Haydi istavritciler

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında Balikci34 tarafından paylaşıldı.

1. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Herkesin zevkle tutmus oldugu istavriti ne kadar taniyoruz..istavritin denizdeki besinleri nelerdir,nicin istavrit beyaz tüye(capariye)saldirir,tamami ile anotomisini bilen biri varmi aramizda...

2. simendifer

simendifer Sennur

Aşağıdaki bilgiler benim fi tarihinde farklı araştırmalardan derlediklerimdi. Yanlışlıklar varsa düzeltmeler yapılabilir. ;)

ANATOMİ

Tüm türlerinde, vücut yanlardan hafif basık ve uzuncadır. Sırt bölümü koyu gri, yanları daha açık gümüşi gri ve karnı beyazdır. Bedenine iyi adapte olmuş küçük pullarla kaplıdır. Küçüklerine kıraça denir. Denizlerimizde iki türü bulunmaktadır. Bu türler aşağıda kısaca anlatılmaktadır.

SARIKUYRUK İSTAVRİT

Bazı sürüler Karadeniz'e göç edip geri dönse de, Marmara'nın yerli balıklarındandır. Sarıkanat istavrit olarak da tanınır. Sırt kısmı oldukça koyu gridir. Yan kısımları ve karnına beyaz renk hakimdir. Başı büyük, gözleri de başı ile orantılı olarak iridir. Körüklü bir ağız yapısına sahiptir. Çift sırt yüzgeci vardır. Çatallı kuyruk yüzgeci başta olmak üzere, tüm yüzgeçleri oldukça gelişmiştir. Etçil bir türdür. Kendisinden küçük balıkları, balık yumurtalarını ve planktonları yiyerek beslenir. Genel itibari ile büyük sürüler halinde dolaşırlar. Nisan ayından başlayarak, Temmuz ayına dek uzanan bir üreme süreci vardır. Bir batında 100-120 bin yumurta bırakabilirler. 60 cm. boya erişebilirler. 500 m. derinliğe inebildikleri bilinmektedir.

Trachurus mediterraneus (sarı kuyruk- istavrit)

KARAGÖZ İSTAVRİT

Tüm denizlerimizde bulunur. Sırtı mavimtrak, yanları siyah-gri alacalı, karnı beyazdır. Sarıkuyruk istavritten daha iricedir. Yanal çizgisinin yanısıra, başından kuyruğuna dek uzanan, yanal çizginin üzerinde kesik kesik ilerleyen bir hat daha vardır. Başı normal büyüklüktedir. Ağzı büyük ve körüklüdür. Küçük balıklar, balık yumurtaları ve planktonlarla beslenir. 600 m. derinliğe inebilirler. Ege ve Akdeniz'de çokça görülür ancak esasen Marmara'nın yerli balığıdır. Büyük sürüler halinde dolaşırlar. Yazın Karadeniz'e çıkıp, sonbaharda Marmara'ya dönüş yaparlar. Nisan başından Temmuz ayına dek süren bir yumurtlama dönemi vardır. Bir batında 130-140 bin yumurta bırakabilirler. 70 cm. boya erişebilir. Ortalama ömürlerinin 15 yıl olduğu tahmin edilmektedir.

Trachurus trachurus (karagöz istavrit)

Fotoğraflar, Yakup Erdem hocamızın başka bir konusundan çalıntıdır :):)

Tüm bunların dışında, çapari renkleri konusunda bir fikrim yok. Ama beyaz tüyden ziyade, yeşil floşlu çapariye daha çok rağbet ediyor sanki bizim istavrit kardeşler. :)

Bu arada, çapari ile ilgili olarak bilgi için aşağıdaki link de gözden geçirilmeli derim. :)

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=964

.

Son düzenleme: 27 Haziran 2009
  3. oltacı_

oltacı_

Trachurus trachurus
    Alem:
    Animalia (Hayvanlar)
    Şube:
    Chordata (Kordalılar)
    Sınıf:
    Actinopterygii
    (Işınsal yüzgeçliler)
    Takım:
    Perciformes
    Familya:
    Trachuridae
    Cins:
    Trachurus
    Rafinesque, 1810

İstavrit, Trachuridae familyasından Trachurus cinsini oluşturan balık türlerine verilen ad.
    Birbirine çok benzeyen bu balıkların vücudu yanlardan biraz basık ve iğ biçimindedir. Ağzı öne doğru uzayabilme yeteneğinde, dişleri ince, gözleri iri, kuyruğu derin çatallıdır. Birinci sırt yüzgeci kısa ve ikinci sırt yüzgecinden yüksektir. İkinci sırt yüzgeci ve anüs yüzgeci kuyruğa doğru alçalarak uzar. Alt bölümü gümüş renginde, sırtı lacivert ya da yeşilimsidir.
    Gövdesinin orta bölümünde bir kıvrım yapan ve kalkan pul denen iri pulların örttüğü yanal çizgisi çok belirgindir. Sırt yüzgecine koşut uzanan ve yanal çizgi ile aynı işlevi gören yalancı yanal çizgi yalnız bu cins üyelerinde görülür. Yalancı yanal çizgi aynı zamanda istavrit türlerinin kolayca ayırt edilmesine de yarar.
    İstavritlerin yavruları yaygın olarak kıraça adıyla tanınır.
    Türler [değiştir]
    Sarıkuyruk istavrit (Trachurus mediterraneus)
    Karagöz istavrit (Trachurus trachurus)

Alıntıdır :http://tr.wikipedia.org/wiki/İstavrit

4. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    "Canım istavrit" :) ;)

Bir-kaç tane de fotosu eklenebilir mi?:rolleyes:

5. Feridun

Feridun feridun

Favori Kamış:
    El oltası
    En İyi Avı:
    Kaya balığı
  6. oltacı_

oltacı_

7. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İşin aslı şu ki, bu istavridin her bir şeyini bilirim, bilhassa kesmesini.. İddialıyımdır, çok güzel istavrit keserim.. En az 10-15 türlü yem çıkarmasını bilirim ondan..

Ama diyorsanız ki, ya nasıl tutacağız? Bunu ruslar pek iyi biliyor, haklarını teslim etmek lazım: İstavrid herşeyi yer..

8. cemal doğan

cemal doğan cemal doğan

Kendi tecrübelerime dayanarak, çaparide beyaz yerine koyu yeşilin daha çok çalıştığını söyleyebilirim.

9. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Tabiki degisik renkleri vardir caparinin ama eskiden beri olan ve en cok kulanilan veya kulanilmis beyaz tüydür..benim asil sormak istedigim,bu asagida görmüs oldugunuz 2-3cm boyunda olan silikon kurtcuklardan bir capari yapsam,tüylü capariye nazaran daha verimlimi yoksa daha verimsizmi olur,bu kurcuklarin envayi cesit rengide var,aksionlarida bence tüye veya ipe göre daha iyi olacaktir..Kanunda caparide igne sayisi kac olmalidir,feridun arkadasin eklemis oldugu videoda igne sayisi bayagi cok...

10. simendifer

simendifer Sennur

Selim ağabey, ben bunlardan değil de, bunların minicik balık şeklinde olanlarından kullandım. Çapariden daha verimsizdi. Ama denemekte yarar var. Çünkü bu slikonlar suda yüzerken kuyruk hareketini çok güzel veriyor. Benim minik balıklardan daha cezbedici olabilir.

11. balli

balli m.nuri akkaya

Favori Kamış:
    D.A.M Telespin 3 mt. 10/30gr.
    Favori Makine:
    Shimano Hyperloop 4000 RB
    En İyi Avı:
    11,7 Kg. Aynalı sazan
    Denizlerde amatör balıkçılık

(3) Bir amatör avcı en fazla 4 olta takımı kullanabilir. Olta takımındaki iğne sayısı, çapari hariç 6 adedi geçemez.

Selim abicim, Çaparideki iğne sayısı ne olmalı, bu muğlak.

Her halde amatör için vicdani dersek daha doğru.;)

12. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Sennur kardesim,Senin kulanmis oldugun kücük baliklarin rengi veya silikonun aksionuda etken olmus olabilir,yada havanin aydinlik veya karanlik olmasi etkendir,istavritin baska türlerinin silikonla yakalandigini biliyorum ama bundan daha büyük silikonlar ile ve tek igne spin avi ile,ama capari baska bir av sekli,seninde söyledigin gibi denemek gerekli...

13. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Vicdan önemlidir balikcilikta,sayet kafamizi yastiga koyupta muhasebe yapabiliyorsak,bu muhasebe bizi dogru yere götürecektir...

14. simendifer

simendifer Sennur

Hayır hayır anlatamadım ben. Ben o minik balıkları, çapariye takarak avlandım zaten. Çok minik balıklardan söz ediyorum, çapari iğnesine takılacak kadar. :) Bir kısmı yeşildi, bir kısmı da beyaz simli. Sanırım yeşil olanlardan hala elimde var.

15. Balikci34

Balikci34 selim

Favori Kamış:
    Sportex,Shimano
    Favori Makine:
    Shimano,Daiwa,Dam,Abu
    En İyi Avı:
    Turna
    Capariya takip avlanmis oldugunu anladim,benim demek istedigim bu silikon baliklarin aksionlari yani yüzüs sekilleri,burdada turnaya atarken alacagimiz cesitli silikonlarin arasindan secim yapmak zorunda kaliyoruz hatta bazen istedigimiz cesidini bulamazsak silikona tuning yapmak zorunda kaliyoruz..Silikonun rengi,suyun durumuna,havadaki isik durumuna göre degisebilir onu demek istemistim...

16. simendifer

simendifer Sennur

Tamam, şimdi anlaşıldı. Gece gece o kadar idrak edebildim demek ki. :p:p

17. cem76

cem76

Favori Kamış:
    olta,zıpkın
    En İyi Avı:
    levrek 14 kilo,kırlangıç 5 kilo,kalkan 8 kilo,karagöz 6 kilo
    birde kocabaş die adlandırılan bi tür var

18. blueboyfe

blueboyfe Emin Erçelik

Favori Kamış:
    Zıpkın Mamba 130
    En İyi Avı:
    lepistes 14 gr
    taze olunca benım en favorı balıklarımdandır da, yıllardır, gözüyle veya kuyruguyla çapariye nasıl takıldıgını hala çözemedim,sarhoş mu gezıyorlar nedır ?:D

19. LapinCash

LapinCash

Çok teşekkürler sennur hanım mı desem ablamı desem ne deyim siz seçin :D

20. electronico

electronico levent

Avlanacağınız yere gittiğinizde herkes ne kullanıyorsa onu kullanın hatta orada bir oltacı varsa yanınızda hazır oltalarınız olsa bile mutlaka o oltacıdan bir tane çapari takımı alın oltacılar o bölgedeki balığın hangi renk çapariye aldandığını çok daha iyi bilirler.Aksi takdirde yanınızda getirdiğiniz tüm oltaları ,çaparileri dahi deneseniz sabahtan akşama kadar uğraşsanız istediğiniz keyifle av yapamayabilirsiniz.