Twinpower HG 4000 / Shimano Stradic Ci4 3000
    En İyi Avı:
    Balık
    Tebrikler :) Balık da anlatım da süper

3. turnahomie06

turnahomie06 Utku Tekin

Favori Kamış:
    shakespeare ugly stik lite 1,98
    Favori Makine:
    Quantum inferno 40,Mitchell avocet s25
    En İyi Avı:
    turna 68 cm (şimdilik):D,sarı balık 4kg
    Tebrikler Ali abi :) Hikaye gerçektende çok şık ben bile okurken heycanlandım :D

Abi ben balığı 'Lagos'a benzettim yanılıyo olabilirim amaa

Tekrardan rasgele reeling

4. no_panix

no_panix mesut

Favori Kamış:
    carmoran bullfigter 2.70
    Favori Makine:
    okuma flame 30
    En İyi Avı:
    1.5kg müren
    lagosa benziyo bencede

5. tanertan

tanertan Taner

Taş hanisi(züber,şeytan,vs.)yöresel birçok adı var
    lezzeti bana göre enfesdir:)
    bana göre zaten ne enfes değil ki:D

6. BaLıKSıZ oLMaZ

BaLıKSıZ oLMaZ onur

Favori Kamış:
    okuma v-system 10-40 gr 2.40, Cormoran Black Bull LRC 7-28 gr 2.70, Ryobi Komatsu 3.45
    Favori Makine:
    Spro Passion 720 ve 740
    En İyi Avı:
    Orfoz 1200 gr, Levrek 1020 gr, Lüfer 560 gr
    Tebrikler abi bence güzel bi av olmuş. En kötü avın böyle olsun. Ben ağlama meselesine takıldım:D. Suphi kim sen niye ağladın:p

7. king_barracuda

king_barracuda

şansa gündüz tv de bodrumu anlatan bi programda bi lokantaya gittiler senin bu balık tezgahtaydı:)

kaya lagosuymuş kendisi .. kabuklu deniz canlısı yediği için çenesi farklıymış vs..vs

aynı lokantada karavidada satılıyordu leğende. 900 gr geldi kilosu 180 tl dedi ..

o paraya kuzu çeviririm.180 ne ya..

8. orhan kucukbicmen

orhan kucukbicmen Orhan Kucukbicmen

Favori Kamış:
    El ile balık avlarım, bu şekilde avlandığım için çok mutluyum.
    Favori Makine:
    penn
    En İyi Avı:
    32 kilo Akdeniz kılıcı.
    Tebrikler ali kardeşim,
    Güzel bir av olmuş, yiyene afiyet olsun.
    Balığın çırpınmaması yeterli mücadeleden sonra çok yorulmuş olmasından çatlamasıdır, bazı balıklar çok gururlu olurlar mesela kılıç balıkları gibi yakalandıklarına inanamazlar ve çatlarlar bence buda öyle bir gururlu balıkmış.
    Sevgiler hoşça kal.:) :) :)

9. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Ali Kardeş tebrik ederim :) Balık Harami diye sınıflandırılan kaya balığı cinsinden,İzbir,züber,Şeytan vs diyede adlandırılıyor bölgesel olarak.Gayet lezzetlidir.

Yakaladığınız kırmızılar mercan değil kardeş :p tadına gelince,aman aman br lezzeti yok,kızartınca bir şeye benziyor ancak.

Ellerine sağlık,çok güzel bir rapor hazırlamışsın,Müsait bir zaman da çayını içmeye geleceğim inşallah,

Sevgi ve Selamlarımla,

10. metallurgist

metallurgist Gültekin Güler

Favori Kamış:
    Lineaeffe spirit 3,90
    En İyi Avı:
    Lüfer 2,1 kg
    tebrikler dostum müthiş av olmuş ne mangal olur ondan :)

11. alişan

alişan Alişan

En İyi Avı:
    Sağol inan. size de tebrikler orhan abiyle

12. alişan

alişan Alişan

En İyi Avı:
    Sağol abicim. tutmaktan çok anlatma benimki

13. alişan

alişan Alişan

En İyi Avı:
    Sagol canım senin de

14. alişan

alişan Alişan

En İyi Avı:
    sağol abi. sizin gibi üstad büyüklerimizin okuyabileceği şekilde görgüsüzce rapor yazmak dahi abesle iştigal fakat yayınlamazsam karnım şişerdi. Sağlıkla nice avlara abi.

15. alişan

alişan Alişan

En İyi Avı:
    Ne demek abi, çay züberin olur... :)
    Ustalığının bir zerresi bana da bulaştı be abi.
    Mahmut beyin tavsiyesi olan uzun kamışla gümüş işi randıman vermedi. Sanırım gümüşün kıyıdan piki geçti. Az açığa mı gitti nedir gümüş
    Abi seninle tanıştığımız için elinin uğuruna geldi bu balık yoksa mümkün değil abi.

16. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Kim olduğunu öyle bir haykırdın ki, ne dediğini duyamadık Aliş.:eek:

Bu avın senin nezdinde ne muhteşem bir av olduğunu her satırında, her kelimende öylesine coşkunca, öylesine içten, öylesine derin anlattın ki dostum, yedi türlü renk kuşağının tek haresi bile gözümüze bayram oldu. Yüreğine sağlık. Olmak, işte bu. Nice oluşların anlamında, nice gönülalan haykırışlara.

:) ;)

17. alişan

alişan Alişan

En İyi Avı:
    Değerli büyüğüm
    İyi ki varsınız
    Sağlık ve Afiyetler Dilerim

18. bilge kağan

bilge kağan bilge kağan tomas

Favori Kamış:
    lineaeffe rapid cx spin 2.05, DAM 2.40, okuma V system 2,40 spin
    Favori Makine:
    okuma trio 30s, okuma avenger 30a, Okuma Raw 65, daiwa sweepfire E 4000
    En İyi Avı:
    alabalık 3 kg, turna 2 kg, levrek 3 kg, çipura 1,2 kg, zargana 95 cm ( 990 gr. )
    kardeşim ellerine sağlık benim uzun süredir yakalamak istediğim ama bir türlü denk getiremediğim bir balığı yakalayarak şeytanın bacağını kırmışsın, tebrik ederim. inşaallah devamı artarak gelir. benim de en çok sevdiğim ve bu yıl çeşitli balıklarda verim aldığım sahteler genelde sarı, fosforlu yeşil, kırmızı, turuncu tonlar bulunduran sahteler.
    ancak bir noktayı yazmazsam duramam. rover 98'i hele de g15r'yi küçümseme. benim her zaman açılış sahtemdir ve çeşitli balıkları yakalamış bir sahtedir. hatta geçen hafta cumartesi günü tatlı suda da denedim ve daha ilk atıştan başlayarak kısa sürede 4 -5 tatlı su kefali yakaladım ve ciddi saldırılar gördüm. ancak hedef balık turna olduğundan tatlı su kefallerini geri bıraktım ve dalarlı sahtelere döndüm.

19. orhan1969

orhan1969 Orhan

Favori Kamış:
    İtalcanna Kombat
    Favori Makine:
    Daiwa Saltiga Surf,Daiwa Tournamnet Entoh
    En İyi Avı:
    1,5 mt Sapan ( Kemane )
    Sen gittikten sonra Biber Kaptan ile aynı şeyleri söylemiştik '' Ustalık ve Mütevazilik '' her ikisi de Ali de var diye,ne mutlu bizeki yanılmamışız.

Bu arada Levrekler nerede diye sormuştun :) şu sıralar daha çok tatlı su ağızlarında ve özellikle 23:00 - 04:30 arası yapıyor.

Daha iyilerinin rastgelmesi dileğimle,

Sevgilerimle,

20. alişan

alişan Alişan

En İyi Avı:
    Sağol kardeş.
    rover ile kefal yakaladığın ve turna hedeflediğin yer neresi ? turnalı tatlısu buralarda neresi ?
    bye