Hava durumu ve av verimi...

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında skoylu tarafından paylaşıldı.

  1. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Görüldüğü kadarıyla, hangi havada balık nasıl olur, iyi mi olur, kötü mü olur, bu pek bilinmiyor. Bu konuyu tartışmak gerek sanırım..

    Balıkları sudaki basınç değişimlerine duyarlıdır. Bu nedenle belli bir derinliğe kadar ki 40-50 m gibi en azından, atmosfer basıncındaki değişimlerden etkilenirler. Bu bir kaç parametreyi etkiler. Basınç değişimi, doğrudan balığa yansıdığı gibi, dolaylı yoldan sudaki oksijen miktarı, su sıcaklığı vs. gibi etmenlerle de balığı etkiler.

    Bu durumda genel olarak ilk sorun şudur. Basınç değişirken, balık yeni duruma intibak etmek durumunda olur. Bu da balık avının verimini düşürür. Bu süre, havanın oturmasına kadar geçen süredir. Basınç sabitlendikten sonra, nispi olarak kısa sürede balıklar yeni basınç durumuna göre davranmaya başlarlar. Ama şu muhakkaktır: Basınç yüksek olsada, alçak olsada balık bir şeyler yemek ister. Verimin azlığı, balığı başka tarafta bir şeyler arıyor, farklı şeyler arıyor olması anlamına gelir. Kısaca, hem yüksek, hem alçak basınçta, aynı yerde aynı yemler aynı verimi göstermez.

    Basınç önemli bir faktör olsada, genelde basınç değişimi hava değişimi demektir, yağmur demektir, güneş demektir, bulut demektir vs. vs. ve bunlarda farklı ışık durumu vs. demektir.

    Kısaca, hava değişirken balık kesatlaşır. Ama hava değiştikten ve oturduktan sonra balık normale döner.

    Temel olarak, hava durumuna göre basınç şu şekilde belirlenebilir. Hava ne kadar açıksa, rüzgar ne kadar azsa, basınç o kadar yüksektir. Basıncın yüksek veya alçak olması, bilhassa göllerde balıkların av potansiyelini etkiler. Pırıl pırıl masmavi gökyüzü, genel olarak yüksek basınç demektir, levrek ve sazanlar derine gider, turna ise bunu pek takmaz, yerinde kalır. Sonuçta öyle havada sazan, sudak vs. az av yaparken, avı azalan ve açlığı tavan yapan turna daha saldırgan olur, daha iyi av verir.

    Velakin, deniz için aynı şeyleri söylemek pek kabil değildir. Her şeyden önce, denizde, hava ne olursa olsun, belli yerlerde yaşayan balıklar mevcuttur. Mesela, kılıç veya zargana hep su üstüne yakın yaşar, çünkü sardalya ve gümüşler vs. su üstündedir.. Ama istavrit ve orkinos, palamut dipte de, suyun üstünde de olabilir..

    Bu açıdan hava şöyle ise, balık böyle olur demek pek mümkün olmaz deniz için. Genede, temel kural pek değişmez: Hava değişirken, balık kesattır. Peki hava değişti, bu andan sonra..

    Durum: Pırıl pırıl gökyüzü -> Yüksek basınç...
    Balık işi yaş iş olur. Balık tutmak güçleşir. Eğer tutacağım illa diyorsanız.. Balıklar sığınaklı (deniz dibi büyük kayalıklar olan) ve derin sularda olacaktır. Ama oralara da aslen saklanmak için giderler. Yakalamak için daha etkili yemler gerekir. Yavaş hareket etmelidir yeminiz (at-çek vs. yapıyorsanız) elbette yavaş harekette iyi aksiyon verecek kaliteli bir şey olması gerekir. En iyisi, şeytan oltasıdır, yavaş yavaş batan ama unutmayın bunu iskeleden değil, derin suda kullanacaksınız, dibe inene kadar ömrünüz bitebilir. Bir yol, zoka gibi yavaş batan yemler kullanmaktır..

    Ama bu "illa da tutucam" diyorsanız onun için bir tavsiyedir. Derin ve/veya korunaklı yerler bulun denizde. Buralara böyle yemler kullanın.. Yada basıncın düşmesini bekleyin.

    Durum: Hava açıyor, bulutlar dağılıyor..
    Bu ilk anda kendini gösterir zaten.. Hava değişiyor, basınç yükseliyor.. Balıklar ne oluyoruz diyor, denizi ve manzarayı seyredin en iyisi.. Ama hazır olun, balıklar derinden çıkıyorlar ağır ağır..

    Bu esnada hele değişim süratlice ise, parlak renkli yemler, iğneler, simler vs. ile bilhassa kayalıkların yakınlarına denemeniz iyi sürprizler getirebilir.. Ama balığı gene derinde aramalısınız.. Derin yerlerin orta su ve dip kısımları iyi netice verebilir..

    Durum: Normal: "az bulutlu ve açık, rüzgar 2-4 bilmem şu taraftan.."

    Bu balık avı için ne çok iyi, ne çok kötü bir durumu gösterir. Balık olması mümkün olan ihtimaldir. Klasik yemlerinizi, klasik yerlerde deneyebilirsiniz. Öyle çok ekstra süper yemler vs. gerekmez..


    Durum: Hava bulutlanıyor.. Kapatıyor, bozuyor..
    Bu durumu biraz iyi anlamak lazım önce.. Bu yeni fırtına, gürültü vs. yok, hava sakin sakin kapanıyor, bulutlanıyor demektir. Bu temel olarak, yavaş yavaş düşen basınca işaret eder. Balıklar bu durumda son derece aktif olurlar. Seri çekilen sahtelere, canlı yemlere vs. gayet iyi saldırırlar.. Yemli bu havada pek iş yapmaz. ancak çok itinalı yemler fayda eder.. Bilhassa, uygun mevsimde, sular sıcakken özellikle su üstüne yakın yerlerden ve kıyıdan gayet verimli avlar yapılabilir.

    Durum: Kapalı hava..
    Pufff.. Bungunluk veren kasvetli bir hava.. Bulutlar öyle kaplamış göğü, ne yağıyor, ne rüzgar.. Bu havalarda balıklar genelde sığlıklarda olurlar.. Derinleri pek tercih etmezler. Buda kıyıya yakın olurlar demektir. Pek çok tür saldırganlaşır. Koyu renkli yemler, iğneler tercih edilmelidir. Bilhassa denizde kayalık vs. olan yerlerde balık verimi artar.. Pek derinlere bakmayın. AT çek yapıyorsanız, yemi fazla hızlı çekmeyin..



    Durum: Bir fırtına, bir sağnak, bir yağmur, kopuyor gökler..
    Bu havalar pek düşük basınç demektir ki, balıklar inzivaya çekilir nerdeyse.. Gider, derinlerde halı saha maçı filan yaparlar. Beleş duran yemli takımlar, balıklara pek cazip gelecektir bu havalarda. Derin yerlere, yemli takımlar atarak şansınızı deneyin, genelde boş dönmezsiniz.. Derin derken, derin yer aramayın, o bölgedeki derin çukurlukları vs. kolaçan edin.


    Bu genel olarak denizde balıkların davranışlarına uyan bilgilerdir. Ama konu sadece basınçla özetlenemez.

    Hava kapalı ise, yemlerin koyu renklerde olsun. Süratli hareketten genelde kaçınmak gerekir.

    Genel olarak, sizin için hava kötüyse, balık içinde kötüdür. Hava kötü olunca siz evde oturup TV izlersiniz, onlarsa derine veya korunaklı yerlere giderler.

    Çok ama çok açık ve şiddetli rüzgar/yağmur olan, bilhassa barometrenin uçlarına yakın basınçlar okunan uç durumlarda balık işi kesattır, pek kolay değildir. Ancak böyle durumlarda, belli bazı bölgeler ki bunlar hem derin, hem akıntı almayan korunaklı bölgelerdir, son derece verimli olabilirler. Velakin böyle yerler sınırlıdır. Örneğin, Kapanan sarayburnu iskelesinin önü, böyle bir noktadır. Balık olmayacak havada balıklara korunak sunar, bolca balık toplar..

    Hava çok açıksa.. Hem açık hem rüzgarlı ise, denizdeki sağnağı araştırın. Denizde sağnak, yağmur sağnağı değildir. Denizde rüzgar alan ve almayan yerleri belirleyen renkli bölgelerdir. Hava açık, rüzgar yoksa, sağnak olan (rüzgar alan) geniş bir bölge bulursanız, bu bölge av için uygun yer olabilir, bazen..

    Umarım, hangi havada nereye ava gitmek lazım gelir, bu bilgiler bir nebze fikir vermeye yardımcı olur.. En doğrusu, mevsimine göre, basınç, hava durumu ve meraları takip edip, şu havada şurası şöyledir demek.. Bu bilgiler başta kendi tecrübelerimden derlenmiştir. Başkaları başka türlü düşünebilir.. Velakin, en doğrusu bu olsada, sadece genel çerçeveyi bize sunabilecektir..
     
    KuzeeN bunu beğendi.
  2. atakule team

    atakule team hüseyin

    Mesajlar:
    919
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    Bass Pro Shops® extrime xps Mitchell Elite Spin DAIWA EXCELER, EXSF662MHFS 1.98
    Favori Makine:
    shimano sustain 2500 fg shimano exsence 3000cı4
    En İyi Avı:
    hedefim 120 cm
    slm

    abicim bu güzel bilgileri bizlere hazırladığın için çok teşekkür ederin makbule geçti :D :D :D
     
  3. poseıdon74

    poseıdon74 ERDEM ERÖZ

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    72
    Gerçekten faydalı bilgiler..Bu güzel paylaşım için teşekküler..
     
  4. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    süper teşekkürler:)
     
  5. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    süper birbilgilendirme olmuş aklıma geçen seneki lodos fırtınasında tuttuğum balıklar geldi. o gün güzelcede 7 tekne batmıştı...

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=22928


    aydınlatıcı bilgileriniz için teşekkürler. tabi meteorolojik kaynakların da sağlıklı bilgi vermesi önemli.

    24 Mayıs 2009 pazar. Meteorloji 2-4 Güney güneybatı veriyor
    Poseidon weather ise 2-4 kuzey doğu.

    gel sen çık işin içinden şimdi


    sevgiler
     
  6. jigging

    jigging Caner

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    1.213
    Şehir:
    Istanbul
    Favori Kamış:
    Penn spinfisher surf & Lineaeffe sorrento & Lucky Craft ESG II
    Favori Makine:
    Penn Surfmaster 750 & Shimano Ultegra XTB & Exage 4000fa & shimano twinpower 4000xg
    En İyi Avı:
    seni meraklı, hadi ordan... nazar değdireceksin..
    Serdar abi harikasın, benim için çok faydalı oldu çok teşekkür ederim, hem emeğine hemde vaktini ayırıp tecrübelerini paylaştığın için, eline, ağzına sağlık.

    Benim sormak istediğim, mesela hava kötüyse balık içinde kötüdür demişsiniz.

    Örneğin, bazı ülkelerde biliyoruz ki yılın yarısından çoğu hava kapalı, yani güneş ışığı yok denecek kadar zifiri.

    Buna göre bir değerlendirme yapmamız gerekirse, havanın balık içinde kötü olması için sadece fırtınalı, kapalı ve yağmurlu gibi mi değerlendirmek lazım yoksa balıklar, bulundukları ülkenin ve bölgenin coğrafi iklimine göre kendi metobolizmalarını, beslenme alışkanlıklarını buna göre ayarlayabiliyorlar mı?

    Başka bir sorum da, örneğin hava çok güneşli ve rüzgarsız.. aniden hava bulutlanarak, hafifçe yapmur çiliyor, ancak 45 dakika geçmeden yağmur durup, bulutlar açıldığında ve güneş ortaya çıktığında, bu durum balıklarca nasıl değerlendiriliyor? bu hava ile ben çok karşılaştım ve açıkça söylemek gerekirse 45 dakikalık bile gelip geçse, balıklar tamamiyle vuruşu kesiyor, hem dip hemde yüzey balıkları, böyle bir durumla karşılaştığımızda oltamızı toplayıp gitsek daha mı iyidir yoksa hali hazırda bulunan hedef balıklarımıza, başka yöntemlerle mi ulaşmaya çalışmalıyız?

    Dün mesela "yapay yem ile çipura avı" başlıklı bir konu vardı, ilgimi çeken paylaşımlar oldu, yukarıda bahsi geçen bir durumda oltaları toplayıp gitmek yerine, bu şekilde farklı yemleme çeşitleri, mutelif renklerde kandırıcılar balıkların ilgisini çekebilir mi?

    Yağmurlu, kapalı bir havada, mor bir güle çıplak gözle baktığınızda, gözlerinize ne kadar ilgi çekici ve büyüleyici geldiğini gözlemliyorsunuz. Halbuki açık ve güneşli bir havada, kırmızı bir gül daha çok ilginizi çekiyor. Balıklar tarafından da bunu değerlendirmeye tutmamız ne kadar doğru yada yanlış olur?
     
  7. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Genelde, kötü havalarda, yani kapalı, yağmurlu vs. havalarda, balık daha iyi olur. Hava kötüyse derken, normal, basit bir yağmurdan ziyade, yoğun, fırtınalı vs. yağmurları kastediyorum. Ama şuna dikkat çekmiştim. Böyle havalarda balıklar kıyıdan uzaklaşır, yakın korunaklı yerler ararlar, bölgedeki nispi derin kalan çukurluklara vs. girerler ve beslenmeye devam ederler..

    Eğer böyle bir nokta yakında varsa vs. orası gayet iyi av yapabilir. Mesela, haliç..

    Ama balığın av verip vermemesi sadece hava durumuna bağlı değil elbette.. Bu bilgileri "pozitif" ve "negatif" etki olarak değerlendirmek lazım..

    Denizin 20m altında, atmosferik olaylardan, 30m altında ise yüzeyden haberdar olunmaz pek.. Yani hava kapalıymış, bulutluymuş, geceymiş, gündüzmüş belli bir derinlikten sonra bunlar farkedilmez. Fakat, basınç değişimleri bu derinlikte de gayet kesin hissedilir. Hava değişimlerinde en önemli etmen basınç değişiklikleri olur, balığa etkiyen..

    Bu durumu genelde bir fenomen olarak kayda geçmiştir. Bunu izah eden bir kaç teoris mevcuttur. En kabul göreni, basıncın yüzme kesesine olan etkisidir. Basınç yükselirse, pek yükselirse, balık yüzme kesesini yeterince şişiremez, bu yüzden yüzeye yakın yerlerde kalamaz, sıkıntı olur. O sebeple, daha az şişmiş yüzme kesesi ile daha rahat gezindiği derin bölgeleri tercih eder.

    Ama görüleceği gibi, atmosfer basıncı böyle etkili olurken mesele şudur. Hava durumu ile atmosfer basıncı arasında lineer bir bağıntı yoktur. Kısaca, havaya bakıp basıncın yüksek, alçak vs. olduğunu söylemek güçtür. Havaya bakıp bunu söylemek güç olsada, genel olarak basınç düştükçe hava kapanır, yağmur rüzgar vs. artar.. Fakat en temiz yol bir barometre bulup oradan okumaktır.

    Bu yüzden, genelde hava ile balık arasında yapılacak korelasyon pek tutmaz. Söylediğimiz gibi, balığın suyun dışındaki havadan haberi olmaz, ama basınçtan çok iyi haberi olur. Onu etkileyen havadaki bulut vs. değil basınçtır. Basınç ile hava durumu gevşek bağlıdır. %30 bulut olunca basınç %30 düşük demek olmaz. ama genel olarak bulutlu hava demek, düşük basınç demektir, üç aşşa beş yukarı.. İşte bu hava durumundan basıncı en olası durumunda farzederek bu yorumlar yapılır.

    Bu yorumlarda aslında bence önemli olan iki şey gizli.. Birisi şu. Uç basınç değişimlerinde, yani hiç bulut olmayan havada, çok yüksek basınç durumunda ve çok düşük basınç durumunda, balık alışık olmadığı genel koşullara uymadığı için keyifsiz olur. Bilhassa yüksek basınç durumunda yemekten içmekten kesilir.

    Hava değişirken, lodostan poyraza dönerken, açık hava süratle kapanırken, yağmur başlarken, geçerken vs. gerek akıntı rejimlerinin değişmesi gerekse başka sebeplerden balık kesatlaşır.

    Basınç yüksek, cidden yüksekse, tepe yapmışsa, uğraşmak anlamsızdır bence.. Evde oturun, pikniğe gidin, mangal yakın vs. Bu gibi çok yüksek basınç durumları nadir yaşanır, fırtına kadar nadir.

    Sağlam fırtına varsa, balığı bulmanız mümkündür, ama derinlere, sakin kalan yerlere bakmalısınız.

    Bu ikisinin arasında kalan değerler, yılın 300 günü demektir. Bu değerlerdeki basınç, hava durumunda balık için negatif/pozitif büyük bir etki olmaz. Diğer faktörlere bakmak lazım gelir. Bunların başında bir diğer hava olayı, rüzgar gelecektir. Takiben gelgit, onu takiben bulut oranı vs. vs.
     
  8. kodadigenc

    kodadigenc MUSTAFA

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    151
    Şehir:
    iskenderun körfezi
    Favori Kamış:
    LİNEAEFFE ALLROUND CARBON
    Favori Makine:
    OKUMA TRAVERTINE TR65
    En İyi Avı:
    SaBıR ve ŞüKüR
    emeğinize sağlık belki yıllardır yaşamış olduğumuz balık maceralarındaki hava yapısı ve atmosfer basıncına deyinmişsiniz güzel bilgi paylaşımı olmuş..Evet hava Durumu: Bir fırtına, bir sağnak, bir yağmur, kopuyor gökler..limanda gerçekten çok güzel balık yapıyor..bizzat yaşadım..kayalıkların dibi birebir korunak yuva onlar için..ama kıyı için bu tez geçerli değil..teşekkürler paylaşımınız için..
     
  9. emir şengezer

    emir şengezer emir

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    878
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Shimano Speedmaster Power Game - Shimano Nexave BX Surf - Lineaeffe Prestige 7000
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra 10000 XSB - Shimano Biomaster C5000 FB
    Peki bu havanın arkası balık yaparmı ? Lakin havalar düzelecek deniliyor. Dolunay da oldu bitiyor. Bu akşam bizim sahilde saçma ve güçlü bir akıntı vardı, sularda çekilmişti. Bol bol yosun çektim. Bu çalkantılı suyun arkası balık yapar mı ?
     
  10. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sanmam, balık önce olacak ki, sonrada yapsın. Şu ana kadar bakınca, balık yoktu, yarın neden olsun?
     
  11. emreseven

    emreseven Emre

    Mesajlar:
    267
    Şehir:
    İstanbul
    Arkadaşlar sizlerde baktınızmı bilmiyorum ama.Meteorolojinin sitesinden deniz suyu sıcaklıklarına bakınca Marmara'nın 15-16 derecelerde olduğu gözüküyor.Hatta marmara girişinden Çanakkale boğazı ve Ayvalığa kadat bu böyle.Karadeniz sahilleri ise 19-20 derecelerde en düşük yeri bile.Bunu hadi hava ile açıklayalım dicemde bana pek mantıklı gelmedi.

    Bilindiği üzere,göç balıkları bütün sene barındıkları bölgelerden havaların sogumasıyla daha ılık sulara göç ederler.Şu şartlara bakılırsa Marmara dan Karadenize göç etmesi daha mantıklı :) Bu aralar deniz suyunu sıcaklığını takip etmekte yarar var.

    Karadeniz'in soğuması,Marmara'nın ısınması dileklerimle...
     
  12. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Meteorolojinin ölçümü su yüzeyi, yani suyun üstündeki bir karışlık kısım. böyle soğuk yağmur yapınca, elbette soğuk çıkıyor.

    Marmara'da geçen hafta sonu denize giriyordu millet. Su 25 - 26 dereceyi buluyordu. Sanmam bir haftada ta o kadar soğusun. Bunun için karadenizden filan bolca soğuk su gelip kalması lazım.
     
  13. emreseven

    emreseven Emre

    Mesajlar:
    267
    Şehir:
    İstanbul
    Ben meteorolojinin yalancısıyım.Ama enteresan olan bu soğuk hava karadenizdede etkili oldu.O tarafı neden sogutmadı bu hava ?
     
  14. demir01

    demir01 gürsel demir

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    151
    Şehir:
    ADANA
    En İyi Avı:
    70cm minekop
    güncel olsun :))
     
  15. ayarr

    ayarr can

    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    muğla
    Favori Makine:
    firebirt
    Gökyüzüne bir bakın 3-4 gündür güzel levek yapıyor.